Д-р Румен Караманов: Щастливите прасета са по-вкусни

Когато животните са стресирани, месото им има по-голямо водно съдържание и е с по-лошо качество, твърди д-р Караманов.
26 Декември 2013, Четвъртък, 09:10 ч.
Едва 25% от месото на пазара е родно производство, но е безвкусно
Българското месо е с по-добри вкусови качества от вносното, но е едва 25% от това, което се продава в магазините. Вкусът му зависи от това как се отглежда прасето, каза пред камерата на бТВ свиневъдът д-р Румен Караманов от Бургас.
“Когато човек полага грижи и прави всичко, което е необходимо за животните, те му се отблагодаряват. Когато те са стресирани, месото има по-голямо водно съдържание и е с различни вкусови качества. От голямо значение е и породата. Кaчественото месо зависи от храната, която консумират животните”, обяснява ветеринарният лекар.
В ТВ ефира бе показана ферма с релаксираща музика, с климатици и играчки за малките прасенца.
Вносното месо е превзело родния пазар. То е третирано да изглежда прясно. Хранителните добавки удължават срока на годност и месото има хубав търговски вид, но вкусът и хранителните му качества са съвсем различни. Българското месо не е поскъпнало. То дори е поевтиняло и няма логика търговците да спекулират и да го продават на по-висока цена, коментира д-р Караманов.
В категории:
Бургас










Предимно слънчево по Черноморието
18/06/2025, Сряда 07:03
0

Туристи се стреснаха от акули в...
17/06/2025, Вторник 22:00
0



Тръмп: Контролираме небето над Иран
17/06/2025, Вторник 21:33
6



Парите не са всичко
17/06/2025, Вторник 20:48
1

Владимир Путин ще посрещне...
17/06/2025, Вторник 20:21
3

Жестока трагедия в Китай
17/06/2025, Вторник 20:00
0

"Левски" ще играе с израелци
17/06/2025, Вторник 19:40
1

6 години затвор за Адриан от катастрофата с Ани и Явор
17/06/2025, Вторник 19:24
2