×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман фонограмата от Страсбург: Абсурдно е депутатите ви да имат имунитет – свалете го!


Само във Флагман фонограмата от Страсбург: Абсурдно е депутатите ви да имат имунитет – свалете го!
Към писмото на петимата евродепутати срещу изстъпленията на Волен Сидеров се присъединиха още двама от Великобритания и един от Полша, вижте какво говорят те:
15 Януари 2014, Сряда, 16:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Физическа саморазправа с политически опоненти, расистки обиди, скандали в брюкселски ресторанти, спрете Сидеров!, зоват от ЕП

Тази дискусия е проведена в главното фоайе на европарламента в Страсбург вчера, след изказването на полския евродепутат Яцек Влосовиц за поведението на нашия политик Волен Сидеров – председател на антикорупционната комисия в НС и за липсата на реакция от страна на българската държава.  Модератор на Кръглата маса е Кристоф Будан, участици:Нирдж Дева – евродепутат от Великобритания, Яцек Влосович – евродепутат от Полша , Роджър Хелмер – евродепутат от Великобритания – виж видеоматериала в края на публикацията. Това са тримата представители от ЕП, които вчера са се присъединили към писмото на своите петима колеги, изпратено преди няколко седмици до българските институции – преди последните изстъпления на Волен Сидеров на варненското летище. Очаквайте тази вечер в тв предаването Паралакс по СКАТ тв от 21 часа още подробности за причините, поради които расте възущението в ЕП срещу нашата държава.

Водещ: Добър вечер! Темата на дискусията ни днес са политическите, етичнитe и морални стандарти, злоупотреба с власт, нарушения на закона и на реда в България. Председателят на партия „Атака“ – една от българските парламентарно представени партии- г-н Волен Сидеров предизвика множество скандали, боеве, обиди на расова основа, както и физическо насилие. Жертвите са пътници, полицаи, а и в последния случай дори дипломат от френското посолство в България. Списъкът с предизвиканите от този човек инциденти би бил по-дълъг, ако се обърне внимание на новините от последните няколко години. Миналата година например, заедно с други депутати от неговата партия „Атака“, г-н Сидеров предизвика скандал в брюкселски ресторант, опитвайки се да избяга без да плати сметка от 1 530 евро. Такова поведение на български политически лидер предизвиква няколко въпроса за липсата на реакция от страна на българските власти, особено тук в Европейския парламент.

Днес ви представям тримата депутати от ЕП: г-н Яцек Влосович, представител на Полша; г-н Нирдж Дева, представител на Великобритания; и г-н Роджър Хелмер, също представител на Великобритания.

Ще започна от Вас, г-н Дева, като Ви попитам дали сте изненадан от последните подвизи на г-н Сидеров?

Нирдж Дева: Наскоро научих за тези случки и съм изключително изненадан! В тази връзка искам да кажа нещо много важно: „Да бъдеш избран, те прави слуга на хората. Фактът, че си избран на държавен пост, не те прави господар, а ставаш слуга на народа.“ Когато става дума за демокрация, тогава върховенството на закона стои над всичко. В моята страна, Великобритания, Нейно Величество Кралицата и цялото и семейство, също се подчиняват на върховенството на закона. То не може да бъде нарушено нито от нея, нито от който и да е било член на кралската фамилия. Всички те спазват същите закони, които важат и за техните поданици. Всички ние сме обект на закона и сме под него. Ако някой се опита да се постави над закона, то това би направило за смях цялата държава! В една истинска демокрация законът е най-висш, служещите му сме избрани да представляваме народа. Пак повтарям: Ние сме слугите на народа, а не негови господари!

Водещ:Г-н Влосович, Вие направихте изказване в пленарна зала по случая. Смятате ли, че лидерът на „Атака“ стои над закона?

Яцек Влосович: Да, ние говорим за факти от изминалите няколко месеца. Има обаче една много важна тема, която не бива да се пропуска- по време парламентарните избори в България през 2009 г., кандидатите на партията е трябвало да подпишат декларации за лоялност. 17 души, подписали тези декларации, са били избрани. А това означава, че тези народни представители са всичко друго, но не и независими, защото в случай, че нарушат подписаната декларация, са финансово обвързани за сума от 150 хиляди евро. Тази практика е недемократична и ограничава свободата и независимостта на народните представители. Може ли това да се случи в друга държава?

Н.Д.:Не!
Я.В.:Но се надявам да не се случва и знаейки за този казус, трябва да предприемем мерки, защото от страна на българското правителство не са били предприети такива и аз смятам,че ние сме тези, които трябва да предприемат действия.

Водещ:И това е въпросът, който повдигнахте вчера в парламента. Имате ли някакъв отговор?

Я.В.:Не, това се случи само преди 24 часа. Практически е невъзможно да получа някакъв отговор.

Водещ:Сега се обръщам към г-н Хемлер. Г-н Хемер, преди няколко месеца вашият колега от ЕП г-н Пол Нътал, заедно с г-н Слави Бинев, дадоха пресконференция в България, на която г-н Нътал бе обиден от г-н Сидеров. Как се почувствахте тогава и какво бихте препоръчали сега на българските власти във връзка с този случай?

Роджър Хелмер:Разбира се, че бях много разстроен от този факт. Това е вид поведение, което смятахме, че е останало в 30-те години на миналия век - физическа саморазправа с политически опоненти, расистки обиди, скандали в един от най-добрите брюкселски ресторанти. Такъв тип поведение е напълно недопустимо. Би било недопустимо за обикновен гражданин, а що се отнася за народен представител и партиен лидер, то това го прави още по-недопустимо.
Другото, за което трябва да се безпокоим е защо властите в България очевидно се отнасят с този човек като някой, който се намира над закона, защото никакви мерки на са били предприети що се отнася до декларациите за лоялност , които току що обсъдихме; както и за законовите нарушения и обидите. Сега имам надежда, че ще бъдат предприети съответните действия, защото френското правителство е много засегнато от отправените обиди по адрес на служител от тяхното посолство в България.

Водещ:Иронично е, че именно този човек е председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси...

Р.Х.:Предполагам, че не си го измисляте, нали? Това е абсурдно, ирационално и нелепо. Не знам как българските граждани са се примирили с този факт, нито защо българските власти не предприемат действия. Това е истинският въпрос. Смятам, че всички присъстващи тук днес искаме да знаем какви мерки ще бъдат взети от българското правителство- дали това поведение, злепоставящо цялата държава ще му се размине?

Н.Д.:Това е една много тъжна ситуация за България, защото тук много уважаваме и се възхищаваме на представителите на България в Европейския парламент. Те работят изключително усърдно в полза на интересите на страната. Разбира се, напоследък имаше много теми относно емиграцията на българи във Великобритания и българските депутати много открито ни заявяват мнението си…така че хора като Слави Бинев и дейността, която той демонстрира в ЕП, са изключително важни и разбира се, уважавани в този парламент.

И изведнъж започваш да чуваш всичките тези истории за България и започваш са мислиш за бившия СССР и всичките онези неща, случили се по онова време. Тъжно е, защото това дърпа България надолу и създава погрешно впечатление за страната. Това е страна с велика история и с такива примери целият респект и уважение, които имаме към България и българската история, биват разрушени.

Водещ:Според вас какви мерки трябва да бъдат предприети от българското правителство? Г-н Влосович?

Я.В.:Аз смятам ,че това отдавна е ясно- такъв тип поведение трябва да бъде наказано.

Водещ:Но към момента има само разследване….

Я.В.:Именно това е проблемът. Именно заради това повдигнах въпроса вчера пред целия парламент. Аз съм представител на Полша, която заедно с България и други страни от Източна Европа, бяхме част от друг политически режим. В тези страни сме преминали през период на преход към демокрация. Подобни случаи обаче свидетелстват за факта, че преходът в България все още не е приключил. Демократичните правила не са практика в България и това е причината, поради която, ние , от ЕП, трябва да помислим какво да направим, за да може основните демократични принципи да бъдат спазвани в България.

Водещ:Г-н Хелмер, какви решения трябва да бъдат направени от българското правителство? Г-н Сидеров е член на българския парламент и следователно се ползва с имунитет. Смятате ли, че трябва да му бъде свален?

Р.Х.: Не познавам Българската Конституция, както и детайлите на българските закони, но трябва да има процес за свалянето на имунитета му в българския парламент, както ние правим тук, в европейския. В подобни на този случаи, всичките привилегии на даден евродепутат трябва да бъдат премахнати, вследствие на гласуване. При сегашните обстоятелства, ако действащо лице обаче е член на ЕП, нямам никакво съмнение, че неговите привилегии биха били премахнати, а страната, от която е избран, ще вземе необходимите мерки, за да въздаде правосъдие.

Н.Д.:Тази практика с имунитета на депутатите не е правилна. Във Великобритания никой от членовете на парламента не се ползва с имунитет. Когато аз бях член на британския парламент, съм бил обект на закона, както всеки друг гражданин. Така че, тази идея, че депутатите трябва да имат имунитет, е пълна глупост. Ние сме законодателната власт, ние трябва да спазваме закона по-строго отколкото обикновените граждани. Как така ще имаме имунитет срещу същите закони, които създаваме?! Това е абсурдно!

В.:Последен въпрос към всички вас-някои хора смятат, че токова поведение би допринесло за популярността на г-н Сидеров и че до някаква степен всичко това се прави умишлено. Смятате ли, че може да си повиши популярността с такъв тип поведение?

Я.В.:Ако след такова поведение, популярността на някого се повишава, то това означава, че …

Р.Х.:Бих казал, че е подценяване на обществото, ако смяташ, че с подобно поведение, можеш да си увеличиш популярността. Смятам, обаче, че е много добър начин за осигуряване на медийна публичност и определено, той постигна такава публичност и разпознаваемост на името му. Аз бих бил удивен, ако чрез тези свои действия, той е успял да привлече на своя страна какъвто и да било брой български гласоподаватели.

Я.В.: Ако няма мерки от страна на българското правителство, т.к. България не е самотен остров, а част от една общност, тогава смятам, че тази общност трябва ясно да каже, че това поведение е неправилно.

Н.Д.: Българите са хора с достойнство. Те са уважавани. Няма как да кажат, че такова поведение е правилно, защото обикновено член на парламента получава медийно внимание, използвайки мозъка си и изразявайки се интелигентно. Това е начинът, по който се получава уважението и се представляват хората, гласували за теб. Никои няма да те уважава, ако само крещиш, биеш се и отправяш расистки обиди. Никой българин не би уважавал такова поведение. Затова смятам, че този господин просто си губи времето!

В.:Сигурен съм, че много скоро отново ще обсъдим този човек в близките месеци. Чакаме отговор от европейските и българските власти. Благодаря ви и че приехте поканата ми за участие.






В категории: Политика


Флагман.БГ Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба 10/05/2024, Петък 14:00 5
2
Коментара по темата
2.
да питам само
15.01.2014 16:58:08
2
1
Ти като евродепутат имаш ли имунитет бе х.й сплескан?? Абсурдно е верно-но той се изразява във възможността неграмотни евродепутати безотговорно да си развяват мнението. В ЕС навсякъде има имунитет на депутати, къде по-малко изразен, къде повече итн. Така че Яцек взимай си парцалите и се махай. Англичанино, тук не живеят аборигени, правиш ли разлика между правото на континенталната система каквато е нашата и англо-саксонската-твоята. Как сравняваш коренно различни неща. Дошли на акъл да ни учат. Първо вижте какво не знаете пък тогава елате да ни поучавате. Тоя дето е взимал интервюто явно хич не е бил подготвен да ги пита-много удобно а
1.
МАМАТА
15.01.2014 16:35:51
1
2
А нещо да кажете за българските пенсионери ,младежите,безработицата,,източването на българия от чуждите монополи,,превръщането на държавата ни в европейски кенеф,,,,А,.....,КАЖЕТЕ БЕ ДЕБЕЛОБУЗИ ЧИЧКОВЦИ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жителите на Созопол започват ударно почистване, включете се в инициативата Жителите на Созопол започват ударно почистване, включете се в инициативата Ето кои са обектите Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония От вас се очаква да изпълните коректно договора, подписан с България, допълни той Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Чаровната Бетани Хюз и екипът й беше посрещната от зам.-кмета Андрей Николов Президентът Радев връчи наградите "Учител на годината" и отправи призив Президентът Радев връчи наградите "Учител на годината" и отправи призив Отличени бяха и призьорите от конкурса в направление "Природо-математическо" Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба Чудото се случило на рождения ден на тв водещата Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Очаква се решаващ сблъсък на национални лидери днес и утре Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника, посочиха производители и технолози Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина
Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори