×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Закриват КАТ! За 20 г. загиналите на пътя са колкото за 6 войни в Афганистан


Закриват КАТ! За 20 г. загиналите на пътя са колкото за 6 войни в Афганистан
Всекидневните катастрофи показват, че КАТ не върши основната си работа - превенция и профилактика
18 Май 2015, Понеделник, 21:30 ч.
Източник: frognews.bg

Вместо да извършва превенция службата е оплетена в корупционни схеми
Пътна служба КАТ да бъде закрита. Това е най-реформаторската идея за оптимизиране на работата на МВР, разкрива Фрогнюз. Основните причини да се мисли за кардинална промяна са корупцията и стотиците жертви на пътя. За 20 години ние сме дали на пътя толкова жертви, колкото за 6 войни в Афганистан. Трагичните инциденти, при които загинаха млади хора през последните дни, още повече мотивираха мераклиите за радикална реформа в КАТ.

Младежи, облечени в бяло, изпращат загиналите си приятели при зверската катастрофа в Яхиново. Мъртвите деца са положени в бели ковчези . В него са с бели дрехи, купени за абитуриентския бал, на който така или иначе няма да отидат. Върху тях са пръснати бели цветя. Почернените им родители вървят зад тях и искат смърт за виновните. Загиналите гранични полицаи оставят жени и деца-сирачета. От тук насетне сами ще се борят с живата и беднотията, пишат журналистите. Много често описаните трагични картини са по-тежки дори от това да си направи човек харакири. Така е всеки път. Често се случва. Да не казваме голяма дума, но смъртта ни хваща на пътя всеки Божи ден. Войната на „Ислямската държава”, май ряпа да яде пред нашата на пътя.

Повече от очевидно е, че звеното, призвано да следи за реда по пътищата и да ни пази от тежки инциденти, е порочно изградено и управлявано. То е прогизнало от шуробаджанащина, страх и подлизурковщина. Тресе се от корупционни схеми, афери и каквото се сетите още. Мястото зад храста продължава да се счита за запазена марка на катаджиите. Цялата мисъл на униформените и в момента е насочена към това, как да намерят начин да вземат парсата, без да ги гепят. Големият им ужас са камерите, които им сложиха наскоро от ръководството на МВР и разбира се ентусиастите, които снимат и пускат инфарктни клипчета в нета. Млад оперативен работник написал на шефовете: Моля, поради тежко финансово положение, да бъда преместен на робата в КАТ. Звучи като виц, но не е.

Първата и основна задача на пътните полицаи е превенцията и профилактиката. На прост език това означава да седят не зад храста, както правят сега, а пред него. Да не стоят след опасен завой, а преди това. Хората не им плащат, за да маркират само участъците, в които се случват най-тежките инциденти, а да стоят точно там. КАТ не би трябвало да взима пари, за да води черната хроника на загиналите, защото това не върши кой знае колко работа на живите. КАТ се превърна в плашило, от което всички бягат.

През 2014 г. при катастрофи са загинали 658 души, от които 33 са деца. Ранените са 8 500, като 1056 са под 18 години. През тази година картината изглежда още по-зловеща. Животът си са загубили 711 души, а 7 206 са ранени. За 20 години от 1990 г. до 2009 г. на пътя завинаги са останали 21 773-ма човека, а 168 007 едва са оцелели, но с различни травми. Статистиката сочи, че 1/3 от тях са инвалиди до края на живота си. Всеки четвърти от загиналите е дете. За сравнение във войната в Афганистан са загинали 3 393-ма войници от САЩ и други държави.

И на всичко това органите на реда се правят на ощипани. Нищо, че знаят кои неграмотници си карат без книжка или пък с купено от ДАИ тескере. И какво от това! В малките населени места дори реагират с разбиране на този факт и дори не си правят труда да спират нарушителите. Нали утре ще им се наложи да седнат на една маса със същите тези нарушители. Европейските страни, обаче са скочили като ужилени от този факт, защото са наясно, че утре тези неграмотни шофьори ще излязат от селото, ще минат през града, ще напуснат България и ще стигнат до тях. А там ще убиват техните деца, бащи и майки.

Полицаите в малките населени места могат съвсем точно да кажат имената на шофьорите, които първо пият, а после натискат педала на газта. Но какво от това, нали и те самите го правят. Като онзи граничен полицай, който с малко дрога и още повече алкохол в кръвта прегази 11- месечната Красимира в с. Крушовец. Спомняте ли ли си с какво разбиране колегите му приеха новината за зверската катастрофа? В най-тежкият миг подадоха ръка, но не на близките на невръстното момиченце, а на полицая-убиец. Между 1000 и 3000 лв. струва да си купиш шофьорската книжка у нас. И сега е така. Това е цената на онези деца в бяло, върху които сега има само пръст и бели цветя. Но на кого му пука?

В категории: Крими


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
wagen
19.05.2015 15:27:00
1
3
Da go zakrivat, ne mi puka, obache da ostavqt Sigmie, shoto sa rokeri
13.
wagen
19.05.2015 15:26:59
2
4
Da go zakrivat, ne mi puka, obache da ostavqt Sigmie, shoto sa rokeri
12.
112
19.05.2015 13:58:36
1
8
Незанаеш колко си прав Христо,всичко започна от ония даскал Вучков забърка едни лаина и замина ,Костов продължава да ги бърка с неговата некомпетентност а МВР Министърката вятър е вее на бял кон.По некадърно управление на МВР ДО СЕГА Е НЯМАЛО.А ще стане и по зле.Така че свикваи народе български
11.
Христо
19.05.2015 08:16:07
1
14
Преди десетина години един министър забрани униформените служители да санкционират нарушителите на ЗДвП. Така щели да преборят корупцията! Сега движението на милионите МПС у нас се контролира от една шепа служители. Те са насочени към магистралите и главните пътища, където се нарушават 2-3% от правилата за движение. Останалите 87-88% от нарушенията се извършват в населените места, а там липсва контрол. Така голямата част от водачите свикват с безнаказаността при нарушението на Закона и естествено допускат надвишаване на разрешената скорост извън градовете и селата. На второ място, в момента КАТ пазят живота на самоубийците по пътищата, а не пазят живота и здравето на гражданите, движещи се спокойно по улиците в населените места.
Ако искаме да ограничим жертвите трябва целият униформен състав да се ангажира с контрола над МПС. А за ликвидиране на корупцията да се копира и приложи немския модел. При взет рушвет - уволнение, съд и лишаване от всички осигуровки за времето, когато уличеният е бил в системата на МВР. Останалото е демагогия!
10.
aa
18.05.2015 23:29:23
0
14
Време беше...
9.
Jako
18.05.2015 23:09:12
0
14
В грузия са разпуснали цялата полиция и са назначили изцяло нови хора обучени в САЩ! Докато и тук не се случи същото няма да има оправия!!
8.
ПЕШО КУРА
18.05.2015 22:17:02
1
17
ТЕ КАТ ОСВЕН ДА ВЗЕМАТ РУШВЕТИ ДРУГО НЕПРАВЯТ И ОТТАМ ХОРСТА НЯМАТ РЕСПЕКТ ОТ ТЯХ ЗАЩОТО ВСЕКИ РАЗЧИТА НА КОРУПЦИЯТА
7.
гaд
18.05.2015 21:17:56
0
18
тия от КAТ сa мутри в униформи,aлчни кучетa които не се интересувaт от зaпaзвaнето нa човешкия живо, a от товa колко ще изкaрaт днес нa пътя.
6.
пешо
18.05.2015 20:20:59
1
14
КАТ и ДАИ крадат, защото имат възможност. Сами си изготвят и предлагат законопроектите , а депутатите ги гласуват без проверка на чуждия опит , как може да стане без толкова причини за глоби? Една и съща агенция събира "такса спокойствие" и "контролира" себе си ? Не е луд който яде зелника, а който му го дава!
5.
АРТУР
18.05.2015 19:56:31
0
24
В Грузия уволнили целият персонал. Назначили млади до 25год.момчета при условие, че при издънка са без доживотно право на държавна работа и пенсия. И въпроса с корупиата в КАТ 6се разрешил.
4.
problema ne e v kat
18.05.2015 19:40:52
6
20
Problema ne e v kat, problema e che horata karat kato pulni idioti.
3.
офф
18.05.2015 18:19:43
2
35
Днес се наложи да извикам КАТ. Обаждам се в 8 часа на 112. След 45 минути пак звъня, защото никой не е дошъл. От 112 ми казаха, че полицаите били на заявка и като се освободят, тогава ще дойдат. След 15 минути пристигнаха. Започнаха да пишат протокола и ме питат в колко часа е станало събитието. Аз им казах, че в 8, а те ми викат, защо чак в 9 съм се обадил. След кати им отговорих, че наистина съм се обадил в 8, те решиха да питат диспечера. Той също им каза, че тогава съм се обадил, а те като го питаха защо чак след час ги праща, диспечера им каза че бил забравил. Представяте ли си. Бил забравил. Ужас.
2.
Чоко
18.05.2015 17:49:08
4
37
Да закрият цялото МВР. Там работят само калпазани и бивши агенти на ДС.
1.
Да!
18.05.2015 17:32:47
1
36
Това трябваше да стане отдавна. В днешния си вид КАТ е структура съществуваща единствено за себе си. Безхаберие, никаква отговорност, не се извършва най-важното- регистрация и постоянен контрол на нарушители рецидивисти. Корупцията- излишно е да се коментира...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Опитахме да щракнем на сладка раздумка и чаша кафе, в луксозно заведение на морския бряг, бивш и настоящ директор, но се разбягаха
Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори