Диетолози посочиха 9 най-големи и най-вредни грешки при храненето
27 Май 2015, Сряда, 21:54 ч.
Дори млякото и медът могат да се окажат вредни, ако ги комбинирате неподходящо
Специалисти съставиха списък на най-разпространените грешки в храненето, които хората допускат едва ли не всеки ден. Голямата опасност на тези грешки е, че те се превръщат в в традиция и вредни навици. Те обаче може да доведат до многобройни проблеми със самочувствието, включително и до развитието на тежки заболявания.
По думите на медиците много хора крайно лекомислено се отнасят към начина, по който употребяват различни продукти. Мнозина не виждат нищо страшно, а дори смятат за полезни следните комбинации храни, а всъщност те са вредни:
- Следолед с газирани напитки: тяхното съчетание води до оригаване, подуване и тежест в корема, които често продължават часове наред. Лекарите подчертават – ако хапвате сладолед, най-добре пийте обикновена вода.
- Зелен чай с мляко: компонентите, съдържащи се в млякото, рязко намаляват полезните вещества в зеления чай, а млечният белтък може да направи тази напитка трудна за усвояване. Медиците смятат, че е оптимално да се пие зелен чай с лимонов сок.
- Добавяне на сладко в изварата или киселото мляко: тази храна води до бурна ферментация в стомаха. Неприятните последствоя на този процес са подуване и повишено отделяне на газове.
- Каша със захар: слагането на захар в кашата може рязко да вдигне нивото на глюкозата в организма, тъй като нишестето в зърнените храни при варене образува глюкоза. Така се повишава риска от затлъстяване и развитието на диабет. Ако искате да придадете някаква сладост на кашата, най-добре е да добавите в нея плодове, съветват специалистите.
- Хляб, намазан с мед или сладко. Този навик дава същият ефект както кашата със захар или изварата със сладко. Всички продукти, съдържащи захар трябва да се употребяват отделно.
- Кафе и хляб: веществата, съдържащи се в кафето възпрепятстват усвояването на витамите от група В от хляба. Така той се превръща в съвършенно безполезен продукт, който само запълва стомаха.
- Мед в горещи напитки: всичко ценно в меда - ферменти и бактерицидни свойства – са неустойчиви при нагряване и изцяло се разрушават при температура над 45 градуса. Но още по-опасно е, че при нагряване над 40 градуса в меда започва да се образува компонент, който всъщност е отровен за организма.
- Пъпеш в салатата: този продукт е изключително самостоятелен и не се съчетава с нищо, дори с вода. Нарушаването на този принцип гарантира тежест в корема, подуване и разстройство.
- Бульон от месо с кости: според медиците той е изключително вреден за здравето. Костите, твърдят те, натрупват в себе си различни токсини, включително тежки метали. При варенето тези вещества преминават в бульона. /myclinic.bg
В категории:
Здраве






Погледнете в дланта си: Aко имате тази линия, значи...
30/04/2025, Сряда 14:40
0



3 зодии, които колкото повече остаряват, толкова по-богати стават
30/04/2025, Сряда 14:00
0

Почина доайенът на предаването "Бразди"
30/04/2025, Сряда 13:47
0

Била е много по-красива преди корекциите
30/04/2025, Сряда 13:40
3

Община Несебър подготвя спортно-рекреативна зона в Свети Влас за активна дейност
30/04/2025, Сряда 13:31
1

Тесто като памук, плънка-апетитка – тези кралски милинки са любими на всички
30/04/2025, Сряда 13:20
0

Трима полицаи дават показания по делото срещу актьора Димо Алексиев
30/04/2025, Сряда 13:05
0

Срина се при Гала
30/04/2025, Сряда 13:00
0



Трагедия на военно летище, загина известен парашутист
30/04/2025, Сряда 12:21
0

Притеснително! Голяма част от фирмите предвиждат сериозни съкращения до месеци
30/04/2025, Сряда 12:00
0