×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Професия "викач" в Слънчев бряг - вижте тайните на занаята


Професия "викач" в Слънчев бряг - вижте тайните на занаята
Майкъл се опитва да осигури клиент на заведението, за което работи
10 Май 2015, Неделя, 11:01 ч.
Източник: 24часа

Вадят по 50-60 лева на вечер, но трябва да знаят поне два езика
“Знам по три думи от всички езици. Като разбера, че срещу мен стоят поляци, ги заговарям на полски. Ако са руснаци - превключвам на руски.

Така нямам проблеми с която и да е националност. Използвам по няколко думи на различен език, за да се пошегувам, но учтиво. Това помага много, защото хората се чувстват специални”, разказва Майкъл Боатаген.

40-годишният мъж е от Гана, но от 3 г. работи като жива реклама или т.нар. викач в един от най-посещаваните ресторанти в Несебър. Майкъл няма проблеми и с българския език, говори го свободно и знае достатъчно, за да се чувства добре в България.

“Какво прави викачът ли? Той не само приканва туристите да влязат в едно заведение, ами ги съпровожда до масата, настанява ги и едва след като ги остави на грижите на сервитьора, се връща отново на поста си”, обяснява с ентусиазъм Майкъл.

Атрактивният и контактен ганаец е известен в целия град.

“Работя и през зимата, и през лятото, защото заведението е целогодишно. Естествено по време на сезона е много по-напрегнато, но ние сме двама, така че си правим и почивки следобед”, казва Майкъл.

Той признава, че невинаги работата му е лесна. Имало и доста “криви” хора, които се цупели от поканата, отправена към тях, или директно отказвали да влязат. А някои подминавали с ледено мълчание. “В тези случаи винаги се извинявам, за да няма обидени”, казва Майкъл. Вече е разбрал, че освен за заведението, чието меню предлага, викачът трябва да е на “ти” и с пейзажа наоколо - да ориентира туриста за различните забележителности, от които се интересуват.

Много често туристите първо минавали покрай заведението и едва в края на разходката се връщат да хапнат.

“Ако си им направил добро впечатление и си успял да ги заинтригуваш, хората идват, макар и след няколко часа”, убеден е атрактивният викач.

Майкъл е в България от 20 г., бил е женен за българка и има син на 19 г. Момчето също работи през лятото в Несебър, като разхожда туристи с корабче из залива.

Тъй като заведението, в което работи ганаецът, има два входа - откъм пристанището и на ул. “Месамбрия”, и на двете места са осигурени викачи.

Докато Майкъл приканва туристите от единия вход, които често пристигат на групи направо от корабчетата за разходка, колежката му Маргарита е на другия вход.

Заповядайте при нас, много ни е хубава кухнята. Заведението има 2 тераси с гледка към морето, любезна е Маргарита. Жената е местна, вряла и кипяла в бранша. Навремето е била сервитьорка, после е имала собствено заведение в Слънчев бряг.

“Бях работодател, но за година загубих най-близките си хора, починаха, затова се принудих да оставя заведението”, споделя Маргарита.

Работи като викач в несебърския ресторант втора година и е доволна от приходите си и от отношението на собствениците.

“При нас всичко е законно, оформено с документи”, казват и тя, и Майкъл. Тъй като той е чужденец, работодателят му плаща и квартирата, и храната.

И двамата са категорични, че най-важното в тяхната професия е да посрещат хората с усмивка и с уважение, без да са прекалено агресивни, което притеснява туристите.

Именно заради серия сигнали на туристи преди 2 г. в Несебър бяха въведени някои ограничения по отношение на викачите. Те трябва да стоят само на територията на заведението, без да навлизат в съседни търговски обекти, да са облечени прилично и да се държат с уважение към туристите.

“Направихме промените в наредбата за обществения ред, за да не пострада имиджът на Несебър”, обясни кметът Николай Димитров.

“Има всякакви викачи. При мен са идвали такива, които поставят условия дори да променяме менюто. Те твърят, че ще доведат своя клиентела, ако променим менюто според техните виждания. В нашето заведение обаче това няма как да стане. Ние държим на качеството, на българското - предлагаме само прясна храна и имаме добра репутация”, казва Сретко Средков.

Родителите му притежават едно от най-известните заведения, което се намира в началото на Стария Несебър, а тази година става на 25 г.

Преди да стане управител на семейното заведение, Сретко, който умело върти и скарата, е започнал точно като викач.

“Работата никак не е проста, нужни са качества. Викачът трябва да умее да различава туристите по националност, защото е глупаво да заговориш някого на руски, а той да са окаже германец.

Човекът, който кани, трябва да прецени дали клиентът е гладен, дали е за конкретното заведение и има
ли нагласата да похарчи определена сума пари за храна.

Освен това в нашето заведение никога не делим клиентите на българи и всички останали, защото не е вярно, че родният клиент е лош.

Напротив, българинът е страхотен клиент. Той поръчва първо, второ и трето, като междувременно си пийва. А какво правят някои чужденци - искат чипс или бургер”, казва Сретко.

Той си спомня, че преди години заведението наело жена викач, която била толкова добра в занаята, че ресторантът се препълвал и готвачите не смогвали с поръчките. Накрая се стигнало до абсурдната ситуация да я освободят, въпреки че била голям професионалист.

Между 50 и 100 лв. на ден изкарват викачите по морето - това е всеобщото мнение на хора от бранша. Те са единодушни, че най-добри пари се правят в Слънчев бряг в пиковите месеци юли и август.

“Заведенията в курорта са едно до друго, потокът от хора е огромен.

Добрият викач трябва на всеки 10 секунди да вкарва клиент

Така може да стигне и до 100 лв. на ден”, обяснява собственик на хотелски комплекс в Слънчев бряг. В по-малките курортни градчета като Поморие и Созопол обаче сумите били доста по-скромни.

Ресторантьорите по морето нямат еднозначно отношение към живата улична реклама.

“Зависи къде ти е заведението. Моите са с такава локация, че не ми е било необходимо да използвам викачи”, признава известен собственик на ресторанти в Бургас и Созопол.

“Наех едно студентче преди 4-5 г. и не съжалявам, отворено момче, знае езици, доста скандинавки доведе в заведението, докарваше си добри пари”, разкрива и ресторантьор със заведения в Слънчев бряг.

Според него в комплекса, където по крайбрежната алея заведенията са зелепени едно до друго, атрактивното присъствие на викачите е задължителен фактор за привличане на клиенти.

На базата на осигурените клиенти се формира и заплащането. Добрите в занаята получават по 50-60 лв. на вечер. Това обаче не са лесни пари, защото освен лично очарование трябва и подготовка.

На улицата си силен с поне два чужди езика - английски и руски, а трети е допълнително предимство. Доста от викачите са направо полиглоти, обяснява ресторантьор от Слънчев бряг.

Добрите викачи доближават, дори и надминават по заплащане част от готвачите, при които месечните приходи започват от 800 лв.

Тези, които приготвят студена кухня, получават до 900 лв., ангажираните с топла храна - от 1000 до 1500 лв., а “по-високите топки” стигат около 3000 лв., обясняват запознати с курортните тарифи.

Все още обаче по заведенията край морето рядко се срещат викачи. Масово те се назначават след 1 юни, а същинската им работа започва и по-късно.

В категории: Несебър


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
sgjsghsf
10.05.2015 23:19:58
0
0
Ееее на това му се вика страхотна предсезонна реклама!
3.
факт
10.05.2015 11:10:55
0
4
Ганаеца е доста як, като го гледам. Ако реши и на 5 секунди ще вкарва клиент.
2.
gara dembele
10.05.2015 09:26:14
0
12
“Заведенията в курорта са едно до друго, потокът от хора е огромен.

Добрият викач трябва на всеки 10 секунди да вкарва клиент

Така може да стигне и до 100 лв. на ден”, обяснява собственик на хотелски комплекс в Слънчев бряг



Хахха ето пак иска невъзможното как на 10секунди ве калъф то технологичното време не го позволява
1.
момчето с беемвето
10.05.2015 09:24:06
0
14
Тоя ганаец е лице
Много ме забавляваше 2013 минавам покрай заведението и го гледам и ми вика
Ко става маняк как е
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще "Първи май е олицетворение на просветеното общество", каза още държавният глава Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21° Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21° Прогноза за времето - сряда, 1 май 2024 г. 58 000 българи ще празнуват Великден в Гърция въпреки ужасната скъпотия 58 000 българи ще празнуват Великден в Гърция въпреки ужасната скъпотия Доц. Румен Драгнов разкри, че вечерята в южната ни съседка била два пъти по-скъпа, а в Турция цените били близки до нашите Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки В едно от родилните отделения в града от 12 родилки, 7 са непълнолетни Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството В народната традиция обичаят повелява да се бере здравец Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Депутатите решиха да запазят 0% ДДС на брашното до края на 2024 г. Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Певецът и каскадьорът имат голяма вражда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Автомобилът им е бил ударен от камион Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени
Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда 
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори