Д-р Румен Караманов: Щастливите прасета са по-вкусни
Когато животните са стресирани, месото им има по-голямо водно съдържание и е с по-лошо качество, твърди д-р Караманов.
26 Декември 2013, Четвъртък, 09:10 ч.
Едва 25% от месото на пазара е родно производство, но е безвкусно
Българското месо е с по-добри вкусови качества от вносното, но е едва 25% от това, което се продава в магазините. Вкусът му зависи от това как се отглежда прасето, каза пред камерата на бТВ свиневъдът д-р Румен Караманов от Бургас.
“Когато човек полага грижи и прави всичко, което е необходимо за животните, те му се отблагодаряват. Когато те са стресирани, месото има по-голямо водно съдържание и е с различни вкусови качества. От голямо значение е и породата. Кaчественото месо зависи от храната, която консумират животните”, обяснява ветеринарният лекар.
В ТВ ефира бе показана ферма с релаксираща музика, с климатици и играчки за малките прасенца.
Вносното месо е превзело родния пазар. То е третирано да изглежда прясно. Хранителните добавки удължават срока на годност и месото има хубав търговски вид, но вкусът и хранителните му качества са съвсем различни. Българското месо не е поскъпнало. То дори е поевтиняло и няма логика търговците да спекулират и да го продават на по-висока цена, коментира д-р Караманов.
В категории:
Бургас
Катастрофа с жертва затвори важен път в страната
01/11/2025, Събота 12:40
0
Хазяин инсталира скрити камери в апартаменти, първа пропищя студентка
Фермери в Гърция протестират
01/11/2025, Събота 12:00
0
Два самолета се сблъскаха на летище
Мистерия в Пирин! Арестуваха мъж, обявен за починал през 2013 г.
01/11/2025, Събота 11:20
1
Подробности за жестокото убийство в центъра на София
Страшен екшън край Криводол, криминално проявен наби медик
"Мелиса" отне живота на 46 души
01/11/2025, Събота 10:40
0
Пребиха жестоко медицинско лице
Карлос Насар взима съдбоносно решение
01/11/2025, Събота 10:00
2
Президентът Радев: Задлъжняването е факт
01/11/2025, Събота 09:40
2
Убийство в центъра на София, извършителят се издирва
