×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева: Защо правителството на Орешарски спъва развитието на Странджа?


Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева: Защо правителството на Орешарски спъва развитието на Странджа?
Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ
30 Май 2014, Петък, 18:27 ч.
Автор: Флагман.бг

Правителството бяха от конкретните отговори за бъдещето не само на ОУП Царево, а на Странджа, категорични са депутатите от ГЕРБ
„Ако Министерството на регионалното развитие работи адекватно и в тясно сътрудничество с МОСВ, би трябвало да си изпълни поетия ангажимент и най-късно до края на годината да финализира всички процедури, свързани с приемането на Общия устройствен план на Царево. На този етап правителството не се справя с този въпрос, ситуацията е неудовлетворителна, защото на практика от месец февруари досега нищо не се е случило в тази посока”. Това коментира от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, която отправи въпрос към регионалния министър относно политика за стимулиране на растежа в общините на територията на Странджа планина.

Бургаският депутат поиска ясни и конкретни отговори какви действия ще предприеме правителството за развитието на този регион, ще подкрепи ли една цялостна стратегия за развитието на региона и кога жителите на община Царево ще могат да се похвалят с готов и действащ Общ устройствен план.
„По тази тема съм задала много въпроси към министрите Златанова и Греков, но не съм получила никакъв конкретен отговор. Знаете, че районът на Странджа се очертава все повече като обособена територия и е специфичен заради ограничените възможности за развитие, той е и периферна гранична територия. Проблемите са свързани с протичащия с години процес на обезлюдяване и застаряване на населението, трудности при намиране на работа, пазар на продукцията, влошената образователна, социална, икономическа, образователна и пътна инфраструктура”, коментира Ивелина Василева.

Тя допълни, че за Странджа се говори само, когато има проблеми  като приемането на Общия устройствен план на Царево, изсичане на горите, както и Плана за управление на Странджа.
„Г-жа Терзиева като член на Междуведомствения съвет беше сред хората, ангажирани с избора на общините и проектите, които да бъдат финансирани от Фонда за растеж и развитие на регионите. Формулирахте, че Странджа е безспорен приоритет, но какво показват фактите. От средствата на публичната инвестиционна програма от 5 общини в този регион с  8 проекта за 30 млн. лв., има само един одобрен.

Хората са обезверени, а в същото време районът има уникални възможности. Съхранената природа е предпоставка за бъдещ просперитет на района и алтернативни форми на туризъм, привличане на млади хора, устойчива икономика. Районът има и  излаз на Черно море. Всички тези въпроси народните представители от ГЕРБ-Бургас заедно с представители на местната власт и заинтересовани страни обсъдихме  на 15 април на кръгла маса. Бяхме поканили представители на държавната власт, но такива не се явиха”, категорична бе Василева.

Министър Терзиева избяга от посочването на конкретни отговори и предприемане на мерки, като обобщи усилията на правителството в разработването на няколко стратегически документа. По отношение на ОУП на Царево тя коментира, че ще се опита да съкрати сроковете на година и половина за цялата процедура.

„Плановете и стратегиите са хубаво нещо, но ние искаме да видим конкретни действия. Правителството трябва да подкрепи една цялостна стратегия за развитие на региона на Странджа във взаимодействие с местните власти и финансово да обезпечи реализирането на проекти с инструмента „Водено от общността местно развитие”. Посетете това място, проведете срещи с общините и предприемете конкретни стъпки с осигуряване на финансов ресурс”, допълни Ивелина Василева.

В категории: Политика


9
Коментара
Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 0
9
Коментара по темата
9.
Питащ
01.06.2014 05:36:57
0
6
"...за Странджа се говори само, когато има проблеми, като приемането на Общия устройствен план на Царево, изсичане на горите, както и Плана за управление на Странджа."

Защо г-жа Василева не попита за отговор върху тези проблеми чиновниците от т.нар. дирекция на парк Странджа, ръководена дъълги години от видния БКП номенклатурен кадър, а после активист на ГЕРБ Стефан Златаров? Парковите служители имат пряко отношение и по трите въпроса: 1. За ОУП на Царево - под формата на "природозащита" съучастват на т.нар зелена мафия. 2. Изсичане на горите - паркаджиите са основната местна държавна структура, която би следвало да се грижи за спазване на екологосъобразно ползване на горите. Не го правят съвсем умишлено, защото са съучастници с горската дърводобивна мафия. 3. План за управление (ПУ) на парк Странджа скоро няма да има утвърден, щото паркаджиите умишлено и подмолно саботират приемането му. Трябва да са луди, да си създават работа (дирекцията на парка е създадена за изпълнение на ПУ). Кой е луд да си създава усложнения - заплати, осигуровки и т.н. си вървят. И най-важното - "работи" се на СПОКОЙСТВИЕ по този начин, никой няма начин да ти дири сметка за нищо! Правиш куп маловажни глупости и не се отчиташ на никого. По същество в този си вид дирекцията на парк Странджа е ненужна синекурна структура за устройване на силно НАШИ хора (например бивша корумпирана митничарка, без диплом, бивши уволнени горски директори и т.н). Плащайте данъци оредяващи жители на парка, за да има редовни заплати за паркаджиите-чиновници! Ефект от съществуването на "защитен" парк Странджа почти няма! Повсеместни варварски сечи навсякъде, вихрят се горска и ловна мафия, а служителите в управлението на парка нехаят... а, "работят" по проекти...
8.
Странджа
31.05.2014 17:01:18
0
4
Защо г-жо депутат обезлюдихте Странджа???? Отговорете на този въпрос, преди да задавате други!!!
7.
MT
31.05.2014 09:33:39
0
0
Stranja shte se zatrie za neq trqbvashe da se pomisli po rano i za ostavaneto na mladite . Az sam ot Malko Tarnovo grada e krasiv no samo romi , vazrtastni xora . Ne znam tezi xora kakvo iskat da napravqt te bokvalno ne potikvat da si ostavq me domovete i da xodim v po golemi te gradove da rabotim zashtoto s edna minimalna rabotna zaplata ne mojesh da xranish 4etiri 4leno semeistvo . Ei taka Stranja shte si zamine i mnogo sela sa opusteli kakto i nqkoi obshtini kato Malko Tarnovo
6.
бирхан
30.05.2014 19:27:02
1
9
ОРЕШАРСКИ ДА ТЕ Е СПРЯЛ ДА ОТИДЕШ В СТРАНДЖА ДА ЗАСИЛИШ РАЗВИТИЕТО, ИЛИ ПЛЯМПАНЕТО Е ТИПИЧНО САМО ЗА КАЛИНКИТЕ . ОТИВАЙ И РАБОТИ В СТРАНДЖА И ТОГАВА ГОВОРИ ,ГЛЕДАЙ ОВЦЕ,КАРТОФИ, ЛОЗЕ КОПАЙ . то требе акъл за тая работа ,една уста не стига
5.
Истината
30.05.2014 17:02:50
7
5
Не виждам какво общо имат въпросите на г-жа Ивелина Василева с краденето, но няма да коментирам простотията и некомпетентността на другите. за съжаление от когато новото правителство е на власт, развитие и просперитет за България няма, останаха само празни обещания. Развитието на тези региони слабо ги интересува но гротескното изсичане на горите е техен приоритет, те искат да окрадат и унищожат България и го правят много успешно това е тяхната политика.
4.
nali
30.05.2014 16:57:07
10
6
Много ме кефи как Ивелина Василева изважда от равновесия полуделите от изборната загуба червени изчадия :))))
3.
Milen
30.05.2014 16:32:28
6
6
Ei maimuno nese li nakradaxte iskate da kradete ve4no
2.
прилича
30.05.2014 16:25:38
6
5
на уфсъ
1.
горския
30.05.2014 16:08:06
2
4
Еко-организациите, които действуват винаги в синхрон с бивши министри и зам.министри агресивно надъхани и добре финансово осигурени от скандинавсикте спонсори променят негативно действията на държавната администрация....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори