×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Питат министър Танев преял ли е с власт 70-годишният ректор на държавния университет в Бургас проф. Петко Петков


Питат министър Танев преял ли е с власт 70-годишният  ректор на държавния университет в Бургас проф. Петко Петков
Вместо да поиска оставката на проф. Петков, през 2013 г. тогавашният министър Клисарова му дари плакет на тържеството за 50-годишнината на университета
Тема в развитие
виж още
скрий
02 Юни 2015, Вторник, 11:12 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимка архив Флагман.бг

Легитимни ли са дипломите, които той издава, след като още през 2011 г. е обявен за незаконен

Поредният срамен скандал взриви академичните среди и отново разклати  репутацията на бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Законен ли е постът на 70-годишния ректор проф. Петко Петков, чийто втори мандат изтече преди дни? На това трябва да отговори министърът на образованието проф. Тодор Танев в рамките на парламентарния контрол идната седмица. Още преди 5 години, съгласно Закона за висшето образование, проф. Петков трябваше да е пенсионер.

Силно миришещата на корупция ситуация в този ВУЗ не е от вчера.

В средата на  2011 г.,  в един и същи ден – 25 май, проф. Петков си подаде оставката като ректор, за да се пенсионира, а в същото време получи протокол, че седмица и половина по-рано - на 12 май, Общото събрание го е избрало за… ректор. На 1 юни 2011 г. трудовото правоотношение на проф. Петков е прекратено по негова молба. На 7 юни председателят на Общото събрание сключва отново договор с него за изпълнение на длъжността ректор. Този нонсенс все още не е разрешен – вече пета година.

След въпрос на депутати от ГЕРБ  през  2011 г. тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов обяви проф. Петко Петков за незаконен ректор и поиска неговата оставка, която така и не получи. Но и самият министър Игнатов не положи особени усилия да постигне резултат, като буквално се направи на ни лук ял, ни лук мирисал и набързо, по необясними причини, забрави за случая в Бургас.

Към днешна дата проф. Петко Петков има зад гърба си общо 4 мандата като зам.-ректор, 2 мандата като ректор и е на крачка за трети път да оглави бургаската „Алма Матер” или да постави свой човек начело на образователната институция. Във ВУЗ-а се говори, че за средата на юни, когато ще заседава Общото събрание, проф. Петков си е подготвил вариант, за да остане на практика на власт. Първият е да постави близката до себе си проф. Магдалена Миткова за ректор, а тя да го покани за свой заместник и така да продължи да управлява зад кулисите, където обаче отдавна трябваше да са влезли ДАНС и прокуратурата, казват преподавателите.

Проф. Петков от 5 години неправомерно ръководи ВУЗ-а, а това поставя още по-важния въпрос – законни ли са дипломите на хилядите випусници, които университетът е изпратил, подписани от незаконен ректор. На този въпрос ще отговаря министър Танев от парламентарната трибуна, зададен му от депутатите от Патриотичния фронт.

Ректорът се избира по предложение на катедрения съвет  и съвета на основното звено и/или филиала, след решение на Академичния съвет. По закон трудовите договори на хабилитираните лица, които заемат длъжността „професор”, при навършване на възрастта по чл. 328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда – 65 години, могат да бъдат удължени за срок от една година, но не за повече от три години.
На 28 май 2015 г. проф. Петко Петков навърши 70 години, а нито веднъж не е утвърждаван с решение на Академичния съвет. Към този момент вече е изтекъл и вторият му мандат на върха на бургаския държавен университет.

За времето, в което управлява университета, ректорът Петков е успял да превърне една държавна институция в почти феодално владение,

назначил е свои роднини и близки на ключови позиции, създал е и нова структура, чрез която контролира целия бюджет на университета – „Съвет за управление на финансовите ресурси на университета”. Помощник-ректор на Петков е зет му Красимир Георгиев. В университета работят и дъщерята на ректора – Станка Петкова – Георгиева, която е защитила доцентската си титла в бащината катедра. Проф. Петков е намерил доцентско място и за съпругата си Недялка Петкова, след като тя се пенсионирала в Нефтозавода.

Народните представители от ПФ излагат част от фактологията, предоставена им от недоволни предопователи и питат министъра  какви мерки ще предприеме за възстановяване на законността на държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров”; ще бъде ли отстранен проф. Петков и ще бъде ли назначен на негово място временно изпълняващ длъжността ректор?

Законни ли са всички дипломи на завършилите близо 1000 абсолвенти всяка година? Законни ли са органите за управление на университета и техните решения, както и заповедите на ректора за назначения и уволнения?

Очаквайте само във Флагман.бг пълен списък на имотите на проф. Петко Петков, придобити, докато през целия си трудов път е бил само и единствено университетски преподавател

В категории: Просвета


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
32
Коментара по темата
32.
WIS
07.06.2015 17:25:43
0
3
Що се пъните бе, я вижте:

http://www.btu.bg/images/novini/pozdravlenie_prof_todor_tanev.jpg

то всичко е ясно - Игнатов НОМЕР 2 !!!

ХА....ХА....ХА.....
31.
съученик
06.06.2015 22:43:18
2
12
30-ти, ти наистина май си ПРАВ !!!

Много слаби се оказаха кохортата АГЕНТИ около Ректора Петко - Адамович,

като се започне от "мозъка" АГЕНТЧЕТО-АРМЕНЧЕТО Ованес Мекенян, дето му е "сивия кардинал" и му дава всякакви акъли и разработват сценариите за Академичния съвет, Общото събрание и изборите,

да се мине през Стойко Петров-дето го назначи на последния мандат и му беше подлога за всичко,

за да се стигне до Желчо Стефанов - "златния писач" на Правилници и Университетски закони, вървял плътно до него във всички ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ и формации, които са били на власт...Но този си беше такъв нагъл тарикат от млади години и ако не беше носил чантата на Живко Тасев и вървял подире му като кученце за коричка хляб щеше да гледа ХТИ-то от височините на Малко Търново...е след това се "лепна" на Петков..и стана "другия голям мозък" на Петковото управление..

И май доста белезници и пижами ще трябва да се донесат в този Университет...
30.
До проф. Петко-Адамович Петков
06.06.2015 21:10:21
0
16
Абе Пеца, този филм дето се каниш да го пускаш е стар и изтъркан. Ако не можеш да измислиш нещо ново - иди при твоя учител - доц. Николай Ралев, който направи 4 мандата като Ректор, като последния си мандат той "отстъпи" на своя заместник - безличния и готов на всички близчества - проф. Каменски, за да му дърпа конците и така си изкара 4-я мандат.

Така, че измисли нещо ново и не се крии под полата на доц. Миткова - агент Мая или в гащите на другия баш Агент - твой заместник - проф. Ненов , Агент Драгацов....Този път номера няма да мине и не се стискай ами бягай до Коко Ралев да измисли нещо, докато не е изфирясал НАПЪЛНО и докато не са дошли ония с БЕЛЕЗНИЦИТЕ....Нищо , че се прегръщаш по снимките с бат Бойко, защото имаш много "приятелчета" и от другите партии в които членува...БКП, АСП, СДС, НДСВ...ГЕРБ...че и ибриците носеше на твоите от ДПС....

Ами сега накъде..?? Май чадъра се скъса...Коко се спаси...ама ти се оля и самозабрави...

Така, че Пеца - стягай ПИЖАМАТА !!!

А твоя "кръсник" проф. Величко Адамов ви е бледа сенка...и като тръгва да прави такива неща - първо да прочете и се запознае с ИСТОРИЯТА и да не си мисли, че е "откривател на топлата вода".

Ха сега - бъди здрав ТИ и твоето ЗЕТЧЕ, дето миеше чиниите и търкаше подовете на АМЕРИКАНЦИТЕ 10 години, а тук го направи най-големия разбирач и управленец на "твоите"-университетски, държавни финанси...
29.
Водород
06.06.2015 14:34:27
2
8
Сещам се за поговорката,която ни каза покойният Йосиф Петров от трибуната на Парламента: Лани баба пръднала-сега дядо подушил".Как пък точно сега се отпушиха толкова носове?!Ами то в ХТИ-то ,пардон-БТУ-то, си вони от десетилетия,само се сменят конкретните източници на смрад.А пискливите гласчета на "борците за правда" обикновено са едни и същи-те са винаги в обкръжението на управляващите ВУЗ-а.Това са си едни вехти ветропоказатели.
28.
Dedo Bogdan
05.06.2015 08:08:06
26
11
Очевидно авторът на статията е ползвал „вътрешна” информация от засегнати лица. Да не би те да са били доскоро ортаци на проф. Петков и в един момент да са били свалени от каруцата, махнати от хранилката и поради това - пожелали „възмездие” за онзи, който ги овласти и направи професори???? Мирише ми на ощипана мома, която когато я гиздеха мълчеше и се кипреше, а сега, когато и паднаха гримовете и сенките ревна гороломно! Ха с малко по-малко злоба бе джанъм, въпреки че знам, че боли когато те отстранят от хранилката!!!!
27.
Бочков
04.06.2015 17:55:37
18
6
Абе, реших да го оплюя професора, ама са осрах. Язък за парите, дето дадах за статията.
26.
Велев до 23"колега"
04.06.2015 15:21:16
5
13
Сигорно си му колега по ЛАПАНЕ! Защо не си пишеш името, сигурно те е срам,нещастник!
25.
ДО КОЛЕГА
04.06.2015 15:16:58
7
24
Кой си ти бе, колега? нашите заплати са най-ниските в страната. няма ВУЗ с такива заплати. Петков е най-вредния ректор. Дори Коко Ралев беше по-свестен. Феодален старец. Успешен университет е този, който дава знание на студентите, а не онзи с коледни надбавки. Това е псевдоуниверситет, никаква творческа дейност и академизъм. Само сплетни, клюки и злоба.
24.
ХТИ
04.06.2015 15:12:07
3
21
Какви компетенции има този сервитьор в туризма??? Пенсионирана мумия. Идеален за онези студенти, които си взимат изпита с 20 лв. в книжката. Преподавателите по химия в Асен Златаров са повече от студентите в химическите специалности. Ако не са колежа по туризъм и медицинския, Асен Златаров ще фалира. А всички във властта на университета са химици. Държавата трябва спешно да се намеси и ректор да стане човек, несвързан с местните ченгета и герберски структури. Най-добре да не е местен.
23.
колега
04.06.2015 15:04:03
26
13
Най-успешният Ректор за Университет „проф. Д-р Ас. Златаров” от всички досега е проф. Петков. Какъв Ви е проблема? Та той повиши двойно заплатите на всички в Университета! Редовно имаше Коледни и Великденски надбавки! В момента Университетът е с такъв авторитет, за който някои Университети само биха мечтали. В него цари спокойна творческа атмосфера и академизъм. А по отношение на дъщеря му и спругата му – пукнете се през гърба, и двете са с държавни дипломи, издадени от Висшата Атестационна Комисия, дори съпругата му се е явявала на два конкурса и все през ВАК. Проф. Петков няма нищо общо с това.
А Вие, г-жо Касабова, как решихте да допуснете непроверени факти и гнусни лъжи да се публикуват? Уважавах Ви повече и от съпруга Ви, но явно сте приели неговия манталитет на отрицанието. Вие и Вашият Флагман се принизихте до нивото на долнопробно жълто вестниче, след като си позволихте да оплюете един голям учен и авторитет, постигнал всичко с упорит труд и ничия подкрепа. Той показа на обществото как да се управлява!
22.
007
04.06.2015 14:57:59
5
15
Влезте в Колежа по туризъм и вижте за какво се харчат държавни пари! Няма реформа, докато тези бандити са оставени да грабят от парите ни,хей така безконтролно! Не знам тези деца защо си губят времето за нищото!
21.
Богоев
04.06.2015 14:49:13
5
20
Майка ви тъпа,корумпирана,ненаситна паплач ченгежииска! Да Ви приседне дано,мизерници безкруполни! Този смешник Петков се е разпасал като селска мутра! Помощник ректор Красимир Георгиев зет, някакво безмозъчно селендурче, и той го дава баро! Затова там са сабрани утайките в образователната система!
20.
ппрепропроотдавател
04.06.2015 13:50:40
19
11
сетила са мара да са побара, за къв чеп сега ги изкарвате тия работи, явно някой иска да подрие предопределения избор на миткова, да помислим, още двама са кандидатите за ректор, единият никой го не знае, другият е фъфлещото човече, ай сега кате признай си кой ти поръча тази статия...точно в тоз момент, като тез неща се знаят от години и никому не са изяли главата...толкова си прозрачен бе иванчо мекере долно такова...тъпанар
19.
007
04.06.2015 09:33:50
7
27
Статията не е платена, а е след дъжд качулка. Вади се нож на умряло куче.
Вярно е, че е пълно с роднини, ваярно е, че е пълно с дъртаци, които пребивават там на 70 години. Друг е lъпросът на кого преподават и защо.
Миткова е небезизвестната агент Мая, над 20 години член на ОбС на БСП.
Обитават един кабинет с друг агент на военното разузнаване, но привърженик на изповядваща друга идеология политическа сила, но и двамата вербувани от един и същ агент.
Разбира се, срещу заплащане.
Данните са достъпни в интернет.
Петков е ченге.
Инак от практиката е ясно, че оцеляват курвите и ченгетата , за тях винаги има работа.
Колкото до роднинството, това е част от корупцията, като най-голямата корупция е да назначаваш хора на работа, които нямат нищо общо с професията.
18.
....
04.06.2015 08:15:24
3
20
Състоянието е плачевно. Единици са истинските даскали и студенти! 90% са симуланти за някой лев/дупка.
17.
az
04.06.2015 07:51:47
17
10
По-платена статия от тази, не съм чел даже и в това продажно издание.
16.
КОНСТАНТИН КИРОВ
03.06.2015 23:23:54
1
19
ЯНКО Е ЗЕТ НА ПЕТКОВ.МЪЖ Е НА ГОЛЯМАТА МУ ДЪЩЕРЯ.
15.
Дългогодишна преподавателка
03.06.2015 17:41:30
5
25
Приветствам авторите на питането до Министъра и се надявам освен обстойна проверка от Министерството в Университета да влязат Прокуратурата и ДАНС, да разследват поставените в питането проблеми и много други административни и стопански нарушения в Университета извършени от това ръководство, напр.: Ползите за Университета и Държавата от сключените договори за наем на р-т "Парк" и за експлоатацията на хотел "Парк", за извършените ремонти на хотел "Парк" и на студентските общежития ... Преподавателите и служителите знаят и за много други злоупотреби с власт и конфликти на интереси през мандата на проф. Петков!
14.
Студент
03.06.2015 17:11:07
12
9
Алооо, ХТИ-то, нещо си в грешка! Нема начин да си студент в Колежа и да не познаваш д-р Вдовичин и да не си респектиран от неговите компетенции в областта на туризма!
13.
ХТИ
03.06.2015 11:26:39
7
32
Управлението е пълно с абсурди. За директор на колежа по туризъм е назначена химичка, тотално сринала колежа с некадърността си. назначават се само свои хора и се уреждат измислени конкурси. Сега новият ректор - Миткова има приятел един поп, който е близък до ГЕРБ - Поп Захари. Гласят го за преподавател по туризъм!!! Поп и туризъм! Но и директорката химичка в колежа по туризъм преподава дисциплина, от която няма понятие. Важното е да лапа часове и пари. Много преподаватели почти не идват на работа. Като например общинския съветник Вдовичин, когото студентите почти не познават. Но директора и ректора нехаят. Държавата е изоставила университета и сега е феодална собственост. Още много мога да разказвам.
12.
topribar5
02.06.2015 23:46:01
8
22
Професора да е жив и здрав но фигурира във всички фирми вземащи проби суров петрол от танкерите за анализ на първо място. Професора по водата също фигурира на първо място във фирмите за които е разрешил да търгуват с вода в България. Преди десетина години имаше апетит да се приватизира и раздаржави ЦУРКА и материалната база на колежа по туризма.
11.
бабичката
02.06.2015 23:23:18
47
11
Проф.Петков е номер едно. Университета в момента е в своя разцвет. Защо го плюете. В момента уча там и виждам какво се случва. Гнусни сте
10.
Kiro
02.06.2015 21:29:21
13
34
Тоя колко дразнещ дядка е!!
Дърт комуняга
9.
коцето
02.06.2015 21:00:21
4
25
А Янко отговарящ за горивата в Лукойл каква рода е с този корумпиран тъпак Петков?
8.
Burgas 2030
02.06.2015 18:38:28
13
28
Dokaraite niakoe mlado momche za rektor koeto e zavurshilo na zapad, v Oxford ili v Cambridge.
7.
efe
02.06.2015 18:30:43
5
22
Те и всички директори са прияли от власт крадат с пълни шепи,защото са непоклатими от време оно,когато ставаха членове на БКП за лични облаги!!!!!
6.
Prof. Petkov
02.06.2015 17:38:53
7
32
Откакто окрупниха този западнал унивесрситет с Колежа по туризъм, опропастиха и него и хотел парк и цялата им прилежаща инфраструктура! Сложили химичка да управлява хотела и Колежа! Как за толкова години никой не се заинтересува от усвояването на средствата от неграмотните му подчинени, от това че всичко е разсипано от лични интереси и ниско то ниво на обучение!
5.
gerb
02.06.2015 17:26:11
17
34
Ясен е сценария... Кой ли Гербаджия има мераци да става ректор аджаба??? Интересно, много интересно...
4.
ггг
02.06.2015 17:24:20
18
14
путки сте Флагман
3.
знаещ
02.06.2015 16:53:07
4
41
Да проверят състоянието на този дърт комунист от Граматиково,който през 90-те год.беше шеф на лабораторията,когато единственно тя даваше сертификати за вноса на горива.Нещо да ви говори югоембарго?Колко октана е горивото решаваше тъй наречения професор Петков
2.
NoName
02.06.2015 16:42:17
19
11
Явно, в днешно време средствата за масово осведомяване нямат редактори и лъсват грешките на "журналистчетата".

'Що не си четете текстовете преди да ги публикувате, бе?!
1.
ISKAM
02.06.2015 16:39:42
25
41
IMOTITE NA VALERI SIMEONOV DA VIDIA.
NA SEM. KASABOVI SASHTO.
ISKAM DA ZNAM, ZAKONNI LI SA KABELITE NA TV SKAT.
I AZ ISKAM DA SE PROSVETIA.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори