Живак в рибата удря мозъка
27 Май 2015, Сряда, 15:53 ч.
Тежкият метал може да убие бебето в корема на майката
Рибите и морските дарове са суперхрана - държи ни здрави и млади, според всякакви изследвания. Има обаче видове, при консумацията на които се повишава живакът в кръвта на човека. Плъзва в цялото тяло и е особено опасен за мозъка, пише Всеки ден. Тежкото „живо сребро" удря право в главата.Особено опасни са трупащите живак в тялото си риби за бременни жени, за кърмачки - съответно за плода и бебетата, както и за малките деца. При повишена консумация на по-живачните риби обаче, тежкият метал може да се натрупа в кръвта и на възрастните хора - особено на по старите, които и без това са с повече хронични заболявания.
Проблемът всъщност може да се избегне лесно, като се заложи на избирателното, правилно хранене с рибни продукти. Вече е известно кои точно риби вкарват най-много живак в човешкия организъм и трябва да не се набляга много на тях. Ясно е и в кои на практика няма от течния метал в Менделеевата таблица.
Важно е да знаем кои речни и най-вече морски деликатеси да избягваме и кои да присъстват често на трапезата. Така пак ще имаме отличен източник на протеини и на здравословни мазнини, които понижават холестерола и подобряват цялостното състояние на организма, но без да се тъпчем с живак.
„Проблем има. Всеки тип риба съдържа проследими количества живак. За по-голям процент от хората това минимално количество не оказва негативен ефект. Някои риби обаче съдържат много повече живак - достатъчно, за да се увреди например бебето в корема на майката", коментира микробиологът Петър Донков пред „Всеки ден".
Експертът предупреждава, че и малките деца - под 6-7-годишна възраст, също трябва да избягват опасните риби. Нивото на живак в кръвта може рязко да се увеличи и при възрастни хора, като доведе до проблеми с бъбреците и мозъка, категоричен е той.
Големите риби съдържат повече живак, поради простата причина, че живеят по-дълго - имат повече време да го натрупат в телата си.
От популярната у нас риби с най-много живак са акулата и рибата тон - със сигурност и тази в консервите. С високо съдържание на тежкия метал са и любимите ни лефер и лаврак. По-умерени с „живото сребро", но го имат, са шаранът, треската, костурът, омарите.
Почти без живак са аншоа, сом, писията, мидите,стридите, калмарите, скаридите. За щастие най-често слаганите на софрата у нас риби също са почти без живак - скумрията, пъстървата, херингата, бяла риба, както и най-модерната - сьомгата.
В категории:
Здраве
Шерцингер гледа българско предаване
Гери от Игри на волята потъна в скръб (СНИМКА)
01/11/2025, Събота 21:37
0
Какво се случва с Крисия и Никола Цолов?
В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години
01/11/2025, Събота 21:00
4
Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности
01/11/2025, Събота 20:49
0
Тайна съставка прави перфектни тези палачинки
01/11/2025, Събота 20:28
0
Масова стрелба до България
01/11/2025, Събота 20:17
4
Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им
01/11/2025, Събота 20:00
2
Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов
01/11/2025, Събота 19:48
0
Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле
01/11/2025, Събота 19:31
0
Наводнение във Варна
01/11/2025, Събота 19:17
0
