×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Седем трика, с които ни цакат в маркетите


Седем трика, с които ни цакат в маркетите
Забелязали ли сте, че осветлението винаги е жълто, а количката сама спира край щандовете?
11 Септември 2015, Петък, 21:22 ч.

Музика, осветление, бавни колички, комбинирани продукти, евтина до скъпа стока и други примамки ловят наивници

Засилващата се конкуренция кара собствениците на супермаркети да търсят най-различни маркетингови стратегии, с които да привлекат вниманието на клиента. Докато обикаляте между отрупаните със стоки щандове, пакетчето чипс и вкусният какаов кейк ви се струват все неща, от които в никакъв случай не желаете да се лишите. И накрая отново се оказва, че сте напълнили количката си с висококалорични и в повечето случаи ненужни продукти.

Според изследвания на психолози и експерти по поведението на потребителите, от 30 до 60% от покупките в супермаркета са спонтанни, т.е. зависят от моментната нагласа на потребителя. Колкото и да не ни се вярва, от влизането в магазина сетивата ни биват буквално бомбардирани от скрити послания, впечатления и примамливи изкушения, които ни въздействат подсъзнателно до такава степен, че контролират решенията за покупка. Standartnews.com разкрива седемте най-популярни трика, с които ни "работят" от момента, в който влезем в магазина.

1. Осветлението

Играта със светлината е един от лесните и стари трикове за привличане на вниманието. Подходящото осветление, съчетано с вярната пространствена огледална илюзия, могат да направят чудеса - всички продукти да изглеждат пресни, сочни и апетитни. А при повторно разглеждане вкъщи забелязваме, че продуктът не е толкова лъскав, колкото ни се е сторило в магазина. Не е чудно, че до 50% от инвестираните средства за изграждане на един магазин се изразходват за качествено осветление.

2. Силата на звука

Не е тайна, че музиката също предразполага клиента да пазарува повече. Тихата и приятна мелодия го кара да се чувства като на разходка, отпуска го и той не бърза да си тръгне от супермаркета. В моловете пък се залага на по-засилен бас - установено е, че денс атмосферата засилва желанието за прахосничество при покупката на дрешки.

3. Температурата

Един от най-важните фактори, които влияят върху престоя ни в търговския обект, е температурата. Тя не трябва да е много висока, нито много ниска. Идеалният стандарт е около 20 градуса. Някои фешън магазини, особено лятото, предпочитат да създадат почти ледена атмосфера; предполага се, че заради жегите клиентите ще предпочетат да останат за по-дълго в магазина.

4. Ароматът

Топлият щанд има цяла система от миризми, които въздействат на обонянието и ни насочват натам. Ароматът, който често се носи от топлия хляб, провокира сетивата. Трудно се подминава с безразличие например пещта с прясно изпечени хлебчета. Дори и да не сме имали предвид покупката на хлебни изделия, все пак си ги добавяме в кошницата. Магазините за дрехи пък разчитат на куп силни и омайващи миризми, които да въздействат върху обонянието ни и да ни предразположат към покупки.

5. Подредбата

Методът, по който са позиционирани стоките, е цяла наука. Винаги най-скъпите са точно пред очите ни - там са най-забележими и най-лесно достъпни. По-евтините стоят на по-трудни за достигане места - на нивото на краката и над главата, което създава неудобство за достигането им. Опитайте се например да се пресегнете към вафлите за по 30-40 стотинки и ще сте принудени да навлезете в дебрите на йогата. Според статистиката част от потребителите дори не са склонни на подобно физическо натоварване в името на някоя друга спестена стотинка.

6. Количките са забавени нарочно

Най-големият съюзник на всеки магазин е количката. Тайната е в това, че тя умишлено е структурирана да се движи по-бавно - за да може потребителите да имат време да огледат повече стоки.

7. В комплект

Популярна стратегия на супермаркетите е съчетаването на стоки, които имат връзка помежду си. До месото има подправки, до рибата лимони, до виното тирбушон. Това е част от концепцията кръстосана продажба - функционално свързаните продукти се излагат в близост един до друг. Стоки, които никой не би се сетил да купи самостоятелно, се произвеждат специално за този вид продажби. Окачени са на т.нар. печеливши куки в близост до продукти от първа необходимост.

Съвети за пазаруващи

1. Не пазарувайте, когато сте гладни - ще бъдете привлечени от топлите витрини и всичко, което ви попадне пред погледа.

2. Винаги подготвяйте списък, така че да знаете точно какво да вземете, без да се чудите и да купувате излишни продукти.

3. Ограничавайте времето си. Цял ден в мола е пагубно разхищение.

4. Разглеждайте седмичните брошури. Така ще имате поглед къде продуктите са по-евтини и качествени.

В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица 21/05/2024, Вторник 17:15 0
Алисия изживя кошмар в Дубай
Алисия изживя кошмар в Дубай 21/05/2024, Вторник 16:59 0
Fibank отрече: Не се продаваме!
Fibank отрече: Не се продаваме! 21/05/2024, Вторник 16:00 0
4
Коментара по темата
4.
baihui
12.09.2015 21:17:25
1
4
Влизането в такъв магазин е все едно да влезеш в партийна централа или църква ! Сигурно е,че ще излезеш с промит мозък !
3.
gabarko
12.09.2015 10:19:37
0
3
До 2 - Ти да не си мислиш, че онзи гений Иван Колев я е написал ;). Щом няма "Потрес, Шок, Първо ...!!!".
2.
Professional
11.09.2015 22:02:51
1
7
Страхотно флагман. Добра статия на фона на другите гръмки стряскащи заглавия. Дано не е copy paste
1.
_nib_
11.09.2015 20:39:30
0
11
Има си за месните щандове луминисцентни лампи за месото.Изглежда сякаш преди 10 минути животното е пасяло пред магазина.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица Нямам как да бъде раздвоена - 50 на 50, хем кариера, хем мъж Награждават най-успешните учители в Бургас Награждават най-успешните учители в Бургас Събитието е посветено на честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Кметът на Общината Марин Киров обяви 22 май за ден на траур Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Нямало е разговор, в който да е било предлагано на Пеевски да стане премиер, категоричен бе съпредседателят на ПП/ДБ Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Повечето хора използват гнездото за запалка, която обикновено осигурява 12V Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Изоставената блондинка от "Ергенът" има връзка с мъж на годините на баща й 12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори