×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Димитър Николов: Проблемите на общините се изострят и се поставят с още по-голяма сила


Димитър Николов: Проблемите на общините се изострят и се поставят с още по-голяма сила
Димитър Николов, кмет на Бургас
06 Юни 2014, Петък, 16:43 ч.

В условията на политическо безвремие днес проблемите на общините се изострят и се поставят с още по-голяма сила. Това каза кметът на община Бургас Димитър Николов на брифинг в парламента, цитиран от „Фокус”.

„Имаше среща на всички кметове на ГЕРБ в Народното събрание. Явно е, че ние трябва да вземем инициативата. С декларация остро и категорично възразяваме за липсата на адекватни управленски решения, за непоставяне категорично на проблемите на общините и регионите”, добави Николов.

„Имайки предвид, че в момента те (европейските фондове) са единственият остров на стабилност и на административна власт, която се ползва с доверие на гражданите, искаме да възразим за явното потъпкване, незачитане на интересите на местната власт и продължаване хаоса с управлението на европейски фондове”, посочи кметът на Бургас Димитър Николов.

Днес кметовете на ГЕРБ, избрани с повече от 3,5 млн.гласове на български граждани, настояха правителството да възобнови спрените плащания по ОПОС и ОП "Регионално разитие" с новия заем.

 „В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на ЕК на плащанията по ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие”. Очаква се тази съдба да сполети и други програми. Изразяваме категорично несъгласие с предприетите кампанийни и недобре обмислени мерки от държавните структури, ангажирани с управлението на еврофондовете за налагане на финансови корекции в особено голям размер на редица български общини, основно управлявани от кметовете на ГЕРБ във връзка с изпълнение на едни от най-важните и тежки инвестиции в публична инфраструктура. Не приемаме наложените финансови корекции и считаме, че действията на държавата са необосновани, незаконосъобразни и непочиващи на действителни факти при безпрецедентно пренебрегване на регламентираните нормативни процедури, грубо нарушаване правата на бенефициентите и упражняване на политическа репресия и натиск. Така се наказват не кметовете, а българските граждани. Ще се съсипят стотици фирми и ще бъдат загубени хиляди работни места”, каза кметът на Габрово Таня Христова.

„Изразяваме недоумение, че редица общини, които изпълняват държавни ангажименти в сферата на управление на отпадъците и третиране на отпадъчни води, полагат усилия за благоустрояване на градската среда и създаване на условия за бизнес и заетост, бяха брутално санкционирани, оклеветени, посочени с пръст и публично линчувани за недоказани и несъществуващи нарушения. Недоумение и съмнение за тенденциозност в предприетите действия буди фактът, че всичко това се случва в момент, в който проектите навлизат във финалната си фаза и поставят в риск успешното приключване на първия и започването на новия програмен период”, добави тя.

„Настояваме спешно в период до 7 дни със средствата от гласувания днес от Народното събрание нов заем да се нормализира процесът на верификация и възстановяване на плащанията по изпълняваните договори. Незабавно да се отменят неправомерно наложените финансови корекции и да се реформира системата за контрол, така че да се гарантира справедливо разпределяне на отговорностите на всички участници в процеса”, подчерта Таня Христова.

Кметовете от ГЕРБ настояват още да се свика извънредно общо събрание на Национално сдружение на общините в Република България, на което да се обсъди критичната ситуация и да се вземат категорични решения в защита на общини, да се прекратят политическите репресии и натиск срещу кметовете на опозицията чрез използване на силовите и контролните институции на държавната власт.

„В случай че не последват адекватни и спешни действия от страна на правителството, ще пристъпим към радикалната стъпка за спиране на изпълнението на проектите и прекратяване на договорите на безвъзмездна помощ по вина на безотговорното управление на държавата. Няма да допуснем жителите на общините ни да бъдат превърнати в изкупителна жертва на политическа недалновидност и реваншизъм, некомпетентност и липса на национално отговорни действия”, посочи Христова.

В категории: Политика


6
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
6
Коментара по темата
6.
ламята Спаска
07.06.2014 00:51:43
1
3
Нашето кметче като какъв се изявява на тоя форум? Като кмет или като зам на мутрата?
5.
vetrekata
06.06.2014 22:36:10
1
2
mite saglasna sam da vlisat evropeiski pari v nahata obchtina ida pravite grada po krasiv no kontrolirai gi malko be selski takiva ,kato kocheto markov po malko da kradat i ychitelkata ny karanfilka atanasova takiva obechtaniy davahe che starite kadri opostyhili obchtinata chte bdat ishvrleni sled revisiy a samo ni islgahte proverete ,kolko apartamentcheta imat karamfilcheto i dachterichkite i ot yklicha bogoridi do ylicha gyrko ako ne gi snaeh pihi as chte ti gi posocha pak i kocheto my haresa tosi raion i toi pochna da si pravi kolechiy ot apartamenti charvyla sapochna ot bogyridi bliso da chentralata na sds ta stigna do hotel akva ne che ti si po nasad no vie kasvate ,kakvo 4e otkradnite ot byrgasli no no gospod raspolaga toi i edin advokat ,koito na skoro si go pribra dydo gospod no krvavite pari ,koito vsemahe ,kato honyrar ot stradachtite byrgasli sega tesi parichki chte pomogna i sina my da otide pri nego sa sagalenie na nikoi ne go pogelavam
4.
Димитров
06.06.2014 15:30:19
2
8
Само да кажа, че България прави вноски в бюджета на Европа като взема заеми, а по времето на б.б. с невъзстановеното ДДС на бизнеса. Лъскавите кметове са напаст божия и е време да изтрезнеем от опияняващите им слова.
3.
Скриптор Инцертус
06.06.2014 15:12:34
2
2
Я дай рецепта как точно кметовете, без помощта на държавата, да наблегнат на националната икономика.
2.
Скриптор Инцертус
06.06.2014 15:12:34
3
2
Я дай рецепта как точно кметовете, без помощта на държавата, да наблегнат на националната икономика.
1.
българин
06.06.2014 14:15:15
6
7
Стига сте ревали за еврофондовете. Заложете на националната икономика. България ще я има и след Европейския съюз.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори