×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сегашното ръководство на БСП-Бургас води партията към пълен разпад


Сегашното ръководство на БСП-Бургас води партията към пълен разпад
Общинският съветник Йордан Георгиев: С мен и Ваня Чечева групата на БСП в ОбС стана 8 души, но реално на изборите имат шанс за не повече от шестима
03 Февруари 2015, Вторник, 15:43 ч.
Автор: Десислава ГЕОРГИЕВА
Източник: Черноморие.бг

Целта на конференцията на 7 февруари е да си осигурят първите избираеми 4-5 места в листата за общински съветници


Йордан Георгиев е роден на 10-ти април 1964 година в Бургас. Завършил е природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков". Има висше образование, специалност "Автоматика и системотехника" в Техническия университет в София.
Общински съветник в местния парламент на Бургас от април 2014 година.
Йордан Георгиев е номиниран за общински председател на БСП в Бургас. В момента този пост се заема от общинския съветник Евгений Мосинов.
Отчетно-изборната конференция на столетницата в морския град ще се проведе на 7-ми февруари.


- Г-н Георгиев, колко са до този момент издигнатите кандидатури за поста общински председател на БСП Бургас?
- Никой не може да каже това, защото основните партийни организации правят номинациите. Лично аз знам за около шест-седем номинирани. Друг е въпросът, колко от тях до 4-ти февруари ще подпишат декларация за съгласие да участват в избора. Никой не може да каже и колко е броят на делегатите, които ще участват в конференцията, защото на практика те се крият повече, отколкото партизаните преди 9-ти септември. И това се прави от Стоян Колев и ръководството на БСП. Колкото и да ги питаш, никой не може да ти ги каже.

- Не се ли притеснявате, че влизайки в пряка и открита конфронтация със сегашното ръководство на БСП, това ще ви изиграе лоша шега при гласуването на 7-ми февруари?

- Изключително критично съм настроен към работата на сегашното партийно ръководство на БСП-Бургас, което води партията към пълен разпад. Битката при тях преминава през датата 7-ми февруари, но целта е през октомври тази година кой да бъде номиниран за общински съветник. Те не се стараят да спечелят избори, а се стараят да бъдат в първите четири-пет човека в листата, което гарантира влизане в Общинския съвет. Те разчитат априори между 8 и 10 000 гласа, които са достатъчни за четирима-петима съветници, но не и нещо повече. Според мен, те нямат и качествата да направят нещо повече.

- От резултатите на предстоящата конференция ще стане ясно и как ще се води кампанията на предстоящия вот тази есен в Бургас. Има ли фигура в партията, която да бъде издигната за кандидат-кмет в морската община?

- Личности има много, друг е въпросът до колко това е рационално.

- Какво означава рационално?

- До колко в сегашната ситуация може кандидат на БСП Бургас достойно да се противопостави на Димитър Николов, ако той се кандидатира.

- Това означава ли, че БСП ще се яви на местните избори само с листа за съветници и без кандидат за кмет?

- Не. Тук изборът е между две неща - дали БСП да издигне свой кандидат или БСП да подкрепи обществено изявена личност, която да не е член на партията.

- Може ли тази личност да бъде издигната от АБВ?

- Означава, че може да получи подкрепата на повечето леви и центристки организации в Бургас. Пример за това са изборите в Гърция, които бяха спечелени от "Сириза". През следващите една-две години все повече ще се засилват центробежните сили в Европейския съюз. Алексис Ципрас категорично се противопоставя на политиката на ЕС. Говорителят на новото правителство на Гърция заяви, че в момента страната му наподобява последния стих в песента "Хотел Калифорния" на "Ийгълс": "Можеш да напуснеш стаята, но не и хотела" т.е. Гърция няма да излезе от Европейския съюз. В последно време обществото олевява и Гърция дава пример как трябва да се правят нещата. И лявата вълна ще обхване и България. А не трябва да забравяме, че ГЕРБ означава - Граждани за европейско развитие на България. Т.е. дали тази вълна, която тръгва от "Сириза" се нарича националистична, лява, марксистка тя ще обхване цяла Европа.

- До колко БСП Бургас има сили да вкара повече общински съветници на изборите тази есен?

- Всичко ще зависи от развоя на събитията на 7-ми февруари. Сегашното ръководство няма сили да вкара повече, отколкото са сегашните съветници - шестима на брой. С моето влизане станаха седем, а с подкрепата на Ваня Чечева - осем. Но реалният брой на вкараните съветници от БСП е шест. Много отговори има на този въпрос. Партийното строителство се различава от това да говориш на пресконференции. В БСП отдавна не се прави партийно строителство. БСП е като в нелегалност. Клубът на БСП на улица "Фердинандова" №60 не работи от години. Къде ще влезеш? На горния етаж ли? Ще се загубиш по стълбите. Има статистика за магазините, които са на втория или подземен етаж, че в тях влизат с 50% по-малко клиенти. Къде трябва да отиде гражданин, който иска да стане член на БСП? Никой не знае.

- На кого вадите очите г-н Георгиев, че сте толкова недолюбван в партията?

- Може да съм недолюбван. Чувам най-различни неща по свой адрес. Откакто съм се завърнал в БСП не съм пропуснал нито една кампания - референдума за АЕЦ "Белене", парламентарните избори през 2013, когато заедно с Димчо Михалевски работихме заедно, следващите Европейски избори, парламентарните през 2014. Повечето от общинското ръководство на БСП не участва, защото не бяха в листите. Аз също не бях в листите, но когато искаш да правиш нещо, да се бориш за някакви идеи трябва да даваш всичко от себе си. Често пъти частният интерес надделява над обществения.

- Има ли опасност БСП сама да се заличи от политическата карта?

- Да, това е възможно, защото в момента БСП е изцяло капсулована. Какви са ми упреците към сегашното ръководство? Сегашното ръководство на БСП Бургас никога не е разглеждало програма за работа. Някой да е чул да е разглеждана програма за работа с младежта, с пенсионери, със структури в съставните селища, с учители, лекари? Няма такова нещо. Да сте чували за взето решение на пленум на Общинския съвет на БСП? Да сте разбрали общинската организация воглаве с Мосинов да е дала пресконференция или да е изразила становище по ключови въпроси - отношение към Русия, към Европейския съюз, към ситуацията в Гърция, към проекта "Южен поток"? Затова няма да вкарат повече от шестима съветници. Защото хората обичат ясните позиции.

- Какви са ви отношенията с Евгений Мосинов, който очевидно ще се бори за втори мандат в БСП Бургас?

- Колегиални. На 5-ти януари изпратих писмо до председателя на БСП Бургас с копие до председателя Михаил Миков, до Мая Манолова, Атанас Мерджанов с две точки - във вътрешно партийната система всеки ден да бъде ясно, къде се е провело събрание, колко човека са присъствали, кои са номинирани за председател и кои са избрани за делегати. Отговорът беше горе-долу следният, че протоколите може да са налични, а ако имам информация за злоупотреби да им кажа. В писмото си се позовавам на два члена от устава на партията, които са за информираност на партийните членове. Партийните членове имат право на всякаква информация, а тя се укрива.

- Това не се ли прави с цел да бъде подменен вота, както имаше сигнали за това на предишната партийна конференция?

- Естествено. Говорим за манипулиране. Във втората част на писмото си моля, като номиниран и изявяващ своето решение, че ще се кандидатирам за председател, да ми бъде позволено да направя срещи по райони с делегатите и партийните секретари. Беше ми отговорено, че такава практика няма. Ако искам сам да си организирам срещите. Аз ще ги организирам, обаче не знам кого да организирам. Никой не дава списъка с делегатите и когато разговарям с районните председатели, те ми отговарят уклончиво, че не искат да си имат неприятности с ръководството, което им е забранило такива срещи с аргументацията, че няма да бъде равностойно спрямо другите кандидати.

- Забранено им е да се срещат с всички кандидати или с вас конкретно?

- Никой друг от останалите номинирани няма желание да го прави. Искам да се срещна, за да обясня моята платформа за развитието на партията през следващите години. Те ми отговарят, че ще ми дадат думата на конференцията. За 5 минути не мога да им кажа моята платформа. И понеже нямало да бъде равностойно, ако аз се срещна, щяло да бъде манипулативно. Казаха ми да съм ходил на събрания. В качеството си на какъв? Мосинов обикаля в качеството си на председател. Стоян Колев обикаля в качеството си на заместник-председател. Това е смехотворното, че самото ръководство на БСП Бургас пречи да има някакъв разговор. Ако правя кампания в качеството си на кандидат-кмет с жителите на комплекс "П.Р. Славейков" трябва ли да отида да се извиня на Димитър Николов или да му кажа: Трябва и ти да се срещнеш с жителите на комплекса, защото аз вече се срещнах, за да не бъде неравностойно състезанието. Това е глупаво, но се прави с цел самите делегати да нямат кой знае какво право на избор.

- Това, което се случва с БСП Бургас не се ли случва и на национално ниво?

- Мисля, че националното ръководство също е капсуловано. В БСП има едно самоизолиране и стремеж към възпроизвеждане на статуквото - имаме едни депутати, имаме едни общински съветници, имаме едно ръководство. Правим някакви еквилибристики и пак избираме същото.

Много е трудно да пробиеш в структурите на БСП, като ти казват, че трябва да си изчакаш реда. Това е глупаво. Затова много от хората с ляво мислене и имат амбицията да правят нещо и като се срещнат с една стена, която не им дава възможност за изява и им кажат: Работете пет-шест години пък тогава ще видим, тогава те отиват в други партии, които веднага им дават шанс.

В БСП трудно се дава път. Трябва някой да си отиде или да се откаже.

Преди време казах, че гледайки, как се избират делегати на предстоящата конференция и Георги Димитров да дойде и той ще загуби срещу сегашното ръководство, ако то само не се откаже.
Партията трябва да се промени, а това може да стане само, ако се отвори.

- След колко години БСП Бургас може да спечели кметските избори?

- След две години. Мисля, че Димитър Николов ще спечели изборите тази есен, ако се кандидатира и ако след две-три години се отиде на нови парламентарни избори или сформиране на ново коалиционно правителство Димитър Николов ще бъде премиер или най-малко вицепремиер. Тогава би била друга ситуацията.

В категории: Политика


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
петя
04.02.2015 22:50:42
4
1
тоз предател и продажник йордан мръсен доносник за нищо не става да си ходи такива лекета и лъжци не трябват на никой
18.
gagi
04.02.2015 11:29:38
6
4
Поредният парашутист - кариерист....хуманист (от движението за социален хуманизъм май беше).Какво разбира от БСП не ми е ясно
17.
бсп
04.02.2015 11:24:01
5
3
Разпад в БСП!Ти ли ще го спреш.Или пак лаладжийски работи --защото идват месни избори
16.
РЕ-14
04.02.2015 08:13:00
2
6
До 14 - Стойко Танков ли е ?
Бате Данчо е пич, та дрънка.
15.
do D
04.02.2015 07:15:10
4
5
Б С П -най-големия враг на България.
14.
Бай Стойчо
04.02.2015 00:35:35
8
9
Йордане, спри да си пишеш сам коментарите под интервютото ти
13.
Жоро
03.02.2015 23:23:00
6
11
Данчо е сериозен, точен и диалогичен човек! Ако някой може да изкара БСП Бургас От застоя и летаргията, това е той. Млад, надежден и пробивен, това е Данчо. Ако искаме да не се превърнем в история е нужно ново начало, никой не е успял да построи нов бардак със старите курви! Казах, грубо но точно!
12.
Gocho
03.02.2015 22:29:16
2
8
To darjavata se razpadna , te za niakakvo si BSP revat ! Tikvata ve prodade za shepa srebarnitsi ! NE zabraviaite che I too e komune !
11.
Марияна
03.02.2015 21:28:00
1
19
Не познавам този господин, но Мосинов е мазен и нечистоплътен измекяр. Беше ми преподавател в университета и постоянно искаше да спи с колежките ми. Постоянно ги канеше на кафета, късаше ги на изпити, но и няколко пъти ядеше бой от техните приятели. Той не заслужава да е преподавател, а какво остава за политик.
10.
Мосинов
03.02.2015 20:55:09
2
6
не е чесно да говорите така, аз като един бивш СДС-ар съм свикнал с измамите и е нормално да се опитвам всячески да си запазя поста на лидер на бсп! А и как инсче, все от някуде трябва да цоцъм!
9.
Мосинов
03.02.2015 20:55:08
2
11
не е чесно да говорите така, аз като един бивш СДС-ар съм свикнал с измамите и е нормално да се опитвам всячески да си запазя поста на лидер на бсп! А и как инсче, все от някуде трябва да цоцъм!
8.
Гошко
03.02.2015 20:37:43
4
14
Тоя ги размаза евала
7.
бсп активист
03.02.2015 20:36:36
13
6
Този е пиандурник и нечестоплътник
6.
Матеев
03.02.2015 20:27:21
1
4
Сега етажите виновни , и на ГЕРБ офиса е на втория етаж.
5.
чичо сам
03.02.2015 20:26:23
4
18
може да изглежда всякак, но е много точен човек (познавам го лично). Поне като бизнесмен....
4.
МИТИ4
03.02.2015 20:22:46
4
13
Бате Данчо ти си пич.
3.
Важно!!!
03.02.2015 19:34:08
7
6
Колко комуниста има във затвора за престъпленията си срещу свободата на човека и срещу часната собственост и свободата на пазара!!!! Николко! Защото те са още на власт! Вдигнете се съборете Алошата този жалък срам символ на Руското робство над един белик народ като Траките!!!! Събудете се траки!!!!
2.
чочо
03.02.2015 19:23:23
10
8
То и кмета прилиоча на Хари Потър, ама не е.
1.
Дрегер
03.02.2015 19:08:22
13
8
Има вид на пиянде.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори