×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страхувам се да остарея в България!


Страхувам се да остарея в България!
Трябва да си плащаш пълните и безсмислени суми за всичко. Да отидеш на лекар и той да те попита с досада: Какво има пак, дядка? Този сценарий познат ли ви е?
11 Септември 2014, Четвъртък, 14:34 ч.
Автор: Костадин КОСТОВ, Lentata.com

Какво ще правя, ако трябва да живея с 200 лева месечно!? Какво ще правя ако се превърна в един от хората, които в момента ги бият, ограбват и поругават? Не искам подаяния...

Онзи ден дочух един разговор:
- Какво ми говориш - каза една жена на друга - Аз съм сигурна, че няма да остарея, че да видя внуци. Още година-две…и край. Виждам го аз, няма да видя и пенсия…

Наглед нормален български разговор. Едва ли ще стигнем до възрастта за пенсия. Едва ли ще оцелеем. Едва ли ще дочакаме по-добри дни. Знаем си, че няма така да стане. После се замислих нещо. Ами ако оцелеем? Ако наистина след години остареем, живи сме и ни се наложи да търпим положението в България? Какво ще правя, ако трябва да живея с 200 лева месечно? Да бъда като сегашните пенсионери - никому ненужен, но все пак жив. Дишащ, но не съществуващ. Несигурен, че има бъдеще, но все пак - длъжен да е там. Какво ще правя ако се превърна в един от хората, които в момента ги бият, ограбват и поругават. В един от тези, които всяка година чакат увеличение на пенсиите си, а накрая получават някакви мизерни 2 лева. Не искам тези два лева. Не ми трябват. Не искам и пенсия. Не искам да остарея в България!

Това не е първата статия, която пиша за пенсионерите тук. Няма да бъде и последната. Ще продължавам да го правя, дори от малката трибуна, която имам в момента. Защото няма кой да пише за тях. Няма кой да опише историята им и най-вече - няма кой да изживее старините им, по същия ужасен и тъжен начин, по който те го правят.  Страхувам се. Страхувам се от това, да остарея в България. Да работя цял живот за една страна, която накрая ме навира в някой житейски ъгъл като стар паяк, никому ненужен, но такъв, който не можеш да убиеш, просто защото не можеш да хванеш.

Страхувам се да живея от подаяния. Защото за мен пенсиите в България са си чисти подаяния. Не може да работиш цял живот. 40 години. Всеки един работен ден. Всеки месец да плащаш осигуровки и накрая да взимаш пенсия, която те принуждава да живееш с бутилка олио за цял месец. Или с пакет захар за два месеца. И с бисквити „Мираж“- само за гости.

Да цепиш стотинката на 6, опитвайки се да разсъждаваш логично: първо тока (отново икономисан), после водата, сметките, дълговете към съседите, малко на децата, повечко на внуците…и накрая, там, в един прашен ъгъл…да оставиш за храна и лекарства.

Страхувам се, че няма да имам силите да се боря. Защото с очите си виждам колко страшно е да остарееш. Да знаеш, че до края на живота си, ще живееш с тези мизерни пари. Да се страхуваш, че може да се разболееш. А кой ще се грижи за теб тогава? Децата ти, които също като теб навремето, работят без почивка. Или държавата ще ти осигури безплатно лечение. Глупости - никакво безплатно лечение. Трябва да си плащаш пълните и безсмислени суми за всичко. Да отидеш на лекар и той да те попита с досада:  Какво има пак, дядка?

Да се страхуваш, че живееш.

Ако остарея, няма да има смисъл се боря. Срещу системата ли?  Или срещу политиците? Срещу кого? И кой ще ме чуе? Ще потъна в една безкрайна тишина, в една сива къща, зад старите пердета, купени отдавна, когато съм имал повече пари за обзавеждане. Страхувам се от тази къща. С капещ таван, много дупки и трудна поддръжка. Страхувам се от живота, който ме очаква сам в тази къща. Да, някога съм бил щастлив в нея. Взимал съм заеми, строил съм я. Чакал съм да дойдат добри дни, за да живея щастливо в нея. Не дойдоха. Останах само аз. Все още ги чакам…

Страхувам се, че няма да мога да помагам на децата си. Да, те ще бъдат големи. Може би дори ще изкарват толкова пари, че да помагат на мен. Но защо да бъде така? Аз, като родител, искам да мога да им помагам винаги. Да им давам пари. Подаръци. Да правя за тях дребни жестове. Но няма да мога да го правя, защото имах лошия късмет да живея в България. И по-лошото…да дам най-хубавите си години на тази страна.

Може дори да кажа, че леко завиждам на европейските пенсионери. Никога няма да мога да кажа, че тепърва предстоят най-хубавите ми години. Защото едва ли някога ще имам най-хубави години. Няма да мога да си позволя пътуване, екскурзия, нови вещи..забавления и срещи с хора на моята възраст. По скоро ще потъна в разговори със същите нещастни хора като мен. Ще се виждаме веднъж в месеца…в пощата, докато взимаме жалките си пенсии. Ще коментираме обстановката, политиката, високите цени на хляба. И ще си казваме… ах, едно време колко по-хубаво ни беше.

Страхувам се. Преди дни прочетох за поредния случай на кражба от самотен възрастен човек. Влезли в дома на една баба. Пребили я. Откраднали де какво имала и избягали. Хванали са ги? Да бе да, никога няма да ги хванат. Сигурно и мен така ще пребиват. Един жалък непотребен на никого старец. Ще ме бият и ще ме крадат. Ще взимат и стотинките, които държавата ми дава. И никой няма да ме защити!

Затова се и страхувам да остарея в България. От този черен и мъглив сценарий. От несигурното бъдеще и ужасът, който сякаш няма край. Страхувам се, че това ще бъде и съдбата на моите родителите. А сигурно и на децата ми. Една съдба на просяци. Цял живот работещи и искащи само достойно съществуване.

Но няма уважение за българите. Тук добре живеят само едни. Другите мизеруват и гладуват. И карат цял месец с една бутилка олио. А бисквитите „Мираж“ скоро ще се превърнат с истински мираж.

Не искам да остарея в България…

В категории: Животът


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
12
Коментара по темата
12.
anna
12.09.2014 11:18:23
0
0
Smqtam che dyrjavata ni e mnogo hubava no UPRAWLENIETO UJASNO i towa trqbva da se promeni .istina e 4e imame mnogo zabelejitelnosti i turisti4eski obekti s koito mojem da priwlechem turistite
11.
11
11.09.2014 19:05:08
0
1
Днешните пенсионери поне се порадваха на деца и внуци, а сегашните няма да има кой да им отвори вратите! Как не ви е срам?! Помислете за младото поколение и бъдещето на България, така или иначе ние ги храним пенсионерите!
10.
Бай пенсионер
11.09.2014 18:45:05
0
0
Незнам поради каква причина всички оплюха бедния човечец от снимката без да го познават!Аз виждам възрастен човек докаран до просешка тояга.Демек типичния български учител,лекар ако щете и въобще пенсионер в България
9.
бай Иван до 8
11.09.2014 17:54:47
0
0
Taka e.Защото парите се разпределят за същества като този на снимката!Странното е че много от пишещите тук виждат себе си,родителите си и прародителите си в портрета на този ... някой беше написал примат,абе мангал,ами да си го приберат и да си го гледат,а на останалите да дават толкова,колкото са се осигурявали.
А сега пишете минусите си ,покажете колко ви е акъла!
8.
бай пенсионер
11.09.2014 17:33:21
0
1
Бай Иване,тя формулата ясна,ама не и в България!Веднага ще дам и пример.Баща ми(Бог да го прости!)цял живот се осигурява, да взема висока пенсия уж и какво стана-сложиха таван на пенсиите.Та редно ли е да ти вземат осигуровки от заплатата в продължение на деситилетия за да получиш по 'формулата' висока пенсия и после да ти кажат-сори,ама нямаме толкова пари да ти дадем,защото си купихме мерцедеси,хотели и един господ знае какво с твоите пари?!!Друг е и въпросът,че повечето хора не доживяват(то това е и целта на милото ни правителство,което и да е то!) до пенсионна възраст или се радват на "големите" си пенсии година-две.След здравната каса,това си е другата голяма държавна пирамида!
7.
бай Иван
11.09.2014 16:24:30
1
1
Господа!Я се спрете малко.Пенсиите в милата ни Родина се изработват,а не раздават.Формулата е проста и елементарна,дете може да я изчисли-толкова по толкова по толкова върху толкова.За стойността на цифрите в тази формула трябва да се грижи сам будещият пенсионер.Кое не е ясно.Какво общо имат ББ,РФ,БСП и всички останали?Комунизмът си отиде!разберете го най сетне!
6.
Gocho
11.09.2014 14:35:43
5
4
Цялата философия, която Бойко Борисов ни поднася за бъдещето управление, е от няколко думи — ГЕРБ, Реформаторски блок, Германия. Следват заплахи. Бай Ганьо от Банкя заема позата на Крали Марко - ако не ме изберете с абсолютно мнозинство, очаква ви глад и мизерия. После сваля малко летвата — ако има над 110 депутати, ще управлява. Това са си неговите сметки, а народът трепери като наказано дете. И нито дума, че няма да управлява както при първия си мандат. Че няма държавата да му е като бащиния. Че няма да назначава, да опрощава и издига само тези, с които играе карти или за които му се е обадил Първанов .
ГЕРБ щял да дава право на общините да налагат данък. ГЕРБ ще пита и опозицията за промени в конституцията. В новите клипове на ГЕРБ Бойко намига виртуално… Има ли смисъл да се говори за програма, за кампания, за послания? Самият той си е и реклама, и послание.адил Първанов.
5.
do 4
11.09.2014 13:49:19
5
2
А ти от образованите ли си?Не ти личи!Защо така?
4.
do megi
11.09.2014 13:34:19
3
9
ама шматко, пенсионерите да не би да са били необразовани? Дори не си струва да коментираш образованите млади сега, защото те трудно мога да бъдат наречени образовани. Всички знаем на какъв хал сме.
3.
Меги
11.09.2014 13:25:11
1
2
И защо сте сложили снимка с този примат?Това ли е българския пенсионер?
2.
Megi
11.09.2014 13:22:06
14
3
Пенсионерите са имали предостатъчно време да се погрижат за размера на пенсиите си!Ама не - те решили,че трябва да строят комунизъм,социализъм и вярвали,че Партията ще има грижата за всичко останало.
Да,ама...сега реват.Никой не им е виновен!
Всеки е длъжник първо на себе си,а не да се надява на другите.Европейски пенсии им се приискало.Да не би да са плащали европейски данъци?Неее,скатавали са се.Прав е 1,трябва да се мисли за младите,образовани,работещи хора - или поне да не им се пречи.
1.
a
11.09.2014 13:02:55
1
13
Не пишете само за пенсионерите, а младите хора, които не могат да създадат семейства, да отгледат деца, защото сами не могат да се гледат?! Трябва всички да избягаме в чужбина и да видим тогава какво ще стане. Нашият народ е калпав! Само шуробаджанащина, фалшиви конкурси, наши и ваши, всички некадърници с протекции и предоставяне на работно място без да го заслужават! Но сега си водим записки и бъдете сигурни, че когато утре техните деца дойдат при нас ще бъдат изхвърлени с шутове!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори