×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Булки на лизинг си търсят меринджеи по фейсбук


Булки на лизинг си търсят меринджеи по фейсбук
16-годишната Ани Вескова от Куклен събра погледите с къса рокля и високи токчета. По-слаб пазар на булки не е имало, категорични са кебапчии и търговци на сувенири, грънци и дрънкулки
29 Август 2013, Четвъртък, 09:36 ч.

По-слаб пазар на булки не е имало, категорични са кебапчии и търговци на сувенири, грънци и дрънкулки

 

Борсата за ромски булки загива. Времената са модерни, момите ни си търсят ергени във фейсбук. Там се харесват, приказват си, а после се срещат и ни съобщават, че ще се женят. Кризата обаче тотално удари пазара на ромски булки край Бачково. Ако допреди година-две цената на момите първо качество вървеше до около 50 000 лева, то това лято за екстра булка бъдещите женихи брояха най-много до 30 000 лева. Цената за момиче, което не е девствено или вече е било омъжено, пък падна на 1000 лева. От миналата година булките се дават и на разсрочено плащане - 1000 лв. веднага, а другите след сватбата и на още два-три пъти.

Нашата роля е сведена до минимум. Ако успеем да вземем 2-3 хил. лв., добре. Няма вече кой да брои по 20-30 хил. за момиче. Така 36-годишната Мариана Николова, майка на 2 ромски девойки от пазарджишкото с. Синитево, описа новата мода.

Тя и съпругът Христо напразно обикаляха поляните около Бачковския манастир във вторник вечерта, за да намерят жених за 17-годишната им щерка Катя. Момата беше нагиздена с дълга шарена рокля, синьо герданче против уроки, златно бижу и прическа. Лицето  бе напластено с крем за избелване, устните - с тъмно червило, а дебела очна линия подчертаваше погледа, пише 24часа.

Новите технологии завладяха и калайджиите, които доскоро се изсипваха в навечерието на Богородица по стар стил край манастира. Тази година те бяха десетократно по-малко. Монасите и полицаите, които охраняват обителта, не можеха да повярват на малочисленото присъствие.

В други години едва смогваха да опазят реда около обителта от калайджии, които разпъваха софри, ядяха печени агнета, играеха кючеци и правеха сделки с децата си цяла нощ.

“Вече и нашите са по модата. Е, ако намерим богат ерген с къща, злато и мерцедес, ще искаме повече пари за момичето ни, но родителите на момчетата са бедни. Занаятът ни загива. Народът купува тефлонови тенджери и тигани, никой не идва да му калайдисваме съдовете”, споделя Христо.

Момите също са се изхитрили и не се ловят лесно на въдицата. “Ако някой се представи по фейса, че е меринджей, не му вярваме, докато не проверим дали наистина е заможен”, споделят бъдещите булки.

Монах Симон обяснява скромното присъствие на калайджии с кризата. “Те са занаятчии - ковачи, ножари, тенекеджии. За да дойдат, нали трябва да имат пари, а след като нямат работа, как да ги изкарат”, разсъждава свещеникът.

Доста от ромите християни били на гурбет в Гърция и Кипър, а част от тях станали и евангелисти. Това пък е другото обяснение за малкото народ на Богородица. И все пак сгледа имаше. Ергените за разлика от момите бяха повече. Това са момчета между 16 и 20 г., които въпреки фейсбук са дошли.

“Тук само ги харесваме. После с нашите отиваме у родителите на момичето да го искаме. Ако го дадат, спазаряваме се. Но сумите отдавна не са големи. Вървят по 5-6, максимум 10 хил. лв., зависи”, казва 20-годишният Славчо Атанасов от Първомай. Той е с обеца на лявото ухо и не крие, че е дошъл за булка.

“Цената много зависи от девствеността - намесва се 18-годишният Георги Славов от Дебър. - Ако е красива и не е спала с мъж, баща  може да поиска до 15 хил. Но ако е спала, цената пада двойно и тройно.”

Отнетата девственост не можела да се скрие. Роднини от мъжка и женска страна проверявали чаршафа, на който преспивали младите в първата брачна нощ. “Искам да е бяла, със сини очи, дълга коса, леко закръглена до 60 кг”, предпочита Георги Славов. Славчо от Дебър го допълва: “Понякога не зависи само от красотата. Трябва да има и обич.”

16-годишният Михаил Георгиев пък дошъл просто да зяпа. Чакал да навърши 18, за да започне да си търси половинка. Погледите на тримата ергени се впиха в минижупа и тънките токчета на 16-годишната Ани Вескова от Куклен. Тя обаче се дърпа. “Само ако някой даде за мен 80 хил., мога да се прежаля”, казва девойката.

В това време към манастирските порти закрачи 19-годишната Мария Стоянова от Браниполе. Пременена в малка розова рокля с презрамки, тя впечатли младежите. “Ама аз съм женена от 3 г.”, попари мераците им тя.

Отивала да се моли на Богородица за рожба, тъй като още нямала деца и мъжът  я заплашил, че ще я остави. Повечето минават, палят свещ, целуват ръка на възрастните и поздравяват с “Честит манастир”. Сетне се отправят към сергиите и скарите с кебапчета по уличката, която води към обителта.

70-годишната Донка Георгиева, пременена в лилава кадифена фуста и сини обувки, отчаяно клати глава. “Пазарът за момичета си отива. Вече идваме само да се молим”, казва възрастната калайджийка и пали цигара. Тя с умиление си спомни как преди години баща  я продал. “Не бива да умира традицията”, натъжава се бабата.

“Това са отминали времена, сега сме XXI в.”, отсича 18-годишната Наска Иванова от димитровградското с. Ябълково. Момата бе в ослепителен син тоалет с прическа на букли и много брокат.

Малцина останаха да пренощуват в Бачково. А тези, които успяха да си харесат булки, тепърва ще правят сделки с техните родители. Те обаче ще са на по-късен етап.
“По-слаб пазар на булки не е имало”, категорични са кебапчии и търговци на сувенири, грънци и дрънкулки. Те останаха разочаровани от слабия оборот.


В категории: Животът


3
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
3
Коментара по темата
3.
sdf
31.08.2013 17:06:28
0
0
КЪДЕ СМЕ ЧЛЕН НИЕ,, НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,,ГЛАВА БУЛКИ МАЙ Е ЗАБРАВЕНА
2.
Jelio
29.08.2013 15:26:54
0
0
ko4o ti mai ne jivee6 v BG ? pravi6 vpe4atlenie na golam umnik ama s toq komentar ... qvno ne si zapoznat s 4ovecite koito obitavat taq zemq !
1.
Кочо
29.08.2013 09:54:12
1
1
Падение на цивилизацията, търговия с човешка плът, къде са МВР и Интерпол, нали са голяма работа. Как може да продаваш човеци, още повече деца малолетни и непълнолетни и да изискваш да раждат. Традиции били, ами то преди няколко хиляди години са били традиции да се избиват за 1 парче храна. Тези животни, трябва или да бъдат натикани в резервати и да спазват своите традиции далеч от цивилизацията, или да спазват законите, които са за всички.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори