×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да паднеш от смях: Министерският съвет обърка името на Пеевски


Да паднеш от смях: Министерският съвет обърка името на Пеевски
С изненада установихме, че прессъобщението с интервюто на премиера пред в. "Льо Монд" не само е бъкано с правописни, граматически и пунктуационни грешки, но в него дори е объркано името на Делян Пеевски
29 Ноември 2013, Петък, 10:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

Дано авторът си вземе поука

Правителствената пресслужба изпрати до медиите интервюто на българския министър-председател Пламен Орешарски пред водещия френски вестник "Льо Монд". С изненада установихме, че прессъобщението не само е бъкано с правописни, граматически и пунктуационни грешки, но в него дори е объркано името на Делян Пеевски. Оказва се, че в. "Льо Монд" знае името на скандалния български олигарх, а нашата правителствена пресслужба си е хапнала една буква за закуска.

Дано авторът на този гаф си вземе поука, тъй като е недопустимо правителствената информационна служба да не знае основни правила за правопис, да греши имена на знакови лица и да дезинформира. Препоръчваме на "пресинформатора" да прочете внимателно поне уводната част на най-новия правописен речник на Хейзъл (в него ще открие правописните правила на БАН), след което да опита отново да пусне съобщение до медиите. Ако пък не е много ученолюбив, да се възползва от възможността, която дава Служба „Езикови справки и консултации" към Института за български език на телефон 0900-12-230 (за стационарни телефони на Vivacom) и телефон 0879 66 83 63 от 9 до 17 часа всеки работен ден - там може да получи компетентна информация, ако се съмнява в собствените си знания.

Интервюто в сайта на "Льо Монд":



Ето как френските колеги са изписали името на скандалния български олигарх


Ето и пълния текст на български, изпратен от Министерския съвет. Публикуваме го без редакционна намеса и без да коментираме грамотността на автора:


МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

П Р Е С С Л У Ж Б А


1594 София тел. 9402770

бул. “Дондуков” №1 факс 9802101

WEB site:http://www.government.bg/, E-mail: [email protected]


Пламен Орешарски: Оптимист съм за бъдещето

на нашето икономическо развитие


Трябва да се съсредоточим върху прозрачните правила и процедури,

да подсилим законите и те да се прилагат,

казва министър-председателят в интервю за в. „Le Monde”


27/11/2013, сряда

За информация: тел. 940.27.70

940.20.72



Пламен Орешарски, български министър-председател от 29 май, вече пет месеца е изправен пред непрекъснато протестно движение. Този бивш министър на финансите в едно социалистическо правителство, започнал кариерата си вдясно преди да стане министър на финансите, обяснява в интервю за „Льо Монд“ отказа си да бъдат проведени нови избори.

- Повече от пет месеца българите демонстрират всеки ден и искат Вашата оставка. Какво бихте им отговорили?

- Тази година преминава под знака на демонстрациите. Те започнаха през февруари срещу бившето дясно правителство. Протестиращите тогава бяха по-многобройни отсега. Тези, които сега протестират, поддържат постоянен натиск, подкрепян политически от десните партии. Те няма какво друго да искат, освен моята оставка. Ние следва да запазим хладнокръвие и да се опитаме да влезем в диалог, но те отказват да се срещнем. Техните подбудители предпочитат да останат в сянка. А през това време ние действаме за възстановяване на нашата икономика. Това е основният проблем.

-Изборът на Деян Пеевски начело на агенцията за национална сигурност отприщи протестите. Този млад магнат е въплъщение на прекалено тесните връзки между медиите, бизнеса и политиката. Съжалявате ли за този избор?

- Това беше политическо решение. Ние незабавно го поправихме и той подаде оставка.

-Вашата коалиция няма мнозинство. Улицата протестира срещу Вас. Не трябва ли да се проведат нови избори?

- Много правителства работят без мнозинство. Такава е била волята на избирателите. Трябва да управляваме така. Едни нови избори няма задължително да прояснят ситуацията. Ако искаме правителството да управлява със солидно мнозинство, рискуваме да имаме серия от избори. А аз не мисля, че това е решението.

-Корупцията на политическите ръководители е една от темите, които тревожат протестиращите. Как смятате да се борите с това явление?

- Това е един от проблемите на нашето общество от 90-те години. Някои политици заклеймяват случаите на корупция, когато са в опозиция, а не променят нищо когато са власт. Тези взаимни обвинения много ни навредиха. Време е да се действа. Трябва да се съсредоточим върху прозрачните правила и процедури. Основните закони ще бъдат предложени на вниманието на агенцията за борба с корупцията.

-Вашите предшественици също обещаваха да се броят с корупцията, да подобрят законите. Тази агенция беше създадена и оценена като слабо ефективна. Политиците рядко биват преследвани, а когато това става, рядко биват осъждани. Правосъдието е смятано за една от най-корумпираните институции. Как смятате да подобрите това положение?

- Повтарям, че главното е да бъдат подсилени законите и те да се прилагат. Не мога да коментирам правосъдието, но ние ще подобрим условията за работа на съдиите. Отнасяме се с голямо внимание към бележките на Европейския съюз (ЕС) за подобряване на нашето правосъдие. За нас това е много важно.

-Вие управлявате благодарение на мълчаливата подкрепа на ксенофобската партия „Атака”. Това не е ли странна ситуация за едно правителство, в което доминира социалистическата партия?

- В никакъв случай, този кабинет не следва политиката на „Атака”. Те не участват в правителството. Те са важни за парламента, за да позволят да се постига кворум. Малко трудно е да се поиска от тях да не участват в гласуванията. Те изразяват мнението на част от българското общество, не на мнозинството.

-България е изправена пред наплив от сирийски бежанци, повечето от които на турската граница. Условията за прием често са възмутителни. Как смятате да се справите?

- Капацитетът ни за прием е силно превишен. Изправени сме пред спешна извънредна ситуация и не можем да дадем на тези бежанци всичко, което им е нужно. Но работим по тези въпроси с ЕС. Благодарни сме за техническата и финансовата помощ от Европейската комисия. Но това не е достатъчно.

-Решение ли е да бъде издигната стена на границата?

- Нямаме претенцията, че това ще реши всички проблеми. Нашият приоритет е укрепването на капацитета ни за прием на тези бежанци. Не затваряме границата, но ограничаваме входните пунктове, за да улесним проверките на нелегалните имигранти. Не искаме религиозни екстремисти да се възползват и да влязат. И не искаме границата да бъде използвана от каналджии и трафиканти на хора. Това е в наш интерес и в интерес на Европа.

-Кога България ще влезе в шенгенското пространство?

- Не зная на коя дата, но съм сигурен, че ще влезем. Трябва да се подобри доверието на нашите партньори. Имаме още работа. Не бива да се фокусираме и да нервничим върху тази дата. Някои казват понякога, че сме лошите ученици на ЕС, но ние сме сред първите пет европейски държави по балансиран бюджет и втори – по ниво на дълга. Имаме още много работа. Преходът от една икономическа система към друга е труден. Не винаги сме вземали правилните решения. Но съм силен оптимист относно бъдещето на нашето икономическо развитие.



В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
до 5
29.11.2013 11:36:18
3
1
я пак опитай да четеш, ама тоя път си сложи очилата
5.
!!!!!!!
29.11.2013 11:30:41
0
0
"Оказва се, че в. "Льо Монд" знае името на скандалния български олигарх, а нашата правителствена пресслужба си е хапнала една буква за закуска. Ако пък не е много ученолюбив/ КОЙ, ЗА БОГА?/, да се възползва от възможността, която дава Служба „Езикови справки и консултации" към Института за български език на телефон 0900-12-230 (за стационарни телефони на Vivacom) и телефон 0879 66 83 63 от 9 до 17 часа всеки работен ден - там може да получи компетентна информация, ако се съмнява в собствените си знания."
Знаете телефонния номер, остава само да позвъните!
4.
Смях
29.11.2013 11:11:21
1
1
Абсолютно съм съгласна, че е голям цирк, само че точно вие да съветвате някого да се възползва от телефон за езикови консултации....
3.
hes
29.11.2013 10:59:13
0
3
В прес-службата на кабинета явно са нажначени "активни борци" от контра-протестиращите. Те всички там са мнооого грамотни.
2.
ЗАРО
29.11.2013 10:53:14
0
5
НАГЛЕЦ ОСТАВКА
1.
Х
29.11.2013 10:52:06
2
3
СМЯХ ,ПРИСМЯЛ СЕ ХЪРБЕЛ НА ЩЪРБЕЛ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори