×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Български мюсюлмани искат "халал храна" в столовете на болници и училища


Български мюсюлмани искат "халал храна" в столовете на болници и училища
Засега само бежанците мълчат и не придирят какво им дават за ядене, но скоро може и те да потърсят правата си
28 Май 2015, Четвъртък, 22:54 ч.

Сезирана е Главна прокуратура,  че деца, ученици и болни се хранят извън законите на исляма 

Мюсюлмани искат да има "халал храна" в столовете на училищата и на болниците. Главна прокуратура започва разследване по скандала „Защо няма Халял храна, а в училища и детски градини се предлага свинско месо", пише rodopi24.

През април т.г. мюсюлмани от Източните Родопи поискаха от депутатите законови поправки и менюта в училища и детски градини, в които да отсъстват свинско месо и субпродукти.

Група кърджалийци сезираха на 21 април народното събрание и главното мюфтийство. Според тях се нарушавали религиозните им права при столовото хранене в училищата, болниците и детските градини в България. Те настояват за право на избор на допустима за мюсюлманите „халал" храна и ясно информиране за състава на храната в посочените държавни институции, както е в повечето европейски държави.

„Както добре ви е известно, към настоящия момент в детските ясли и градини в училищата и в болничните заведения в България, не се предлага избор на „халал" храна за децата от мюсюлманските семейства и за мюсюлманите", пише в сигнала и се дава пример с някои доста по-богати европейски страни.

Халал е арабска дума, означаваща "законно" или "допустимо". Антоним на хелял е харам, което означава "незаконно" или "забранено". Когато става въпрос за храна и хранителни продукти, халал е хранителен стандарт за всички мюсюлмани.

Всички чисти неща и чисти храни се смятат за хелял със следните изключения:  Свиня/свинско месо и неговите субпродукти. Смята се, че животните, които не са убити по начин, описан в Корана, не са чисти, както и тези, които са починали преди клането. Не са чисти и животни, заклани в името на някой друг, освен Аллах.

Интересно, че според мюсюлманските традиции алкохолът и упойващите вещества са строго забранени, но специално това изискване често не се спазва, коментират съседи на мюсюлманите. Освен това мюсюлманите не ядат свинско, но в същото време масово хапват кайма, за която твърдят, че е телешка и кебапчета край големите маркети.

„По същество за България, това се свежда предимно до информирането на децата и\или техните родители и на пациентите в болниците, за примерни менюта, несъдържащи свинско месо и субпродукти, и предоставяне на право на избор на съответна храна.

В категории: Политика


11
Коментара
Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
11
Коментара по темата
11.
Даниела
11.06.2017 12:06:54
0
0
Ако християните си бяха прочели библията поне веднъж, щяха да разберат,че свинското не е забранено само за мюсюлманите и евреите , но и за християните.
10.
думбаз ага керата
29.05.2015 20:28:43
1
2
братя мюсюлмани , ЩЕ ЯДЕТЕ КАКВОТО ИМА И КАКВОТО Е СГОТВИЛ ГОТВАЧА ,КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕГОМ НА ШКЕМБЕ ЧОРБАТА НА ЛАВКАТА . ай,сиктир чак пък ,,халал,, манджа йок
9.
До №8
29.05.2015 06:54:32
1
10
Те не искат да купуват, те искат да им се даде!!!
Разликата е огромна. Ако одобрят исканията им Това означава че в болница човек които е мюсюлманин ще яде телешки стек, а християнина може да го кара и на хляб със сланина.
8.
VAPROS
29.05.2015 02:17:26
1
24
KADE V MUSULMANSKA DARJAVA MOJE DA SI KUPISH HRISIANSKA HRANA?
7.
xaxo
28.05.2015 23:15:32
1
19
А, "халал шамар" не искат ли?
Кърджалий или "катъри" както им викат в Руенско пак се правят на по-турци от турците.По цяла вечер плющят сланина и мазни свински пържоли а на другия ден в джамията се гъзят срещу слънцето и повтарят че, Аллах бил още по акбар.Всъщност на тия "Кърджалиите" дедите им са чисти Българи, заменили вярата си срещу живота.Точно в Кърджали е било най-голямото помохамеданчване на българското население.А сега пра-пра внуците им се залъгват че, са останки от Османската империя и едва ли не най-чистокръвните турци.
6.
XXX
28.05.2015 22:35:44
1
21
Амуджите плющят сланина и кебапчета повече от нас.И те поумняха .ДПС се чуди какви свирки да им прави ,че да ги баламоса отново .Хората обаче вече не им вярват . P.S. Ако няма кебапчета мангалите не гласуват .
5.
...
28.05.2015 22:18:10
9
8
Прaви сa си хорaтa, но в Бългaрия нaистинa е сложно дa се получи товa. Нито зa тях, нито зa християни, нито зa нерелигиозни въбще имa кaчественa и чистa хрaнa. Проблемa не е сaмо техен, a общ.
4.
ха-ха
28.05.2015 20:30:17
0
26
да ядат само хляб тогава,никой не ги насилва да ядат друго.
3.
Burg USA
28.05.2015 20:29:15
7
8
Daite im po kachestvena hrana, ne halal hrana.
2.
Velika Bulgaria
28.05.2015 20:28:09
8
9
Razbiram gi no stava mnogo slojno.
Po hubavo e da ima po chista i po kachestvena hrana, niama znachenie ot kakva religia e omagiosana.
Niama nujda ot halal hrana.
Po hubavo da napravim edna reforma za po priasna i po chista hrana.
Bolnite ne triabva da se deliat po religia. Bolnia chovek e bolen, ne e religiozen.
1.
Ahmak
28.05.2015 20:24:27
7
26
Шшшшш аре мюсюлмани в мюсюлманиния или в Турция тука е България и има конституция и закони , дори и да не ги спазват .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори