×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Секира за Бургас! Европроектите пред спиране, немци си прибират оборудването за пречиствателната станция във Ветрен


Секира за Бургас! Европроектите пред спиране, немци си прибират оборудването за пречиствателната станция във Ветрен
Председателят на строителната камара в Бургас Николай Николов (в средата) алармира, че са на ръба на оцеляването заради замразените средства по европейски програми
04 Август 2014, Понеделник, 13:29 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Над 2 млрд.лв. са задълженията към строителите заради замразените оперативни програми
Замразеното европейско финансиране по Оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“ спират десетки важни за Бургас проекти, сигнализира кметът Димитър Николов на среща с представителите на строителната камара.

От браншовата организация алармираха, че са на път да фалират, защото общините не могат да плащат фактурите за извършените дейности. Само по „Околна среда“ неплатените средства са 1,5 млрд.лв., забавяния има по „Развитие на селските райони“ и „Регионално развитие“, с което общият размер на неразплатените задължения към бизнеса възлиза на 2 млрд.лв. „Не можем повече. Ножът е опрял до кокала. Фирмите ни са пред финансов колапс“, каза председателят на Камарата на строителите в Бургас Николай Николов.

В момента изпълнението на проектите се крепи единствено на добрата воля на строителите, подчерта кметът Николов. От февруари общините не са платили нито стотинка и фирмите извършват СМР-ата със собствен ресурс. Някои от тях са спрели работа, други, като доставчикът на оборудването за пречиствателната станция във Ветрен и Банево – немска компания, пък няма намерения да чака нито ден повече и се кани да прибере доставената техника.

„Няколко пъти ни изпратиха покани да платим и след като не го направихме, днес пристигна писмо, че идват да си приберат оборудването“, каза кметът на Бургас Димитър Николов и допълни: „Не плащаме, защото управляващия орган, сиреч държавата, не плаща към нас. По силата на чл.80 от регламента за партньорство между България и Европейската комисия, когато се спрат плащания към държавата, то тя е длъжна със собствен ресурс да покрие тези плащания, а не да прехвърля топката на общините“.

Строители алармираха и за друг сериозен проблем – непризнатите банкови гаранции от КТБ. Голяма част от тях имат сметки в затворената банка, оставили са там сериозен финансов ресурс, ипотекирали са имуществото си, за да осигурят банковата гаранция по проектите и в момента търговските им контрагенти не я признават и настояват за друга, която обаче няма как да се извади, защото имуществото вече веднъж е ипотекирано в КТБ.

Целият Управителен съвет на Камарата на строителите в България днес бе в Бургас, за да проведе срещата и да даде гласност на проблемите си. Те бяха изслушани от кмета на града и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и депутата от ГЕРБ Ивелина Василев. „Това е трета поредна среща. Отправихме покани към всички парламентарно представени сили, включително и независимите депутати, но никой от тях не откликна, освен хората, които са срещу нас“, обясни за формата на срещата председателят на бургаската строителна камара Николай Николов.

В категории: Бургас


Алисия изживя кошмар в Дубай
Алисия изживя кошмар в Дубай 21/05/2024, Вторник 16:59 0
Fibank отрече: Не се продаваме!
Fibank отрече: Не се продаваме! 21/05/2024, Вторник 16:00 0
Две коли изгоряха пред къща
Две коли изгоряха пред къща 21/05/2024, Вторник 14:59 0
10
Коментара по темата
10.
???
05.08.2014 15:05:53
0
0
А тя Атанаска затова ли ще се крие в София???
9.
Аз
05.08.2014 08:27:57
0
5
Толкова са колабирали горките, че сега ще им се наложи да слязат от джиповете и да маат с лопатите наравно с общаците. А дано, ама на дали!
8.
Стан
04.08.2014 21:36:51
2
10
Фондовете са спрени заради корупционни практики при поръчките по времето на ГЕРБ -Това всички го знаят. На срещата е трябвало да линчуват г-жа Василева и г-жа Наглова
7.
бирхан
04.08.2014 19:11:46
1
12
щом до европейските пари опряхте да съществувате , бах ва и ,,бизнесмените,,
6.
леля Тинка
04.08.2014 16:55:25
3
13
Къв шок бе? то на всички е ясно...далаверки, ама не вървят пред еврофондовете, стига сте лъгали, ставате смешни!!! 59млн. кредити-къде са?
5.
....
04.08.2014 16:11:30
3
15
Много хора мечтаят за такъв колапс, какъвто е на тези строители, единствени помазани за европейските пари. Ако общината не криеше тези 20 млн.лева в КТБ, щеше да се разплати спокойно с всички, а не да се теглят нови кредити. Пак някой друг е виновен.
4.
Комисионна
04.08.2014 15:15:20
8
27
Кмете стига лапане комисионни!
Хората си плащат данъци,без циганите.
ВИК колко ти кихнаха?Да си платят мастрафа?
Мошеници!!!
3.
ALF
04.08.2014 14:44:10
3
34
Що се правите на ощипани?
"Га ядохте кюфтета - ни ревахте."
С какво помогнахте , освен на МИДИЯ (да глътне много вода).
2.
фенчо
04.08.2014 14:42:44
6
25
Ей, Ники, голямо мазнене на тея гербери удряш. Какъв колапс, какви пет лева - недей психира и ти хората, не се продавай. От теб не го очаквах
1.
фенчо
04.08.2014 14:42:42
7
28
Ей, Ники, голямо мазнене на тея гербери удряш. Какъв колапс, какви пет лева - недей психира и ти хората, не се продавай. От теб не го очаквах
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Кметът на Общината Марин Киров обяви 22 май за ден на траур Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Нямало е разговор, в който да е било предлагано на Пеевски да стане премиер, категоричен бе съпредседателят на ПП/ДБ Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Повечето хора използват гнездото за запалка, която обикновено осигурява 12V Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Изоставената блондинка от "Ергенът" има връзка с мъж на годините на баща й 12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били съвсем различен казус с незаконно строителство, свързан с друг областен управител - Константин Гребенаров Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори