×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войните на милионерите за парите на народа


Войните на милионерите за парите на народа
В българската уродлива демокрация е като в джунглата - един хищник се опитва да изтреби друг хищник. Две от действащите лица Цветан Василев(вляво) и Иво Прокопиев(вдясно) не спират да се замерят с компромати чрез медиите си
22 Август 2013, Четвъртък, 21:50 ч.
Автор: Велизар ЕНЧЕВ, в. Десант

КТБ на Цветан Василев и кръгът „Капитал" на Иво Прокопиев водят люта битка за депозитите на държавните дружества, европарите и обществените поръчки

Тези дни банкерът с държавните пари, както наричат собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, даде интервю, в което отрече, че се занимава с политика, но направи признанието, че е критичен към правителството на Борисов, а  на кабинета "Орешарски" трябва да се даде възможност да разгърне програмата си.

Четеш тези откровения и се питаш: Това ли е същият банкер, чиято банка доскоро държеше парите на държавните дружества? Това ли е същият аполитичен човек, който е дългогодишен бизнес партньор с депутата от ДПС Делян Пеевски, който пък заедно с майка си Ирена Кръстева държи огърлица от телевизии, вестници и сайтове, обслужващи всяка власт

Както сполучливо отбеляза медиен критик на Цветан Василев,  собственикът на Корпоративна търговска банка умее да прави свои пари от чуждите и особено от държавните. Само за няколко години, не без помощ от държавата, той успя да развие бизнес за стотици милиони и натрупа 600 милиона лева лично богатство.

Дори бърза справка в системата ДАКСИ свързва неговото име с компаниите "Виктория", "Бромак", "Фина С", ТЦ-ИМЕ, "Мел финанс", "КВ-Реал", "Тръст Василеви" и още десетки подобни. Активите им и оборотът, минаващ през тях, са за стотици милиони левове. За чистата печалба -съдете сами.

Много от свързаните с Василев фирми се захранват с държавни пари от обществените поръчки. Особено показателен е случаят със застрахователната компания "Виктория".

След 2006 г. тя спечели от държавата поръчки за над 43 млн. лв., като само мини "Мини Марица изток" имат 13 договора с "Виктория". През 2010 г. "Виктория" получава обществена поръчка за застраховане имуществото на ТЕЦ "Марица-изток 2" - четиригодишен договор за 27 млн. лева.

В началото на 2009 г., малко преди тройното правителство на БСП, ДПС и НДСВ да падне от власт, компанията сключи солиден договор със Спортния тотализатор.

Същият държавен тотализатор, откъдето тръгва зашеметяващата бизнес кариера на Ирена Кръстева, направила я собственик на две ефирни телевизии и на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика" и десетки регионални издания.

Проучваме ли връзките и зависимостите между Цветан Василев и ДПС, да не пропуснем и това - когато Делян Пеевски бе зам.-министър в оглавяваното от Емел Етем Министерство на извънредните ситуации, “Виктория” се сдоби с 16 договора от това министерство.

По логиката на едрия капитал, медийната империя на Кръстева и Пеевски, зад които наднича финансовата сянка на Цветан Василев, подкрепя всяко правителство и громи всяка опозиция.

Когато опозицията поеме властта, империята сменя курса - започва да громи бившите управляващи и величае настоящите господари. Заради държавните пари, естествено. За какво друго?

За да сме актуални, ще припомним, че цифровизацията на телевизионния ефир с т.нар. мултиплекси тръгва на 1 септември. На практика разпространението на цифровия сигнал се държи от фирми на Цветан Василев, спечелили конкурсите при управлението на Тройната коалиция.

Случайно или не, в момента работят мрежите на три мултиплекса с капацитет над 24 програми, всичките на фирми, свързани с Цветан Василев. Но в България няма нищо случайно, когато става дума за усвояване на европари, които удобно се прикриват с евродирективите, които пък били задължителни за нас.

Изобщо чуете ли да се говори за задължителни европрограми, които трябва сляпо да изпълняваме, да знаете едно -  става дума за милиони евро, усвоявани не от народа, а от честни частници – като банкера Цветан Василев.

За да се уверим в непоклатимото самочувствие на Василев, подхранвано с държавни милиони, да видим какво казва нашият герой в интервю за австрийския "Дер Щандарт":

- Има упорити слухове, че Вашата банка е трезор за огромна част от публичните средства. Как ще коментирате това?

- Първо, има огромна разлика между термина „държавни пари“ и парите на държавните предприятия. Твърденията за предполагаема концентрация на депозити на държавни предприятия в КТБ идват отново от кръга „Капитал“ и се отнасят до парите на фирми в енергийния сектор. Има стотици държавни компании, които работят в други сектори, и по-голямата част от тях не са клиенти на КТБ. Нашата банка е специализирана в сферите на енергетиката и инфраструктурата. Занимаваме се с това от 12 години. В този сектор в момента преобладават държавните компании. Ние работим с тях, отпускаме им кредити, даваме заеми дори на техните служители.

- Истина ли е, че когато се провеждат обществени поръчки в стратегически за държавата сектори, Вие почти винаги печелите? Как става това?

- Финансовата криза донесе на КТБ повече възможности, в сравнение със ситуацията на други банки. Ако участваме в някой конкурс, ние просто правим най-доброто предложение. Аз просто съм обвиняван за всичко, което правя. Например за покупката на мобилния оператор Vivacom, който е сред лидерите на пазара. Миналата година собствениците на Vivacom избраха една от моите фирми, съвместно с VTB Capital, защото направихме най – изгодната оферта. Трябва да имате предвид, че приватизацията на Vivacom, бившата БТК, през 2004 г. бе осъществена на смешно ниска цена с посредничеството на „Булброкърс Консултинг“ – една от фирмите на Иво Прокопиев.

Василев спомена кръга "Капитал" и Иво Прокопиев и така стигаме до войната между два клана, воюващи за депозитите на държавните фирми, за обществените поръчки, за европейските фондове, за цифровизацията на ефира, за частните пенсионни фондове и за всичко, което те прави мултимилионер.

Битката е между Корпоративна търговска банка на Цветан Василев и бизнес кръга "Капитал" на Иво Прокопиев - две групировки, родени от приватизираното народно имущество и обсебените държавни пари.

Колкото и да е отблъскваща, уродливата българска демокрация има и добра страна - както в джунглата, така и тук един хищник изтребва друг хищник, един олигарх вади мръсните афери на друг олигарх.

На война като на война, казали древните, но не уточнили, че бизнес войните също са кървави и жертвите им са милиони. В нашия случай жертви могат да се окажат българските пенсионери.

Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" е превърнала бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. В последните три години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Това разкри разследване на агенция БГНЕС, което взриви общественото мнение.

Според разследващите журналисти, Прокопиев е получил средствата с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране и др. Само неколкократните намеси на Комисията за финансов надзор успели да стопират пълното източване на "Доверие". Според експерти, щедрото финансиране през "Доверие" и отчасти "Алианц" е един от малкото останали варианти на Прокопиев да крепи разпадащата се от теглото на огромни дългове глинена империя. Заради своята свръхзадлъжнялост основната компания на Прокопиев - "Алфа финанс холдинг", няма никакви шансове за кредитно финансиране през банки. Затова  в последните години, използвайки влиянието си в "Доверие" и "Алианц", той посегна към осигуровките за втора пенсия във фондовете на двете компании.

Посягайки към парите на "Доверие", Прокопиев е в тотален конфликт на интереси, защото той е и акционер в пенсионната компания. Справка в акционерната книга на "Доверие" показва, че сред собствениците е и дружеството "Грийн Ейкърс", зад което стои "АМ Рисърч", което пък е еднолична собственост на "Алфа финанс холдинг". Тоест  "Доверие" финансира своя собственик.

За да не лъсват схемите, по които се възползва от пенсионните пари, Прокопиев използва и стандартното за него прикритие на офшорните фирми...

Разровим ли блатото на грабежа, нещата стават непоносими за възприемане. И всеки се пита: Затова ли бе революционната промяна на 10 ноември 1989-а? За да се обогатят хора като Цветан Василев, Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Иво Прокопиев? За да се съсипе и разпродаде народно имущество за милиарди левове? За да имаме два милиона гладуващи пенсионери и един милион млади емигранти?

Да разчитаме на социална справедливост в антисоциално общество и да вярваме в притчата за добрия господар е утопия. Но да се борим срещу социалния гнет на назначените червени капиталисти, това е жестока реалност, от която не можем да избягаме. Освен ако не сме се примирили със съдбата си и сме вдигнали бялото знаме.

Изборът е изцяло наш.


В категории: Бизнес


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
11
Коментара по темата
11.
Каишков
23.08.2013 13:45:03
1
2
Без намеса с голи гърди на Касабова срещу мафията няма да настъпи вечна правда на света!
10.
поздрав
23.08.2013 10:37:57
0
5
поздравления за статията, но че "изборът е изцяло наш"...дълбоко се съмнявам, избор в тази авторитарна и окупирана от престъпници държава няма, или си трайш и оцеляваш напук на ситуацията, или си теглиш куршума, или ти го теглят, друга алтернатива няма
9.
LA
23.08.2013 01:18:42
1
4
GOLIAMO " BRAVO " NA G-n VELIZAR ENCHEV ... AVTORA NA STATIATA ... SAMO TAKA ...
8.
до Смит
22.08.2013 22:14:41
0
8
Всеки един разумен човек ще знае, че между това да ти го подават плавно и интелигентно или грубо и просташки, съществено разликата е никаква. Все е секс.
7.
Пак към автора
22.08.2013 22:05:52
1
1
http://poc-doverie.bg/?cid=22&p=0&id=444

P.S. Последния абзац се повтаря ...
6.
Към Автора на статията
22.08.2013 22:04:19
3
0
А тази информация ? :
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/08/21/2126869_doverie_oproverga_s_danni_mediinite_obvineniia_v/
5.
Smith
22.08.2013 21:52:47
6
3
Който и разумен човек, който е чел медиите на единия и на другия, не може да пропусне факта, че в Капитал работят изключително интелигентни (малко е клиширано, но ФАКТ!) хора. Вижте стила и сравнете с който и да е от вестниците на Пеевски.
Единия прави продукт за интелигентните хора, другия за простаците.
Мен не ме интересува, че някой е много по-богат от мен. Винаги ще е така! Въпроса е обаче, че мога да видя кой от двамата "олигарси" прави нещо стойностно и кой е "чалгата"!
4.
амидобре
22.08.2013 21:51:58
3
2
Мили малки терличета,оплетени от различни прежди,възелчетата така ви пречат че пънтовки аха да се наречете и!!
3.
пешо
22.08.2013 19:01:42
0
10
Ето от такива гьонсурати зависи как ще живеем в България. ето такива самозабравили се лапачи на държавните пари плащат предизборни кампании на партиите които наредени като проститутки чакат и им лижат задниците. а после се чудим защо са ни такива законите- ами щото са в услуга на такива едри крадци които гледат на хората като на презряна маса която трябва да мълчи и да плаща данъци които те да крадат !
2.
анализирай онова
22.08.2013 15:36:09
0
11
При толкова зловещи факти,къде е съдебната система?
1.
Рей
22.08.2013 15:35:10
0
8
Без коментар!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори