×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Експерти: Ракията лекува всичко!


Експерти: Ракията лекува всичко!
Оказва се, че добрата стара домашна сливовица помага при различни заболявания, а бутилката ракия е добре да бъде част от домашната аптека
05 Април 2014, Събота, 10:15 ч.
Източник: в. Новинар

Старата сливовица се използва най-често при заболявания на дихателните пътища
Изследванията сякаш доказват шеговитата максима, че всички болести идват от нередовно пиене. Оказва се, че добрата стара домашна сливовица помага при различни заболявания, а бутилката ракия е добре да бъде част от домашната аптека. Алкохолната напитка има антисептично, антивирусно и антибактериално действие, което я прави отличен природен лек.

Тя се използва най-често при заболявания на дихателните пътища като бронхит, възпалени сливици и болно гърло. Сливовата може да бъде панацея и при така неприятната остра кашлица, казват специалисти. Освен това националната алкохолна напитка помага и при ангина, тъй като сгрява гърлото и успокоява кихавицата.

Огнената вода е идеална за компреси

и разтривки при простуди. Благодарение на благотворния й ефект болният изхвърля от организма токсините и вирусите, причинили неразположението.

Ракията се използва и за разтривки при ревматизъм, шипове и болки в ставите. Според бабините рецепти напоен тампон с ракия се слага в носа за лекуване на хрема и запушен нос. Някои използват напитката и за стоматологични проблеми като подути венци и зъбобол, тъй като тя намалява дискомфорта. Зъболекарите обаче отричат напълно този домашен начин на лечение на болен зъб и съветват при каквото и да е неразположение да се посети специалист.

Кардиолозите са на съвсем различно мнение за ползите от алкохолната напитка.

Те смятат, че 50 грама дневно имат ползотворно действие за сърцето и нервната система. Умерената консумация на сливовицата подобрява кръвното налягане и заздравява стените на кръвоносните съдове, обясняват още докторите. Те даже хвалят напитката като отличен способ за борба с лошия холестерол. Специалистите обаче предупреждават, че когато се използва за лекарство, ракията трябва да е с идеално качество и да не й е добавяна допълнителна захар при производството. Сред най-лековитите разновидности са сливовата, гроздовата и кайсиевата, защото те всъщност се явяват спиртен извлек от така полезните плодове, изходен продукт за производството им.

Баба знае 2 и 200

В народната ни медицина има десетки рецепти за различни настойки и помади, в които се използва ракия. Важно е да се отбележи обаче, че алкохолната напитка помага само употребена в указаните количества и с нея не бива да се злоупотребява.

Освен това трябва да се знае, че посещението при специалист е задължително при някои тежки заболявания, тъй като сливовата може да облекчи значително някои болестни състояния, но не и да ги излекува напълно. Компресите с ракия пък не се препоръчват при бременни, кърмачета и малки деца. Освен това, ако правите компрес с ракия на гърдите, той не бива да се слага върху сърцето. Ето и някои от най-популярните ракиени рецепти, които доказано помагат:

При бронхит

В половин литър ракия се добавят 10 зърна карамфил, 5 г боров терпентин и 5 мл. нишадър. Настойката престоява 8-10 дни и се прецежда. След това трябва да се пие сутрин на гладно по 1 супена лъжица минимум 30 минути преди хранене.

Лечение на язва

В 1 литър гроздова ракия се накисват 4 супени лъжици цветове от жълт кантарион. Държи се на слънце и след седмица се прецежда. От настойката се пие 3 пъти дневно по 1 ракиена чаша преди хранене. Добре е сутрин на гладно да се изпива по 1 супена лъжица зехтин.

Детоксикация на организма

В около 200 мл. силна ракия се разтварят 20 мл камфор. Преди лягане с тази смес се разтрива цялото тяло на болния, който след това изпива 1 чаена чаша липов или бъзов чай с мед и се завива добре, за да се изпоти. Това помага на организма да изхвърли токсините от тялото и пречиства кръвоносната система. Сместа е достатъчна за около 3-4 разтривки.

Ревматизъм и шипове

В силна ракия се накисват листа от репей. След 24 часа се изваждат и се налагат върху болезнените места, предварително намазани със свинска мас. Превързват се с вълнен шал. Лечението трае 1 седмица. След кратка почивка се повтаря. Друг вариант на рецептата за шипове е в 500 мл ракия да се накиснат 4 едри цвята от кестен. Лекарството се държи 20 дни на тъмно и хладно. След това се използва за масаж на болните участъци.

Подагра

Подаграта се лекува успешно с настойка от половин литър ракия, в която са добавени 10 милилитра камфор. Сместа се използва за компреси, които се сменят през няколко часа. Добре е превръзката с ракия и камфор да се слага на засегнатото място вечер.

Болки в ставите

За да се облекчат така неприятните болки в ставите при рязка промяна на времето, в 500 мл. ракия се накисват 30 цвята от глухарче. Настойката се оставя на слънце за около 10 дни, а след това сместа се прецежда и се използва за масаж на болните стави.

В категории: Здраве


2
Коментара по темата
2.
Дядо Митю
13.04.2014 16:06:37
0
0
туй го знам от дядо си от едно време и затуй си жулим ракиджос сутрин,обед,вечер и през свободното време
1.
free
08.04.2014 12:48:29
2
1
"Лечение на язва - 3 пъти дневно по 1 ракиена чаша" - в резултат от лечението ставаш алкохолик и за язвата вече не ти пука!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в пътен знак Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в пътен знак Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата
Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори