×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новата формула на властта – само с едно неизвестно


Новата формула на властта – само с едно неизвестно
ГЕРБ може да замени Радан Кънев с Лютви Местан
07 Септември 2015, Понеделник, 16:42 ч.
Автор: Таня ДЖОЕВА, epicenter.bg

Единственото неизвестно при новата формула на властта се оказват резултатите от местните избори
Новият политически сезон започна по старому – със старите скандали, старите проблеми, старите навици, към които се вписват и летящите домати към сградата на Народното събрание. Но започна и с предчувствие за нещо ново – за „нова формула на властта”.

Първото изпитание за парламента – антикорупционният проектозакон на вицепремиера Меглена Кунева – се разигра по познат вече начин. Познат от месец юли. Да го припомним.

Летният сезон на Народното събрание приключи с „исторически компромис” (по думите на Радан Кънев) за съдебната реформа, но той се случи едва след като премиерът се зае със совалките между парламентарните сили и търсенето на допирни точки. Преди да се намерят 180 депутатски подписа (от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и независими) под новия проект за промени в конституцията, Реформаторският блок предпочиташе соловите игри, въпреки факта, че не разполага с необходимата подкрепа за конституционни поправки. Затова пък се приказваха големи думи, хвърчаха заплахи за разтуряне на коалицията и се действаше на принципа „всичко или нищо”. После на Радан Кънев му се наложи да ходи при ДПС за преговори… Разговорите на Кънев с Местан бяха предпоследният акт на пиесата „съдебна реформа”. В последния, преди лятната почивка, лидерът на ДСБ пак втвърди тона, за да даде кураж на разочарованото твърдо ядро. Във Фейсбук той написа: „Идва кратка отпуска. Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламента. Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията. Това не бива да ни плаши. Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила".

Предоговаряне на коалицията? Нови избори? Може би, но очевидно призивите на Кънев никого не плашат. Есенният парламентарен сезон започна по същите ноти, по които завърши предишната сесия. Тон даде този път не съдебната реформа, а антикорупционният проектозакон на Кунева, който бе отхвърлен на първо четене в парламента. Подкрепиха го само 101 депутати от ГЕРБ и РБ, 72-ма се въздържаха, а 38 бяха против. И пак разочарование, пак тежки думи, пак се заговори за преосмисляне на участието във властта.

И пак Бойко Борисов взе инициативата в свои ръце: „Аз съм успокоил Меглена Кунева. След три месеца законопроектът ще мине, ще проведем разговор с партньорите.”

Така стават ясни две неща. Първото е, че без активната намеса на премиера Реформаторският блок не може да прокара нито една своя инициатива. Второто е, че реформаторите – официалният партньор в правителството, са в политическа изолация и нямат диалог с парламентарните сили, от които зависи подкрепата. Не се и стараят да имат.

Чудно ли е тогава, че лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта нуждата от „нова формула на властта” при откриването на парламентарната сесия? Не е чудно. „Местните избори ще потвърдят категорично правилността на тази наша теза”, предрече Местан и замени водещото начало на сегашното управление – вместо за реформи заговори за „управление на развитието”. С тайната или с явната подкрепа на ДПС май няма голямо значение.

Единственото неизвестно при новата формула на властта се оказват резултатите от местните избори. Затова е важно в каква форма влизат партиите в кампанията, какви цели си поставят, каква политика обещават и какви послания отправят на старта на политическия сезон.

Според прогнозите на политолозите (социологическите данни предстоят) ГЕРБ ще запази мястото си на водеща политическа сила. Но за Бойко Борисов това очевидно не е достатъчно, тъй като той насочва вниманието към друго: към общото представяне на ГЕРБ и РБ. „Резултатът на ГЕРБ и РБ, броят на кметове, общински съветници, мнозинствата в тях, ще ги тълкуваме като препотвърждаване на стабилността на правителството. И обратното - ако се представим слабо, това би бил лош сигнал за работата на кабинета", каза премиерът след среща с ръководството на ПГ на блока. За да не звучат думите му като заплаха към партньорите, Борисов отбеляза, че „в една коалиция няма малки и големи”. Все пак помоли „да си мерим приказките”. В отговор на „ГЕРБ да слязат от метлите” вероятно. И докато проектозаконът срещу корупцията отбеляза фалстарт, то председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отчете успех в борбата с контрабандата и сивата икономика.

А капиталът, с който РБ влиза в съревнованието за местната власт, е твърде скромен. Радикалната линия на съдебната реформа бе променена, антикорупционният закон чака да изминат следващите три месеца, инициативите на здравния министър остават спорни и пораждат напрежения. Здравната комисия в НС редактира тези дни и идеите на д-р Москов за промени в закона за лечебните заведения. В тази обстановка реформаторите можеха успешно да изиграят ролята на жертви на тъмните, нереформирани сили, ако поне бяха убедили широката общественост в собственото си единство. Но не го убедиха, въпреки че в крайна сметка постигнаха съгласие за единната регистрация за местните избори. Преди това летяха обаче тревожни декларация (от СДС и ДБГ) с подозрения за „задкулисни договорки” (между ДСБ, НПСД и БЗНС). Най-ясно очерта различията бившият вицепремиер Даниел Вълчев (ДБГ): „Ако идеята е, че който говори най-много, най-активно и най-високо е лидерът, за мен това е много комична идея. (б. а. – има предвид лидерската активност на Радан Кънев). Блокът е монолитен, стига да няма движение по посока на това да възстановим политическото наследство на Иван Костов. С това ние няма да се съгласим.”

Предстоящата кампания няма да заличи различията в блока. Напротив – ще ги засили. Министрите няма да участват в нея, така че отново най-активен по време на регионалната агитация ще бъде Радан Кънев. А пък Кунева и Лукарски ще са пас по заповед на премиера и ще се занимават с правителствени задачи.

Задълбочаването на противоречията сред основните партии в блока прави перспективата за нови парламентарни избори нерадостна за „реформаторите“. Радан Кънев прекалено самонадеяно успокоява твърдите си последователи. Да не забравяме краха през 2013-а, когато всички партии от сегашния блок не влязоха в парламента и чак историческият неуспех успя да ги обедини след години на постоянни дрязги и разцепления. Но конструкцията е крехка и може да не издържи тежестта на нов парламентарен вот.

Нов вот не би бил добро развитие и за БСП. „Позитано” 20 даде знак за олевяване с кандидатурата на социолога Михаил Мирчев за кмет на София. Но само толкова. В последните 25 години БСП никога не е побеждавала в столицата, така че евентуална загуба на Мирчев няма да я разтърси. Политиката на социалистическата партия остава неясна, колеблива, понякога даже комична. Лидерът Михаил Миков отчете като успех за БСП отхвърлянето на антикорупционния закон на Кунева. Странна автопохвала, след като бламирането стана благодарение на многото въздържали се, а не на скромното парламентарно присъствие на БСП.

За разлика от Реформаторския блок АБВ може да изтъкне заслуги в управлението чрез присъствието на Ивайло Калфин в кабинета и успешното парламентарно гласуване на пенсионната реформа. Предсрочни парламентарни избори носят повече риск за формацията на президента (2002-2012) Георги Първанов, отколкото „нова формула на властта”. Особено ако е с участието на АБВ.
Не изненадва стабилността на ДПС. Стана ясно, че без тях и стабилността на управлението е немислима. Хаотичното и несигурно поведение на тандема Кънев-Кунева извади ДПС от изолацията, бетонира позициите на Местан в партията и го направи незаобиколим фактор при решаването на всички управленски проблеми в държавата. За движението ще бъде несъмнен успех, ако към обичайното си присъствие в местната власт добави общински съветници в София.

За националистическите формации ситуацията е добра заради усложняващото се международно положение. „Атака” освежи електоралното си присъствие с проруската си позиция и не дава анонс за някаква промяна. С ромската и бежанската карта играе НФСБ на Валери Симеонов. В същото време обществените страхове от остри етнически конфликти не поощряват радикалните възгледи на Симеонов. Прекалената му активност, която се вижда и в медиите, вероятно смущава и партньорите от ВМРО. Резултатът: двете партии от коалицията Патриотичен фронт се регистрираха самостоятелно за участието си в местните избори. Може би и те търсят нова формула. На своята коалиция става въпрос.

Що се отнася до тази на властта регионалният вот може да промени присъствието и тежестта на партиите в управлението. Но едва ли ще предизвика извънредни парламентарни избори. Не само заради липсата на партиен интерес към тях. Те биха станали наложителни, ако има криза във водещата партия. Не в поддържащите.

В категории: Политика


1
Коментара по темата
1.
FREE BULGARIA
07.09.2015 14:07:59
3
8
Komunistite vuv zatvora. Rusofilite -- vuv zatvora!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Ротираме книги, вместо министри, призова той Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Това е сред най-значимите събития за развитието на община Приморско като туристическа дестинация, каза кметът Иван Гайков Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ще станем една туристическа дестинация, която не произвежда нищо и е зависима от всички, обяви водачът на евролистата на ИТН Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Максималният индекс на телесна маса за кандидатите ще е 34,9 По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока "Булгаргаз" ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към "Газпром „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори