×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

1, 2, 3… 12, уааа! Как става по света


1, 2, 3… 12, уааа! Как става по света
Американците празнуват във физкултурния салон, италианците правят серенади на учителите
17 Май 2015, Неделя, 21:53 ч.

Най-кичозно и разточително е в България, вижте как празнуват другите

Как за една нощ момичето се превръща в жена, а момчето – в мъж? Спорно е. Но опитите за трансформация се случват по цял свят. Навсякъде има празненства по случай узряването, абитуриентството, възмъжаването или „възженяването”. Не само в България традицията повелява това да се случва шумно, пищно, с големи количества алкохол и купони до зори.

В САЩ кавалерът отива да вземе дамата си за бала, като в повечето случаи е купил за нея т.нар. corsage (цвете за ръката в тон с роклята на момичето). Оттам двамата се отправят към мястото на събитието, което е непретенциозно - обикновено физкултурният салон на училището или пък се наема ресторант. Но с малката подробност, че абитуриентите все още не са зрелостници. В повечето щати в Америка пълнолетието настъпва на 21-годишна възраст. На 18-19-годишните в САЩ им е забранено да пушат и да пият. Разбира се, правилата са, за да имат и своите изключения. На американчетата не са им чужди тези неща, та дори и хапчета екстази и пушенето на трева. Най-основната разлика обаче сякаш е, че младежите спазват благоприличие пред обществото. Правят го най-вече от уважение към родителите си. Забранените неща се правят дискретно, разказва пред Фрог нюз българка, която от 5 години живее на остров Блок Айланд, в щата Роуд Айланд.

За завършването на средното си образование учениците представят проект за дипломиране, който обикновено е на социалнозначима тема. На Блок Айланд става известно момиче, което събира изхвърлените от океана дървени пръчки. От тях прави слон. Нарича го Санди, на името на урагана, който причини сериозни поражения по Източното крайбрежие на САЩ. Скулптурата е с височина около 2,5 метра. Местен бизнесмен толкова я харесва, че я купува за 10 хил. долара. А парите отиват в сметката на младата авторка за висшето й образование.

В Русия празненството започва с тържествено награждаване на отличниците на випуска. Балът продължава помпозно. А място за провеждането може да бъде ресторант, бар, дискотека, дори за по-оригинално и кораб. Традицията повелява танците да започнат с класически валс, после може и по-фриволно... Празненството завършва с романтично посрещане на изгрева.

В Мексико тържеството по завършването е свързано с формална вечеря с родителите, а по-модерните и платежоспособни си позволяват и пътешествие. То символизира сбогуване с тийнейджърското безгрижие и навлизане в света на отговорностите на зрелостта.

Във Франция пък традицията е абитуриентите да се обличат в смешни дрехи, с които тръгват на лов по улиците. Искат пари от всеки срещнат, а събраното се влага предимно в... алкохол. Баровете и дискотеките излизат със специални оферти за тях, където те купонясват на корем.

Но за французите е чуждо наемането на скъпи автомобили за специалната нощ или демонстриране на невиждан блясък или статут, който не притежаваш. За да е паметно обаче завършването, не са малко тийнейджърите, които поемат на 3-4-дневно пътешествие до близка Испания, където стандартът, респективно и цените, са значително по-ниски.

В Испания, където да празнуваш е нормално състояние на духа, а фиести се организират на всеки ъгъл със или без повод, младите имат собствени терени за изяви. Празненствата за завършването са шумни и весели и често завършват в някоя дискотека, където сред модните американски хитове почти не се чуват испански парчета.

Доста разпространена гледка е младежи с официалните си дрехи да седят по тротоарите, скатани между паркиралите автомобили. Покрай тях е богато отрупано с найлонови торбички от най-близкия супермаркет, пълни с всевъзможен алкохол, който се разлива по пластмасови чашки. Всичко се случва крайно „дискретно”, тъй като в Испания свободното консумиране на алкохол на улицата е забранено, но пък в дискотеката е нерентабилно.

В Италия, освен че абитуриентите изнасят серенади под прозорците на преподавателите си, традицията по завършването не е строго регламентирана и официална. Купон, дискотека, танци, щуреене – нещо съвсем традиционно за тийнейджърите.

Във Великобритания напоследък това забележително събитие в живота започва да се превръща в истерия за младите момичета покрай подготовката за голямата вечер. Има специални сайтове, които помагат - от наемането на лимузина, маркови тоалети и съвети до специално организирани фотосесии.

При словенския абитуриентски бал има важна местна традиция - задължително последният танц от тържествената първа част младежът да танцува със своята майка, а девойката – със своя баща.

Балът в Белгия и някои части на Холандия се организира точно 100 дни преди завършването на учебната година, а денят е наречен 100-дневно парти. И в този стотен ден на годината учениците имат право да правят всякакви „номера” на учителите и съучениците си.

В Индия балът се приема повече като прощално парти, на което ученици и учители се събират, за да се сбогуват. Абитуриентите получават топло изпращане от по-малките ученици, които им поднасят сувенири и награди.

В Хондурас на абитуриентския бал са добре дошли и родителите. За тържеството се наемат луксозни хотели, с организирана празнична програма и танци. Има традиция след бала тийнейджърите да се метнат по наети за вечерта лъскави лимузини, с които да обиколят града, и с надуване на клаксона да известят гордостта си, че са се дипломирали.

В България всички знаем как е. В общия случай – парад на суетата, пошлостта, кича, лукса... Който, както го разбира. Но със сигурност темата за бала е най-обсъжданата през цялата учебна година на завършващите. А към общото правило има и все повече изключения. Все повече ученици, в някои училища даже цели випуски, отиват с тениска на бала, а спестените пари се даряват за обучение на завършващи абитуриенти сираци. /frognews.bg

В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
5
Коментара по темата
5.
наблюдател
17.05.2015 23:05:29
0
2
Едно време беше 10--....2-1- У-В-О!
4.
Kiro
17.05.2015 21:23:57
0
5
Идинайси, дванайси уаааа
Чуйте се отстрани как звучите, шматки такива
3.
Батка с Адидаска
17.05.2015 20:24:17
0
0
Не съм съгласен,че най кичозно и разточително е в България.В Турция ни бият отвсякъде–там се прави няколко дни поред като се канят цялата рода,ама наистина цялата по 200–300 човека,вкл. и 7–8 братовчеди със тъщите и шурелинките...Богатите араби пък да не говорим особенно ако е син или дъщеря на някой шейх–тогава буквално целия град се събира и се резервират десетки ресторанти от таткото.
2.
d
17.05.2015 20:17:46
1
1
До 1
Преди джобс се ходи до аптеката за "Ескапел"
1.
ALF
17.05.2015 19:52:50
0
2
1-2-.............11-12-ура и после
джобс.бг
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори