×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Несбъднат проект №2: Как небостъргачът за 200 млн.евро на Ваклин Стойновски катурна от власт Йоан Костадинов


12 Май 2015, Вторник, 19:07 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА Снимки Архив Флагман

 За съжаление бе съборен уникалният ресторант "Воденицата"- реплика на прочутата Ефендиева къща

Сред несбъдните проекти на Бургас е и небостъргачът на Ваклин Стойновски. В първа серия от едноименната ни рубрика ви разказахме за "Черноморец Арена", но и стържещия небето като игла билдинг в Приморския парк днес също трябваше да е гнездо на световен конгресен туризъм и като цяло чудото на Балканите. 
В новата рубрика на Флагман.бг ще припомним всички неосъществени, но широко презентирани проекти, които трябваше да дадат съвременния облик на Бургас. Непостроен небостъргач, стадион, молове, пристанища и грандиозни бизнес и жилищни комплекси на фалирали строители останаха само мечти за наивници. Ще разберете кои са бяха хората, стоящи зад футуристичните идеи, граничещи с грандомания, а в повечето случаи и с твърде професионален пиар.Така трябваше да изглежда небостъргачът в Морската градина

В Морската градина в Бургас ще се строи 135-метров небостъргач! Точно преди 9 години през месец май тази новина гръмна по всички български медии и предизвика противоречиви реакции в природозащитните и архитектурни среди. 34-етажната страда трябваше да бъде изградена на мястото на уникалния ресторант "Воденицата"- реплика на прочутата Ефендиева къща в Малко Търново. Дотогава "Воденицата" в Приморския парк, намираща се до крайбрежната алея на Северния плаж, функционираше като луксозна механа.

За инвеститор на грандиозния проект беше представен бизнесменът Ваклин Стойновски. Уникалият билдинг, за облика на който бе организиран национален конкурс на десетки архитектурни бюра,  трябваше да бъде разположен на площ от 1.1 дка и да е висок 150 м. До такава пределна височина разрешиха от Ръководството по въздухоплаване след сложна процедура, водена от Община Бургас и инвеститора Стойновски.  Разгънатата застроена площ бе по документи 35 хиляди квадратни метра, а общата инвестиция - около 200 млн. евро.  Проектът бързо получи финансиране от "Българо-американска кредитна банка".


Лятото на 2006 г., реставраторът Иван Иванов и покойната вече шефка
Регионалния музей Цоня Дражева обещават заедно със Стойновски,
че Ефендиевата къща (зад гърба им) ще се съхрани като елементи,
за да бъде вградена в бъдещия небостъргач


Заради новото строителство разкошната Ефендиева къща бе съборена, а Стойновски обеща да запази елементите от нея и да ги вгради в небостъргача. По това време се шушукаше, че собствениците на ресторанта спешно търсят 200 000 лева, за да го спасят. Дали обаче наистина е било така и защо им е трябвала тази крупна сума, едва ли някога ще стане ясно.

В крайна сметка гръмкият проект остана на хартия

Преди 2 години златният парцел бе обявен на публична продан от частният съдебен изпълнител Станимира Николова.

Взискател по делото бе Българо-американска кредитна банка (БАКБ), а длъжниците - три дружества и едно физическо лице – Ваклин Стойновски, инициатор на мащабното строителство и бивш общински съветник в Бургас, лидер на политическа партия "Бургас".

Причина за продажбата бе необслужван кредит, обезпечен с ипотеки върху имота, на обща стойност 5.5 млн. евро. Начална тръжна цена на парцела бе 1 662 375 лв. До продажба не се стигна, защото дружествата-собственици подадоха жалба в съда и публичната продан бе прекратена. Важна подробност е, че парцелът служи като обезпечение за финансиране и на други инвестиционни проекти със заемен ресурс от БАКБ.

Кой от кого и как придоби парцела?

За изграждането на Ефендиевата къща още през 1969 г. теренът е бил обособен от държавата като строителен парцел с паркинг до него. С такъв статут той бе продаден през 2004 г. от Министерството на културата на фирмите "Куул плейс" и "Асет лизинг" на Ваклин Стойновски за 240 хил. лв.

Година по-късно подробният устройствен план на морската градина бе променен. С подписа на тогавашния заместник-министър на регионалното развитие Савин Ковачев и с одобрението на местния Общински съвет на Ваклин Стойновски бе разрешено да изгради многоетажната сграда с височина 134 м и разгъната площ 35 хил. кв.м. Това бе съобщено на паметна пресконференция в голямата заседателна зала на кметството, където един до друг седяха Ваклин Стойновски и тогавашният кмет Йоан Костадинов.

Първата копка бе планирана за лятото на 2006 г. До нея обаче не се стигна. Теренът и до ден-днешен продължава да се ползва като паркинг от плажуващите. Това вероятно е най-скъпият безплатен паркинг в света!


Ваклин Стойновски представя през 2006 г. проектът, който бе спечелил
първо място на архитектурния конкурс


През 2013 година Ваклин Стойновски обясни пред Флагман.БГ, че е само гарант по кредита към едно от дружествата и вече няма нищо общо с проекта за небостъргача. По думите му той свързал фирмата-инвеститор с банката и гарантирал заема в качеството си на физическо лице.

Остава загадка за непредубедените бургазии защо този проект пропадна, макар че имаше осигурено финансиране и всички разрешителни за строеж.


Малко преди месния вот през 2007 г. Стойновски създаде собствена партия
и се кандидатира за кмет. През 2011 година той отново атакува поста,
но безуспешно


Самият Стойновски изтъква като основна причина „политиката на ГЕРБ в Бургас“. Вярно е, че през 2011 година, с приемането на новия общ устройствен план на града, бяха драстично орязани строителните параметри на парцела от 1,1 дка и сега там може да се построи само неголяма сграда с максимална разгъната площ от 500 кв.м., вместо разрешените някога 35 000 кв.м. И че тази промяна стана с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ. Но проектът с небостъргача зацикли много по-рано, някъде по времето, когато отношенията между Ваклин Стойновски и Йоан Костадинов внезапно и неочаквано тръгнаха към необратимо влошаване.

Преди това, през 2005-2006 г., двамата бяха много близки и Стойновски минаваше за галеник на Йоан. Младият бизнесмен завземаше скоростно все повече територии в Бургас и възходът му напомняше шеметната кариера на ранния Ивайло Дражев, който впоследствие стигна до затвора.  Приликата между двамата се подсилваше от факта, че в Бургас свързваха успехите им с широкия гръб на Йоан Костадинов. През есента на 2006 година, на пищен коктейл в хотел „България“, даден от Ваклин Стойновски като концесионер на Северния плаж, Йоан пристигна с цялата си администрация, което беше ярък, демонстративен знак за много голяма близост. Кметът даже държа реч, в която каза, че досега градът не помни такъв добър концесионер. И за да не изглежда като личен PR на собственото си протеже, той завърши словото си с бащинска закачка: „Само едно те моля, Ваклине – намали малко тези заведения на плажа. Срещат ме хората и питат: „Кмете, къде ти е морето?“ Затова ти намали твоите заведения на плажа, а аз моите в Морската градина ще ги увеличавам“.

Политическите амбиции на инвеститора на небостъргача

Само няколко месеца по-късно, още в ранната пролет на 2007 г., Ваклин Стойновски хвърли истинска бомба, като заяви, че ще се кандидатира за кмет на Бургас, като преди това бе започнал подготовка за структуриране на собствена партия с името "Бургас". Отначало това се приемаше за някакъв политически театър, в който ролята на Стойновски е да играе боксова ръкавица на Йоан срещу основните му опоненти – Валери Симеонов от Атака и Димитър Николов от ГЕРБ. Както и да вкара малко общински съветници, които по-късно да гласуват дружно с Йоановите хора и да прокарват решенията му. Схема, добре известна и успешно прилагана още през 2003 г.


Това е най-скъпият безплатен паркинг днес

Още със старта обаче стана ясно, че Ваклин е решил да прави истинска кампания, а основната му мишена не са Валери и Николов, а самия Йоан. Една от възможните причини за разрива между двамата е именно бъдещия небостъргач. Не е изключено в този проект Йоан да е поискал повече, отколкото Ваклин е бил готов да отстъпи. И да е решил самият той да стане кмет.
В крайна сметка Стойновски получи на местните избори през 2007 година 11 803 гласа, Йоан Костадинов – 14 739, Валери Симеонов – 20 588, а Димитър Николов – 38 456. Резултатите бяха шокиращи за хората на Йоан, които и до днес смятат, че Ваклин е дръпнал гласове основно от електората на техния патрон. Ако това наистина е така, чисто аритметично излиза, че именно Стойновски е една от причините за краха на Йоан през 2007 година. Без него Йоан щеше да събере повече гласове от Валери Симеонов и да отиде на балотаж с Димитър Николов, където се надяваше, че има някакви шансове. Поне сриването му от власт нямаше да е толкова унизително и драматично.

Небостъргачът на Стойновски остана непостроен, но помогна за сериозното разместване на политическите пластове в Бургас и падането на несменяемия Йоан Костадинов. Така след дълги години на застой, Бургас получи млад, енергичен и амбициозен кмет. А проектът на Ваклин отиде в небитието заедно с модела, който го създаде. Така Йоан загуби поста си, но Бургас запази Морската си градина.

Стойновски се върна отново в столицата и рядко посещава родния Бургас. Последно, през 2011 г., той игра ва банк като кандидат за кмет и за влизане отново с група в Общинския съвет, но не успя да вкара никого. Към момента се е отдал на семейството си и четирите си деца.

В епизод III очаквайте: Ще стартира ли някога мегапроектът на мастития адвокат Тодор Батков  „Град на 21 век” в бургаския квартал Крайморие?

В категории: Бургас


17 стъпки за щастлива връзка
17 стъпки за щастлива връзка 31/10/2020, Събота 21:40 0
Флагман.БГ Още един протестър с коронавирус Още един протестър с коронавирус 31/10/2020, Събота 19:41 5
22
Коментара по темата
22.
MR ANDY COLE
09.09.2017 18:23:04
0
0
Salam.


Maliyyə problemlərini almaq üçün təcili kreditə ehtiyacınız varmı?

ölkənizdə banklar tərəfindən rədd edilmiş və təcili kreditə ehtiyacınız varsa, bizə müraciət edin

bu gün Info Trust firmı ltd, Başqaları edə bilmədikdə kömək edə bilərik!


* 5,000,00 $ 'a qədər $ 50,000,000.00 qədər borc verin.

* Geri ödəmək üçün 1 ilə 10 il arasında seçim edin.


Əlaqə E-poçt: ([email protected])


Zamanınız üçün təşəkkür edirik,

Cənab Andy Cole

[email protected]
21.
Scot Licon
06.06.2015 03:32:23
0
0
здравствуйте

Мы предлагаем частные, коммерческие и персональные кредиты ставки очень низкие темпы лишь на 3,4% в год до 32 лет амортизации в любой точке мира. Мы предлагаем кредиты в пределах от $ 500 до $ 500,000,000.00

ПРИМЕЧАНИЕ: максимальное количество у нас кредитовать составляет $ 500,000,000.00 в следующем валюты: Единый государственный долларов, Европы и Великий британский фунт стерлингов (GBP).

Наши кредиты хорошо застрахованы на максимальную безопасность является нашим приоритетом. Вы теряете спать по ночам, беспокоясь, как получить законное кредита кредитор? Личные кредиты надежный контакт (доверительный) теперь специалисты, чтобы помочь остановить плохой кредит найти решение, что победа наша миссия.

E-mail: [email protected]

Все права защищены Реклама на сайте менеджер
Copyright © 2015


Получение кредита 2015
20.
Батка Рутарианец Ротари Адидас
15.05.2015 00:21:41
0
2
За кво му е на Бургас небостъргач сега си има гигантска сива ПИРАМИДА на входа на Морската градина с-у Пантеона сцени на имотим-у1100-3000 Евра за квадратен метър
19.
Mr John
13.05.2015 17:37:47
3
0
Salam, mən cənab John Vonk, həyat vaxt imkan kreditlər verir ki, özəl kredit kreditorun am. Siz təcili borclarını ödəmək və ya sizin biznes artırmaq üçün kredit lazımdır kredit lazımdır? ki, 2% dərəcəsi ilə biznes investisiya, ödəmək üçün pis kredit və ya pul ehtiyacı var. Belə ki, e-poçt, bizə bu gün əlaqə

([email protected]).

bu nöqtədə mən şahid və ya müştərilərin ifadə eşitmək şans idi yoxdur səbəbdən sizə bir günah yerləşdirmək deyil. Mən sözləri bir insanam və i təşkilatlar, şirkətlər və fiziki şəxslər üçün nə ilə lovğalanmaq deyil. İndi bir həyat dəyişən proqram istifadə etmək bir ömür boyu imkanı var. Bu şirkətlər S. canlandırmaq, insanların bütün dünya fondu ətrafında öz layihələrini kömək borclarını ödəmək üçün yer qoymaq və biz uğurla bu bir neçə il belə uzaq etdik. I artıq bildirib ki, bütün ilə, seçim proqramı və ya xeyrinə hazırda sizin və ya bir ömür boyu pass siz imkanı baxın.
18.
р
13.05.2015 16:46:57
0
4
Тва са само поставени лица...изпълнителите.
17.
батко
13.05.2015 08:23:40
0
6
Докато причината ви е Йоан краси Николов като ярък представител на Георги Илиев набиваше парички от направените от него европейски проекти ,а не инсултния Йоан.
16.
DO BOBI I KIRO
13.05.2015 02:40:56
1
5
ZASHTO MU E NAISTINA NA BURGAS NEBOSTARGACH.
OVCHARNIZITE MU STIGAT.
I STRANDJANSKITE ZARVULI.
DRUGO MU NE TREBA.
15.
сртс
13.05.2015 00:47:17
1
18
Тоя Вакльо до каквото се е докоснал го е съсипал. Класическо тъпо комуне.
Поздравявам г-н Стойновски с песента на Тодор Колев: Фалшив герой.
14.
Smith
12.05.2015 21:18:37
1
26
Тоя кретен само в България може да намери малоумници, да гласуват за него. А накрая същите малоумници ще плащат и сметката. Прост народ - слаба държава!
13.
ртр
12.05.2015 21:05:40
1
20
Тоя застреля съвсем умишлено съдружника си и много,ама много умело се укри и покри от прокуратурата.Ако днес се възобнови това разследване от неподкупни следователи и прокурори/ако има такива/ Ваклин е готов за доживотна присъда!р
12.
Костадин Йоанов
12.05.2015 21:03:36
3
14
Не е причината Ваклин ,той чи си е тъпо копеле си е тъпо.
Аз си бях една политическа идея ама не можах да се спра.
Това ми изяде главата.
11.
Писна ми
12.05.2015 20:45:49
1
16
Да еба шушумигата му мръсна да еба.9 години как ми хвърля сянка тоа небостъргач.Изсъхнаха ми мушките и дифинбахията от липса на светлина.
10.
до смях
12.05.2015 20:42:30
0
7
Напиши ги ти щом ги знаеш.Интересно ще е.Ако ти стиска разбира се.
9.
Kiro
12.05.2015 19:51:24
3
22
Радвам се, че това безумие не се случи
8.
1
12.05.2015 19:12:40
0
21
Браво Флагман.Страхотна идея за рубрика
7.
Меркел
12.05.2015 18:37:53
1
29
За това в Европа ни олицетворяват с КЛОЗЕТ!
6.
hg
12.05.2015 18:25:58
0
48
ТОЗИ МАЙ БЕШЕ ЗАСТРЕЛЯЛ СЪДРУЖНИКА СИ!
5.
MDAAA
12.05.2015 18:02:25
21
8
TOVA NE BESHE LOSHA IDEA. JALKO.
4.
Боби
12.05.2015 17:58:07
8
52
К'ъв небостъргач в Бургас бе наивници. За кво му е на Бургас небостъргач???
На всеки етаж магазин на Адидас ли?
Тоя ИЗМАМНИК Въклин е правил далавери с кмета и общината, а на материяла са му пуснали версията за небостъргач.
Ама като нямаме държава до сега тоя мишок Вълкин трябваше да е 10 пъти в затвора.
3.
Браво
12.05.2015 17:52:29
1
33
Страхотна статия
2.
1
12.05.2015 17:17:25
2
32
Ваклия плащаше за гласове много наркоманчета вземаха по 30лв и пазариха пико и комфет ама хилядника прибираше по 50-60лв/глас Затова Събра толкова гласове
Бургас е пълен с амфетаминови наркомани
1.
смях
12.05.2015 17:10:59
11
34
МУЛТИГРУП! Напишете най-накрая едно "разследване" кои са хората на Мултигруп в Бургас, под какви имена и фирми работят днес, че да разбере и последния избирател на Митко Вафлата в какъв филм живее!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
17 стъпки за щастлива връзка 17 стъпки за щастлива връзка

Двойките си позволяват да бъдат уязвими понякога

Зодиите с най-високи стандарти в любовта Зодиите с най-високи стандарти в любовта

Ето кои са топ 5

Шокиращо! Поморийски учител задържан за разпространение на наркотици Шокиращо! Поморийски учител задържан за разпространение на наркотици

В 31-годишния даскал са открити 60 грама марихуана, продавал я на ученици

 

Пригответе си крем супа от броколи, много е вкусна Пригответе си крем супа от броколи, много е вкусна

Предпазва от вируси

Затягат цедката за почетни граждани, ще искат поне 300 подписа за номинация Затягат цедката за почетни граждани, ще искат поне 300 подписа за номинация

В момента е достатъчна подкрепата от 30 души, която лесно се покрива

 

Изследване: Онлайн обучението е довело до значителна промяна в начина на учене Изследване: Онлайн обучението е довело до значителна промяна в начина на учене

Учениците са прекарвали пред екрана учейки средно около 5 часа на ден

 

Здравният министър бесен на болнични шефове, ще им реже парите от НЗОК Здравният министър бесен на болнични шефове, ще им реже парите от НЗОК

Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка, ядосан е Костадин Ангелов

 

Още един протестър с коронавирус Още един протестър с коронавирус

Изпитвам обаче болка при движението на очните ябълки и болка на кожата на горната част на главата и на кожата на гърдите и корема дори при много слабо докосване, написа във фейсбук Лалов

 

Райна се разгони, сваля брата на Кобрата със среднощни смс-и Райна се разгони, сваля брата на Кобрата със среднощни смс-и

Певицата се запознала с Тервел в тв студио

Нова наредба ще решава проблема с безразборната популация на улични котки в Бургас Нова наредба ще решава проблема с безразборната популация на улични котки в Бургас

36 хил.лева са заложени в бюджета на общинския приют за кастрация, но мярката се оказва недостатъчна

 

Половин Гърция минава под ключ заради пандемията Половин Гърция минава под ключ заради пандемията

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в телевизионно съобщение до гражданите новите мерки

 

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в ЕС България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в ЕС

Ако Северна Македония признае българските корени, вето няма да има, каза Екатерина Захариева

Почина Шон Конъри Почина Шон Конъри

Издъхнал е на 90-годишна възрраст

 

Германия с нов рекорд на заразени Германия с нов рекорд на заразени

Страната регистрира 18 681 случая на коронавирус през последните 24 часа

Трети задържан за нападението в Ница Трети задържан за нападението в Ница

Извършителят Брахим ал Ауисауи, който е роден в Тунис през 1999 г., е пристигнал във Франция през октомври

Датската държавна телевизия пусна педофилско шоу Датската държавна телевизия пусна педофилско шоу

Възрастни мъже и жени се събличат пред дечица, а те им задават въпроси

С викове „Аллах акбар“ 50 младежи нападнаха църква във Виена С викове „Аллах акбар“ 50 младежи нападнаха църква във Виена

Те са успели да избягат

Пореден вторичен трус в Гърция от 4,1 по Рихтер Пореден вторичен трус в Гърция от 4,1 по Рихтер

Земетресение е регистрирано и в Норвегия

Каква е равносметката от управлението на Тръмп Каква е равносметката от управлението на Тръмп

Американският президент постоянно натъртва, че никое правителство на САЩ не е успяло да свърши толкова неща през първия си мандат, колкото неговото

Опустошителният трус в Турция и Гърция е усетен в цяла България Опустошителният трус в Турция и Гърция е усетен в цяла България

Над 15 са вторичните трусове от над 4 по Рихтер

Бойко Борисов Бойко Борисов Само на президента Румен Радев дадоха няколко часа карантина, сякаш е извънземен Виц на деня Виц на деня - Иване, работиш ли в неделя?
- Разбира се! Плащат двойно, а аз съм атеист. Грях е да не се възползвам.
Виц на деня Виц на деня - Щастливи ли сте в семейния живот?
- О, да! Толкова силно се обичаме, че вече трети път отлагаме развода.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Дядото се успокои, че не е толкова болен, като видя внука му колко таблетки пие преди дискотека.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори