×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Срамна война за паметник на Бащата на Бургас А.Г. Коджакафалията, зоват хората да дарят по 1 лев


Срамна война за паметник на Бащата на Бургас А.Г. Коджакафалията, зоват хората да дарят по 1 лев
Паметникът на А.Г. Коджакафалията през 1930 г., днес в града няма монумент който да напомня за великия благодетел, темата предизвиква само скандали
20 Април 2015, Понеделник, 18:19 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимка в. Десант

Две инициативни комитета се сборичкаха за монумента




Срамна война за паметник на Бащата на Бургас – Александър Георгиев Коджакафалията, се разпали отново. Два инициативни комитета се сблъскаха къде да бъде построен и как да изглежда монументът. Стигна се до там, че в Общинския съвет е входирана докладна записка от председателя на комисията по култура Руслан Карагьозов от ГЕРБ с искане за отмяна на взетото преди 3 години решение по докладна записка на групата на НФСБ паметникът да бъде издигнат на триъгълника между бул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Цар Симеон I”. Същевременно в нея се предлага да бъде направен паметник – реплика на оригиналния, който е съществувал преди години в района, където сега се намира БСУ. Така изкуствено бяха портивопоставени идеите от една страна на НФСБ, а от друга – на обществени и неправителствени организации, които са за изграждане на репликата.

„Входирано е писмо от инициативен комитет с предложение за отреждане на място за възстановяване на паметник, реплика на оригиналния, на Александър Георгиев – Коджакафалията. Писмото е разгледано от Постоянната комисия по устройство на територията и предложението от инициативния комитет е подкрепено единодушно. Доводите на инициаторите са изключително силни и затова ги предлагам на вашето внимание. На първо място е личното желание на благодетеля, паметникът да бъде издигнат върху дарена от него земя. Едва ли някой ще се опита да оспори свещеното право на всеки човек на последна воля. Още повече, че тук става въпрос за „Бащата на Бургас“. Подобно на арката на Св. Николай Чудотворец, всеки ден бургазлии ще минават покрай паметника на своя благодетел“, пише в докладната записка на Руслан Карагьозов.

Предложението предизвика ожесточен сблъсък на заседание на комисията по култура. Тъй като то на практика отменя идеята на НФСБ за изграждането на напълно нов паметник, който да възхвалява качествата на дарителя – щедрост и скромност. „Никога не сме искали това да бъде надгробен паметник, а да е такъв, който да възхвалява, както Статуята на Свободата, на Христос в Рио де Жанейро и Света София в столицата. Няма нищо лошо да има и реплика, но не и да отменят нашето предложение, за което вече има взето решение на Общинския съвет. Между двете неща няма нищо общо“, каза общинският съветник от НФСБ Георги Дражев. Той е възмутен, че години наред идеята с паметника се проточва.

Шумният скандал по време на заседанието на комисията на култура предизвика и реакцията на Даниела Божинова, която е представител на неправителствена организация, подкрепяща поставянето на паметна плоча.

„Считаме за непочтено да бъдат противопоставени двете инициативи. Ако някой смята да извлече от това партийни дивиденти – предвид факта, че и в двата комитета има не само общественици, но и емблематични представители на политически партии, ние, като непартийна неправителствена организация подчертаваме, че се разграничаваме съвсем ясно и категорично от подобни намерения“, пише в писмо до Община Бургас тя.

Бурните реплики между двете групи станаха повод за пореден обрат в намеренията, което обаче не означава, че примирието е окончателно. Пред Флагман.бг, след заседанието на комисията, Руслан Карагьозов заяви, че проблемът  е разрешен и ще бъдат осъществени и двете идеи. „С паметника-реплика ще бъде спазено завещанието на Благодателя, а новият ще представлява истинско произведение на изкуството, което ще е забележителност в Бургас. Той ще струва над 100 хил. лева и призовавам бургазлии да дарят по едно левче, за да се съберат бързо парите. Той ще бъде построен изцяло с дарения“, каза Карагьозов.

Тази идея обаче не беше посрещната с ентусиазъм от Георги Дражев. „Общинските средства, които биха били заделени за монумента – чии ще са? Нали това са парите, събрани от хората на Бургас, още повече, че някои от тях са от наеми на имотите, които именно Коджакафалията е дарил“, каза той.

Със спорове или с помирение – факт е, че в Бургас все още няма паметник на големия благодетел.  Върху негови имоти са разположени две трети от централната градска част на Бургас. Приживе той раздава безвъзмездно стотици парцели на бедните и безимотните, а множество от притежаваните от него сгради в морския град – къщи, дюкяни и ханове, завещава на църкви, училища, болници и благотворителни организации. Александър Коджакафалията посмъртно стана един от почетните граждани на Бургас.

В категории: Бургас


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 1
16
Коментара по темата
16.
Burg гъзлия
21.04.2015 19:27:46
0
3
Паметника на Коджакафалията да се постави на старото му място в градинката между Църквата Св.Иван Рилски и Свободния във вида в който е бил преди девети 44. Голям и символичен паметник трябва да се направи и в морската градина в близост до паметника на моряка.Има много бюстове и паметници в морската за премахване .Започна да ми прилича на гробище. Би трябвало да останат Пушкин,Мицкевич,Арменския,на Моряците,Руския до Летния,Левски и няколко бюста на възрожденци.Останалите събрани в една алея например около флората с повече обяснения за ролята на почетените личности.
15.
от коджакафалийската ул.родопи
21.04.2015 09:58:44
0
2
нямали в Общинския съвет повечко от Коджакафалийскта махала, не ви е срам
А тези , които в момента живеят в Братята колкото от тях не са от Коджакафалийската да плащат 100 пъти по толкова , а пък тия дето си продадоха имотите на горе-посочените са изменници
Изторията помни на кого Александър е дал земи и имоти и се знаят и се помнят , но се срамуват
СРАМОТА -КОРЕНЯЦИ бУРГАЗЛИИ
14.
666
21.04.2015 07:40:07
0
4
СТАРИЯ ПАМЕТНИК Е БИЛ В БР МИЛАДИНОВИ И КОМУНЯГИТЕ СА ГО ИЗВАДИЛИ С ТРАКТОР ОТДЕЛИЛИ СА БЮСТА ОТ ОСНОВАТА И СА ИЗПОЛЗВАЛИ ЧЕРНИЯ МРАМОР ДА СЛАЖАТ НА НЕГО ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ПРЕД МЕХАНОТО
13.
до №12
21.04.2015 05:03:00
1
1
Лъжеш с гъзъ си! Не си мисли, че е така лесно да манипулираш хората! Нищо не е вярно в твърденията ти!
12.
do nomer 9
21.04.2015 01:12:42
2
3
KAMYNITE do Avtoto sa "tvorenie" na bivshiqt Glaven hudojnik na obshtinata Nikola Stancev (rodom ot gr.Dobric) i e Memorialen na zaginalite BG voini v pyrvata i mejdusauzniceskite voini.

Za tezi Kamyni, togavashnia Obsht.savet olati 350000 leva obshtinski pari , a osven savetnicite na Yoan Kostadinov, ZA glasuvaha i nastoqshtia Kmet Dimityr Nikolov i deputata Kostadin Markov (togava syvetnici ot SDS) .

Istoriqta ne e vrata v poleto, ta da se zavravi.

PS: Za NEIZPYLNENIE na reshenie na Obsht.savet, nakazanieto za kmeta e globa ot 5000 do 10000 lv. i se nalaga ot Obl.upravitel ! Otdelno savetnicite koito sa iniciirali i glasuvali reshenieto, mogat da sezirat i Prokuraturata za nakazatelna otgovornost na Kmeta.
Ta mi e cudno, shto za razpasana komanda sa savetnicite na GERB ..... rieshti prysta vyrha glavata na sobstveniqt im lmet ???
11.
Бургазлия
20.04.2015 22:40:44
3
2
Преди 3 години общ.съвет е гласувал да се направи паметник на Коджакафалията.Кмета не е изпълнил решението.Сега Карагьозов предлага да се анулира старото решение което и Герб са гласували и предлага пак паметник ама на друго място.Когато усеща че става скандал Карагьозов казва добре нека са и двата ама моя с пари от общината а другия с дарения.ДОЛНА ГЕЙБЕРАСТКА ИЗМЕТ.
10.
Друг данакоплатец
20.04.2015 22:38:53
0
3
Имаш в предвид онези каманци вероятно ?
Това е по времето на оня алкохолик и крадец Йона Костадинов.
Най добре е да се махнат от там.
9.
Данакоплатец от Бургас
20.04.2015 21:59:58
1
5
Стига с тези мегаломански паметници! Като иска Дражев да отдели от партийната си каса и да строи монументи. Виждате каква е съдбата на паметниците днес. Като мина край този паметник до Училището по Транспорт и направо ми става лошо. Не знам кой му е майстора, но е пълен бездарник.Взел е парите на бургазлии бадева.
8.
ани
20.04.2015 21:22:26
3
11
Интелигентното решение е да се направи реплика на паметника от 1930г. и да е поставен на триъгълника, както е посочено в докладната на НФСБ. Колкото до предложението за голям паметник на стойност 100 000лв., то би било в пълно противоречие с морала на Коджакафалията-скромен, щедър в даренията и любовта си човек. Известно е, че той самият е живеел като аскет.
7.
Слона Мой Приятел
20.04.2015 20:58:56
2
14
По добре паметник кмета яхнал СЛОН-символа на фирма ПОНС.По Китайските БУДИстки Вярвания задницата на слона трябва да е обърната към входа на града за да НОСИ ПАРИ -Приходи за града градоначалника и неговите авери
6.
Samurai
20.04.2015 19:56:49
9
13
Кмете събаряйте Альошата! Съборете го през ноща да не смърдят родоотстъпниците-русофил комуняги. Сложете на негово място Коджакафалията!!! Що за тъп народ сме ?!?!....
5.
VKR
20.04.2015 18:57:43
3
7
DRAJEV SPRI S PIENETO.
4.
сноП
20.04.2015 18:49:46
5
12
Да сложат паметник на кмета Слънце яхнал Златния Телец и без това е зодия Телец
3.
so prostia communist
20.04.2015 18:19:46
7
7
45 godini ruskite izrodi kradoha ot Bulgaria, zatova sme bedni.
Prez 1944 biahme po sredata na Evropa po razvitie, imahme purvi podvodnica sus samo oshte 7 strani. Imahme germanski fabriki, i nai dobrite specialisti. Sled tova ruskite kurvi ni okupiraha sus 600,000 choveka armia koiato beshe tuk 1944-1951, sled tova ni zabraniha da izlizame navun, zabraniha ni da imame chastni businessi, zabraniha ni da uchim zapadni ezici i taka.
Opitaha se da ni ubiat, za da ni zavzemat i da si slojat tiahnite hora. No malko, dobre che USA im davashe naprejenie dokato nai nakrai gi bankrupira.
2.
Burgi ot USA
20.04.2015 18:05:20
10
7
Slojete pametnik na boginiata na Naukata nad grada Burgas, na miastoto na ALoshata.
1.
Burgi ot USA
20.04.2015 18:03:11
10
19
Svalete okupatora Alosha, tozi alkoholik koito nikoga ne e bil tuk.
I slogete osnovatelia na Burgas, vuv centura na Troikata nad vsicki!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса
Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори