×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас вече има 3 000 котки с отрязано дясно и татуирано ляво ухо


Бургас вече има 3 000 котки с отрязано дясно и татуирано ляво ухо
Директорът на дирекция „Екология“ в Община Бургас Павлин Михов: За разлика от кучетата, на котките ушичките са малки и тънки, резваме по една четвърт, дневната норма е 10 - на принципа "улови, кастрирай, върни"
01 Октомври 2013, Вторник, 23:01 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка Иван КОЛЕВ

Решихме проблема с безстопанствените кучета, но тяхното място в хранителната верига бе заето от котките, затова сме взели мерки

- Г-н Михов, наши читатели сигнализират, че бездомните котки масово са с отрязани уши. Знаете ли за какво става въпрос? /виж още тук/

- Няма нищо извънредно. От три години Община Бургас, съгласно с политиката за намаляване на популацията от безстопанствени кучета, действа и за намаляване на популацията от безстопанствени котки. Проблемът с безстопанствените кучета на територията на общината е решен. Като естествени конкуренти в хранителната верига, това от своя страна доведе до нарастване на популацията от безстопанствени котки. Начинът, по който може да бъде решен този проблем е по принципа - хвани, кастрирай и върни.

- Дайте повече яснота, за да не стресираме защитниците на животни?

- Безстопанствените котки се улавят – за разлика от кучетата те се ловят с капан, за да може после точно да се дозира упойката Уловените котки се поставят под упойка, кастрират се, обезпаразитяват се и престояват 48 часа при по-студено време в клиниката, където се извършва кастрацията на животните. Клиниката е в к-с „Славейков“. Кастрацията се извършва от обслужващия екип ветеринарни лекари към общинския приют за кучета. Когато животното е още под упойка, се извършва и така нареченото купиране на дясното ухо- отрязване на малка част от ухото и поставяне на татуировка на лявото ухо.

- Какво представлява тази татуировка?

- Това е специфичен знак, който използва тази клиника, за да отличава котките, които са кастрирани точно там. Дясното ухо се купира, за да е видим знак, че тази котка вече е била кастрирана и да не се налага отново да бъде улавяна и травмирана с капана.

- Можете ли да гарантирате, че кастрирането на котките, тяхното маркиране по този начин със сигурност е гаранция, че към котките сте се отнесли хуманно, няма избити котки и това не пречи на тяхното здраве?

- Не искам да се впускам в неща, които са от компетентността на ветеринарните специалисти, но това е начинът, напълно регламентиран и съобразен с нормите. Там е казано, че външният начин за маркиране на животното е V-образно купиране на ухото. Кучето има по-дебело и по-голямо като площ ухо, позволява V-образно купиране или образно казано изрязване като триъгълник. На котката ушичките са по-малки и съвсем тънки, няма как да бъде приложено и затова се отрязва върхът на ухото, така че когато се погледне животното, едното ухо е леко срязано. Това е не повече от една четвърт от цялото ухо.

- Колко котки годишно ловите, каква трябва да бъде възрастта на котето, за да го кастрирате?

- Няма как да се определи възрастта, но когато котката е достигнала 5 или 6-месечна възраст вече е обект на улавяне, кастрирането не създава никакъв проблем и не носи никаква опасност за живота на котето. Не е посягано на малки котенца.

- Колко струва кастрирането на едно коте – като цялостна калкулация на манипулацията?

- Около 10 лв. е кастрирането на животното.

- Дотук колко кастрирани котета имаме за 3 години?

- Може би над 3000.

- Някой друг град прави ли това, което правите Вие?

- Да. В Пловдив провеждат подобна кампания за кастриране на безстопанствени котки, но не знам на какъв етап са. Повтарям, че с липсата на безстопанствени кучета в Бургас увеличи популацията на котките и няма друг начин. Точно вие, от Флагман това лято алармирахте за огромния брой котки из града и за оплакванията на майки.

- След огласяването на това кастриране в Бургас не се ли притеснявате, че природозащитници ще скочат и ще започнат да съдят Общината?

- Това е практика, която се прилага от повече от 3 години. Ако някой сега е видял, че кастрираните котки са с отрязано ухо, много е изостанал във времето.

- Преди да дойда за този разговор при Вас, разпитахме в магазин за котки дали им е известно за сигнала на нашите читатели. Оттам бяха наясно с кастрирането и казаха, че Вашите служители имали норма от по 10 котки на ден - всеки да улови такава бройка, за да може да се покрие заплащането, което получава?

- Да, има препоръчителна бройка от около 10 котки на ден. И става въпрос за един човек, който изпълнява тази функция с капана. Понякога успява да покрие нормата, понякога – не. Средно около 30 котки на седмица успяваме да уловим и кастрираме.

- Казват, че в началото рязането на ушите било безобразно, течало много кръв, режели сте доста голяма част от ухото, но сега сте се усъвършенствали и само връхчето е отрязвано?

- Категорично няма да се съглася с това! Никога не е било рязано цяло ухо, дори и половината не е, винаги е бил рязан само върхът, след което се обработва по специален начин, за да се преустанови кървенето. Нямам никакви опасения относно този начин на маркиране. Това е използвана практика.

- Много рядко виждаме бездомни кучета и немаркирани в Бургас, толкова ли добре сте си свършили работата?

- Ще бъде претенциозно да кажем, че няма безстопанствени кучета на територията на общината. Според мен, по-правилно е да кажем, че броят на безстопанствените животни е сведен до минимум при кучетата, така че те не представляват проблем за гражданите на Бургас. Това не става за един ден, не става и за една година. От 2008 г. провеждаме програма за намаляване на безстопанствените кучета. Сигналите, които получаваме към момента за проблем с кучета, обикновено се оказват неверни, защото когато наш екип отиде на място, се оказва, че кучетата са кастрирани и маркирани по съответния начин. Този метод на действие, който е препоръчан от контролните органи и НПО – хвани, кастрирай и върни, не се приема от една част от хората. Връщането на животното по местата, където е било уловено, продължава да бъде проблем. При нас обаче почти няма сигнали за кучета, които са безстопанствени и не сме успели да уловим и обработим.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
15
Коментара по темата
15.
Иванов
09.01.2021 17:10:26
0
0
Защо трябва да намалим броя им ..какво ни пречат котките ?
14.
до N8 ( bs0001)
28.06.2017 12:29:09
0
0
Много грубо...
Как можеш да пишеш коментари в такъв стил
Ненормална ли си или не си в ред с главата?
13.
georgi
28.02.2014 22:48:20
0
1
e kvo plahove da doidat
i tiah da skopime
i koi e nared
hlebarkata
da stanem grad na hlebarkite
pojelavam vi go aleluia
12.
много е хубаво това
02.10.2013 15:10:59
11
2
което прави Общината и г-н Кметът.Само предлагам,за са де намали броят на нещастните животинки,строго да се санкционират тези,които ги хранят,прибират ,събират около домовете си ,демонстрирайки извратена любов към животните.Като ги обичат,да си ги гледат у дома.И да има обявени телефони,на които да се обаждаме за безстопанствени животни-да идват да ги прибират,за да не носят бълхи и зарази.Трябва да има първо грижа за хората ,а после за котките и кучетата и това много добре се вижда в политиката на г-н Кмета.
11.
Handgieva
02.10.2013 13:52:07
3
3
Браво на г-н Михов, единствения град без улични кучета и котки!
10.
николов
02.10.2013 13:25:52
1
5
браво на г-н павлин михов !
9.
Варна
02.10.2013 10:49:33
3
6
Де да имахме такъв кмет като бургаския! Човекът си гледал работата три години за котките а преди това 5 години чистил кучетата и без никой да го разбере. Браво на този КМЕТ защото той мисли за хората и не прибира европейски пари а наистина мисли. Варна е цяла кучета, котки и мърсотия!!!! Не е до партията а е до човека който сме си избрали! И новия за нищо не става
8.
bs0001
02.10.2013 00:28:14
3
7
До номер 6: Г-не, защо със жена Ви не си направите един порносайт, нея ще я чукат, а Вие ще снимате? Тогава, може и да имате нерви да четете! Кой изобщо кара нещастното ви странджанско или "йелховско' семейство да чете нещо в интернет??? Та вие ожете ли дачетете, че и коментирате??? Хайде, сложете си чорбаджийската чушка зад ухото, обуйте си цървулките - и право натам, откъдето сте дошли(странджански, "йелховски", ямболски, сливенски или от друго село) гайди!
7.
бургазлийка
01.10.2013 21:53:44
1
2
Браво!
6.
лелелеле
01.10.2013 19:57:50
5
4
Г-жо Касабова, нямаме нерви да четем цялата статия с жена ми. От първия ви въпрос става ясно, че сте или изключително невежа, или, което по-верятно, искате да качите рейтинга на сайта си със сензации.
5.
До №3
01.10.2013 18:03:44
4
8
Смърт за котките, кучетата и мангалите!!!! Кметът Димитър Николов ке кправя за сега само с кучетата и котките!!! Кога ще почне мангалите?????? А №3 да яде лайната на помиярите дето разнасят кучешка тения и да си пусне децата между котките из махалата да ги напълни с бълхите!!!!
4.
Евелина
01.10.2013 17:48:25
8
7
Това наистина е начина за справяне с популацията , но в началото наистина им режаха връхчето на едното ухо а, сега почти цялото ухо. Разбрах, че чиновничка от Общината не била видяла и една кастрирана котка!? Ами като не вижда да си сложи очила! В крайна сметка маркировката е за човека, който ги хваща, а той знае какаво да гледа.Умолявам кастриращите котките да не ги обезобразява, а да ги маркират какато в началото, защото скоро Бургас ще се прочуе като градът където котките имат само едно ухо!
3.
SMART NA SADISTITE
01.10.2013 17:27:40
20
8
PARVO DA SE OTREJAT I DVETE U6I NA DIMITAR NIKOLOV,SLED TOVA I NA TOZI POMIQR PAVLIN MIHOV ZA6TOTO TOVA SA SADISTI KOITO MARSQT SVETA.IMA TOLKOVA MNOGO NA4INI ZA MARKIRANE NA JIVOTNITE A TE IM REJAT U6I4KITE.DA VI EBA MAIKATA GANYUVSKA SAMO BAI GANYU E SPOSOBEN NA TAKIVA IZVRATENI NE6TA.GOSPOD DA VI UBIE MRASNA SGAN.
2.
браво
01.10.2013 16:45:09
6
21
абсолютно адмирирам действията на общината. Бургас е единствения град, който не пищи от бездомни кучета, ходим спокойно вечер по улиците. Котките наистина се превръщат напаст, макар че аз лично обичам тези животни. Но има хора, които ги хранят и събират цели глутници. Не е нормално, не искам бълхи, зарази и котешки кресливи мяукания. Който иска да гледа котки - да си ги вземе вкъщи.
1.
Поздравления за КМЕТА
01.10.2013 16:44:03
2
16
Бургас наистина няма помияри по улиците. Поне не съм виждал - в София това е огромен проблем. Вашият КМЕТ заслужава внимание щом досега даже не сте разбрали че ще реши проблема и с котките
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК
Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори