×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ -Несебър: Мнозинството в Общинския съвет гласува механично, недопустимо е!


ГЕРБ -Несебър: Мнозинството в Общинския съвет гласува механично, недопустимо е!
Групата на ГЕРБ в ОбС-Несебър се противопостави на практиките на мнозинството да ограничава прозрачността
Ключови думи: Несебър, ГЕРБ Несебър
23 Юни 2015, Вторник, 18:54 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Иван КОЛЕВ

Кметът ни обвинява в популизъм, а не отговаря на въпросите ни, пише в протестна декларация
Мнозинството в Общинския съвет на Несебър гласува механично, без да се отчита целесъобразността на предложенията, категорични са съветниците от групата на ГЕРБ в местния парламент. Час след днешната сесия те излязоха  с декларация за начина, по който се провеждат сесиите в ОбС Несебър. Съветниците от ГЕРБ се жалват, че са изолирани от работата в комисиите и им струпват стотици страници документи 4 дни преди сесията, с които те трудно могат да се запознаят. Освен това им се ограничавало правото да предлагат промени и задават въпроси на заседания.

ЕТО И ЦЯЛАТА ДЕКЛАРАЦИЯ:

Ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ-Несебър заявяваме за пореден път своето единодушно несъгласие с начина на провеждане на поредното редовно заседание на Общински съвет днес. Като общински съветници, избрани от гражданите на Несебър, винаги сме искали да изпълняваме поетите ангажименти, да подкрепяме добрите идеи и да бъдем диалогични. Тези наши принципи на работа обаче не срещат разбиране в местния парламент, в който докладните се гласуват без каквото и да е обсъждане в зала, рутинно, без дебат и без да се приемат нашите възражения по редица важни, обществено-значими въпроси.

На редовното заседание днес дневният ред включваше цели 59 докладни-записки – сам по себе си голям обем точки, които изискват задълбочен анализ и обсъждане. Такъв обаче липсваше в залата на Общинския съвет, където предложенията се приемат механично, без да се отчита необходимостта от тях, ясната им обосновка и наличието на пропуски в текстовете. Доказателство за това е и продължителността на протичане на заседанието.

Като общински съветници получаваме куп документи 4 дни преди провеждането на заседанието. Практиката показва, че в зала не може да отправим 59 питания по всички докладни, за да получим подробна информация за тях – подобен начин на работа е лишен от смисъл. При задаване на конкретен въпрос от наша страна на заседания, както позволява Правилника, в повечето случаи кметът иззема функцията и не се дава думата на отговорен от администрацията за обоснован отговор. Вместо отговори, получаваме обвинения в популизъм. По този начин ние и широката общественост за пореден път сме лишени от информация по значими за града и общината въпроси.

От включените 59 докладни на днешната сесия, 15 бяха с особена важност за общината – приемането на изменения на действащи наредби, както и приемането на една изцяло нова такава. Не можем да не отбележим и тревожния факт, че в дневния ред за трети пореден път имаше актуализация на Бюджет 2015.

Разгледа се и приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Несебър. Какво обаче включва тази система– гробищният парк влиза ли нея, кои градинки, какви ще са ползите от приемането на подобни изменения? Непрекъснато получаваме и сигнали в офиса на ГЕРБ от граждани за състоянието на зелените площи в града и логично искаме да попитаме кои се грижи за тях, какви средства се изразходват и какво точно изменение предвижда споменатата по-горе наредба?

Общинският съвет разгледа и гласува изцяло нова наредба за организация и управление на гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията  на община Несебър, както и приемането на такси след приемането. Считаме, че първо тази тема трябваше да бъде подложена на широк обществен дебат, защото е изключително чувствителна и важна за гражданите. Предложени бяха цени за Несебър, Равда, Свети Влас, Обзор от осмата година 15 години напред използването на гробищен терен да бъде 150 лв. такса, а за другите населени места – 80 лв.;  за „вечно” ползване на гробно място – 600 лв. (за градове),  300 лв. за селата. Потърсихме информация и за сравнение
можем да кажем, че за същите услуги цената в Поморие е 50 лв. , а в Бургас - 125 лв. Не е ясно кое налага разликата в цените, как са изчислени те.

В дневния ред на заседанието впечатление направи предложение за завишаване общия брой на таксиметровите автомобили. В момента има 610 досега действащи, като се посочва искане за 45 броя нови таксита. Считаме, че в Община Несебър има достатъчно регистрирани, а като общински съветници знаем, че не са постъпили заявления от местни граждани за посочените нови бройки. С месец закъснение се гледаха и предложенията за награждаване на директори, учители и ученици по случай 24-ти май.

Вниманието ни се спира и на предложения окончателен годишен план на бюджет 2014 г. и отчет на бюджета на община Несебър за 2014 г. и суми като: 10 хил. лв. за ремонт на парапети на стълби на ЦДГ в с.Гюльовца.; 13 541 лв. за климатици на общинска администрация; фигури Пижо и Пенда – 13 080 лв; инженеринг на достъп до Гробищен парк в Свети Влас – 144 хил.

Гласувано бе и отпускането на финансова помощ на близо 100 души. Ние категорично искаме да бъдат подпомогнати деца, нуждаещи се от лечение, семейства  за ин витро процедури и всички нуждаещи се. Подкрепяме жителите на Несебър, но при липсата на участието ни в комисиите, не успяваме да се запознаем с всичките случаи и молби, а това от своя страна пречи на обективното им гласуване.

Като общински съветници сме избрани от жителите на Несебър и работим за развитието на общината. Но се разграничаваме от досега действащите практики на работа на Общинския съвет, които показват липса на управленски опит, отсъствие на какъвто и да е дебат в зала. Считаме, че подобен модел на работа е недопустим.

Като общински съветници от ПП ГЕРБ се противопоставяме на подобно провеждане на заседанията. Ние защитаваме и следваме своята основна цел –отстояване на правата и интересите на жителите на община Несебър."

Очаквайте какво отговаря кмета Николай Димитров за своята работа на същата сесия. Само във Флагман.бг

В категории: Несебър


9
Коментара
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
9
Коментара по темата
9.
До тролчетата
24.06.2015 14:01:28
8
8
Ей кметски тролчета спрете да пишете глупости в коментарите си. Айде бегайте да се криете мишки такива.
8.
нач ко
24.06.2015 10:38:18
0
9
В ОбС-Созопол е съшто но тук мнозинството е на ГЕРБ, те пък гласуват без да са чели но Флагман мълчи
7.
pak li be
24.06.2015 09:02:42
5
6
А бе отидете и си взимайте материалите за сесиите по-рано тогава какво ревете само 4 дена ала бала. Като ви мързи да се мръднете така ще е.
Загубеняци сте всичките
6.
петляка
23.06.2015 23:39:00
2
17
Абе днес на сесията бяхте по- тихи от водата и интимничехте с кмета и председателя а след това подскачате и пускате декларации . Нещо намирисва играта ви .
5.
Мара
23.06.2015 22:53:54
1
13
Сетила се Мара,га да са побара!
4.
Димитър Мандулев
23.06.2015 21:24:43
7
21
Чак сега ли се сетихте за работа? То май освен плюене трябва май и да се работи а?
Много добре ви се отговори, ама или сте глухи или неграмотни, за да го разберете.
Между другото по-добре да не се пънете толкова, че с тия куци коне дето сте тръгнали до никъде няма да стигнете.
Господин Борисов, не виждате ли, че хората ви по места не са читави меко казано?
3.
пепи
23.06.2015 21:18:32
3
17
Хайдуци...
2.
рррррррррр
23.06.2015 20:39:12
4
24
СЕТИТЕ СЕ! Четири години мълчахте като пукали, а сега нещо много се активизирахте с наближаването на изборите!Недай си боже спечелите изборите Вие ще бъдете още по-зле от сегашната хайка крадци!
1.
ГЕРБ
23.06.2015 19:20:07
3
22
И какво направихте за да промените това....!?Нищо,нищо,нищо.А на Кольо му дреме и продължава да краде с другите "капацитети" от мнозинството,главен архитект и зам.кметове.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори