×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Премахването на плоския данък – пореден удар върху работещите хора в България


30 Април 2014, Сряда, 14:40 ч.
Автор: Ангел Динков, адвокат

Където няма мъдро ръководене народът пропада, а при многото съветници има безопасност”
Библията, кн.Притчи 11:14

Заех се да напиша тази кратка статия под въздействието на редица изказвания в публичното пространство в подкрепа на премахването на Т.Н. ПЛОСЪК ДАНЪК. Борейки се с вътрешното си възмущение спрямо тази евтини популистки изказвания, ще се опитам да направя професионален коментар по темата.

Преди да започна анализа си искам да отворя скоба и да посоча следното: На практика повечето от хората свързват прогресивното данъчно облагане с един друг институт на данъчното ни законодателство от близкото минало, а именно „необлагаемият минимум на доходите”. Необлагаемият минимум  е сума, която е свободна от данъци, и се изчислява на месец, когато става въпрос за трудови възнаграждения, или на година - в останалите случаи. Необлагаемият минимум обаче по никакъв начин не е обвързан с прогресивното данъчно облагане, а може да се прилага и при единната данъчна ставка. Сиреч не е нужно да имаме прогресивно данъчно облагане, за да има необлагаем минимум. Този факт обаче не се разяснява на широката публика, а се тръби надлъж и нашир, че отмяната на плоския данък ще доведе до повишаване на благосъстояноето на хората и ще възстанови справедливостта, което както разбирате е чиста лъжа.

Но нека да оставим на страна политическо  говорене и да погледнем цифрите:

Прогресивното подоходно облагане бе в сила до края на 2006 г. Според тогава действащият закон доходите до 180 лева на месец бяха необлагаеми. Оттам нататък обаче ставаше страшно. Данъкът започваше от 20% за горницата над 180 лева и стигаше до 24% за горницата над 600 лева. Забележете, уважаеми читатели:  най–високата ставка започваше за доходите над 600 лева на месец. Законът /по точно законодателят/ приемаше, че богат човек, и дори изключително богат човек, е този, който печели над 300 евро на месец. Ако един западноевропейски гражданин получава 300 евро доходи на месец, държавата му дава помощи, а когато в България някой е дръзнал да печели над 300 евро на месец, държавата го облага с най-високият възможен данък. И то забележете - данъкът се начислява, след като вече от заплатата са отдържани /направо прибрани/ здравните и социални осигуровки на данъкоплатеца.

И тъй като най-различни политици и синдикалисти показват загриженост за „многострадалната работническата класа”, нека изчислим как ще повлияе връщането на прогресивното подоходно облагане върху доходите на един средностатистически работник в България, който получава сравнително ниска брутна заплата в размер на, да кажем, 500 лева.

При сега действащият плосък данък, от заплатата ще бъдат отдържани 50 лева и за работника ще останат чисто 450 лева.

Ако приложим закона отпреди 2007 г., съответно, ако се прилага прогресивната таблица оттогава, ситуацията ще бъде следната:

- сумата от 180 до 250 лева ще се облага с 20%, или в абсолютно число ще се отдържат 14  лева
- сумата от 250 до 500 лева ще се облага с 22%, или в абсолютно число ще се отдържат 55 лева

Или общо на работника, при прилагане на прогресивната ставка, ще бъдат отдържани 69 лева, а при прилагане на 10 процентния плосък данък ще се отдържат 50 лева.

И така, при прилагане на прогресивната таблица, в сравнение с плоския данък,  работникът, получаващ 500 лева брутно, ще занесе в къщи 19 лева по-малко на месец и 228 лева по-малко на година. А какво да кажем за лекар, който получава 2000 лева заплата? Или архитект!? И дори шофьор на ТИР или моряк? Обърнете внимание на факта, че според програмата на настоящото правителство МРЗ до края на мандата следва да скочи над 430 лева. Минималната заплата, драги читатели, а какво да кажем за средната, или за реалната заплата в повечето сектори.

Тук радетелите на прогресивните данъци ще ви кажат, че таблицата ще се състави така, че да облага най-много само най-богатите. Пълни глупости! Възниква въпросът: кой ще има божественото право да определя кой е богат и кой най-богат?  За един клошар може би получаващият 1000 лева на месец е неземно богат. В същия момент това са 500 евро, които не стигат за два самолетни билета до Европейска дестинация. Относно данъчните ставки и тяхната относителност можем да се поучим от историята. Например в САЩ всеобщият подоходен данък е въведен като изключение в началото на 20-ти век, като и тогава мотивът е бил да се обложат само най-богатите. Само че тогава много богат е бил човек с над 10 000 долара доход на година. С течение на времето инфлацията /пак по вина на държавата, която в различни моменти печата пари в несвяст/ е променила правилата на играта и подоходният данък е започнал да се прилага относно всички.

Мисля си, че е по-дорбе да се учим от грешките на другите, отколкото да ги повтаряме. Не сте ли съгласни с мен?!

И тук е място да поговорим за най-богатите. Ще има ли ефект върху тях евентуалната промяна в законодателството и премахването на плоският данък?

Под най-богати хора би следвало да се разбира тази част от обществото, която притежава средствата за производство и националния капитал. Сиреч собственици на заводи, банки, финансови институции, големи търговси компании, минодобивни предприятия, транспорт и т.н.   Нека сега да направим едно въображаемо пътешествие в техния финансов свят и да видим ще плащат ли тези хора повече данъци или не, и изобщо какъв ще бъде ефектът за фиска от промяната на данъчната ставка за доходите на тази прослойка от населението?

На първо място следва да се отбележи, че тези хора не работят на заплата, или, ако имат такава, то тя е напълно формална и не така висока. Те са собственици на компании и като такива евентуално получават дивиденти, които се облагат с данък при източника и не се включват в данъчната им декларация. Но като експерт мога да ви кажа, че собствениците на компании дори не разпределят и дивиденти, защото повечето от тези компании са фамилни и няма смисъл да се преместват финансови средства от банковите сметки на компаниите в банковите сметки на техните собственици и да се плаща данък дивидент. /Бележка: Според статистиката 99% от компаниите в България са микро, мини и средни предприятия по стандартите на ЕС и като такива са или фамилни, или съдружия с двама – трима собственици – сиреч пак фамилни/.

А как живеят тези т.н. най-богати хора от финансова гледна точка, как потребяват?  – Много просто! Купуват всичко на името и за сметка на фирмите си. Карат фирмени коли, живеят във фирмени сгради и т.н. Разбира се, плащат данък при източника в размер на 10%, но какво от това? Пак и отново средствата, които разходват, не минават през данъчната им декларация.

Изводът е ясен – премахването на плоският данък няма да засегне ни най-малко най-богатите граждани, защото те няма да бъдат облагани с данък върху доходите на физическите лица въобще.

В заключение искам да кажа следното:  отново и отново историята се повтаря. Поредният глупав популистки ход ще удари единствено и само т.н. средна класа. А уж се борим тя да бъде създадена и насърчена?  Явно няма такова желание! Средната класа е тази, върху която се крепи социума. Там се създават здрави семейства. Там се акумулира семеен капитал /във всеки смисъл на тази дума/. Там се купуват жилища, там се потребява, там най-хармонично се разпределят финансовите средства в обществото. Очевидно от това никой не се интерсува. Е да, когато децата ти учат в Швейцария, а родителите ти карат спокойни старини в околностите на Виена, защо трябва да ти пука за средната класа в България?! Ако на средната класа не и харесва – Терминал 1 и 2 на летище София работят.

В категории: Политика


Флагман.БГ Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! 19/05/2024, Неделя 08:00 0
11
Коментара по темата
11.
krasimir
03.05.2014 13:12:13
2
1
Като предприемач първата ми работа ако въведат прогресивно данъчно облагане ще е да си регистрирам фирмата в съседна Румъния.Статията е много точна.Регистрацията е 800лв и 16% корпоративен данък в Румъния.
10.
Димитрова
01.05.2014 17:33:29
0
2
Запетайка не се е изписала пред съюза "а". Съжалявам!
9.
Димитрова
01.05.2014 17:29:29
1
2
Господин Динков, научете правописа! Думите "удръжка/и" и "удържам" не се пишат с представка "от" а с "у"!!!
8.
Яни
01.05.2014 14:58:15
0
2
Статията е невярна , по мои спомени имаше твърда сума + %.Като например за доходи над 600 лв беше 93лв = 24% от сумата над 600 лв.За по малката граница беше 23 лв + 19 % от сумата над 250 лв .Може и да греша с цифрите но беше нещо такова.Общо взето с влизането на плоския данък моята заплата тогава скочи с около 120 лв.Сами си правете извода кое е по добре за човек от средната класа.
7.
ivo
30.04.2014 16:30:56
3
4
skoro ne bqh 4el podobni gluposti,
6.
ivo
30.04.2014 16:30:56
3
5
skoro ne bqh 4el podobni gluposti,
5.
ZMEI
30.04.2014 16:09:02
3
3
Работещите мангали, дето се осигуряват на минимална ще са доволни. Както и тези, които ментят и получават пари под масата. Обобщено - електората на БСП.
Останалите - да се приготвят да плащат и да дупчат дупки на коланите и в никой случай да не гласуват, щото явно им харесва такова положение :)
4.
33
30.04.2014 15:15:43
3
3
Нека необлагаемият минимум да бъде 1000 лв. и след това прогресивно.
3.
Бахур
30.04.2014 15:09:16
10
3
В тази статия сметките и твърденията , са пълни глупости !
2.
интереса... и феса
30.04.2014 15:04:01
0
3
Адвокатът защитава позицията, която го устройва, чистачката - своята, магазинера... държавния чиновник... предприемача.... Колкото страни - толкова и "истини" , защищаващи собствения интерес и кауза....
1.
Бургазлия
30.04.2014 15:01:13
3
7
Минималната работна заплата през 2006 г. е 160 лева, така че нормално е , ако ще се смята обективно към днешна дата прогресивното облагане на доходите да се приспадне поне сума равна на мин.раб. заплата към днешна дата и тогава да се съпоставят ползите и загубите евентуално.
Така тази статия звучи предубедено и лъжливо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори