×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекарите оцениха: 100 хиляди евро струва животът на 13-годишната Анна Мария


Лекарите оцениха: 100 хиляди евро струва животът на 13-годишната Анна Мария
Анна-Мария прегръща малкия си братовчед и е щастлива, тя не подозира и за миг какво я чака само след няколко месеца
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Декември 2013, Сряда, 13:53 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА

Седмокласничката получава безобидна болка в мускула на крака, която се оказва най-агресивният сарком, за два месеца парализа я приковава на легло, прогнозата е...лоша


Толкова много мъка, безнадежност и отчаяние никога не са ни заливали. Като че ли има нещо орисано в Бургас. Точно преди празника десетки хора звъннаха разплакани и помолиха за помощ. А случаите един от друг по-шокиращи и ужасни. Това не е зов за помощ, а вик към съдбата. Защо точно нашите деца? Какво се случва с живота ни? Какво го преобръща? Защо 240 души стоят в една бяла сграда в центъра на София, а ние трябва да се превърнем в просяци? А залогът е огромен. Животът на децата ни!

Животът на Анна-Мария се преобръща за една нощ

13-годишното момиче отива на 15 септември с усмивка и букет в ръка в бургаското ОУ "Васил Априлов". Обича училището, обича да учи, обича съучениците си и мечтае да вземе висока диплома, за да влезе в Немската гимназия. Крачето й леко изтръпва по време на речите за първия учебен ден, но не обръща внимание. На другия ден започва и да боли. Вкъщи недоумяват дали не е стъпила накриво, дали не е разтегнала мускул. И се започва. Джипито, направления, ортопеди, невролози, рентген, пак ортопеди, кръвна картина, озадачени лекари. Всичко това става в извънучебно време. Малката държи да посещава часовете, защото не иска да изпуска материала. Единствено се въздържа от тези по физическо, защото кракът тежи като олово, вече боли при всяка крачка.

Лекарства има. Изписани са, прави и упражнения, но кракът боли ли боли...Вече не само при ходене, но и нощем. Родителите се виждат в чудо и тръгват към София. Ах, този път към София, по който много болни поемат с надежда и се връщат в пълна безнадеждност...

 
Анна-Мария в костюма за Хелоуин
Този път диагнозата е поставена почти веднага. Ядрено-магнитният резонанс показва туморно образувание до гръбначния стълб. Това се случва на 28 октомври. Близо месец е изгубен за тичане от кабинет в кабинет, от специалист на специалист, които предполагат всичко друго, но не и най-лошото. Следва доста бърза операция, този път лекарите не губят време в мислене. Образуванието е отстранено, но Анна – Мария се събужда от упойката и установява, че не може да си мръдне и двата крака. Настъпила е парализа. Лекарите твърдят, че ще отшуми, но нищо не отшумява. Детето е неподвижно в леглото си, никой не може да му раздвижи крачетата, никой не може да го накара да стане. На фона на този ужас, майката Донка и детето чакат да излязат резултатите от хистологичните проби. А те пък стават бавно и всяка минута, всеки час се разтеглят във времето и се превръщат в кошмар. Най-накрая лекарите прочитат диагнозата. Или по-скоро присъдата.


А присъдата е невробластом и Сарком на Юинг

Преведено на по-нормален български изключително агресивен рак, който поразява костните тъкани, меките тъкани около тях, нервите на гръбнака, ако туморът е там и доста често даващ метастази. Прогноза? По-добре да не я знаете. Защото в медицинските учебници я описват с една дума – лоша. Майката изпада в шок. Но трябва да е силна, за да се справи. Малката Анна не е напълно наясно какво й е и няма нужда да й се обяснява. Тя го чете в очите на майка си, в погледите на лекарите и медицинските сестри, които се стрелкат настрани или са прекалено загрижени и безпомощни.

Детето обаче се оказва силно. То не само вярва, че ще оживее, но и е взело всичките си учебници. И в болницата чете, за да не пропусне материала и да не го скъсат на изпита за Немската гимназия догодина. Дори идват учители да му преподават. От Пирогов пациентката е преместена в ИСУЛ. Там започва тежка химеотерапия, защото тя е единственият начин да се спрат метастазите. Десет дни терапия, десет почивка и отново химикалите се вливат в слабичкото телце, за да се борят с агресивните клетки. Борбата е неравна, момичето ту се влошава, ту събира сили и изглежда добре, даже се усмихва.

А после пак вперва безжизнен поглед в нищото, когато следва новата доза химикали, убиваща наред добри и лоши клетки в тялото му. Добрите ще се възстановят. Неприятното е, че и лошите се възстановяват, при това с по-голяма скорост. В момента втори месец Донка е с дъщеричката си в София. От болница в болница двете взаимно си дават кураж.

А докато детето спи упоено от лекарствата, майката тайно плаче в коридора и отправя молби към Бог да помогне на момиченцето й. Точно в болницата Донка научава, че надежда няма. Пред очите й си отиват други деца, преместват болни в специални стаи, а нощем тихо ги изнасят. От други майки, някои от които вече почернени разбира, че Сарком на Юинг в България не може да се излекува. Сестри тайно я съветват да потърси помощ в чужбина. Лекарите одобряват мълчаливо. И започва голямото търсене. Само две клиники отговорят, че могат да се справят или поне ще опитат. Една в Израел и една в Германия в Хайделберг. От останалите идват уклончиви отговори или направо „не можем да помогнем при вашия случай“.

Семейството провежда бърз съвет и решава да избере клиниката в Хайделберг. Причините са, че там в момента се правят научни изследвания и има голям пробив в лечението на тежки онкологични заболявания и...цената. В Германия е по-евтино. И лечението ще струва само...от 70 до 100 хиляди евро. Шах и мат! В Агенцията за лечение на деца в чужбина документите толкова дълго се подмятат от стая в стая за одобрение, че дори да разрешат лечението, ще е късно. Налага се да се търсят спешно пари. Озовават се веднага роднини, приятели, колеги. Но сумите засега не могат да покрият само хотела на майката, която задължително трябва да отиде като придружител.

Сумата е голяма. Сумата е огромна за повечето българи. Но тя пък е цената на един живот. Явно човешкият живот наистина има цена в пари. В случая с Анна – Мария 100 хиляди евро. Напълно ни е ясно, че не можем да молим за пари всеки. Много от читателите ни си броят стотинките и левчетата. 95 процента от българите не могат да си представят такава сума накуп. И все пак...

Въпреки кризата има фирми, които имат добра печалба. Въпреки кризата има хора, които не знаят какво да си правят парите и през два месеца тичат на шопинг в Париж, или Милано. Има фирми, които ще изсипят по една кофа пари за коледни банкети. А има и хора, които на драго сърце биха отделили по 10-20 лева от скромния си бюджет.

Точно с тази цел пишем тази разтърсваща история. Защото ако наистина някой иска да помогне, нека дадем шанс на Анна-Мария. А защо не помогне държавата? Това вече е една друга тъжна тема. Анна още не знае зловещата прогноза за заболяването си. Тя смята, че е попаднала случайно в някакъв здравен кошмар и след лечението в София ще се върне здрава вкъщи и пак ще припка с приятелки по улиците. В момента й правят нов курс химеотерапия, чувства се отпаднала, но намира сили да вземе следобед учебника и да научи някой урок, защото нали ще кандидатства догодина в Немската гимназия? А кой ще я вземе такава неподготвена?

И учи, докато учебникът падне от слабичката й ръчичка.

 За Бога, братя и сестри, ужасно е!

 BG45UNCR70001521223876

 UNCRBGSF

 uniсredit bulbank

Anna Мaria Gepova


Това е банковата сметка на Анна-Мария. Останалото е надежда. Или мълчание...




В категории: Лична драма


Автор
5
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 4
5
Коментара по темата
5.
edin`ot`mnogoto
07.12.2013 17:46:31
0
0
Регистрирайте ги в dmsbg.com от там ще помогнат наистина много хора чрез смс-и
4.
доброжелател
05.12.2013 17:59:22
0
1
Помогнах колкото можах. Ще се моля от все сърце за пълното оздравяване на детето. Аз искам да вярвам, че на Коледа стават чудеса! А къде са организаторите на "Българската Коледа"? Или и те са фалшиви както нашите "избранници" - депутатите?
3.
Nevenov
05.12.2013 08:52:30
0
5
Какво чакате, защо не е регистрирана в http://dmsbg.com
Много по-лесно ще е да помогнем чрез SMS-и
2.
help
04.12.2013 16:46:34
0
4
Всички, които имат желание да помогнат, могат да погледнат тук: https://www.facebook.com/spasiannamaria.
На страницата са посочени правилните имена на момичето и номера на дарителската банкова сметка
1.
jeko
04.12.2013 16:39:51
0
2
От сърце и душа ще помогна на това лъчезарно момиче!!! Ще има и благотворителен концерт на 18.12 в зала Опера от 18.30ч. Нека всички от нас, които имат желание и възможност се отзоват!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори