×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кирсановщината протяга ръка към „Петрол”*


Кирсановщината протяга ръка към „Петрол”*
Новият господар на деня Илюмжинов е щедър на обещания, пестелив в изпълнението им и смущаващо близък с кавказките ислямисти и чеченските терористи. А България го посреща с отворени обятия…
Тема в развитие
виж още
скрий
16 Декември 2013, Понеделник, 13:53 ч.
Източник: в. "Уикенд"

„Хан Кирсан“ не е пестелив в обещанията си

По $100 веднага за всеки гласувал за него, както и по един „Мерцедес” и мобилен телефон за всеки пастир, след като се възкачи на „трона”. Подобни блъфове градят възхода в кариерата на президента на Калмикия и на Международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов. Отскоро странната финансова птица е и основен акционер в „Петрол холдинг– компанията собственик на българския дистрибутор на горива „Петрол”, пише в. "Уикенд" в пространно разследване, свързано с мистериозния милиардер.

И при първото си посещение у нас като мажоритарен собственик на „Петрол холдинг” Илюмжинов не изневери на стила си да раздава милионни обещания. Той обяви, че има дългосрочна стратегия за развитието на компанията с инвестиции за над 100 млн. евро. Кога и как - не стана ясно. Но пък цифрата си я бива.

Както личи, известният с прозвището „Хан Кирсан“ не е пестелив в обещанията си. В стила му на поведение, наричан от руските медии кирсановщина*, водещи са безскрупулното заиграване с етническото напрежение в Калмикия, мътните финансови операции, натиск над журналистите и близки контакти с доказани терористи.

Илюмжинов и неговата република могат да поразят въображението на не един репортер. През февруари 2000 г. калмикски журналисти представиха в Москва цяла книга за него под изразителното название „Кирсановщина”. Един от авторите на книгата, легендарната калмикска журналистка Лариса Юдина, по-късно беше убита, а нейни колеги вече не могат да посещават родината си, опасявайки се от разправа.

Възход с партиен билет

Кирсан Илюмжинов е роден на 5 април 1962 г. Баща му е бил партиен работник. Описват го като несговорчив, суров и даже жесток човек. Младежът завършил средното си образование с пълно отличие, но не продължил веднага да учи. Започнал работа като шлосер във военния завод „Звезда“. След година работа там отива в армията.

„Звезда” обаче му дава ценна придобивка – така нужния работнически произход, който става за Кирсан пътен лист за Москва. В армията, въпреки всички положени старания, той не успява да влезе в КПСС. След военната служба се връща в завода, където е назначен за бригадир и през 1983 г. най-сетне влиза в партийните редици. Партийната книжка, разбира се, му помогнала доста за влизане в престижното висше учебно заведение МГИМО. По онова време там няма случайно попаднали младежи.

Както отбелязват руски медии, членството на Илюмжинов в КПСС му прокарва не просто пътека, а магистрала към политиката. През 1991 амбициозният калмик е избран за депутат във Върховния Съвет на Руската Федерация.

Това обаче е само етап от възхода му към върховете на властта. Две години по-късно Кирсан е номиниран от колективите на завод „Звезда”, совхоза „Алачинский” и от съюза на предприемачите за президент на Република Калмикия. Тази роля му дава възможност да се развихри истински.

По време на предизборната кампания въвежда за жителите на град Елиста 50% дотация за хляба и млякото със собствени средства. С щедра ръка подарява на милицията не какво да е, а „Мерседес-Бенц". С размах на същински народен бащица подарява на настоятеля на православния храм – „Жигули", после отделя 20 милиона рубли за министерството на вътрешните работи и 5 милиона рубли – за православната църква.

Дотук добре, но по същото това време в местната преса и на заседанията на парламента започват да се изнасят данни за изчезването на няколко милиона долара, предназначени за републиката. Информациите се свързват с името на Илюмжинов, но не са потвърдени. И на президентските избори той побеждава с голяма разлика.

Кошмарът Дубровка и сянката на Кирсан

Всички помним трагедията в Дубровка. Днес, когато от драмата със заложниците е минало доста време, един въпрос продължава да си стои без ясен отговор: Кой имаше полза от това? Както отбелязват руски медии, анализатори и дори сътрудници на правоохранителните органи най-голяма изгода от трагедията има Кирсан Илюмжинов.

Вземането на заложници в Дубровка става точно преди втория тур на изборите за президент на Калмикия и съвпада със скандала за корупция в територията на „Хан Кирсан“. По това време неговите позиции са разклатени и има вероятност на втория тур да загуби и президентския трон, и президентската неприкосновеност.

И като по поръчка идва кризата със заложниците. Достатъчно сериозен обществен проблем, съпътстван от огромно медийно внимание. Всички забравят за изборите, които печели Илюмжинов.

В потвърждение на версията за съпричастност на Илюмжинов към финансирането на терористичния акт и към контакти с терористи говори и фактът, че в продължение на много години го свързват топли отношения с главния вдъхновител на чеченските терористи Шамил Басаев. По информация в руските медии на територията на Калмикия се разполагат чеченски нелегални заводи за преработка на нефт. За тези неща неведнъж разказва руската телевизия НТВ. Но по някаква причина никой не обръща внимание на съвпаденията.

Как се усвояват едни федерални пари

В началото на политическата си кариера Кирсан Илюмжинов сънува превръщането на Калмикия в шахматен център от световно ниво. Сега обаче има нова мечта: да направи от Калмикия нов Лас Вегас. Вече са проведени предварителни преговори и скоро ще се реализира замисълът на Илюмжинов да потопи Калмикия в несметно богатство.

Впрочем, жителите на Калмикия очакват реки от мед и масло още от 1993 г., когато „младият и успешен бизнесмен“ Кирсан Илюмжинов се кандидатира за президент. Точно тогава той обещава да даде на всеки поддръжник по 100 долара, а всеки пастир щял да получи „Мерцедес” и мобилен телефон.

Нещата в живота обаче не са като в приказките и калмиките не натрупват богатства, а името на Илюмжинов редовно изплува при скандални обстоятелства. Някои руски журналисти пишат, че учредената от Илюмжинов банка „Степ“ получила през 1992 г. 12 милиарда рубли от федералния бюджет на Русия за строителство на фабрика за обработка на вълна. По неясни причини парите изчезнали, фабриката не била построена, а резултатите от разследването се загубили заедно с банката и с разпуснатия през 1993 г. Върховен съвет на Руската федерация.

Още една порция милиони се загубили покрай Кирсан. Проверка на Главното разузнавателно управление (ГРУ) в Калмикия установила множество злоупотреби при строителството на така наречената шахматна столица. Това били бюджетни пари, предназначени за нуждите на Калмикия и отпуснати за строителство.

В резултат от това разследване в Калмикия имало акции в защита на всенародно избрания. Медиите отбелязват, че някак изведнъж, точно в този момент Илюмжинов започнал публично да разсъждава по проблема на калмикското самоопределение. Федералните власти предпочели да не нагнетяват обстановката и наказателно дело така и не било възбудено.

Другарят на Басаев

В Калмикия за никого не е тайна дружбата между Кирсан Илюмжинов и чеченците. Говори се, че доскоро Кирсан редовно се е срещал със своя колега – президента на шахматната федерация на Чечня Шамил Басаев. Басаев е един от най-известните чеченски полеви командири, вицепрезидент на международно непризнатата Чеченска република Ичкерия, определен от международната общност като опасен терорист. Той е ликвидиран от руските спецслужби през 2006 г. Отговорен е за многобройни терористични атаки и партизански акции в и около Русия, най-известни от които са превземането на южния руския град Будьоновск през 1995, вземането на заложници в театъра на улица „Дубровка” в Москва през 2002, завземането на училището в Беслан, Северна Осетия през 2004 г.

Прогонени от режима на Илюмжинов твърдят, че основа за дружбата му с Басаев бил съвместният бизнес. Според публикации в руски медии още в първата чеченска кампания Кирсан предоставял на сепаратистите продоволствие и медикаменти. По неофициална информация той се е занимавал с продажбата на чеченски нефт и прикривал прехвърлянето на парите за нуждите на бойците през калмикската зона за свободна търговия.

Никой не може да каже какви суми е натрупал калмикският президент от всички тези операции.

Мистерия с $50 млн.

Калмикия съвсем не се е превърнала в Рог на изобилието за обикновените хора, но от управлението на Илюмжинов има доволни. Публична тайна е, че и криминалният свят, и чиновниците правят пари в една офшорна зона – в Калмикия. В тази свободна икономическа зона преди години потъват 50 милиона долара от държавната хазна.

За да стимулира износа на родните производители, държавата ги освобождава от ДДС или връща вече платената сума. Една компания с неясна собственост, наречена просто „РД“, регистирана в Калмикия, изнесла зад граница оборудване за пречиствателни съоръжения за $ 250 млн. След това поискала от Министерството на финансите да й се върнат данъците и митата, както се полага по закон. Това са $ 50 млн., които уж били платени, купувайки това оборудване от друга фирма. И държавата изпълнила задължението си. В резултат парите се оказали в Науру – малка островна държава в Океания, отбелязват руски журналисти.

Историята продължава с това, че правоохранителните органи образували дело за углавно престъпление по обвинение за злоупотреба. То завършва и заподозрените са обвинени. Според местната преса обаче това са просто изпълнители на акцията. Истинските организатори, идеолози и разработчици, остават извън подозрение.

Тъй като става дума за огромна сума, а разследването по това углавно дело можело да изкара на бял свят и някои основни фигури, някой направил опит да унищожи материалите по това дело. По информация в медиите 17 тома са изгорели при превозването им от Калмикия до Главната прокуратура на Руската федерация. За всичко това „Московские новости" разказват в разследването си „Изгорялото дело“.

Това обаче е едно нищо в сравнение с голямата далавера, наречена Агенция за развитие и сътрудничество към президента на Калмикия (АРиС). Тя администрира свободната икономическа зона на Калмикия, регистрира фирмите и следи финансовите трансакции.

Хиляди предприятия от цяла Русия, регистрирани в калмикската „офшорна зона“, срещу 5000 екю годишно са освободени от федерални данъци и целеви мита. Изчисления показват, че специалният Фонд на програмата на Илюмжинов, където остават данъчни кредити, се акумулират над 16 милиарда рубли годишно. Тези средства би трябвало да отиват за развитието на републиката и за социални нужди. Проверка на Генералната прокуратура на Руската федерация обаче показва, че нещата изобщо не стоят така. А решението и на този проблем е просто. Значителна част от счетоводната документация, по думите на ръководството на АРиС, изчезнала при преместването й.

Всички тези щрихи очертават един може би странен, а може би малко плашещ образ. Дали точно такъв тип инвеститор очакваме в България?

Прави се на духовен водач

Малко му е на Кирсан да е бащица на своя народ. Иска му се и духовен водач да бъде, да формира мироглед, да е всьо и вся. Затова издава дузина книги, засенчвайки други подобни „величия“. В книгата си „Калмикия в курса на радикалните реформи” Илюмжинов пише за самия себе си в трето лице. Да, познато звучи. И потвърждава сентенцията, че историята се повтаря като фарс.

Жаден за власт и влияние, Илюмжинов си присъжда какви ли не звания и титли, включително княжеска. И това му е малко. Решава да добави към величието си и хански ореол. Руски медии разкриват, че приближени на президента възложили на група местни историци и етнографи на всяка цена да открият хански корени на Илюмжинов.

За съжаление учените не открили нито една ханска вейка в родословното дърво на президента.

Щом е така, идва нова повеля: да се направи Кирсан Илюмжинов „прерожденец“. Тоест, на хората да се внуши, че в Кирсан се е вселил духът на някой светец.

Няма резултат и тук. Затова пък директорът на Националния институт за хуманитарни и приложни изследвания в Елиста Ким Шовунов, под чието ръководство се водят споменатите изследвания, е намерен обесен. Какво е подтикнало уважавания учен да приключи сметките си с живота, може да е обяснила предсмъртна бележка. Но нея близките на покойника не показват даже на следователите.

____

*Кирсановщина - дума, използвана от руските журналисти за описание на политиката и поведението на Кирсан Илюмжинов; заглавието е на в. „Уикенд“


В категории: Разследване


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Русь
17.12.2013 03:50:28
2
0
Верно е.Болгарите не знаят това? Ай ай ай, дураки.
4.
spoko
16.12.2013 20:17:24
2
2
Още един който не иска да си плаща на Касабова.

Те и лукойл не искаха, ама вече си плащат, така че този с дръпнатите очички да вземе да си плати.
3.
Rusnaka
16.12.2013 17:49:02
2
4
Za sajalenie vsichko napisano e vqrno, prosto vijzte ruskata presa i sajtove, tozi e moshennik i lajez, Bog da ni pazi ot takiva "investitori"
2.
77777
16.12.2013 16:05:43
1
2
Касабова тръчеше да взима интервю от Кирсан Николаевич едно време…а сега виж ти какви разследвания публикува.
1.
dd
16.12.2013 14:12:49
2
10
Статията е преписана от вестник Уикенд - собственост на мамин свинчо - Пеевски и Цветан Василев. Преди седмица чрез меко казано скандална сделка на БФБ съдия изпълнител продаде акции на Петрол АД (най - скъпия актив на Петрол холдинг АД) на фирма близка до Цветан Василев, на цена 2.5 пъти под пазарната. Очевидно групата около Василев иска да докопа и Петрол. А познайте дали мустака и мамин свинчо не са пуснали лайномета срещу Илюмжинов.

Въпроса е защо флагман влизат в ролята на лайнометки на Цветален Василев и Пеевски?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения От следващата учебна година в Колежа се разкриват три нови бакалавърски специалности – „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и здравословно хранене“ и „Туризъм и предприемачество“ Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът
Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници 
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори