×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

35 питанки за живота ни през соца, чиито отговори някои „забравиха”


35 питанки за живота ни през соца, чиито отговори някои „забравиха”
Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак? Това е само един от въпросите
Ключови думи: соца, москвич, трабант
28 Март 2015, Събота, 12:09 ч.

Започваме: Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?

Взех да се чудя,  защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани?
Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?
Защо месото в месарницата беше винаги с кокал…
Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки…
Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента…
Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха….
Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч…
Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на „демокрацията“ БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте )



Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?
Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините
Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола?
Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове?
Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ?
Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси?
Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ?
Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото?



Защо имаше обществени бани?
Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?
Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?
Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите
Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?
Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?
Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?
Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?
Защо почивните станции приличаха на казарми?
Защо имаше въшки (и то масово) ?
Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка?
Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите?
Защо времето при соца се изразяваше с лага „сушата, кишата и Гришата “ ?
Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?
Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?
Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?!
Защо в болниците беше абсолютна мизерия?
Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек?
Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози?
Защо ?
п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите  Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните…

В категории: Ретро Флагман


17
Коментара по темата
17.
Катъка и Чеченеца
28.03.2015 17:49:15
0
0
ама е имало БМВ и Мерзедес нали ? Първата снимка доказва за БМВ
16.
LSFC
28.03.2015 16:41:12
8
24
Автора на тази простотия е уникален тъпак.Аз пък имам неколко въпроса за него-защо над 2 милиона българи избягаха от демократична България/член на ЕС и НАТО/,защо нафтата е 2.50лв за литър,защо парно на двустаен апартамент е 300лв,защо баба ми взема 200лв пенсия,защо фалира КТБ,защо мангали изнасилват българчета,защо мангалите не плащат ток,вода,осигуровки,защо мутрите държат българското черноморие и го бетонираха,защо Слънчев бряг е пиянски кенеф,защо всяка трета проститутка в Европа е от България,защо 80 процента от младите са безработни,защо няма пари за пенсии,защо фалира Здравната каса,защо бодигарда на Бай Тошо управлява България...
15.
глупаци
28.03.2015 16:28:02
4
10
Смърт за всички комунисти и демократи! И едините и другите сте боклуци и трепането Ви е малко!
14.
do 9
28.03.2015 14:28:45
9
14
НА МАЙКА ТИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПУТКА ДА ГО СЛОЖА .
ДА НЕ ЗАКЛЮЧВАМ ЕЛА ДА ТИ ДОКАЖА И ДА МОЖЕ ДА Я ПЛАЩАМ 20ГОДИНИ КОЛАТА НО Е КАРАМ СЕГА А НЕ СЛЕД 20ГОДИНИ И СЪМ РАБОТИЛ И РАБОТЯ СИГУРНО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ И И СЪМ ЖИВЯЛ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ ПРЕЗ СЪЗНАТЕЛНИЯ СИ ЖИВОТ ПРЕЗ КОМУНИЗМА ЗА ДА ИМАМ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ ЗА НЕЩАТА ТОГАВА СМЕШКО ТОГАВА ПАРТИЯТА СИГУРНО И ЖЕНА ТИ Е ИЗБРАЛА .И МОГА ДА И КАЖА ЧЕ ТОГАВА МАСОВО СЕ БИЕХА ЖЕНИТЕ НО ВСИЧКИ МЪЛЧАХА КАТО ОТ СРАМ ЗАЩОТО ТАКИВА КАТО ТЕБ КОМУНИСТИЧЕСКОТО ОБЩЕСТВО ЩЯХА ДА Е СОЧАТ С ПРЪСТ КАТО ПРОКАЖЕНА НАЙ ВЕРОЯТНО ТИ СИ ЕДИН ОТ ТЕЗИ ДЕТО БИЯТ ЖЕНА СИ КАТО СЕ НАПИЯТ ЗАЩОТО ИЗБИВАТ КОМПЛЕКСИ ЧЕ СА ЕДНИ ДОЛНИ И НЕ УСПЕЛИ ХОРИЦА С ДРЕБНИ ДУШИЦИ КАТО ТИ ЛИПСВА КОМУНИЗМА ОТИВАЙ С СЕВЕРНА КОРЕЯ ДА ПЛАЧЕШ НА ПЛОЩАДА ЗА БОЛНИЯ МОЗЪК ДЕТО ХОДИЛ ДО СЛЪНЦЕТО ОТИВАЙТЕ ВСИЧКИ ТАМ ЧЕ ПОНЕ ТУК ДА СЕ ОПРАВИМ.
13.
...
28.03.2015 14:23:27
6
2
Рор
12.
ДА
28.03.2015 14:18:38
4
11
ДОЛУ КОМУНИСТИТЕ ( КРАДЦИ)
11.
ДЕМОКРАТ
28.03.2015 14:12:06
2
19
Болни комунисти глупав народ ,народ който през определен период си избира комунисти да го управляват хора мързели който са свикнали през комунизма да се скатават в големите заводи и да крадат като за световно кой бензин, кой храна кой леглин за щото даже и превръзки нямаше за жените много неща сте забравили от димитрово и жовково време лагери репресия на хора ,които не са били овце като вас и са осъзнавали че всичко е било пунта мара . Погледнете Германия и до днес западна носи на гърба си източно германците защото те са като вас мързеливи и некадърни завистници ,при демокрацията оцеляват кадърните и способни хора ,хора който не ги мързи да работят по 20 часа и затова успяват а ви искате 8часа работа от който 5 играем карти и пушим цигари и ако може да вземаме 2000лв. и сега има работа защо не ходите на нивите да сеете или сега никой не ви принуждава и се скатавате а тогава няма не искам марш на нивата иначе в белене .А и за апартаментите хората на запад дене живеят на палатки и тук пак щяхме да си ги имаме само че къщи а не кочинки панелки за по 1000000 лв. който и до днес изплаща ме и децата ни ще плащат СВАЛЕТЕ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА ДОЛНИ КОМУНИСТИ И ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА СИ ДА ЖИВЕЯТ КАТО БЕЛИ ХОРА С ВДИГНАТИ ГЛАВИ А НЕ КАТО ВАС ПРИВЕДЕНИ ОТ СТРАХА НА ДС.
10.
дядо
28.03.2015 12:30:19
11
8
тоя еврогей писал пасквила тайно се надява на "грант"-че от педроатлантическите си господари!Сигурен съм,че още живее в жилището с мама и тате посторили го през гадния соц. и докато реве като педераст оставка по площадите,мама и тате гледат и хранят децата му с еквивалента на пенсията от 65лв.Да не казвам ,че сега няма мляко и няма какво да тече,а само помия по магазините!!!
9.
до 7
28.03.2015 12:11:32
12
15
1. Играчки винаги е имало, на едно дете не му е нужно играчка за 100 милиона освен ако не му промият мозъка рекламите по телевизията. Компютри също е имало, но не на навсякъде, не за сульо и пульо и даже някои от моделите на Правец са били правени специално за БАН, а не за деца които по цял ден да висят пред тях.
2. И тогава и сега коли тук не се правят, тогава се било чакало а пък сега я изплащаш 20 години, плосък си не мислиш ли?Детето ти като го сгази утре някой като теб пак "тогавашните" ще ти са виновни, толкова сте промити.
3. не бил заключвал, кого лъжеш? в момента се краде много повече от преди, такива като теб дето са свикнали да съдят всичко преди не виждат себе си и пред себе си, цели гаражи за и автоморги за крадени коли и нарколаборатории всеки ден има новини за тях.
4. Това е проблем и сега, виж какво става със интернатите и сиропиталищата, виж от кога и дали е влязъл изобщо законът за домашното насилие, вместо да се самосъжаляваш.
5. Наркотици нямаше, не знам на колко си, но точно взехме от запада най-лошото заради това мислене като твоето(напук, щото всичко което идва от запад е добро)
6. Глупости, ти явно никога не си работил, нямаш си идея от трудови навици, как се трупа опит и какво е качеството на труда на един ученик.
7. Отново си личи че си не прехвърлил тийнеджърската, имаш бегли познания по история и това способствало да ти натрапят какви ли не глупости. Заводите не бяха на загуба за щото имаше пазари за тях. Друг е въпросът че бяха в тежката индустрията, такава от която България като самостоятелна страна не може да издържа бе з осигурени суровини пазари резервни части и т.н. Вместо тези предприятия да се преструктурират към западните пазари и доставчици, те бяха умишлено унищожени и продадени на безценица, а хиляди хора останаха без работа.
8.
@
28.03.2015 12:00:05
5
14
Промяна има и в нас самите.
Сега сме злобни,завистливи,агресивни......
За съжаление!
7.
ДО 5
28.03.2015 11:42:10
11
21
1. ЗАЩОТО ТОГАВА НЯМАШЕ КОМПЮТРИ И ИГРАЧКИ И ТВ. И ДРУГИ НЕЩА И ЗАТОВА БЯХМЕ ПО УЛИЦИТЕ И ПРАВИХМЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ГЛУПОСТИ .
2.АМИ ТОГАВА НЯМАШЕ ТОЛКОВА КОЛИ ПО УЛИЦИТЕ ЗАЩОТО ЧАКАМ 20Г. ДА СИ КУПЯ "кола" и СЕГА МОЕТО ДЕТЕ ХОДИ САМО НА УЧИЛИЩЕ А ЗАЩО ТВОЕТО НЕ ХОДИ ЗАЩОТО ГО ГЛЕЗИШ.
3.АМИ И АЗ СЕГА НЕ СИ ЗАКЛЮЧВАМ КОЛАТА И АПАРТАМЕНТА И ЗАЩОТО НЯМАШЕ КАКВО ДАТИ ОТКРАДНАТ А ЗАЩО СИ ЗАКЛЮЧВАХТЕ МАЗИТЕ ЗАЩОТО ЩЕТИ ОТКРАДНАТ КОМПОТИТЕ И БЕНЗИНА ДЕТО СТЕ ГО КРАЛИ ОТ РАБОТА .
4.ДА МОЯТА УЧИТЕЛКА ТОЛКОВА СЕ ИНТЕРЕСУВАШЕ ЗА МЕН И МОЕТО ЗДРАВЕ ЧЕ РЕДОВНО МЕ БИЕШЕ С ПРЪЧКА КОЯТО НАРИЧАШЕ ВЪЛШЕБНИЦА .
5. Е ТОВА ЧЕ ТИ НЕ ЗНАЕШ ЧЕ Е ИМАЛО НАРКОТИЦИ И КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ Е ЗАТОВА ЧЕ ПАРТИЯТА НЕ ТИ ГО КАЗВА НЕ ЧЕ Е НЯМАЛО И СИГУРНО Е ДАЖЕ Е НЯМАЛО ЗАТВОРИ ,НЯМАЛО УБИЙСТВА НЯМАЛО ПРЕСТЪПНИЦИ ДА ЗА БАЛЪЦИ КАТО ТЕБ .
6. ЗАЩОТО ИМ ТРЯБВАШЕ БЕЗПЛАТНА РАБОТНА РЪКА ЗА БРИГАДИТЕ .
7.ЗАЩОТО СЪЗДАВАХА НЕНУЖНИ ЗАВОДИ КОЙТО ЗА НА ЗАГУБА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ НЯМА БЕЗРАБОТИЦА КОЕ ПЕЧЕЛИВШО ПРЕДПРИЯТИЕ Е ЗАКРИТО СЛЕД ДЕМОКРАЦИЯТА НИКОЕ ЗАЩОТО КОГАТО ТО Е НА ПЕЧАЛБА БАЧКА ТИ ЗАЩО НЕ ОТВОРИШ ФИРМА ДА НАЕМЕШ 100ЧОВЕКА Е БЕЗ ДА ИМАШ ПЕЧАЛБА ДА ИМ ПЛАЩАШ ЗАПЛАТИТЕ .
6.
Да живее СЕГА
28.03.2015 11:06:06
15
16
Както винаги, червените тухли отново са първи във форума в защита на миналото. Тогава нямало смартфони. Имаше подобие на такива, но милицията ги изземваше, ако ги видеше. Забравихте ли първите сателитни чинии как ги сваляха от покривите и хората бяха принудени да монтират под покривите. Сигналът падаше, но все нещо се гледаше. Има една държава-музей на социализма КНДР. Там и в момента не са виждали смартфони.
5.
иван
28.03.2015 11:03:42
16
22
Този коментар,може да го напише само един болен мозьк.
89 процента от написаното е ПЬЛНА ЛЬЖА.
И малко други въпроси....
Защо по онова време,играехме до късните часове по улиците и
Родителите ни не се притесняваха от нищо?
Защо от първи клас ходехме сами на плаж и нямаше абсолютно никакви проблеми?
Защо не си заключвахме колите и апартаментите?
Защо не само родители,но и учители и общество се интересуваха от децата?
Защо нямаше наркотици,грабежи,изнасилвания и измами?
Защо учениците ги учеха на труд и отговорност?
Защо за всички имаше работа ?
Ако може нека МАЛОУМНИЯ АВТОР
да отговори на тези въпроси...
4.
magi
28.03.2015 10:42:20
6
27
Тогава и сега........Нали знаете, че децата ни НИКОГА НЯМА ДА-ЯДАТ ИСТИНСКА ХРАНА, ДА ПИЯТ ИСТИНСКИ АЙРЯН, ДА ИМАТ ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛИ, ДА ИГРАЯТ ДО ТЪМНО С ТАЙФАТА, ДА МЕЧТАЯТ.......СВЕТА ВЕЧЕ Е УЖАСНО МЯСТО.ИСКА МИ СЕ ДА НЕ Е ТАКА, ВО УВИ.
3.
прилики и разлики
28.03.2015 10:21:19
7
20
Интересно как се сравняват неща от преди 50 години и сега. На базата на какъв критерий, само на политическа система ли? Как се отговаря на въпроса - Защо тогава нямаше смартфони? Сигурно защото е било соц, нали? Не се вземат под внимание никакъв напредък както в тенологиите така и във разбиранията на хората и общуването като цяло(50 години по-късно живеем в информационната ера и обмяната на мнения и опит коренно е променил разбиранията за почти всичко и това почти не зависи от политическата система)
самите въпросчета освен че са тенденциозно поднесени не могат да намерят отговор сега защото при половината от тях положението е по-трагично отколкото беше преди, докато тогава можеха да намерят основателен отговор и то не според виждането на партията която отговори не дава а просто лозунги.
2.
Bs
28.03.2015 10:16:34
1
16
Манталитетаа..., националната черта кражба, корупция и мръсотия!
1.
!!!
28.03.2015 09:38:23
3
20
И тогава и сега си има плюсове и минуси......
За някои тогава е било по-добре!
За други сега!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Президентът обяви, че започва от днес срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори