×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Болни от туберкулоза са принудени да работят заради липсата на ТЕЛК в Бургас


Болни от туберкулоза са принудени да работят заради липсата на ТЕЛК в Бургас
Живко е болен от туберкулоза, но тъй като в Бургас няма ТЕЛК, няма как да бъдат продължени болничните му. В същото време лекарите му забраняват да се върне на работа, за да не зарази колегите си, но работодателят му има право да го уволни дисциплинарно.
27 Март 2014, Четвъртък, 09:05 ч.

Забраниха ми да ходя в цеха, за да не заразя колегите, но много болни ходят на работа, за да не ги уволнят, каза Живко Йорданов
Липсата на ТЕЛК в Бургас може да препълни болниците, тъй като на много от белодробно болните със страшни диагнози като туберкулоза, са им изтекли болничните и са длъжни да се върнат на работа, за да не бъдат уволнени. Макар, че лекарите им забраняват да работят, те нямат избор. Такъв е случаят и с Живко Йорданов. Той е на 37 години и е баща на първокласник. В началото на миналата година заболява от туберкулоза и прекарва месец в болницата. ТЕЛК му дава 80% неработоспособност за една година. Преди месец обаче решението изтича. След като чака дълго, няма експерт, който да го прегледа, той се свързал с водещите на „Здравей, България“ Ани Цолова и Виктор Николаев. С него се срещна репортерът Цеца Алексова, а интервюто й с бургазлията, който разчита на обезщетението за временна нетрудоспособност, бе излъчено в момента, в който здравният министър Таня Андреева бе гост в студиото на Нова Телевизия.
„Няма експертна лекарска комисия, която да ме приеме, за да се реши дали ще ми намалят процента или ще е същият. Всеки се лута и хората, които са болни, започват работа, защото ще ги уволнят, тъй като не им се издават болнични. Те обаче са със страшни диагнози – туберкулози, заразни болести“, заяви Йорданов. С проблеми като неговите наскоро са се сблъскали 900 души от областта.
Заради липсата на ТЕЛК, Живко остава без пари от този месец. Досега той е разчитал на скромните 230 лева.
На въпроса дали му е неудобно, когато детето му иска пари, той отговаря с „да“ и споделя, че е принуден да иска от майка си, за да има джобни за първокласника.
ТЕЛК-ът за белодробни заболявания в Бургас спира работа миналия септември, защото липсват лекари. За това знаят министърът на здравеопазването, районната здравна инспекция и Общината, но решение на проблема няма.
Управителят на Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Бургас д-р Евелина Трошанова обясни, че няма кандидати, които да искат да работят в ТЕЛК. Липсват млади лекари, желаещи да са в експертната комисия.
Живко има забрана от лекарите да работи, за да не зарази колегите си в цеха. Въпреки това, общата експертна комисия не му дава процент нетрудоспособност, който да му гарантира пари от държавата
„Предложих да мина в София, в Пловдив, но ми казаха да чакам, защото районът ми бил тук.
Надявам се скоро да се отвори белодробен ТЕЛК“, споделя мъжът, болен от туберкулоза.
Репортерът на Нова телевизия направи неуспешен опит да разговаря с директора на Районната здравна инспекция в Бургас д-р Цанова. Портиерът не допусна Цеца Алексова да влезе при шефката му.
Десетки сигнали, подобни на този на Живко са получени при обществения защитник на Бургас Таньо Атанасов. Те са от цялата област. Той е информирал здравния и социалния министър, премиера и председателя на Народното събрание. Отговори от тях обаче няма.
„Досега тези граждани имат решения, в които е определен процент. Ако администрацията в лицето на здравния министър не може да реши този проблем, тогава да вземат решение със социалния министър да продължи действието на протоколите от ТЕЛК, докато той отпадне“, предлага омбудсманът.
„Не е вярно, че отговор няма. Той е заложен в промените в Закона за здравето, по който ТЕЛК-овите комисии се сформират. Основният проблем е, че няма колеги, които да искат да работят като експерти. Тъй като до момента съществуваше ограничение те или да са лекари в ТЕЛК, или да са на друго място. Ние либерализираме този режим и колегите вече ще могат да работят на няколко места и да получават допълнително заплащане“, заяви здравният министър Таня Атанасова.
„Процентът за нетрудоспособност е изцяло по преценка на експертите. Няма как министерството на здравеопазването да се намеси и административно да увеличи процента“, коментира Атанасова.

В категории: Бургас


Ще превали... пак
Ще превали... пак 20/05/2024, Понеделник 09:31 0
Флагман.БГ Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура 20/05/2024, Понеделник 07:08 0
3
Коментара по темата
3.
жалко за хубавия град
12.04.2014 15:06:04
0
2
Сега ще тръгнат зарази
Тоя Бургас какви кметове си избира,щото бизнесмените им ги видяхме-канибали и детеубийци
2.
гост
27.03.2014 10:15:56
1
7
Най-добрият град за живеене...
Смях
1.
О23
27.03.2014 09:50:43
0
7
Нека пламне някоя епидемия и мало и голямо се изпонатръшка щото държавата не отпуска пари за лекарства, ремонти, заплати и техника. Диагнозата е страшна и никой не си чуква тъпата глава да каже-Дай да помогнем, да няма проблеми при лечението, да намалим броя болни...
Да не коментираме размера на ТЕЛК-а какъв е- колкото да не умреш. В България всичко се прави или в последния момент или при свършен факт.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Само двама духовници от Малко Търново и от Бургас подписаха с особено мнение протокола за епархийския избор, разкри варненският владика Йоан Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Това ние да си избираме доставчика след либерализацията и да следим борсовите индекси е безумие, коментира Димитър Манолов Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода В края на март мъжът бе удрян с метални пръти в София, а по съпругата му хвърляха камъни  Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Изcлeдoвaтeлитe aнaлизиpaxa 3,4 милиoнa ΠИH ĸoдa, изтeĸли oнлaйн и ycтaнoвиxa, чe тaзи ĸoмбинaция пpeдcтaвлявa пoвeчe oт 10% oт изпoлзвaнитe Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Днес е близка единствено с мениджъра на майка си - Евгени Боянов Протест на таксиметровите шофьори в София Протест на таксиметровите шофьори в София Кметът Терзиев не е отговорил на исканията им нито за среща, нито за връщане на закритите стоянки Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът – в началото на втория учебен срок Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Искането за заседанието в парламента е заради съмнения сред някои политици, че дохотие на старите хора ще бъдат актуализирани с 10, а не с 11% Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 20 хиляди ученици от професионални гимназии ще защитават дипломен проект Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства
Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори