×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пълен хаос с тв правата в хотелите по Черноморието, държавата губи по 30 млн.евро. годишно


Пълен хаос с тв правата в хотелите по Черноморието, държавата губи по 30 млн.евро. годишно
Дори тузарските хотелски комплекси в Слънчев бряг не са уредили правата за ползване на телевизии. Оказва се, че няма и кой да ги проверява
09 Юли 2014, Сряда, 07:35 ч.
Автор: Георги ДИМИТРОВ, снимка: Капитал

Никой не плаща за разпространението на стотици програми, заради отказа да се контролират хотелиерите
Нито един хотел по Черноморието не плаща такса за използване на правата на телевизии, показа проверка на Флагман.бг. Нещо повече - управителите на почти всички комплекси и представа си нямат, че трябва да сключват договори с доставчиците на телевизионните програми и смятат осигуряването на цифров тв сигнал в хотелските стаи за изконно право, придобито чрез подписване на договор с кабелен разпространител.

Асоциацията на доставчици на телевизионни програми от години се опитват да задвижи държавната машина, за да извършва ефикасен контрол върху хотелиерите, но опитите им са безуспешни, независимо кое правителство е на власт. Проблемът отново дойде на дневен ред през това лято, след като се оказа, че хотелиерите не само, че не плащат авторски права за излъчването на телевизиите, но събират и допълнителни такси от посетителите си, за да им пускат избрани канали (ВИЖ ТУК).

„Пълно безхаберие от страна на държавата. Министерството на културата, на което е вменено да изпълнява контрола по Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) не иска или не може да изпълни задълженията си. Най-вероятно, за да защити хотелиерското лоби“, коментира пред Флагман.бг. съдържател на права за България на голяма чуждестранна телевизия. Към днешна дата въпросната телевизия се излъчва в почти всеки хотел, но няма нито един сключен договор по ЗАПСП.

Подобно е и положението с други доставчици на телевизии. "Хаосът е по цялото Черноморие. Няма хотел, който да е уредил правата си за ползване на телевизиите, а на всяко едно място в пакета се предлага и сателитна телевизия. Някъде дори събират допълнителни такси. От години се борим, но проблемът си остава все същият", разясни Асен Асенов, който държи правата на няколко руски канала за България.

„И ние нямаме нито един договор. Ходим по хотелите, гледаме нашите телевизии, но никой не си е платил за авторските права. Многократно сме търсили съдействие от Министерството на културата, но ни отговарят, че нямат ресурс, за да извършват ефикасен контрол“, каза Петя Камбурова, представител за България на част от най-популярните англоезични телевизии – CBS, Bloomberg, History и много други. От министерството й отговорили, че инспекторите нямали физическата възможност да извършват проверки на всички хотелиери.

Заради това, че не може да извършва контрол по ЗАПСП държавата губи между 20 и 30 млн.евро годишно, пресметна Ивайло Иванов, пълномощник за България на няколко руски, украински и британски телевизии. Изчисленията са направени на базата на предлопалагаемия размер на данъка, който доставчиците ще платят, ако успяваха да събират такси от хотелиерите. „Ежемесечно повдигаме въпроса, но държавата нехае. Създава впечатление, че иска секторът да остане тъмно и не желае да си събере данъците, а те не са никак малко и може да решат доста от проблемите“, категоричен бе Иванов. По думите му в цялата страна с уредени права са хотели, които могат да се изброят на пръстит на ръката -  „Албена“ АД, бившия „Балкантурист”, „Шератон”, хотел „Радисън“, както и няколко по-малки.

Така България е единствената страна в развития свят, където гостите могат да използват по време на престоя си с над 200 висококачествени програми. Държавата нехае и от това, че се губят десетки милиони от невнесени ДДС, корпоративен данък и други косвени данъци, които биха излязли на светло при изваждането на светло на този ултра сив отрасъл.

От Асоциацията обмисля завеждането на искови молби срещу хотелиерите, за да го направят обаче първо трябва да се установи по безспорен начин, че излъчват неправомерно техен сигнал. Оттук те попадат в Параграф 22, отговорникът за контрола - Министерство на културата не извършва проверки по тази линия.

В категории: Бизнес


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
плаща
10.07.2014 00:30:01
1
1
БАХТИ КОЛКО СИ СЕМПЪЛ...Тъп, че чак вдлъбнат.Няма да влизам в спор с теб, излишно е. Позаинтересувай се колко плащат хотелите в Сл. бряг. и тогава давай квалификации. Аман от разбирачи Оказва се ,че българите освен от футбол и политика , разбират и от туризъм...Палячо !!!
12.
Батко
10.07.2014 00:02:28
2
2
Представям си какъв хотелиер си тъпанарино, щом плащаш 3лв месечно на стая и нощувката ти е 30 лв... Навсякъде таксата е 10 лв минимум на телевизор, а 30 лв нощувка има само в квартирите на бабите и в туристическите спални! Малоумник!
11.
плаща
09.07.2014 23:24:49
2
3
Батко ли си, шматко ли си...не знам. Ама изобщо не знаеш за какво иде реч. Аз съм среден хотелиер - 108 стаи. Плащам по 3 лв. месечно на стая. Доставчика ме е предупредил, че тези пари са за техническа поддръжка и не поема правата. Нали се сещаш , че ако трябва да плащам на тези паразити - носителите на права нощувката ми няма да е 30 лв , а 60. Кой ще дойде на опиканото ни Черноморие за тези пари Готов съм да плащам още някой лев за права, но няма да ти казвам какви цени ми обявиха тия. В момента има паритет, държавата си трае , туристите оставят някой лева и всички са о.к.Дано да ти е светнала малко лампата
10.
Глупости
09.07.2014 22:01:48
0
1
Че защо хотелиерите да плащат, а не операторите? Хотелиерите пускат само телевизорите, а сигнала и каналите ги пускат операторите! И тези,които искат да не им гледат каналите, да вземат да си ги кодират и който иска да гледа да си плати и да гледа! След като не им е кодиран канала и се подава като сигнал от операторите значи е платено всичко и няма проблеми да се гледа! Или искат от няколко места да "смучат"...
9.
Айдеее
09.07.2014 12:46:26
0
5
Превърнахте България в опитен полигон за експериментите си с вашите "авторски права". Колкото ви плащат кабелните оператори - толкоз. Тях не можахте да ги принудите да ви плащат отделно за крайни клиенти-фирми и тръгнахте да натискате хотелиерите. Майната ви.
8.
Батко
09.07.2014 11:51:16
0
6
На мен никой не ми плаща, но на теб най-вероятно някой кабелен оператор ти плащат да пишеш глупости!
Аз ли съм виновен, че от оператора ми пращат сигнал на тези канали? Щом е незаконно да си търсят правата от тях, че ги разпространяват без да са платили! Аз си плащам на оператора и той е отговорен за това, какви канали ми пуска, от там нататък не ме интересува! Нали си правят реклама с тези канали - "Станете ни абонати, ще гледате 250 канала..." и затова са избрали тях и плащат по 2-2500 лв на месец! Като кажат че ще гледат 5 канала, защото само те са с платени права, ще им платят 100 лв...
Да си търсят парите за правата от операторите!!!
7.
Тв
09.07.2014 11:18:08
7
1
Батко,кой хотелиер ти плаща с водка менте да пишеш глупости.Подготви се ,прочети закона и тогава пиши.В къщи си битов абонат .Хотелите са търговски абонати и като такива трябва да си уредят правата за публично изпълнение ,независимо от къде получават сигнал. Тези закони са приети след 1989г. и нямат нищо общо с комунизма.Когато пътуваш в чужбина колко канала има в хотела?10-12 и то сама местни канали,защото собствениците на хотели спазват законите.
6.
да си търсят парите от оператирите
09.07.2014 10:57:41
0
8
напълно е прав "Батко" !!!
И аз съм на това мнение. стига са ни драли кожата държавата с техните бюрокрации и комунистически закони от преди 100 години !
5.
Батко
09.07.2014 10:50:37
0
11
Когато ти дойдат гости в къщи, що не спираш телевизора ами разпространяваш канали за които не си платил права? Плащам на тоя, които ми дава сигнал! Да ми пуснат сигнал от тези канали които реват и ще им плащам на тях! Да си спрат сигнала до кабелните оператори и няма да ги гледаме, какъв е проблема?! БТВ преди няколко години нали си спряха сигнала до няколко кабелни оператора, които не им плащали и никой не ги гледаше! Така, че много поздрави на тези канали! Да си търсят парите от операторите!
4.
ninjaaaaaaa
09.07.2014 10:40:27
2
3
едва ли е толкова скъпо да се платят авторските права,а още повече че има супер много безполезни канали зза които трябва да ни плащат че ги гледаме
3.
Тв
09.07.2014 10:34:26
5
0
Батко, снощи сигурно си прекалили с водка от бидона в някой хотел.Това ,че ползват сигнал от операторите не означава ,че са си уредили правата за публично изпълнение.Хотелите са публични места за достъп по закон и правата за Тв се уреждат съобразно този закон.
2.
Тв
09.07.2014 10:34:26
6
0
Батко, снощи сигурно си прекалили с водка от бидона в някой хотел.Това ,че ползват сигнал от операторите не означава ,че са си уредили правата за публично изпълнение.Хотелите са публични места за достъп по закон и правата за Тв се уреждат съобразно този закон.
1.
Батко
09.07.2014 10:28:11
1
11
Стига простотии, нали се плаща на кабелните оператори, те да си се оправят за правата!
Плащам си на кабелния оператор, той ми пуска примерно 150 канала и защо проблема ще е на хотелиера? За един месец в Сл.бр. само, се плаща над 1 млн лв за ТВ на операторите по груби изчисления...
Ае сиктир!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв.
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори