×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Професия "викач" в Слънчев бряг - вижте тайните на занаята


Професия "викач" в Слънчев бряг - вижте тайните на занаята
Майкъл се опитва да осигури клиент на заведението, за което работи
10 Май 2015, Неделя, 11:01 ч.
Източник: 24часа

Вадят по 50-60 лева на вечер, но трябва да знаят поне два езика
“Знам по три думи от всички езици. Като разбера, че срещу мен стоят поляци, ги заговарям на полски. Ако са руснаци - превключвам на руски.

Така нямам проблеми с която и да е националност. Използвам по няколко думи на различен език, за да се пошегувам, но учтиво. Това помага много, защото хората се чувстват специални”, разказва Майкъл Боатаген.

40-годишният мъж е от Гана, но от 3 г. работи като жива реклама или т.нар. викач в един от най-посещаваните ресторанти в Несебър. Майкъл няма проблеми и с българския език, говори го свободно и знае достатъчно, за да се чувства добре в България.

“Какво прави викачът ли? Той не само приканва туристите да влязат в едно заведение, ами ги съпровожда до масата, настанява ги и едва след като ги остави на грижите на сервитьора, се връща отново на поста си”, обяснява с ентусиазъм Майкъл.

Атрактивният и контактен ганаец е известен в целия град.

“Работя и през зимата, и през лятото, защото заведението е целогодишно. Естествено по време на сезона е много по-напрегнато, но ние сме двама, така че си правим и почивки следобед”, казва Майкъл.

Той признава, че невинаги работата му е лесна. Имало и доста “криви” хора, които се цупели от поканата, отправена към тях, или директно отказвали да влязат. А някои подминавали с ледено мълчание. “В тези случаи винаги се извинявам, за да няма обидени”, казва Майкъл. Вече е разбрал, че освен за заведението, чието меню предлага, викачът трябва да е на “ти” и с пейзажа наоколо - да ориентира туриста за различните забележителности, от които се интересуват.

Много често туристите първо минавали покрай заведението и едва в края на разходката се връщат да хапнат.

“Ако си им направил добро впечатление и си успял да ги заинтригуваш, хората идват, макар и след няколко часа”, убеден е атрактивният викач.

Майкъл е в България от 20 г., бил е женен за българка и има син на 19 г. Момчето също работи през лятото в Несебър, като разхожда туристи с корабче из залива.

Тъй като заведението, в което работи ганаецът, има два входа - откъм пристанището и на ул. “Месамбрия”, и на двете места са осигурени викачи.

Докато Майкъл приканва туристите от единия вход, които често пристигат на групи направо от корабчетата за разходка, колежката му Маргарита е на другия вход.

Заповядайте при нас, много ни е хубава кухнята. Заведението има 2 тераси с гледка към морето, любезна е Маргарита. Жената е местна, вряла и кипяла в бранша. Навремето е била сервитьорка, после е имала собствено заведение в Слънчев бряг.

“Бях работодател, но за година загубих най-близките си хора, починаха, затова се принудих да оставя заведението”, споделя Маргарита.

Работи като викач в несебърския ресторант втора година и е доволна от приходите си и от отношението на собствениците.

“При нас всичко е законно, оформено с документи”, казват и тя, и Майкъл. Тъй като той е чужденец, работодателят му плаща и квартирата, и храната.

И двамата са категорични, че най-важното в тяхната професия е да посрещат хората с усмивка и с уважение, без да са прекалено агресивни, което притеснява туристите.

Именно заради серия сигнали на туристи преди 2 г. в Несебър бяха въведени някои ограничения по отношение на викачите. Те трябва да стоят само на територията на заведението, без да навлизат в съседни търговски обекти, да са облечени прилично и да се държат с уважение към туристите.

“Направихме промените в наредбата за обществения ред, за да не пострада имиджът на Несебър”, обясни кметът Николай Димитров.

“Има всякакви викачи. При мен са идвали такива, които поставят условия дори да променяме менюто. Те твърят, че ще доведат своя клиентела, ако променим менюто според техните виждания. В нашето заведение обаче това няма как да стане. Ние държим на качеството, на българското - предлагаме само прясна храна и имаме добра репутация”, казва Сретко Средков.

Родителите му притежават едно от най-известните заведения, което се намира в началото на Стария Несебър, а тази година става на 25 г.

Преди да стане управител на семейното заведение, Сретко, който умело върти и скарата, е започнал точно като викач.

“Работата никак не е проста, нужни са качества. Викачът трябва да умее да различава туристите по националност, защото е глупаво да заговориш някого на руски, а той да са окаже германец.

Човекът, който кани, трябва да прецени дали клиентът е гладен, дали е за конкретното заведение и има
ли нагласата да похарчи определена сума пари за храна.

Освен това в нашето заведение никога не делим клиентите на българи и всички останали, защото не е вярно, че родният клиент е лош.

Напротив, българинът е страхотен клиент. Той поръчва първо, второ и трето, като междувременно си пийва. А какво правят някои чужденци - искат чипс или бургер”, казва Сретко.

Той си спомня, че преди години заведението наело жена викач, която била толкова добра в занаята, че ресторантът се препълвал и готвачите не смогвали с поръчките. Накрая се стигнало до абсурдната ситуация да я освободят, въпреки че била голям професионалист.

Между 50 и 100 лв. на ден изкарват викачите по морето - това е всеобщото мнение на хора от бранша. Те са единодушни, че най-добри пари се правят в Слънчев бряг в пиковите месеци юли и август.

“Заведенията в курорта са едно до друго, потокът от хора е огромен.

Добрият викач трябва на всеки 10 секунди да вкарва клиент

Така може да стигне и до 100 лв. на ден”, обяснява собственик на хотелски комплекс в Слънчев бряг. В по-малките курортни градчета като Поморие и Созопол обаче сумите били доста по-скромни.

Ресторантьорите по морето нямат еднозначно отношение към живата улична реклама.

“Зависи къде ти е заведението. Моите са с такава локация, че не ми е било необходимо да използвам викачи”, признава известен собственик на ресторанти в Бургас и Созопол.

“Наех едно студентче преди 4-5 г. и не съжалявам, отворено момче, знае езици, доста скандинавки доведе в заведението, докарваше си добри пари”, разкрива и ресторантьор със заведения в Слънчев бряг.

Според него в комплекса, където по крайбрежната алея заведенията са зелепени едно до друго, атрактивното присъствие на викачите е задължителен фактор за привличане на клиенти.

На базата на осигурените клиенти се формира и заплащането. Добрите в занаята получават по 50-60 лв. на вечер. Това обаче не са лесни пари, защото освен лично очарование трябва и подготовка.

На улицата си силен с поне два чужди езика - английски и руски, а трети е допълнително предимство. Доста от викачите са направо полиглоти, обяснява ресторантьор от Слънчев бряг.

Добрите викачи доближават, дори и надминават по заплащане част от готвачите, при които месечните приходи започват от 800 лв.

Тези, които приготвят студена кухня, получават до 900 лв., ангажираните с топла храна - от 1000 до 1500 лв., а “по-високите топки” стигат около 3000 лв., обясняват запознати с курортните тарифи.

Все още обаче по заведенията край морето рядко се срещат викачи. Масово те се назначават след 1 юни, а същинската им работа започва и по-късно.

В категории: Несебър


4
Коментара
Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 0
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
4
Коментара по темата
4.
sgjsghsf
10.05.2015 23:19:58
0
0
Ееее на това му се вика страхотна предсезонна реклама!
3.
факт
10.05.2015 11:10:55
0
4
Ганаеца е доста як, като го гледам. Ако реши и на 5 секунди ще вкарва клиент.
2.
gara dembele
10.05.2015 09:26:14
0
12
“Заведенията в курорта са едно до друго, потокът от хора е огромен.

Добрият викач трябва на всеки 10 секунди да вкарва клиент

Така може да стигне и до 100 лв. на ден”, обяснява собственик на хотелски комплекс в Слънчев бряг



Хахха ето пак иска невъзможното как на 10секунди ве калъф то технологичното време не го позволява
1.
момчето с беемвето
10.05.2015 09:24:06
0
14
Тоя ганаец е лице
Много ме забавляваше 2013 минавам покрай заведението и го гледам и ми вика
Ко става маняк как е
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори