×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Манията за експресни огромни мускули чрез инжектиране на анаболи води до смърт


Манията за експресни огромни мускули чрез инжектиране на анаболи води до смърт
Венцислава Илиева е един от добрите български фитнес-инструктори. Тя твърди, че все по-често вижда спринцовки в тоалетните и съблекалните на залите, което е тревожно
03 Ноември 2013, Неделя, 15:27 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Иван КОЛЕВ

Разфасоват и смесват добавки в гаражи, които се продават нелегално и водят до импотентност, разбиват сърцето, нервната система,бъбреците и черния дроб

Венцислава Илиева е треньор по аеробни спортове, работи в Pure Health and Fitness Burgas в мол „Галерия“, фитнес мениджър. Занимава се професионално с тази сфера от 11 години. Има 18-годишен син. Завършила е НСА.

- Г-жо Илиева, Вие сте сред популярните български имена в аеробните спортове, обръщаме се към Вас, защото забелязваме притеснителни тенденции. Има млади хора, които са вманиачени в опитите си за бързо правене на красиво и мощно тяло. Но това не е ли толкова опасно, колкото и наркотиците?

- По отношение на спорта няма нищо притеснително. Радваща е тенденцията, че масово хората се обръщат към различни видове спорт, танци и т. н.,  забелязва се потребност от това. Но се злоупотребява със забранени препарати, които са рискови са здравето. Това е вярното и обезпокоителното. Все повече хора, не само млади, на различна възраст, прибягват към  препарати за бърз резултат. Те обаче водят до сериозни последствия  за сърдечно-съдовата система,  бъбреците и за черния дроб, като цяло за централната нервна система.

- Докъде спортът във фитнес залата е полезен и кога става опасен?

- Когато се тренира в рамките на нормалното, без да се изпада в крайност, е полезно за всеки организъм, независимо от възрастта. Възстановяването, освен съня и правилното, балансирано здравословно хранене, за което ние треньорите апелираме, може да се съчетае с употребата на аминокиселини и протеини, но  с доказан произход и приемане в указаните количества. Правилно е в хода на тренировъчния процес, предвид натовареното ежедневие на хората – много се работи, тича, учи и т. н., да се вземат протеини и аминокиселини, но само, когато е свързано с тренировъчен процес при голямо физическо натоварване, съчетано с умствено такова или и двете!

Когато говорим за стероидни препарати обаче дозата трябва да е прецизирана, защото те се използват в медицината като лекарствено средство. За съжаление, в спорта и като цяло във фитнеса и културизма, се прибягва до употребата на стероиди в много по-големи дози, което води до риск от инфаркт. Често това се случва при млади хора на 25-30-годишна възраст или малко повече.  Субстанцията минава през бъбреците и черния дроб, и при предозиране  безвъзвратно ги уврежда. Пречи на умствената  концентрация, хората стават раздразнителни, губят памет за отделни моменти, имат изразени последствия и по кожата – като пъпки, различни обриви и др. Има достатъчто много симптоми, които показват, че приеманата добавка е вредна, за да се спре приемът.

- А какво става с потентността при мъжете  след употреба на стероиди, казват че се увеличава в пъти?

- Тъкмо обратното е. Силовата издръжливост се повишава в пъти, но не и половата мощ, затова не знам кой ги разправя тези легенди.  Има изследвания, че стероидите  влияят на потентността пагубно, съсипват половата система на мъжете.

- Докъде можем да стигнем с аминокиселините и протеините във фитнеса и кога стават вредни те?

- Дори аминокиселини и протеини с доказан и гарантиран произход трябва да се приемат в определено време и дозировка. Организмът привиква към всичко, така че е желателно да се прави почивка. Приемате ги 1-2 месеца, правите почивка и след това пак.  Най-добрите средства за възстановяване са сънят и правилното балансирано хранене. А за количествата и произходът на добавките вече казах – много внимавайте!

-Да, но всеки сега разпространява всевъзможни хранителни добавки, от които не можем да разберем кое е полезно и кое – не. Откъде да купуваме тези добавки?

- Хранителните добавки се разпространяват в магазини, които развиват тази дейност. Но не мога да гарантирам кое е чисто, доколко е смесено с други вещества, неуказани на етикета и т.н.

- Защо, нали са обозначени като такива?

- Влизайки в такъв магазин, човек с просто око не може да прецени. Всичко е опаковано, направено е, както трябва – с етикетите, лъксаво е. Не може да прецените дали е качествен или некачествен продуктът. Последствията настъпват по-късно, когато започнат оплакванията. Няма у нас специализирани лаборатории, която да ги изследват и не се знае в кои гаражи и къде точно се обработват, преработват, разреждат, смесват и разфасоват. Въпреки че имат търговски вид, нужната опаковка за съответно съдържание, описание, употреба и т. н. Магазините си имат разрешение за такава продажба и никой не може да ги обвини за това, че продават нещо, за което не са сигурни дали не е вредно. Всеки трябва да бъде разумен и сам за себе си да прецени откъде да купува хранителни добавки, дали да пие, дали да не пие. Всеки разумен чомек, преди да пристъпи към употребата им, би могъл да се замисли и тогава да си купи.

- За колко време може да се направи прекрасно тяло със стероиди?

- За много кратко време, въпреки че е строго индивидуално, защото хората имат различна физика, различни гени, анатомия, физиология и т. н., но в рамките на няколко месеца могат да се постигнат прекрасни резултати – като външна визия, но ви уверявам, че отвътре организмът вече е увреден. Когато видиш човека, винаги можеш да прецениш дали е вземал стероиди в прекомерно количество, или не. Особено ако допреди два-три месеца си го виждар слабичък и с тесни раменца , а изведнъж е заприличал на исполин. И с просто око се вижда, че нещата не са нормални. Фитнесът е начин на живот и красивото тяло се поддържа с много години, това е философия, която няма нищо общо с анаболите.

- Само мъжете ли плащат висока цена за бързо развиване на мускули?

- Неоправдано високата цена, наблюдавам не само при момчета, но и при момичета. Стероидите имат влияние върху мозъчната дейност, върху сърдечно-съдовата, бъбреци, черния дроб, полова система, наблюдавам промени в поведението.

- Колко фитнес салона има в Бургас, защото имаме данни, че май навсякъде се предлагат нерегламентирани добавки, които могат да убиват?

- Много са. Не мога точно да посоча бройка, предполагам, че се води статистика и може да се провери лесно. Във всеки комплекс има по няколко, което е много хубаво, защото хората могат да спортуват. В това е и ролята на съответния треньор: правилно и адекватно да работи със своите хора.

- Не препоръчвате самостоятелни занимания от самото начало без треньор?

- Да. Задължително трябва да имате базата, основите да Ви бъдат показани от треньор. Винаги има риск от контузия, а треньорът знае какво да Ви покаже и да Ви обясни. Знае кой е подходящо за тялото, за възрастта и т.н. Хората не знаят как да изпълняват едно упражнение и обикновено не постигат желан резултат дори и при продължително потене и уселия в залата. Това е работата на треньора - както отиваме на лекар, при учител или в сферата на услугите, за да използваме различни продукти.

- Стероид и анабол едно и също ли е?

- Да, това са стероиди от различни групи и могат до доведат до смърт. Вече имаме два смъртни случая, за които се знае и се говори, но не се дава гласност. Затова водя и този разговор с вас, да предупредя за опасността, която придобива все по-големи размери заради манията бързо да се правят мускули.

- Това може ли да се сравни с  наркоманиите?

- Да, защото придобива същите мащаби като разпространение и е не по-малко опасно за здравето. Постигането на резултат с подобни средства става много по-бързо, отколкото да се потиш упорито в залата по два-три дни седмично за добра обща физическа форма и тонус. Но това е  личен избор – както алкохола и наркотиците. Ако човек е решил да си съсипва здравето, той го прави, лошото е, че все повече хора са увлечени от тази мания.

- Ел карнитинът какво е, защото виждаме честата му употреба?

- Аминокиселина, завишава термоефекта, отваря бронхите, дава енергия и силова издържливост. Не уврежда организма, използва се и в урологията.  Но аз го препоръчвам само в съчетание с правилно хранене и спорт. Не и като хранителна добавка сама за себе си.

- Как се снабдяват вманиачените със забранените продукти?

- Навсякъде ги има, и във фитнесите също. Те не са изложени на показ, а се продават извън щанда, под масата. Понякога, като влизаш в съблекалнята или в тоалетната, виждаш спринцовки тук и там. Това не са наркомани, които спортуват. Под формата на инжекции се приемат стероиди, които със сигурност не са витамини,  както повечето се заблуждават, когато им ги пробутват. Виждайки бързия ефект, те купуват повече и се увличат. Никой няма да тръгне да си слага витамини със спринцовка. Слагат се инжекции по всякакъв начин – мускулно, венозно или подкожно. Забележете ръцете на повечето яки мъже, следите от убождане не са от наркотик, а именно от стероиди. Затова съм разтревожена. Защото и аз съм майка.

- Откога е тази мода с инжекциите?

- Отдавна е познато, но „модата“ стана масова от 2-3 години,  настъпват с все по-голяма сила. Отварят все повече зали – с модерни уреди, комфортни. В това няма нищо лошо. Фитнес залите не са създадени с такава цел, а за здравето на хората. Апелирам към спортуващите да се интересуват сериозно за съставките на тези ампули, с които се бодат. Ако не се занесат в някоя специализирана лаборатория, няма как да се разбере какво вливат в организма си. Информацията се разпространява  така – този казал на онзи, че някаква добавка прави бързо мускули и така върви мълвата. Така зачестиха инфарктите. Затова и кардиолозите от известно време почнаха да си водят статистика, като отбелязват дали пациентът е казал, че приема някакъв препарат. 


В категории: Здраве


България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори