×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас извади коз за европейска столица на културата, докато конкурентите едва сега чуват за приза


Бургас извади коз за европейска столица на културата, докато конкурентите едва сега чуват за приза
Кметовете от Бургаска област се обединиха за каузата още през месец май, прогнозата е, че градът ще е сериозен финалист за приза, заедно със София
21 Октомври 2013, Понеделник, 10:29 ч.
Автор: Media Cafe

Вижте кои са фаворитите преди първата пресявка за Европейска столица на културата 2019

8 български града са подали своите апликационни форми за кандидатстване за Европейска столица на културата през 2019-а година. Те се представиха на обща пресконференция в Министерството на културата, като презентираха своите градове за няколко минути. Кандидатите за отличието са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Габрово и Велико Търново. До края на годината ще бъдат избрани 2 или 3 града, от които в края на 2014-а ще бъде избран само 1. Комисията, която оценява градовете е съставена от 7 представители от Европа и 6 от България.

София се състезава в съдружие с Перник, Кюстендил и Благоевград с обща кандидатура като Югозападен регион. Акцентът е използването на силните страни на всеки от градовете, за да се получи мащабно и вълнуващо събитие, смята кметът Йорданка Фандъкова. Държавни столици рядко стават и столици на културата, но това явно не притеснява София. През последните 15 години само 4 европейски столици са печелили отличието – малкото градче Ла Валета(Малта), и столиците на трите прибалтийски републики в различни години – Рига, Талин и Вилнюс, макар и доста по-малки градове от София по население и площ. София обаче е един от най-силните кандидати и по всяка вероятност ще премине първата пресявка.

 

Обновяването и модернизирането е от основните неща, свързани с нашата кандидатура, твърди кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му мотото „Заедно“ цели да обедини всички етноси в града. Пловдив също има съдружие с общините в региона, макар и да не сме видeли някакви реални действия в тази насока. Пловдивската кандидатура обаче е една от най-популярните в рамките на самия град, което е от най-важните условия на оценителите. Лоша шега обаче може да изиграят куп вътрешни борби през годините на създаване на кандидатурата, които създадоха доста разногласия в самата фондация, отговорна за апликацията. Пловдив обаче определено е сред фаворитите в надпреварата.

Не така стоят нещата с Варна, където фактът, че Морската столица се кандидатира за Европейска столица на културата не стана общодостъпен. Тоталният политически хаос там също спомогна нещата да се размият много. С малки изключения, кандидатурата се обвързва основно с традиционни културни събития, като опера и театър, а живото изкуство на младите хора сякаш отсъства. Въпреки, че не бива да е някакъв основен критерий, показателно е, че във фейсбук Варна е подкрепена от едва 1000 души – 6 пъти по-малко от идентичния по население Пловдив. От друга страна Варна изпревари с около година Пловдив по отношение на основни неща, като лого, интернет сайт (да кажем, че снимката към статията е от тях – единствените от осемте града, които часове след пресконференцията я отразиха по някакъв начин), а вероятно и оформяне на апликацията. Въпреки това имаме съмнения дали Варна ще успее да премине пресявката.

Бургас е градът, който сякаш най-сериозно прие предизвикателството „Европейска столица на културата“. Докато останалите градове (с изключение на София може би) тепърва чуваха за това състезание, общините в Бургаския регион вече бяха обединени от каузата, работеха заедно и организираха редица събития, свързани с кандидатурата. Ако пак можем да използваме коза „Фейсбук приятели“, то Бургас е малко зад нивото на Пловдив, а вкарано в мащаба на градското население – наравно и дори може би малко по-напред (заедно с Пловдив са на около 2% от населението, докато за София процентът е малко по-нисък. Останалите градове са под 0,5%).  Бургаският кмет Димитър Николов показа, че е доста запознат с условията и не се упова единствено на различните културни натрупвания през годините при представянето на кандидатурата, а и на днешното живо изкуство. Обединението около каузата в морския град е сериозен коз, който според нас ще им помогне да минат във втората фаза. Прогнозата ни е – втори сигурен „полуфиналист“, заедно със София.

Велико Търново също поглежда към бъдещето, а не само към миналото със своята кандидатура. Макар и отново с акценти върху средновековната история, фактът, че е дал начало на Втората и Третата Български държави, кметът Даниел Панов направи любопитна презентация на кандидатурата. Мотото „Творим щастие“ показва мисъл и за настоящето, което е много по-важно от историческите натрупвания през вековете за кандидатурата. В Търново се случват и доста събития в подкрепа на града, през последните месеци създава впечатление, че е доста по-активен от Варна. Макар и доста непопулярно в обществеността, Велико Търново е силна кандидатура, която по нашите прогнози е основният конкурент за третото свободно място с Пловдив.

На олимпийски принцип сякаш се появиха Русе, Шумен и Габрово. Нито през последните месеци, нито на самото представяне на апликациите стана ясно какви са техните концепции за развитие на градовете в културно отношение. И трите града влязоха в клишето, че културата е само минало и история – точно това, от което инициативата „Европейска столица на културата“ иска да избяга. Все пак не бива да ги отписваме тотално – Русе е от най-добре развиващите се градове в културно отношение, макар и да пропуснахме популяризирането на кандидатурата им както в града, така и извън него; Шумен е от доста активните в организационно отношение, като си направи конкурс и си избра лого (което никак не ми допада) доста преди конкурентите си, например; Габрово пък изненадва с 2000 почитатели във фейсбук, при положение, че градчето е с едва 60 000 души население.

Окончателните резултати кои са двата или трите града, които продължават в следващата фаза, ще се оповести от Министерството на културата до края на годината. Решението кой ще е град-столица на културата през 2019-а година ще се вземе в края на 2014-а. Българският град-победител ще подели титлата си с един италиански град. За титлата на Ботуша се борят 19 града/региона – Аоста, Бергамо, Венеция, Каляри, Касерта, Л‘Акила (с най-готиното лого на света), Лече, Мантуа, Матера, Палермо, Перуджа, Пиза, Равена, Реджо Калабрия, Сиена, Сиракуза, Таранто, Торино, Урбино.

*заглавието е на Флагман.бг


В категории: Бургас


1
Коментара по темата
1.
Искрен
22.10.2013 21:57:49
8
2
Да, ако не се срамува поне малко кметът Николов - да се кандидатира. Каква културна столица, като хората му от ГЕРБ като са настаниха тогава на власт, сякаш първата им работа беше се изявят в некадърство и без много да му мислят да срутят именно паметниците на културата - храма "СВ.св. Кирил и Методий" и училището "Св.св. Кирил и Методий". Няма ли поне малко съвест и трезв поглед в тези хора?!!!! Ужас и потрес?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори