×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте кои са най-активните екосдружения. Рекетират или пазят обществения интерес?


08 Април 2015, Сряда, 11:55 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Над 1100 са жалбите, стигнали до Върховния административен съд, колко са забавени и оттеглени на по-ниски инстанции – може само да се гадае

Рекетират ли т. нар. „зелени сдружения“, или бранят обществения интерес?

Въпросът стана актуален след разследване на Нова тв, показващо как екоорганизация изнудва бизнесмен да им плати 200 хил. евро, за да си оттеглят жалбите срещу проекта му за газификация.

Скритата камера извади на бял свят неща, които отдавна са известни на бизнеса, но не и на широката общественост.  Финансовото изражение на „грижата за населението“, както бе определен исканият подкуп, се оказа, че никак не е малка. Тя е в рамките на десетки или стотици хиляди евро.

Дори и да искаш да построиш хотел в Банско, отнякъде ще ти излязат еколози, които може да се изрепчат, че ще пречиш на редки птици. Може и да не го направят, ако им платиш 80 хил.евро, призна чистосърдечно един от участниците в разследването, без да знае, че е сниман със скрита камера. (ВИЖ ВИДЕОТО).

За подобни практики в Бургас се разказват легенди, но до този момент нито един бизнесмен, кмет или общественик, не е дал конкретен пример. Поне не и публично.

Репортерска проверка показа, че няма подаден сигнал за екорекет и в прокуратурата. В същото време от Националната асоциация „Българско Черноморие“, която обединява хотелиери и строители, обяви старт на своята инициатива – „гореща поща“, на която ще приемат сигнали за всякакви форми на рекет, упражнявани от еколози.

Убедени сме, че "Горещата поща" ще има ключова роля в борбата срещу Зелената мафия, защото жертвите на това грозно изнудване досега не смееха да подадат жалби до прокуратурата и да излязат на светло, страхувайки се от политически, икономически и стопански натиск и други форми на репресия. Чрез "Горещата поща" ние гарантираме пълна конфиденциалност. Нека си подадем ръка и заедно да сложим край на мутренските "екоорганизации", които прилагат методите на сенчестите групировки от 90-те години на миналия век“, написаха в нарочно прессъобщение от Асоциацията и приложиха интересна справка - кои са най-активните екосдружения в региона.

Цифрата е стряскаща – 1100! . Данните са от масивите на Върховния административен съд(ВАС). Може само да се гадае колко са производствата в районните съдебни инстанции и колко са оттеглените жалби.

СНЦ "Зелени Балкани"  - 250 бр. 
Сдружение "Жива природа” - 186 бр. 
Асоциация на парковете в България (председател Тома Белев)  - 164 бр. 
 „Българско дружество за защита на птиците”- 215 бр. 
Българска Фондация "Биоразнообразие" - 155 бр. 
"WWF -Световен фонд за дивата природа Дунавско-карпатска програма България”  - 99 бр. 
Сдружение за дива природа "Балкани"  - 29 бр. 
 ПП "Зелените" - 13 бр.

В категории: Бургас


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
8
Коментара по темата
8.
еколози
11.04.2015 10:30:20
0
2
Обърнете внимание на един монопол в България- за авторециклиращите две компании, които са с едни собственици! Години наред МОСВ не дава без причина лиценз на други организации, за да се поддържа монопола. Нищо не се прави, а хората продължават да си плащат високите продуктови такси при внос на ново мпс от чужбина. Направете едно проучване колко са организациите и ще видите, ама ако ви платят може и да си затворите очите. МПСВ е една голяма заблуда!
7.
до 6
09.04.2015 19:30:59
0
3
Министър Василева в момента е прекалено заета да се разправя и гаври със собствените си хора. Не очаквай адекватна реакция от нея...
6.
зелен-чук
09.04.2015 19:27:59
0
3
Хайде да си ги кажем нещата направо: Зелените забогатяха с одобрението и участието на висшия ешелон на МОСВ. От тях дали някой ще иска отговорност, или те са недосегаеми???
5.
иван
09.04.2015 18:04:57
0
0
Вижте "екозащитниците" как стават богати
https://www.youtube.com/watch?v=U13-ui0ZmpM
4.
към 2
09.04.2015 11:53:40
0
2
нека да се сравнят мотивите с първото решение за същия имот и сегашните.ще стане ясно що за еколог е настоящата директорка на инсепкцията манолова. но най-вероятно е предложила проекто договор с точка да не се уронва престижа на ръководството на инспекцията
3.
анализатор
08.04.2015 19:41:10
2
4
Еколозите винаги и навсякъде са изпълнявали поръчки за убиване на свободната конкуренция и още повече за овладяване на сериозни енергиййни източници от световни икономически агресори.Такива, но в провинциални размери са и нашите еколози. Те са предатели на националния интерес/капитал/в интерес на световния такъв.Всякакво позоваване на "запазване дива природа" "биоразнообразие" и подобни са лозунги типични за тоталитарни общества .
2.
Светлин
08.04.2015 19:30:58
0
6
Псевдоеколозите са активни както да изнудват бизнеса, така и участват в узаконяването на инициативите на инвеститори с тлъсти пачки. В това решение на бургаската екоинспекция (http://www.riosvbs.eu/images/files/pr_ovos_22_070415.pdf) като един от мотивите е посочено участие на представител на БФБ. Това е гаранция, че никой няма да обжалва въпросното решение. Някой някъде е дал пари за да се запуши нечия уста…
1.
Бургазлия
08.04.2015 14:42:22
0
22
Нищо добро не чака народ, който е сложил цена на всичко.
Обвиняваме политици, съдии, полицаи и собствените си идеали как да управляваме територията, на която живее, но жестоката истина е, че сме изгнили отвътре.
В България от десетки години насам най-важното нещо е да се правят бързо пари, а за най-глупавите хора са считани тези, които вярват на дадената дума.
Ето, че и това каква природа ще оставим на децата си се превърна в предмет на търговия.
А ние сме толкова лоши търговци !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори