×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутати от ГЕРБ към правителството: Защо не преместихте ИАРА в Бургас, преосмислете решението си!


Депутати от ГЕРБ към правителството: Защо не преместихте ИАРА в Бургас, преосмислете решението си!
Не разбираме защо има липса на приемственост от сегашните управляващи по отношение на децентрализацията и вашите министри изпращат различни сигнали към гражданите по тази тема?, попита Ивелина Василева
13 Декември 2013, Петък, 17:02 ч.

Кабинетът няма ясна стратегия за децентрализацията, смятат в бургаската група

„Правителството трябва да преосмисли своята позиция по отношение спиране на преместването на ИАРА в Бургас. Не разбираме защо има липса на приемственост от сегашните управляващи по отношение на децентрализацията и вашите министри изпращат различни сигнали към гражданите по тази тема? Защо се преустановиха действия като преместването на администрацията на ИАРА, след като целият процес на подготовка е преминал, а вие казахте „Стоп”. Защо няма ясна визия и политика по предприетите стъпки в тази посока?”. Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева по време на парламентарният контрол днес. Тя заедно с народните представители от бургаската група Иван Вълков, Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Галина Милева, Снежина Маджарова отправи въпрос към вицепремиер по икономическо развитие Даниела Бобева каква е политиката на Министерски съвет по отношение на децентрализация на държавните органи и институции в Република България, която ще води настоящето правителство.

„Децентрализацията е ключов  процес, за който всяка една демократична държава би следвало да има ясна визия и политика. Тя е средство за разпределение на отговорности, права и ресурси, което ще позволи на гражданите да се приближат до процеса по взимането на решения. Степента на децентрализация и нагласата и готовността за нейното развитие са ярък сигнал за степента на социално-икономическото развитие на една държава, за степента на демократизация. Ситуирането на агенции в други градове дава възможност за утвърждаване и на други административни центрове в различни региони на страната и превръщането им в притегателни центрове за развитието на икономиката. Тези цели съответстват на целите на административната реформа, на Стратегията за децентрализация и Националната стратегия за регионално развитие, както и Бялата книга на Комитета на регионите за многостепенно управление”, аргументира изказването си Ивелина Василева.

Тя коментира, че в България първите по-сериозни стъпки в тази посока бяха направени по време на управлението на ГЕРБ, процесът набра известна скорост, но бе стопиран. Бургаският депутат посочи като примери преместването на сектор туризъм в Пловдив като първата по-сериозна стъпка към децентрализация в България, както и решението за преместването на ИАРА в Бургас . От отговора на вицепремиера обаче не стана ясно по какъв начин и при какви критерий се извърша децентрализацията у нас, както и каква точно е стратегията за нейното изпълнение през следващия период 2014-2015 г.

„От изказванията на г-жа Бобева днес и от изявленията на различни министри на свое име и от името на моите колеги изказвам сериозни притеснения и резерви относно действията на правителството по отношение на децентралицазията на държавното управление. Причина за тях са липса на приемственост между сегашното и предходното правителство по отношение на децентрализацията, както и разнопосочните сигнали, които дават министрите по темата. Преди няколко седмици Министъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията от тази трибуна обяви от тази трибуна, че Морска администрация ще бъде преместена във Варна, ние приветстваме тази идея по която се работи вече близо година, но няма ясни критерии и мотиви, по които ще де извърши този процес. Стана ясно още, че след Нова година звеното  по туризъм, което беше прехвърлено от София в Пловдив, сега отново ще бъде върнато в София”, заяви Иван Вълков.

Той коментира още, че се говори за децентралицазия и деконцентрация на държавните административни органи и укрепване на териториалните администрации по места, а в същото време правителството е спряло вече проведена процедура като тази за прехвърляне на ИАРА в Бургас, след решение на МС и е променен закон. „Трябва ли един министър да е от даден регион за да бъде преместен съответния сектор?”, попита Иван Вълков от трибуната на НС.

„Това, което коментира г-жа Бобева, всъщност съответства за определението за балансирано териториално развитие. Работим в посока надграждане, но това не означава, че сегашното правителство трябва да отрича всичко направено по отношение на децентрализацията до този момент. Тя обхваща много по-широк кръг въпроси, не трябва всеки път по тази тема да започваме от нулата. Надяваме се на разумен подход от страна на правителството”, коментира Ивелина Василева.


В категории: Политика


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
baihui
16.12.2013 22:25:41
0
0
GERB OVER !
7.
bate
14.12.2013 10:06:32
0
1
ще си остане в София...
6.
bate
14.12.2013 10:05:39
0
0
Морска администрация ще отиде във Варна, ИАРА ще си остане в Бургас, защото Бургас трябва да бъде тъпкан и да се върне на мястото си като гара разпределителна по курортите. Тва е
5.
Гроши
14.12.2013 00:14:49
1
1
Точно затова говоря. ИАРА и всичкид други агенции ще си останат в софия и всеки с >2 грама мозък бургазлия ще ходи да работи там, а по-кадърните и зад граница. Гарантирано от комунистите!
4.
Гошо
13.12.2013 22:05:56
3
5
Кой ви каза ,че трябва някой да се вслушва в ПРОТИВНИТЕ измислени т.нар.депутати от ГЕРБ БУРГАС-на всекиму според заслугите.Хайде отворковци -ГЕРБЕР-ски, покрийте се , иначе стоновете ви ще са като от разцепена обезценена БАСМА
3.
не затривайте Бургас
13.12.2013 17:28:54
8
7
не знам какво става, но очевидно е, че това правителство трябва да си отиде. Все по-често чета новини, че в Бургас нещо не се случва - отпадна преместването на ИАРА, отпадна Бургас като културна столица и още какво ли не. е, да ме прощавате, но не ви искам - БСП и ДПС. Махайте се, искам градът ни да върви напред!
2.
ds
13.12.2013 17:26:30
6
9
Ко се чудите не сте на власт вече.Това е волята на народа.Не ви искат вече ГЕРБА.
1.
Гроши
13.12.2013 17:25:02
8
4
Защото в Бургас свестните хора са малко! Вижте на изборите какво стана - вместо да подкрепят европейското развитие на града, оставиха шепа качори от странджата и мангасари да изберат възможно най-измекярския парламент! Ами не само ИАРА, ами всички пари ще секнат и камък върху камък не трябва да се построи повече. Да дойде пак оня пияндурник Йоан-комунягата и да прави по фонтанче на година, за радост на деменциите в комплексите. Точно това заслужава електората!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения Скандалите започнаха още при обсъждането на дневния ред Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори