Живак в рибата удря мозъка
27 Май 2015, Сряда, 15:53 ч.
Тежкият метал може да убие бебето в корема на майката
Рибите и морските дарове са суперхрана - държи ни здрави и млади, според всякакви изследвания. Има обаче видове, при консумацията на които се повишава живакът в кръвта на човека. Плъзва в цялото тяло и е особено опасен за мозъка, пише Всеки ден. Тежкото „живо сребро" удря право в главата.Особено опасни са трупащите живак в тялото си риби за бременни жени, за кърмачки - съответно за плода и бебетата, както и за малките деца. При повишена консумация на по-живачните риби обаче, тежкият метал може да се натрупа в кръвта и на възрастните хора - особено на по старите, които и без това са с повече хронични заболявания.
Проблемът всъщност може да се избегне лесно, като се заложи на избирателното, правилно хранене с рибни продукти. Вече е известно кои точно риби вкарват най-много живак в човешкия организъм и трябва да не се набляга много на тях. Ясно е и в кои на практика няма от течния метал в Менделеевата таблица.
Важно е да знаем кои речни и най-вече морски деликатеси да избягваме и кои да присъстват често на трапезата. Така пак ще имаме отличен източник на протеини и на здравословни мазнини, които понижават холестерола и подобряват цялостното състояние на организма, но без да се тъпчем с живак.
„Проблем има. Всеки тип риба съдържа проследими количества живак. За по-голям процент от хората това минимално количество не оказва негативен ефект. Някои риби обаче съдържат много повече живак - достатъчно, за да се увреди например бебето в корема на майката", коментира микробиологът Петър Донков пред „Всеки ден".
Експертът предупреждава, че и малките деца - под 6-7-годишна възраст, също трябва да избягват опасните риби. Нивото на живак в кръвта може рязко да се увеличи и при възрастни хора, като доведе до проблеми с бъбреците и мозъка, категоричен е той.
Големите риби съдържат повече живак, поради простата причина, че живеят по-дълго - имат повече време да го натрупат в телата си.
От популярната у нас риби с най-много живак са акулата и рибата тон - със сигурност и тази в консервите. С високо съдържание на тежкия метал са и любимите ни лефер и лаврак. По-умерени с „живото сребро", но го имат, са шаранът, треската, костурът, омарите.
Почти без живак са аншоа, сом, писията, мидите,стридите, калмарите, скаридите. За щастие най-често слаганите на софрата у нас риби също са почти без живак - скумрията, пъстървата, херингата, бяла риба, както и най-модерната - сьомгата.
В категории:
Здраве
Финансов пробив: Гърция връща дълг от спасителната програма с години по-рано
3-годишно дете почина от глад
Производителят на кашата с арсен отрича риск: БАБХ тълкува погрешно регламента
Кой е Боян Радев
Има загинали при дронови атаки на Украйна в Ростов и Батайск
ЦСКА с ново бразилско крило - Лео Перейра идва с амбиции и скорост
Традицията "Коледуване" оживя на площада в Царево
Британските власти натискат Абрамович: Преведи парите или ще те съдим
Гъста мъгла, лед и ограничения за тирове по магистралите - внимателно на пътя!
18 декември: Имен ден празнуват Модест и Севастиян - време за духовна сила и равносметка
Община Поморие награди най-добрите си спортисти за 2025 година
Мъгливо начало и слънчев край: стабилно време в четвъртък с до 13 градуса
