×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жестоко лято или как горещината ражда агресия


Жестоко лято или как горещината ражда агресия
Не, това не е филмът "Жега". Тук говорим за самата действителност: горещините раждат агресия
06 Юли 2015, Понеделник, 19:42 ч.
Автор: webcafe.bg

Ето няколко теории и не слънчасвайте и не агресирайте излишно на магистралата на път към морето, няма смисъл

След мрачния юни, по всичко изглежда, че лятото се завръща и на Балканите. Но докато ние се чудехме дали то изобщо ще дойде, Западна Европа беше залята от безпрецедентна гореща вълна.

Именно жегите във Великобритания предизвикаха автора на Guardian Дийн Бърнет да се разрови в една доста интересна тема, която силно вълнува учените, но и обществеността, а именно:

Действително ли горещините ни правят по-агресивни?

Предвид факта, че идващата седмица и в България се задават така наречените "горещници", може би не е зле и ние да се замислим дали нервите ни, които по принцип са твърде опънати, не се "скъсват" в крайна сметка, освен заради неуредения ни собствен живот - и заради жегата.

Може би и сами сте забелязали, пише Бърнет, че когато е твърде горещо, хората, дори и онлайн, се "палят" много по-бързо и дискусиите в интернет бързо прерастват в кървави спорове?

Действително, в последните десетилетия множество учени се обединяват около тезата, че да, горещините ни правят по-нервни, по разсеяни, по-избухливи и като цяло - много по-агресивни.

Но най-категоричните данни за неразривната връзка между гнева и жегата, могат да бъдат извадени след анализ на криминалнатата статистика.

Множество изследвания отбелязват, че престъпленията, особено онези, извършени в следствие на жестокост и агресия, нарастват през лятото и най-вече, когато температурите скочат над 27 градуса.

Почти всички академични разработки, които се занимават с темата, установяват стабилна взаимовръзка между нарастващите температури и завишените криминални нива, пише и Хари Интън в Guardian още през 2012. Той посочва като обяснение за лятната жега две теории:

Първата теория залага на психологическите реакции на жегата.

Високите температури причиняват ускорение в сърдечния ритъм, вдигане на нивата на тестостерон и адреналин, както и други реакции в организма, които увеличават желанието на хората да влязат в конфликт.

Втората теория гласи, че повече престъпления се извършват, когато хората се събират публично на едно място.

А това е през лятото. Нормално, времето е хубаво и социалният живот е много по-активен, което е сериозна предпоставка за много повече конфликти.

Учени от университета в Северна Каролина даже издават съвместен труд по темата. Те установяват, че в началото на 90-те години из градските части на САЩ, криминалните случаи са повече през лятото, независимо колко градуса е, за сметка на зимните месеци, но също така, че и местата, където се събират повече хора, стават арена на доста повече престъпления именно през летните месеци.

Ако тази хипотеза е вярна, тогава при намаляването на температурите би трябвало престъпността да намалява.

И действително, според Елън Коън и Джеймс Ротън, които изучават в продължение на две години температурите в Минесота и тяхното отношение към кримналните прояви, установяват, че когато градусите спаднат под 24-27 градуса, има значително намаляване в нивото на престъпността.

Има една слабост в теорията на Коън и Ротън обаче за температурите и летните престъпления. Те не отчитат времето на извършване на престъплението - дали е през деня или през нощта.

Пиковите горещини са, обикновено, през деня, но престъпленията се случват много по-често през нощта. За сметка на това пък има и друг аргумент в полза на тяхната теория: изследванията показват, че повече престъпления се случват именно в топлите нощи. За сметка на това - през деня температурите трябва да скочат над 27 градуса, за да има скок в престъпността.

Така че - ето ни достатъчно доказателства, че агресивното поведение е повече през летните месеци.

Но не става дума само за престъпления. Дори скандалите са по-чести, когато е горещо. Отново по същите причини: защото хората се събират заедно в групи, което е предпоставка за повече сбивания, кавги и "горещи" думи.

Още една причина има за това: хубавото време предразполага към по-продължителна и по-интензивна употреба на алкохол и опиати.

...И да се върнем отново на престъпността:

Помислете - крадците са хора, които се възползват от момента. Дали тогава няма да използват времето, в което сте във ваканция или просто на вън, за да оберат дома ви?

Не искаме да ви плашим - това са статистиките. И като вземем предвид всички тези фактори, няма как да не стане ясно, че лятото е горещ сезон - във всеки смисъл на думата.

Въпреки всички доказателства, все още има учени, които не вярват на факта, че престъпността през лятото се увеличава, като например Крейг Андерсън в своята статия "Жега и насилие".

За скептиците, разбира се, можем да приведем и още няколко доказателства:

Едно от тях засяга дискомфорта - докато нямаш климатик (минимум вентилатор) под ръка, няма как да избягаш от жегата. А когато хората се чувстват дискомфортно, те изпитват стрес, особено когато не могат да овладеят ситуацията.

Невъзможността да реагираш предизвиква гняв, който се излива в нещо друго - например в раздразнение.

Естествено тази теория е много трудно доказуема, защото е невъзможно да затвориш хора в гореща среда и да им забраниш да излизат, докато не извършат нещо агресивно, например.

Затова се използват други методи - например се измерва желанието на хората да крещят от нерви в колите си, докато чакат на сфетофара, в зависимост от различната температура.

Но може да приемем, че за завишената агресия има още една причина.

Ако все още не сте в отпуск, не сте ходили на море или на почивка, нямате съответния тен или пък хич не се чувствате добре в летните си дрехи - може би е нормално да изпитвате агресия.

И молим ви, след като прочетете това, недейте да задавате въпроса дали са по-агресивни хората, които живеят в горещите страни. Това би било тема на друга статия.

Но докато я дочакате, молим ви, не слънчасвайте и не агресирайте излишно на магистралата на път към морето. Няма смисъл.

В категории: Животът


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори