×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парламентът прилича на музей на восъчни фигури


Парламентът прилича на музей на восъчни фигури
Остава да се питаме дали резултатите от евроизборите ще променят по някакъв начин политическото статукво или безвучно ще потънат като камък в блато
31 Май 2014, Събота, 19:23 ч.
Автор: Ани АЛЕКСАНДРОВА, в. Десант

Резултатът от изборите подейства на едни като допинг, но така и не извади други от дрямката им, закодирана да продължи цял мандат

На първото си редовно заседание след изборите на 25 май парламентът проведе – при това като точка 3 от дневния ред – дебатите по внесения от ГЕРБ четвърти вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Това трябваше да се случи преди изборите, но тогава депутатите от негласната тройна коалиция БСП-ДПС-„Атака” провалиха заседанието, като повечето от тях не дойдоха на работа. С което осуетиха превръщането на дебатите в предизборна агитация от трибуната на парламента, но надали промениха резултатите от вота.
С днешна дата актуалният въпрос е как и дали това, което показаха изборите за евродепутати, ще промени разположението на силите в парламента, ще падне ли правителството на Пламен Орешарски и дали ще има нови предсрочни парламентарни избори. За мнозина питането в последния въпрос не е дали, а кога? 

Дали изборите събуждат сгушени прасета?

Това е много актуален политически въпрос с елементи на коментар и освен това съвършено реторичен. Подсказа го по своя си махленско-милиционерски начин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов десетина минути след началото на заседанието на парламента в сряда.

Тези десетина минути бяха съвършено достатъчни, за да унищожат в него цялата останала екзалтация от изборната победа и отново чутото „Поздравления, генерале!” в Брюксел. И затова Борисов изригна пред вече обръгналите на речника и амплитудите в емоциите му парламентарни репортер(к)и.

„Как да се работи в този парламент - седят вътре като болни прасета и се гушат?!“ Така  Борисов коментира ситуацията в Народното събрание след отказа на мнозинството да пренареди дневния ред и да направи дебатите по вота точка №1.
„Очаквах, че вотът ще бъде първа точка, защото трябва да бъде една-единствена. Те се правят, че нищо не се е случило в неделя, а вече политическото пространство е различно. Те не са победили нито на парламентарни избори за българския парламент, нито на „вота на недоверие” в неделя (…) в БСП дори не знаят къде са, явно шокът от загубата още ги държи. Какви ремонти, какви кабинети ще правят тези хора“, проплака Борисов.

Имаше защо да роптае генералът от резерва (с големи шансове да престане да е на резервната скамейка в управлението), защото току-що бе разбрал, че шансовете му да си вземе властта обратно по относително цивилизован начин са абсолютно нищожни.

Мечтите преди сън и на събуждане

В часовете след средата на изборния ден, та и до момента мантрата „Оставки сега, предсрочни избори – наесен” се превърна в тотален хит, дори в химн за ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура”, АБВ (заради шанса да влязат в следващото НС, прибирайки още малко „наши” от БСП) и много други формации, които така и не се примириха с финта от миналите избори, спечелени от ГЕРБ, за да управляват ДПС и БСП.
Разликата е в нюансите. Борисов говори и действа малко урбулешката, на юруш, като за футболните агитки пред софийската баня. Още в неделя той рече, че в сряда трябва да е последното заседание на парламента – да се разпуска, правителството да хвърля оставка и да се върви към нови избори.

В понеделник за пореден път бе отправена оферта към потъналия в нелегалност Сидеров: той извежда от парламента „Атака”, а Борисов – ГЕРБ и това Народно събрание пада веднъж и завинаги.
Във вторник Борисов иронично молеше Серж никога да не подава оставка, за да може ГЕРБ да бие БСП во нине, и присне, и во веки веков.
А в сряда, вече в парламента, трябваше да се чуди имало ли е избори и как да се работи с болни прасета, дето седят и се гушат.

Има още нещо важно, даже много важно. В някой от дните между неделя и сряда Борисов каза, че ако не може да се стигне до избори по цивилизован начин, то неговият ГЕРБ ще подкрепи и ще се включи в протестите срещу това управление, седнало на чужди места, на неговото място.
В сряда, идвайки на работа в парламента, Бойко Борисов видя, че полицаите отново са много повече от протестиращите и контрапротестиращите. А самите протестиращи са по-малко от  един автобус хора, което значи, че нямат шанс да изкривят дори усмивката на Мая Манолова, камо ли да бутнат парламент и правителство.

От заколението, мамо, направо в парламента

И докато мнозина предвиждаха съюз между ГЕРБ и ББЦ, а Бареков тръбеше, че вече има сделка за съвместно управление ГЕРБ-ДПС още при този парламент, изведнъж се оказа, че има и трета оферта – за управление на БСП с ББЦ.
Някои биха нарекли това всеядност, а други – политическа бисексуалност.
Така или иначе в първия работен ден на стария парламент след новите избори Бареков се появи там, където работят депутатите с червена вратовръзка и смайващи опорни точки за разговор с бившите колеги по новинарство.

И произведе новина, по-голяма от тази, че се простил с майка си, като тръгнал да гласува, защото отивал на заколение.
Ако БСП се реформира, има протегната ръка от ББЦ за съвместно експертно правителство, шашардиса парламентарните репортери лидерът на "България без цензура". И добави, че „това е най-нормалната партия в момента, там проблемът е Станишев и Моника".
Бареков прогнозира, че ако млади хора поемат БСП, то партията "все ще има 40-50 депутати в НС и, ако е такова положението, ще предложа БСП да идва при нас и с нея да правя правителство и да управлявам... на мен ще ми трябват депутати".

Никога няма да се коалираме с ГЕРБ, категоричен бе Николай Бареков. Той изрази увереност, че ББЦ и коалиционните й партньори ще влязат в НС след предсрочния вот с внушителна парламентарна група от поне 70-80 депутати.
"Готов съм за министър-председател, да съставя правителство и да управлявам. Разбира се, че ще търся коалиционни партньори, ако гласовете не ни стигнат. Трябва да имаме всички опции пред нас“, обясни Бареков предложението си към БСП.

Но бомбата хвърли победителят с главно Д

Защото докато нервният Чуколов от „Атака” не знаеше как да обясни отсъствието на болния, може би, Сидеров; нито присъствието на цялата останала група в парламента, за да се гарантира кворума; поради което баламосваше медиите с това как „Атака” ще иска касиране на изборите и ще разчита на подкрепата на доста хора от БСП… Лютви Местан даде открит урок по прагматична политика. Както и обяснение за постоянните резултати на ДПС в избори от 1990 г. насам – в политиката няма вечни приятели, а само вечни интереси.
Между другото – все така си говорим за един нормален парламентарен ден – толкова скучен, погледнато отвън, че приличаше на стоп кадър от изказване на депутат трети мандат…

Лидерът на ДПС изрече с кротък глас и безукорна граматика неща, от които на БСП, на правителството, че и на хрантутниците и протежетата им дори, със сигурност се е смразила фонетиката… преди да почнат да попържат като ранен сръбски четник.
Въпросът за легитимността на кабинета "Орешарски" е съществен. Отново трябва да се постави въпросът за реалната алтернатива, каза Местан. И добави, че няма как правителството да оцелее цял мандат.
Местан изтъкна също така, че ДПС е отворена за "разговори за намиране на полезен за България изход, както и за постепенен преход за стабилизиране на политическата ситуация в страната".

И не на последно по значение място: "Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция, не като резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но от гледна точка на вота - те също губят над 400 000 гласа в сравнение с преди една година", коментира още лидерът на ДПС, визирайки ГЕРБ.
Казано в едно изречение: Оказва се, че са възможни оставка на правителството, разпускане на парламента и предсрочни избори! И видимо условието за всичко това е само едно: спазаряване с ДПС. Което, между другото, вероятно не изключва и варианта за повторно спазаряване на БСП с ДПС.

Мълчанието на вълците

Би било много погрешно в тази ситуация някой да оприличи мълчанието на ръководството на БСП на „Мълчанието на агнетета”. Станишев може и да говори скучно като радиоточка; възможно е дори Борисов не само да се хвали, а наистина да го е бил 11, а не 5-6 пъти (на тенис, например, не само на избори), но още нито Борисов, нито дори Първанов могат да се похвалят, че са разклащали сериозно стола на Станишев като ръководител на БСП.
В буквалния смисъл на думата – факт е, че Станишев няма да подаде оставка от лидерския пост в БСП, въпреки разгромната загуба.

И понеже се очертава още по-голяма катастрофа на едни предсрочни парламентарни избори, логиката подсказва, че Сергей Дмитриевич ще се бори със зъби и нокти да няма предсрочни избори. Дори и с цената на ново или основно ремонтирано правителство.
Както и с незачитането на възродените стари или някакви нови – мащабни и мобилизиращи – протести срещу управляващите. По подразбиране – и чрез предоговаряне на сделката за съвместно управление с ДПС и Атака”.

Освен всичко друго, на европейско ниво ПЕС загуби от ЕНП далеч по-поносимо, отколкото БСП от ГЕРБ. И в Брюксел все още има шансове Станишев и Шулц да приложат на Европарламента номера, с който преди година Сергей превърна Борисов от победител в опозиция.
Има един опитен и пристрастен към социалистите социолог, който рече тези дни по адрес на БСП, перифразирайки Марк Твен: „Слуховете за смъртта на БСП са силно преувеличени”.

Като в музей на революционното движение

Зад дебелите стени,  по дебелите мокети,  „тет а тет” в големите кожени кресла по кулоарите – в това, все същото, още по-недолюбвано 42-ро обикновено Народно събрание – животът продължава след изборите точно както вървеше и преди тях. Дебатите по вота на недоверие бяха безкрайно скучни, а по същество и ялови.
След регистрирането на необходимия кворум присъствието на депутати в залата варираше от скромно до символично.

Така беше и с министрите – в началото бяха трима, после дълго време Драгомир Стойнев сам и самоотвержено изнасяше с леки говорни дефекти битката с устатите си опоненти от ГЕРБ, а Орешарски дойде минута след края на словесното противопоставяне.
От ГЕРБ го посрещнаха с викове „Оставка”, а после напуснаха залата, вместо да го поставят сякаш на електрически стол с въпросите си за провала на правителството в енергетиката.

БНТ през цялото време излъчваше на живо цялото скучно театро. На моменти човек не можеше да разбере дали гледа живо предаване или без да иска е натиснал копчето за „стоп кадър”.
От което може да се заключи, че тези дебати нямат никакво значение за резултатите от гласуването по вота на недоверие. Както и че самият вот по недоверие и този път няма никакво значение за съдбата на това правителство. И не на последно място – че в този парламент има плашещо много хора, които сякаш са програмирани дрямката им да продължи цял мандат.

И след като на тези избори разбрахме, че повечето българи изобщо не се интересуват от проблемите на ЕС и ги неглижират с отказа си да гласуват, остава да се питаме дали резултатите от евроизборите ще променят по някакъв начин политическото статукво или безвучно ще потънат като камък в блато.

В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
6
Коментара по темата
6.
Илиян
31.05.2014 18:33:04
4
3
Незабавна оставка на този цирк, имащ се за парламент!!
5.
Хулио
31.05.2014 18:28:23
2
2
Смърт за статуквото!
4.
Мирела
31.05.2014 18:19:49
4
1
Много усетиха на къде духа вятъра на победата и тръгнаха по течението, а именно към ББЦ и съвместа работа с тях. Дано ББЦ внимателно вземат решенията си.
3.
Иво
31.05.2014 18:06:47
4
1
Смятам, че в името на България трябва да се мисли консенсусно и да се загърбят политическите пристрастия. Но без едни предсрочни избори няма да се оправят нещата.
2.
Любка
31.05.2014 18:06:15
5
2
На предсрочните избори конфигурацията ще е друга. ББЦ ще има по-голяма подкрепа, защото вече стана фактор в политиката.
1.
Ивана
31.05.2014 18:05:31
6
1
Хаха, вярно е! Време е за предсрочни избори и ББЦ да заеме мястото си в българския парламент!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори