×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Независима статия за Деня на независимостта


Независима статия за Деня на независимостта
За да стане независими трябва да преровим контейнерите за боклук, да извадим отвътре всичко онова, което довроволно сме изхвърлили преди време
Ключови думи: Венци Мицов, Лентата
22 Септември 2014, Понеделник, 15:34 ч.
Автор: Венци МИЦОВ

Тежката история на Петко - финал с няколко края или защо не сме независими
Изкушавам се да напиша някаква патетична глупост...
На дата като днешната винаги е изкушаващо да седнеш и да пишеш за героите, за националните идеали, за героизма и саможертвата.
Изкушавам се, но няма да се възползвам от датата 22 септември.
Вместо това ще ви разкажа за Петко.

Петко е на видима възраст около 30 години.
Израснал и получил средното си образование в дом за изоставени деца. Когато бил много малък, баща му избягал в Германия, а майка му решила, че не може да се справи с отглеждането му и го оставила в сиропиталище.
Петко растял, без да види родителите си.
Те не го потърсили никога.
На 18 го изхвърлили с шут от сиропиталището и Петко бил принуден да се сблъска лице в лице с живота на улицата.
Понеже работел в предприятие, което плащало малко и нередовно, на третия месец от старта на „нормалния“ си живот Петко бил принуден да напусне мизерната си квартира в Ботунец, защото не можел навреме да плаща наема.
Останал без дом, Петко открил едно порутено място, където успял да си направи леговище.
Домъкнал една продънена пружина, някакъв оцапан дюшек, направил си огнище и си носел вода в една тубичка.
Така Петко заживял в новото си леговище, което, макар и не връх на уюта и лукса, поне му било безплатно.
Ходел на работа и парите вече му стигали, защото не плащал наем.
Когато не му плащали навреме, което се случвало често, той или излизал около „Шератон“ с резервните си окъсани дрехи, за да изкара някой лев с просия... Или пък, ако не му се занимавало, ровел в кофите за боклук.
Нямате представа колко много храна изхвърлят хората. И половината от тази храна става за ядене.

Един ден Петко, отново останал без средства, ровел в едни контейнери около площад Славейков.
И докато ровел, намерил пакет с книги.
„Ще го взема, стават страхотни подпалки за огнището“ – рекъл си Петко.
И понесъл книгите към своята землянка заедно с една кифла и няколко краставици, които намерил в същия боклук.
Когато се прибрал и се приготвил да ляга, решил да погледне какво е намерил.
„Ха, какви са тия неща? Паисий, Иван Вазов, Захари Стоянов“...
И тогава Петко се сетил, че са говорили за тези автори в сиропиталището.
Някак си му се сторило кофти да ползва тези книги за подпалки.
„Ще взема вестници, а книгите ще прибера под леглото“ – рекъл си Петко.
И така Петко заживял с една дузина книги под „луксозня“ си матрак.

Оттук нататък историята има няколко различни края.
Край номер едно – една неделя Петко нямал работа и решил да види дали не е забравил да чете. Отворил една книга. После втора. После трета. После прочел всички книги и му се приискало да чете още.
Поумнял от четене. Записал висше образование. Оженил се. Родили му се две дечица.

Край номер две – една неделя Петко се разболял. И за да се стопли, запалил книгите. Изгорил ги, стоплил се. После оздравял. Тръгнал на работа. После сменил работата, започнали да му плащат редовно и той отново си наел стаичка в Ботунец.

Край номер три – един ден при Петко дошли трима негови колеги. Те нямало къде да живеят, защото загубили жилищата си, заради неплащане на ипотеки. Петко ги приютил. За да ги разсее, Петко извадил книгите, които се намирали под пружината му.
Колегите започнали да четат. Постепенно на всички им харесало. Започнали да ровят по контейнерите, намерили още книги. Образовали се, след това създали синдикат към предприятието, в което работят. Наели адвокат, който осъдил банките, които ги изхвърлили от домовете им...

Една история с няколко края. Можете да допишете вашия край, който ще пасне, убеден съм, като дялан камък.
Можех да ви разкажа друга история – за независимостта на България.
За манифеста, прочетен на 22 септември 1908 година в една църква във Велико Търново.
Можех, ако бяхме независими.
Само че ние не сме независими.
Не сме независими, защото сме прости.
Прости сме, защото викаме „Да живее Русия, да живее USA”, но никога не казваме „Да живее България“.
Затова не ви разказах за независимостта.
Ще ви разкажа за нея, когато станем независими.
А за да станем независими, трябва да преровим контейнерите си за боклук.
Да извадим отвътре всичко онова, което доброволно сме изхвърлили преди време.
И да се научим отново да го ползваме.
А дотогава ще лаем като изоставени от родителите си кучета по улиците на интернет и социалните мрежи.
Честит 22 семпември.
И да знаете, че това е 5 октомври по нов стил...
Не че има особено голямо значение...

В категории: Животът


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
1
Коментара по темата
1.
tince
22.09.2014 18:06:46
0
0
Поредно "Браво!" за Венци Мицов! Хареса ми!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори