Как да се храним по време на Коледните пости?

Проф. Байкова е категорична, че освен балансираното меню, важно е да се храним по малко и по-често, а не безразборно и изобилно
15 Ноември 2014, Събота, 17:51 ч.
Започвайте деня с мюсли, на обяд - боб или зърнени храни, а за вечеря слагайте салата, съветва проф. Байкова
Рождественски пости или така наречените Коледни пости започват от 15 ноември и продължават до 24 декември включително. По време на Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък, а рибата и морските продукти се консумират само в някои от дните.Алтернатива на месото могат да бъдат бобовите и зърнените храни, приети в едно хранене, каза пред Дарик диетологът проф. д-р Донка Байкова. Подходящи за сезона са комбинации от боб и хляб, нахут или грах с ориз, защото аминокиселините на двата типа храни се допълват и наподобяват белтъка в месото, обясни още диетологът.По думите й, е добре да започваме деня с пълнозърнеста закуска от мюсли, овесените ядки или пълнозърнест хляб, комбинирана със сезонен плод или фреш.
На обяд е добре да се храним с бобови и зърнени храни в комбинация, а за вечеря - с богата салата от сезонни зеленчуци - зеле, карфиол, броколи, моркови и цвекло, подправени с ядки или семена и зехтин.
Проф. Байкова е категорична, че освен балансираното меню, важно е да се храним по малко и по-често, а не безразборно и изобилно.
В категории:
Здраве








Медведев отсече: Русия и САЩ са...
29/04/2025, Вторник 21:33
2

Световен шампион пристига в Бургас
29/04/2025, Вторник 21:24
0





Големи проблеми с водата в...
29/04/2025, Вторник 20:40
0

Разговор на високо ниво между България и САЩ
29/04/2025, Вторник 20:24
1

Млада жена нападна полицаи
29/04/2025, Вторник 20:00
0





Промяна в движението по "Тракия" утре
29/04/2025, Вторник 19:00
1

