Диетолози посочиха 9 най-големи и най-вредни грешки при храненето
27 Май 2015, Сряда, 21:54 ч.
Дори млякото и медът могат да се окажат вредни, ако ги комбинирате неподходящо
Специалисти съставиха списък на най-разпространените грешки в храненето, които хората допускат едва ли не всеки ден. Голямата опасност на тези грешки е, че те се превръщат в в традиция и вредни навици. Те обаче може да доведат до многобройни проблеми със самочувствието, включително и до развитието на тежки заболявания.
По думите на медиците много хора крайно лекомислено се отнасят към начина, по който употребяват различни продукти. Мнозина не виждат нищо страшно, а дори смятат за полезни следните комбинации храни, а всъщност те са вредни:
- Следолед с газирани напитки: тяхното съчетание води до оригаване, подуване и тежест в корема, които често продължават часове наред. Лекарите подчертават – ако хапвате сладолед, най-добре пийте обикновена вода.
- Зелен чай с мляко: компонентите, съдържащи се в млякото, рязко намаляват полезните вещества в зеления чай, а млечният белтък може да направи тази напитка трудна за усвояване. Медиците смятат, че е оптимално да се пие зелен чай с лимонов сок.
- Добавяне на сладко в изварата или киселото мляко: тази храна води до бурна ферментация в стомаха. Неприятните последствоя на този процес са подуване и повишено отделяне на газове.
- Каша със захар: слагането на захар в кашата може рязко да вдигне нивото на глюкозата в организма, тъй като нишестето в зърнените храни при варене образува глюкоза. Така се повишава риска от затлъстяване и развитието на диабет. Ако искате да придадете някаква сладост на кашата, най-добре е да добавите в нея плодове, съветват специалистите.
- Хляб, намазан с мед или сладко. Този навик дава същият ефект както кашата със захар или изварата със сладко. Всички продукти, съдържащи захар трябва да се употребяват отделно.
- Кафе и хляб: веществата, съдържащи се в кафето възпрепятстват усвояването на витамите от група В от хляба. Така той се превръща в съвършенно безполезен продукт, който само запълва стомаха.
- Мед в горещи напитки: всичко ценно в меда - ферменти и бактерицидни свойства – са неустойчиви при нагряване и изцяло се разрушават при температура над 45 градуса. Но още по-опасно е, че при нагряване над 40 градуса в меда започва да се образува компонент, който всъщност е отровен за организма.
- Пъпеш в салатата: този продукт е изключително самостоятелен и не се съчетава с нищо, дори с вода. Нарушаването на този принцип гарантира тежест в корема, подуване и разстройство.
- Бульон от месо с кости: според медиците той е изключително вреден за здравето. Костите, твърдят те, натрупват в себе си различни токсини, включително тежки метали. При варенето тези вещества преминават в бульона. /myclinic.bg
В категории:
Здраве
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането
Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama"
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар
Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск
Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина
Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка
Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево
