×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ захапа министър Папазов: Защо уволнихте успешното ръководство, донесло милиони на порт Бургас?


ГЕРБ захапа министър Папазов: Защо уволнихте успешното ръководство, донесло милиони на порт Бургас?
Транспортният министър Данаил Папазов отчете успехите на Бургаското пристанище, а малко след това ръководството бе уволнено, недоволстват от ГЕРБ
15 Ноември 2013, Петък, 18:39 ч.
Автор: Флагман

Изнесените от депутата на ГЕРБ Иван Вълков данни са представени едностранно, коментира изпълнителният директор на порта Николай Тишев

Защо ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД беше сменено, при условие, че постигнатите от него финансови резултати са много добри. Защо в ръководството на порта са върнати отново хора, които веднъж вече са го управлявали и са го оставили на огромна загуба. Това са въпроси, които народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков зададе на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на парламентарния контрол днес.

Вълков цитира Данаил Папазов, който на 3 юли 2013 г. е отговорил на питане за дейността на порта от депутата от БСП Димчо Михалевски. Тогава министърът изнася статистика, че през 2010 и 2011 година товарооборотът в „Пристанище Бургас“ ЕАД се е завишил съответно с 404 хиляди тона през първата и 815 хиляди тона през втората година. За 2012 г. като безспорен успех се отчита обработването на над 56% повече контейнери в порта спрямо 2011 г.

Финансови показатели сочат и значително намаляване на разходите - през 2009 г. са отчетени 5 643 000 лв. загуби, а през 2011 г. портът вече е на печалба от 10 109 000 лв. През 2012 г. също има печалба, макар и по-малка - 3 575 000 лв.

Според министър Папазов, това се дължи на мерките, които е предприело ръководството на пристанището за оптимизиране на личния състав и провеждане на строга финансова политика спрямо разходите.

Това води до рязка промяна в доходността на дружеството. През 2009 г. то отчита загуби от 9,12 лв. на акция, а през 2012 г. – печалба от 5,94 лв. на акция. Задълженията към клиенти през анализирания период също се намаляват.

Заключението на министър Папазов е следното: Опасността от обявяване на дружеството в несъстоятелност към началото на разглеждания период е отстранена и към момента е на лице финансово – икономическа стабилност и условия за възпроизводство на дейността.

От ГЕРБ питат защо седмици по-късно директорът Диян Димов и Съвета на директорите бяха сменени. В позиция, разпространена до медиите днес, те посочват, че в момента председател на Съвета на директорите е Аргир Бояджиев (БСП), под чието ръководство през 2009 г. Пристанище Бургас ЕАД е оставено с милиони загуби и е пред обявяване на несъстоятелност, съгласно Търговския закон.

Изнесените от депутата на ГЕРБ Иван Вълков данни са представени едностранно, коментира изпълнителният директор на порта Николай Тишев.

Загубата в размер на 5 027 хил. лева през 2009 г. се дължи до голяма степен на намаляване на приходите от насипни товари  след спиране дейността на Кремиковци АД .

Печалбата през 2011г. е главно от продажбата на ДМА пристанищно оборудване, намиращо се в Терминал 2-а, на Министерство на транспорта и съобщенията, като това не са приходи от основна дейност и не са критерии за мениджърския подход при управлението на държавния оператор.

През 2012 г. печалбата се дължи на факта, че Пристанище Бургас ЕАД спира изплащането на голяма част от японския заем (3 500 000 лева на година) по изграждането на Терминал 2-а, който премина на концесия на 01.01. 2012 г. Също така в печалбата за 2012 г. са отчетени и финансови приходи в размер 3 167 хил. лева, формирани от положителни курсови разлики, които не са реален приход за пристанището.

Относно резултатите на Пристанище Бургас ЕАД в настоящия момент, след концесията на Терминал Запад, държавното пристанище за три месеца (май, юни и юли) е обработило 124 968 т. товари. От 1 август до края на октомври  са обработени 157 316 т. товари, т.е. при новото ръководство Пристанище Бургас ЕАД е увеличило товарооборота си с 27%. Цифрите не се нуждаят от коментар.

Ще оставя без отговор и ”далновидната” политика на предното правителство и депутатите от управляващата тогава партия, които спряха изграждането на Контейнерен терминал в Бургас (а това беше бъдещето на Пристанище Бургас), както и отдаването на Терминал Запад на концесия, което доведе до уволнението на над 200 дългогодишни служители на пристанището, допълва Тишев.


В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
афи
16.11.2013 23:34:43
1
0
ПОРТ с 44 млн лв натрупана загуба-2009г! справка Народно събрание - ДПапазов/Нова тройна/
11.
by the way
16.11.2013 19:28:03
1
3
От герб по–големи крадци няма!!!Подариха всичко на Домусчиев и си крадат на воля.За това Бургас стана град на безработните!!!
10.
До Тишев
15.11.2013 23:17:33
1
7
г-н Тишев....крайно време е да се освободите от всички ръководни кадри на ГЕРБ.Въпрос на време е да ви забият нож в гърба,тези хора допреди време бяха най-верни дружки на Димов,сега ако се самозалъгвате че са верни и на вас........
9.
нагъл ГЕРБер
15.11.2013 22:49:04
3
11
ГЕРБ са мега нагли.

Защо уволнихте всички, когато вие дойдохте на власт???
8.
котка
15.11.2013 22:47:31
1
2
Жалко е когато истината боли!
Котките не падат по гръб!
7.
katarzis
15.11.2013 22:27:32
0
1
do PBS
Нема се притеснява6,Ж.Ж...в си зе захар от миналия кораб за джибрите си.Има си достатъчно кафяво сладко да си цука гроздовата ракийка.Това е да си началник на пазачите...
6.
Gogi
15.11.2013 22:26:13
1
6
И Вълков се оказа поредния БОКЛУК. герб ИЗМЕКЯР. какво повече да говоря...
5.
ре
15.11.2013 22:17:55
1
7
Най некъдърното ръководството по времето на Герб, а кой ли даде концесията, пак Герб, кой ли купи Рибното....????? И тоя Вълков пак се напъва неподготвен...смешници....
4.
ПСБ
15.11.2013 22:07:17
0
5
В редиците на БСП се говори че ще има смяна - зам.директора Живко Еланджиев,Ж.Желев ...и някой друг директор назначен от ГЕРБ.Натиска е голям към Тишев,но той е умно момче и изчаква да обучи тайно заместниците им че да не се чувства като в набрано лозе.
3.
AZ
15.11.2013 20:39:02
5
3
ОХХХХХ, като ви казвам, че след комунистите и трева не расте...
2.
Svetlio
15.11.2013 20:22:53
2
4
Превърнаха пристанището в помийна яма и в държавното и в частното. Скоро ще продадат остатъка от държавното и край на сукането от кравата. А частното с тези собственици не го чака нищо добро.
1.
Димов
15.11.2013 20:13:25
1
12
Вълков е абсолютен демагог. Дойдоха с големи обещания за пристанището а го продадоха и то под масата на мафията/себе си/. Сега вдига пушилки и чака да се реализира отново, но ако знае, че няма да стане ще вземе членство в БСП. Димов и Вълков са ликвидаторите на Пристанище Бургас ЕАД и оставиха стотици работници на улицата. Нещата с Бояджиев са ясни за обществото и без коментар защото в Б-я няма за”кон”. Тишев е повече реалист в ситуацията, но се чуди какво да прави в наследеното скопено от Димов пристанище и състав. Късмета е с него защото управлението на доминиращата концесионирана част от пристанището се управлява от безхаберно ръководство което до сега можеше да затрие малкото останало от държавната част. Трагедията при концесионера се оказа по голяма от останалите в държавното безхаберници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока 5 начина да накарате бившият да съжалява 5 начина да накарате бившият да съжалява Ето кои са те  5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка 5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка Ето кои са те Зодиите, които имат най-борбен дух Зодиите, които имат най-борбен дух Дали вашият зодиакален знак е един от тях? Рецепта за пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон Рецепта за пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца Огнен ад в сърцето на София, гори сграда срещу джамията Огнен ад в сърцето на София, гори сграда срещу джамията Сграда в непосредствена близост до реновираната сграда на Централните хали в София пламна по време на бурята Психологически блокажи, които ви пречат да отслабнете Психологически блокажи, които ви пречат да отслабнете Ограничаващите ви вярвания подхранват самосаботажа около храната Инж. Петър Кънев: „БСП остана единствената партия в парламента, която не се продаде на никого за нищо“ Инж. Петър Кънев: „БСП остана единствената партия в парламента, която не се продаде на никого за нищо“ Когато БСП управлява – го прави с грижа за хората, казва водачът на листата
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори