×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • От 7 юни започва изплащането на пенсиите , обезщетенията за безработица - на 17 юни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лобираме на всички нива в ЕС седалището на Консултативния съвет за Черно море да бъде у нас


Лобираме на всички нива в ЕС седалището на Консултативния съвет за Черно море да бъде у нас
Голямата конкуренция е румънската страна, макар че дялово ние се занимаваме много повече с рибаството в Черно море от тях. Затова водим изключително тежка и разгорещена битка и в ЕП, каза още Илияна Йотова
28 Ноември 2013, Четвъртък, 18:36 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимка Автора

Да сменим квотите за калкана с многогодишни рамки, за да спрем нелоялната конкуренция, незаконния улов и дъмпинговите цени, предлага евродепутатът

- Г-жо Йотова, в Бургас е първото обсъждане на новия Европейски фонд за морско дело и рибарство след приемането му, какво извоювахте за България по време на дискусиите в ЕП?


 - Това е първата среща, която основният докладчик по новия фонд за рибарство и морско дело Гуидо Милана провежда в европейска страна. Това в никакъв случай не е напразно, защото Черно море допреди няколко години беше абсолютно непозната територия за моите европейски колеги. След като те ми помогнаха и заедно направихме доклада за Черно море, днес резултатите са налице и те ясно се виждат в новия Фонд. Извоювани са текстове, които се отнасят изключително и само за спецификите, които има нашето Черноморие. Работихме много упорито с г-н Милана, за да защитим тези текстове, защото интересите по отношение на морското дело и рибарството са много големи в целия ЕС. От една страна стоят интересите на северните държави, от друга – на южните, от трета страна – на големите морски сили, каквито са Франция, Испания и Португалия. В целия този калейдоскоп ние трябваше да намерим нашето място, на нашето Черно море. Това е първата по рода си дискусия, след като Фондът беше гласуван в ЕП.

Искахме да видим каква е новата европейска рамка, да я кажем на нашите рибари, на хората, които се занимават с този сектор. Поканили сме представители на българското министерство и на ИАРА, за да видим каква е проекцията на европейската политика у нас в България, доколко сме адекватни на европейските изисквания и доколко така ще направим тази програма, че няма да губим от нея в следващия бюджетен период, както се случи с програмата до този момент.

- Колко от отпуснатите средства ще загубим?


- Безвъзвратно сме загубили около 4 милиона евро. Това се случи още преди 2 години поради липсата на проекти. Днес разбирам от ресорния зам.-министър Валентина Маринова, че ще загубим още пари от рибарството, защото нямаме достатъчно проекти. Вероятно няма да бъдат усвоени още 4 млн. евро до края на този бюджетен период, така общо стават 8 млн. евро, които няма да дойдат за българските рибари. Затова започваме работата достатъчно рано. Искаме нашите бенефициенти и хората, които се занимават с този сектор, да бъдат готови преди още програмата да бъде одобрена напълно от ЕК. Нека да имаме повече проекти, за да можем да стартираме веднага, щом като програмата дойде в България.

- Какво ще бъде решението за квотите за улов на калкан в Румъния и България?

- Това сме записали в новия Фонд и се надявам да го устоим по време на триалога – да няма повече такива квоти, а да има многогодишни планове – да се знае в следващите години как се развива определен вид риба и какво се прави, за да бъде това развитие устойчиво. А не да се налагат едни изкуствени квоти на България. Още повече – ние в момента не даваме ясните и точни параметри за състоянието на калкана в Черно море, за да имаме такава квота. Това са едни изследвания, направени преди всичко от една Генерална дирекция, чиито интереси са малко повече обърнати към Средиземно море, отколкото към Черно море.

Един от най-големите резултати от момента, в който работихме по темата Черно море и доклада, който написах, е, че оттук нататък, в следващия програмен период ще започне да действа Регионален консултативен съвет само за Черно море. До този момент ние винаги бяхме прикачени към Средиземно море. Създаването на регионален съвет означава, че ще имаме пари за повече научни изследвания за самото Черно море, за състоянието на рибните пасажи, за перспективата при тях, за тяхното опазване и развитие. Това всичко ще го дават българските учени, ще бъдат българските данни. По този начин ще докажем защо не искаме повече да има квоти, а ако те все още бъдат запазени за определен период от време, данните ще бъдат много по-достоверни, отколкото са в момента. Сега твърдя, че тези квоти са абсолютно изкуствено поставени и са ограничения на страната. А това води до още един проблем. България и Румъния като страни-членки на ЕС трябва да се съобразяват с тези квоти. От друга страна имаме тотално нелоялната конкуренция на страните около Черно море, които не са в ЕС – дъмпингови цени, нелегален улов. Всичко онова, което е свързано с тази проблематика. Моята голяма амбиция е до края на този мандат ЕК вече да излезе и със законодателно решение по отношение на Черно море, което да регламентира и отношенията на държавите около Черноморския басейн. За съжаление, няма в историята на Черно море друго двустранно споразумение в това отношение.

 - Кога ще се реши къде ще бъде позициониран този Консултативен съвет и България има ли шансове да бъде тук?


- Непрекъснато се срещам с различни групи от рибарския сектор и ги подбутвам да бъдат по-активни, защото тук имаме голямата конкуренция на румънската страна, макар че дялово ние се занимаваме много повече с рибаството в Черно море от тях. Затова водим изключително тежка и разгорещена битка и в ЕП, и в ЕК – лобираме на всички нива, само и само седалището да бъде у нас. Смятам, че ако в българската страна се конструира управителното тяло на този Консултативен съвет, имаме всички шансове то да бъде в България. Смятам, че имаме благоразположението и на еврокомисар Мария Даманаки и на целия отдел в ЕК. Трябва да го финализираме буквално в следващите няколко месеца. С последователни действия ще извоюваме Консултативния съвет по рибарство за Черно море да бъде в България.

В категории: Политика


Флагман.БГ Този актьор най-накрая показа дъщеричката си Този актьор най-накрая показа дъщеричката си 03/06/2024, Понеделник 13:00 0
Флагман.БГ Заловиха шофьор с близо 4 промила алкохол Заловиха шофьор с близо 4 промила алкохол 03/06/2024, Понеделник 11:59 0
4
Коментара по темата
4.
Атака
30.11.2013 15:59:09
0
0
I za ebane ne stava dolnata pacha kato kon e
3.
slab
29.11.2013 22:35:17
0
0
Все пак хвалбите трябва да са с мярка, пък журналистите да си проверяват информацията. Не ставайте за смях
2.
Димо
29.11.2013 13:48:05
0
0
Много е активна г-жа Йотова, когато защитава българските интереси. Този Консултативен съвет за Черно море е нейна инициатива (защото натрупаните проблемите в региона са доста), а ето че сега се бори и седалището му да е в България!
1.
kalkana
28.11.2013 21:50:10
0
0
ami da de to kalkana si go napravihte da go lovqt samo golemite korabi !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Четири коли и камион се удариха на АМ „Тракия”, има пострадали Четири коли и камион се удариха на АМ „Тракия”, има пострадали Четирима души са ранени Тричленно семейство да си приготви от 2000 до 7000 лева за седмица на морето Тричленно семейство да си приготви от 2000 до 7000 лева за седмица на морето От началото на юни до към 20-25-ти цените са 43 евро на човек на ден All inclusive. После вече стават 51-53 евро за юли и август, казват хотелиери Би Би Си: Ружа Игнатова е плащала по 200 бона на месец на Таки за охрана Би Би Си: Ружа Игнатова е плащала по 200 бона на месец на Таки за охрана Христофорос Аманатидис е кръстник на дъщерята на най-известната измамничка Пиян шофьор заби колата си в чадъра на магазизин в Черноморец Пиян шофьор заби колата си в чадъра на магазизин в Черноморец Дрегерът му посочил 1,89 промила алкохол в кръвта Този актьор най-накрая показа дъщеричката си Този актьор най-накрая показа дъщеричката си Малката Алина е на 8 месеца и навръх 1 юни Ненчо Балабанов се престраши да покаже момиченцето Ето я програмата на първия Черноморски международен литературен фестивал в Бургас Ето я програмата на първия Черноморски международен литературен фестивал в Бургас В рамките на трите дни на фестивала ще има 3 литературни четения, няколко професионални срещи, посветени на преводите, книгоиздаването и литературните контакти между страните   Син закла баща си и се хвърли пред влака Син закла баща си и се хвърли пред влака Според запознати младият мъж често е употребявал наркотици и дори бил лекуван в клиника Дебора зачеркна Георги: Той за мен не съществува, сякаш няма човек, а стена Дебора зачеркна Георги: Той за мен не съществува, сякаш няма човек, а стена Разпитите на свидетели продължават и през днешния ден Румен Радев: Устойчивото развитие на Западните Балкани зависи от България Румен Радев: Устойчивото развитие на Западните Балкани зависи от България Държавният глава удостои председателя на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов с орден „Стара планина“ първа степен Кървава трагедия! Син закла баща си и се хвърли под влака Кървава трагедия! Син закла баща си и се хвърли под влака Пробол го в сънната артерия в къщата му
Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет По-често опасно друсане заради промени в климата Първата жена президент на Мексико е с български корени Първата жена президент на Мексико е с български корени Те бягат от България в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия  Пет деца са сред ранените Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Израел също не е дал официален отговор Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Тенисистът ни победи световния номер 8 Хуберт Хуркач Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му   Пострадалият пътувал с половинката си и детето им с фолксваген Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня - Сийке, какво ново?
- Най-после моят спря да ми изневерява.
- Така ли?! И от кога?
- Утре стават 40 дни.
Виц на деня Виц на деня - Синът ми е студент, ама едва го издържам!
- Почакай, да завърши, тогава да видиш, инженер как се издържа.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За тези, които обичат слабите и стройни жени - помнете, че дебела змия няма!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори