×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Износители: Държавата да не си измива ръцете с нас, а да модернизира добива на дървесина


Износители: Държавата да не си измива ръцете с нас, а да модернизира добива на дървесина
Това е един от най-нереформираните сектори. Горите се секат така, както и преди 30 години. Няма сертификати за качество, няма и нови машини
17 Март 2015, Вторник, 16:36 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

От 6 млн.кубика добита дървесина за износ отива 900 хил.кубика
Конкретни предложения за внедряване на европейски практики, които ще ограничат до минимум незаконната сеч и съхранят гората, ще предложат износителите на дървесина при утрешното си изслушване в парламентарната комисия по земеделие и храни, каза пред Флагман.бг бургаският бизнесмен Николай Филипов.

Както вече съобщихме (ВИЖ ТУК) – над 3 хил.души ще протестират утре пред парламента срещу наложения мораториум за износ на дървесина. Според браншовата организация така проблемът не се решава, а само се репресират фирми, които работят прозрачно, подлежат на ежедневен контрол и плащат всичките си данъци.

„Единственото, което трябва да направим в България е да въведем модерните европейски практики. Имам предвид технологията при добив на дървесина. Проблемът в горите не е самото отсичане, а начинът, по който се прави. На първо място това са клоните се захвърлят в гората, а не се обработват. Така се унищожава подраста. На второ място се използва стара руска техника, която ликвидира горските пътища. Европейската практика клоните да се чистят, защото те запушват почвата. В Германия и Австрия, например, те се обработват и се разпръскват като зелено-азотна маса за торене, а в гората влизат само специализирани лесовози, които пазят пътищата“, разви идеята си Николай Филипов. Той я допълни с внедряването на специализирана горска техника с фискална памет, която да изпраща информацията директно в Горското стопанство и НАП, което е стара европейска практика.

По думите му изсичането по начина, по който се прави в България унищожавало гората на 300 %. Тоест – ако годишно се изсичат около 6 млн.кубика, заради смачкания подраст всъщност се ликвидират над 18 млн. кубика. Друг проблем е, че клоните освен, че задушават растенията, запушват деретата и се превръщат в естестевн бенд, нещо, което предизвика наводненията.

Николай Филипов представи и друга любопитна статистика. От изсечените през 2014 година 6 млн. кубика дървесина – 3,5 млн. е за страната, други 1,6 млн. се преработват в заводите, а едва 900 хил.кубиха се изнасят извън България. Общоизвестен факт е, че дървесината, която се продава на вътрешния пазар е изцяло в сивия сектор.

„Ние, износителите, сме под ежедневно наблюдение. Плащаме всички данъци и подлежим на постоянен контрол. Не ние сме проблемът. Няма друга страна в света, която да ограничава износа си. Да не говорим, че се ограничава и за страни-членки на ЕС, което е абсолютно незаконносъобразно и нарушава всички европейски директиви“, категоричен е Николай Филипов.

С метода на изсичане и изхвърляне на клоните се унищожава подраста, което е пагубно за гората


В категории: Бургас


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
13
Коментара по темата
13.
Дървар
18.03.2015 10:58:01
0
4
Видяхте ли мазните физиономии на тия фирмаджии? Оядени от кражби и незаконна сеч на гората! Вместо да протестират, трябва до един да бъдат разследвани и освен конфискация на имущество и по няколко години в пандиза, за да им спукат задните отвърстия! А що се отнася за ДПП Странджа - на 100% е вярно!
12.
Николай Ахмед Кабил
18.03.2015 10:22:14
0
4
Николай да не дава акъл защото той изнася за ТУРЦИЯ с кораби само първокачествена дървесина бук и дъб през недостъпното пристанище Европа.Той е основен играч на ДПС с Ахмед Доган и Нихат Кабил са лични приятели с които ходи заедно на лов и сафарита които му подариха пристанище и кораби за да изнасят скрап и дърва за братска ТУРЦИЯ.
11.
kriloto
17.03.2015 20:13:05
1
1
ami 6te gledame sega: koj koj E i dali bran6a si e kupi DYRJAVATA
DO POBEDATA vqrvaje bylgar4eta
10.
gorski
17.03.2015 20:05:35
0
4
До 6-ти: главен - да, но не и единствен виновник. Има и други институции навързани в аферата със сечите.
9.
6 styk
17.03.2015 19:37:03
0
3
zna4i moje i bez tiq 1.6 mil. hihihi a za6to se nari4ate iznositeli togava
8.
SOS 2
17.03.2015 19:34:16
0
1
Do milion ot skrap Do sto miliona ot dyrvesina ! Kupi si i dyrjava sega ctcttc golqm specialist ama nali znaete cyk cyk cyk Te idvat
7.
SOS
17.03.2015 19:30:43
0
1
abe izrejete i poslednoto dyrvo i se mahajte to vie ina4e nqma da mirqsate! KOLONIZATORI ostavete naj nakraq mesnoto naselenie da si jivee jivota be mrysnici takiva vsi4ki cigani vie gi dokarahte tuk Toq Nikolaj dane e mesten slu4ajno ili evropejskata praktika na parite vsi4ko e pozvoleno a mestnite da go duhat! Da jivej RUSIQ vremeto cyka cyk cyk cyyyyck
6.
До 5
17.03.2015 19:25:44
2
8
Главния виновник за безконтролните сечи в природен парк Странджа е Дирекцията на природния парк, която вече близо 20 години БЕЗПРОБЛЕМНО е съгласувала и продължава да съгласува всички горскостопански планове в защитената територия! Сечите в парк Странджа се извършват на основата на тези лесоустройствени планове, за които паркаджиите нехаят, а предпочитат да усвояват средства за "опазване на природата" по различни проекти! Цялата измамна ситуация с парковата дирекция е умело режисирана от стари номенклатурни кадри на БКП (хора, завършили АОНСУ, бивши служители в Районния комитет на БКП, понастоящем пребоядисали се активисти на управляващите), бивши корумпирани уволнени директори на горски стопанства, корумпирани митничари, без нужната квалификация за работа в ДПП и др.
5.
зелен
17.03.2015 18:52:18
0
11
Не знам дали сте минавали скоро през парк "Страндажа" да видите за каква поголовна сеч става въпрос там. И кой е отговорен за това? Няма виновни вероятно...
4.
Hm
17.03.2015 18:49:28
0
9
Наводнения,свачища-всичко,което виждаме е поради тази брутална сеч.Аз лично съм потресен от това,което виждам из горите ни.Не ме бъркайте с тези апартаментните зеленички.Тук говорим за нещо реално.Тук говорим за изгубени човешки животи,за съсипани съдби,за стотици милиони левове щети.Само последното свлачище по пътя Пловдив-Смолян ще ни коства 20 млн. лева.Решението е само едно-пълна забрана за 30 г. и масово залесяване през това време,инча ще става по-зле.
3.
Боко Тиквата
17.03.2015 18:24:26
0
9
Потресен съм от меко казано НАГЛОСТТА на тези паразити заради които ХИЛЯДИ семейства бедстват всеки месец. Един въпрос г-да МАФИОТИ от дървеният „Бизнес„ ,колко дървета сте засадили през живота си , че имате и претенции да сечете не само дървета ами и човешки съдби.
2.
Боко Тиквата
17.03.2015 18:24:26
0
10
Потресен съм от меко казано НАГЛОСТТА на тези паразити заради които ХИЛЯДИ семейства бедстват всеки месец. Един въпрос г-да МАФИОТИ от дървеният „Бизнес„ ,колко дървета сте засадили през живота си , че имате и претенции да сечете не само дървета ами и човешки съдби.
1.
Българин
17.03.2015 18:08:27
0
16
Нека да се вдигнем всички! Не може някакъв си чиновник да си седи зад бюрото и да позвоялва изсичането на горите ни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори