×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български тир се обърна и блокира магистралата Ниш - Белград
  • Черногорският премиер не се яви на среща с президента Радев
  • Украйна унищожи всичките 10 дрона, изстреляни срещу нея от Русия
  • Започва двудневното посещение на Путин в Северна Корея
  • Килиан Мбапе е със счупен нос в мача на Франция с Австрия на Евро2024, ще бъде опериран
  • Очакват се слаби вторични земетресения в Пловдивско
  • България срещу Турция във волейболната Лига на нациите днес, срещата е от 17,30 ч българско време в зала "Арена Стожице"
  • Пиян шофьор е блъснал патрулка край Крумовград, бил и в насрещното
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Археолози и Община Бургас гуша за гуша колко струва чопленето на връх Шилото


Археолози и Община Бургас гуша за гуша колко струва чопленето на връх Шилото
Връх Шилото е най-високата точка на Бургас, откъдето се разкрива приказен изглед. Там е имало древно светилище, разкопките за което приключиха безславно, но пък със скандал
14 Декември 2013, Събота, 17:19 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Разкопките приключиха със скандал, там ще има пейки и градинки

Археологическите разкопки на най-високата точка на Бургас - връх Шилото, намиращ се над ж.к. „Меден рудник” приключиха безславно, но затова пък с бурен скандал между екипа, водил проучванията и общинската администрация. Причината за конфликта е, че археолозите не са успели да открият съществени находки, а за това трябва да бъдат платени 20 хиляди лева. Направен одит на извършената работа развихри сериозен спор. В изготвения доклад от шефа на „Вътрешен одит” към Община Бургас Димитър Димитров са описани конкретни нарушения, на които пък научният ръководител на екипа археолози – гл. ас. д-р Мартин Гюзелев от Регионалния исторически музей – Бургас отговаря с цели 15 страници, в които има колоритни твърдения. "Когато даваме парите на бургазлии за даден обект, искаме да видим резултатът какъв е, ако има керамика – нека да я покажат и да стане ясно колко струва работата по нея", каза зам. кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева. От своя страна пък Мартин Гюзелев твърди, че Общината е имала твърде големи очаквания за намирането на злато и сребро там, което обаче нямало как да стане, тъй като ценностите били изнесени от иманяри.

Разкопките на Шилото започнаха през юни месец тази година с очакванията да бъдат открити сериозни находки от древно светилище, съществувало там. През 60-те години на миналия век обектът е значително разрушен от военните, които изграждат ракетна площадка, склад за горива и смазочни материали, укрития. За около тридесет години те променят до голяма степен формата на хълма, като заравняват билото му. В началото на 90-те Шилото е демилитаризирано, но досега там не е провеждана теренна работа от специалисти. През това време по твърдението на археолозите обаче със замах са действали иманяри.

„Там е имало обект, който заради безхаберието на редица институции в нашата държава, е съсипан. Той може да се социализира и да влезе в културната програма на Общината.  От парите, ако трябва дори ще се откажем. От Общината се правят на археолози, това е целият проблем. Виновна е така наречената медийна археология, която тръгна от Божидар Димитров и Николай Овчаров. Хора, които зомбираха обществото и го накараха да вярва във вампири и таласъми. Това е страшен проблем, с който ние в бъдеще ще имаме много големи ядове. Само че това никой не го интересува. Към нас имаше очаквания там да намерим злата, сребра и какво ли още не. Не можахме да ги намерим. Оказа се, че е смъкната цялата земна маса, която съществува и сега чоплим само по баира и все пак намираме още находки. Аз вече с единия крак съм извън този цирк тук”, каза Мартин Гюзелев.

От Общината обаче държат да видят реално свършената работа. „Като инвеститор Община Бургас има право да наблюдава обекта, как върви работата и какви са резултатите. Затова ние изискахме доклад от научния ръководител, който беше страничка – страничка и половина, което виждам за първи път. Докладът обикновено е в много по-голям обхват. Другото, което ми направи впечатление е, че са сключвани граждански договори с човек, който да обработва например керамиката. Никъде обаче не видях отчет какво е свършил този човек, а не бяха малко средствата, които трябваше да бъдат платени по този граждански договор”, каза зам. кметът Ананиева.

Тя е категорчина, че администрацията е имала желание обектът да бъде проучен, Бургас да развива археологичните проекти. „Но трябва да има някакъв резултат, който да ни бъде показан. Това очаквах от екипа. Обемът на обекта на Шилото е много по-малък в сравнение с Аква Калиде, а е на същата стойнност. Аз знам за тези пари за какви находки и на каква дълбочина се стигна на Аква Калиде. Отделно по молба на ръководителя ние предоставихме работна ръка за разкопките на Шилото, което означава, че те не са плащали. Затворници вършиха грубата работа, за да не се занимават археолозите. Мен ме интересува, когато даваме от средствата, които са на бургаските граждани,  да има точна ясна информация – кой какво е свършил”, заяви Ананиева.

В крайна сметка заключението на археолозите е, че няма смисъл да продължават разкопките и там Общината трябва да направи градинки и пейки. Зам. кметът Ананиева каза, администрацията има идеи как все пак там районът да бъде облагороден.

За следващата година са заделени средства, за да продължи със сигурност работата по Аква Калиде на Минералните бани и по римското селище, останки от които се разкриха преди две години при морската буря в бургаския квартал Сарафово.


В категории: Бургас


Запали се автобус с пътници
Запали се автобус с пътници 18/06/2024, Вторник 13:40 0
Флагман.БГ Ще подкрепи ли "Възраждане" кабинета? Ще подкрепи ли "Възраждане" кабинета? 18/06/2024, Вторник 12:28 1
12
Коментара по темата
12.
KG
15.12.2013 22:39:41
0
0
Когато дадохме отчета от "страничка, страничка и половина" на одитора - г-н Димитър Димитров, той го взе, чете, чете и по едно време го хвърли и каза, - "А кажете сега с две думи, какви са резултатите".
Бедния, не беше разбрал нищо. Какво ли е разбрала другарката Ананиева?
11.
Ivo
15.12.2013 13:11:41
1
2
И после се чудят защо Бургас е отпаднал от надпреварата за европейска столица на културата. С тези управници - неграмотни, безпросветни, алчни и много често откровено тъпи - само столица на чалгията и безвкусния кич. Това е...
10.
KG
15.12.2013 13:08:44
2
1
Другарко Ананиева, ако приемем твърдението на г-н Димитров, вашия одитор, че който не постигне целите си, а харчи народни пари, трябва да бъде наказан, трябва да си подадете оставката за нереалистичните и поради това непостигнати цели Бургас да стане културна столица на Европа. Що се отнася до целите при археологическите проучвания и неадекватното твърдение на г-н Димитров, че когато археологът не открие, това което г-н Димитров си е въобразил, трябва да бъде наказан, четете нашето възражение.
9.
КГ
15.12.2013 13:02:36
0
2
Флагманите ми блокират коментарите, затова пиша с инициали. Вижте нашето възражение на мнението на шефа на вътрешния одит г-н Димитър Димитров, който е изключително некомпетентен - http://www.burgascouncil.org/upload/1093%20%20-%201.pdf
Особено да се обърне внимание на измерването на обемни модули в квадратни метри, което не е случайно а за да се съчини невярна формула за изчисление на размера на свършената работа, което е опит за измама.
8.
КГ
15.12.2013 12:59:18
0
0
В полите на вр. Шилото, действително има кариера и когато взривяват нас ни отстраняваха от археологическия обект, защото до него достигат камъни.
7.
Константин Господинов
15.12.2013 12:41:53
1
2
Другарката Ананиева безсрамно лъже, като твърди, че средствата за Акве Калиде (обръщам внимание на журналистите, че това е правилното име на обекта, а не Аква Калиде, както го зададе покойната Цоня Дражева), са същото количество, както на Шилото. Когато сравнява целият обем от работата на Акве Калиде досега, в продължение на няколко години с този на Шилото, в продължение на 20 работни дни, другарката Ананиева трябваше да каже, че за Акве Калиде са дадени няколко стотин хиляди, а за Шилото досега само 8 хиляди, а не 20 хиляди. Другарката Ананиева трябва да си признае за дебелата лъжа, която са дали от общината на доц. Людмил Вагалински (според негово устно твърдение), че не могат да продължат финансирането на обекта в Сарафово (същият обект, който прехваленият "проф." Б. Димитров заради една керамична тръба определи като неизвестен римски град), защото били дадени за Шилото, а в действителност по това време бяха пренасочени към Акве Калиде.
6.
Константин Господинов
15.12.2013 12:30:41
1
2
На другарката Ананиева и е обяснено, че отчетите се завършват след пълната обработка на резултатите до февруари на следващата година. В този смисъл е и отговорът относно обработката на керамиката. Сега другарката Ананиева може да види първичната обработка, но не и пълната, така че когато платят, тогава и ще чака отчет от специалиста. Когато се разбра, че не искат да плащат ние стопирахме изпълнението на част от задачите. Освен това предвидените в план-сметката средства за различните дейности са предварителни, те ще бъдат съобразени с реалните резултати, но вероятно другарката Ананиева не се досеща, че планирането в археологията не е като да построиш къща и думата резултат е понятие обозначаващо следствието, а не е ясновидство.
5.
Ваня
15.12.2013 12:00:18
2
3
На Ананиева трябва някой да й обясни, че в археологията не всичко е злато, сребро и съкровища. При разработването на един обект не винаги се намират големи ценности. В Полша например, на много обекти се радват ако намерят при разкопки 5 -6 керамични парченца. Госпожо Ананиева и екипът Ви, почетете малко повече! Пак се изказахте неподготвена!
4.
Бург
15.12.2013 01:25:52
2
2
Поля , ти май не си от Бургас . Да не си объркала хълмовете ? Ако не знаеш къде се намира Шилото , справка чичко Гугъл за повече инфо .
3.
Поля
15.12.2013 00:49:23
2
5
Налице има лицемерно поведение на общинарите!Как да има нещо останало като има там действаща кариера,лее се бетон,хълма се взривява и всичко туй със съгласието на велможите с власт...Те археолозите да не са магьосници?Какво правят тези къртачни машини там?
2.
айде
14.12.2013 22:51:31
2
4
пак се почна, ако парите са платени - къде отидоха, когато има контрол - а, ясно, на някой някъде му е отказана комисионна. Просто думи нямам защо сме такива хората, вечно търсим провокации, типично в стила на стар манипулатор. Аз пък напълно подкрепям Общината, разбира се, че когато дава пари - трябва да има резултат. Иначе всеки може да си съчини някаква измислица и да иска финансиране. Хайде, стига
1.
patoka
14.12.2013 21:39:56
4
6
Яснооо, на някой нещо не е дадено ,губят се някъде комисионните , та затова и тази реакция от "общината"...ненаядени прасета...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще спре ли някой този баща да пребива двете деца и жена си, изхвърлил ги като "боклуци" от дома им Ще спре ли някой този баща да пребива двете деца и жена си, изхвърлил ги като "боклуци" от дома им Майката е подала множество сигнали до институциите, но всички свиват рамене, без да вземат мерки Сигнал до Флагман.бг: Защо пети ден няма кой да премахне този бус от парк "Света Троица" Сигнал до Флагман.бг: Защо пети ден няма кой да премахне този бус от парк "Света Троица" Стои като паметник на глупостта на пешеходната пътека, недоволства бургазлия  Президентът Радев празнува рожден ден! Майка му Станка: Румене, не ме забравяй Президентът Радев празнува рожден ден! Майка му Станка: Румене, не ме забравяй Наследил е най-силното качество, което го завърши като човек, а именно упоритостта. Благодарение на нея се превърна в това, което е, споделя Станка Радева Ще подкрепи ли "Възраждане" кабинета? Ще подкрепи ли "Възраждане" кабинета? Партията на Костадинов повтори, че могат да подкрепят само собствено правителство Ако си миете колата с питейна вода, може да отнесете тежка глоба Ако си миете колата с питейна вода, може да отнесете тежка глоба Нарушителите плащат до 5 хиляди лева Защо в популярните бутици няма хора, а пред магазините за втора употреба - опашки като от соца Защо в популярните бутици няма хора, а пред магазините за втора употреба - опашки като от соца Преди повече от 20 години, когато магазините за дрехи втора ръка се появиха у нас, бяха запазен периметър за ниските социални групи, но сега е различно  Новият кабинет: Росен Желязков става премиер, Калин Стоянов остава в МВР, а Даниел Митов поема Външно Новият кабинет: Росен Желязков става премиер, Калин Стоянов остава в МВР, а Даниел Митов поема Външно От кабинета със сигурност си тръгват освен Евтим Милошев и министрите на културата маестро Найден Тодоров и на транспорта Георги Гвоздейков Мария Бакалова в шок - гаджето й ще живее два месеца с бившата си Мария Бакалова в шок - гаджето й ще живее два месеца с бившата си . Валери Григоров ще живее няколко месеца с предишната си любима Мирела Илиева, и то не къде да е, а на екзотичен остров на Филипините Вождовете на "Величие" са абсурдни, революция няма да има, а само лудост, смята Ваня Григорова Вождовете на "Величие" са абсурдни, революция няма да има, а само лудост, смята Ваня Григорова Изненадата "Величие" е изненада само по отношение на конкретните личности, но подобна реакция като течение се очакваше, посочи тя Помните ли тази фолкпевица - напоследък хич не й върви Помните ли тази фолкпевица - напоследък хич не й върви За неприятностите, които има съобщава самата изпълнителка в профила си в социалните мрежи
70 нови коли за 4 млн. лв. за депутатите 70 нови коли за 4 млн. лв. за депутатите Изискванията предвиждат месечният лизинг да не надвишава 1190 лв Пътничка се съблече чисто гола на летище (+18) Пътничка се съблече чисто гола на летище (+18) Виетнамката спокойно преминала през проверката за сигурност и се приближила до гишетата за имиграционни въпроси Анджелина Джоли изплиска легена Анджелина Джоли изплиска легена Бившата жена на Брад Пит продължава да изумява света Кейт ще победи рака -  непоколебима пред лицето на безпокойството и загуб Кейт ще победи рака - непоколебима пред лицето на безпокойството и загуб Принцесата на Уелс се появи публично за първи път от началото на химиотерапията Посрещат Владимир Путин в Северна Корея с парад Посрещат Владимир Путин в Северна Корея с парад САЩ изразиха загриженост  Лидерите на ЕС не се разбраха за Урсула фон дер Лайен Лидерите на ЕС не се разбраха за Урсула фон дер Лайен Те не успяха да постигнат съгласие за топ позициите в общността Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината 24-годишен кипърец без политически опит и без официална диплома за висше образование става част от ЕП, след като получи внушителна подкрепа  Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Феновете масово търсят жрици на любовта, британците са мераклии номер 1 Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Монархът взе решение, което променя живота му Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година
Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Пеевски да подбира антикорупционната комисия е все едно Чикатило да прави конкурс за детска рисунка Виц на деня Виц на деня Интервю:
- Умеете ли да работите добре в екип?
- Не.
- Вълк-единак, значи?
- Не, аз и сам не работя добре.
Виц на деня Виц на деня В полицията:
- Къде ви бяха парите?
- Тук в сутиена!
- А защо не му попречихте?
- Ами мислех, че е с добри намерения...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да не изневерява мъжът, жената трябва да се променя. А за да не изневерява жената, мъжът не трябва да се променя.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори