×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гвардейци и актьори ще съживят историята и духа на Петрова нива


Гвардейци и актьори ще съживят историята и духа на Петрова нива
За първа година ще има възстановка на събитията отпреди 110 години на Петрова нива, мястото за всички родолюбиви българи на 17 август е Петрова нива, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев
16 Август 2013, Петък, 22:35 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Вместо чаршафи и скари ще покажем възстановка на събитията от Илинденско-Преображенското въстание, очакваме всички родолюбиви българи от цялата страна

- Г-н Янчев, утре - 17 август (събота) е традиционният събор Петрова нива. Положихте усилия през последните години патриотизмът да измести чалгата и скарата. Как ще прочете той тази година?

- Всички, които дойдат на Петрова нива ще бъдат приятно изненадани. За първа година ще има възстановка на събитията отпреди 110 години, изпълнена от професионални артисти, ще пресъздадем самото събитие. В програмата ще участва и ансамбъл „Странджа”. Ще се проведе тържествена заря-проверка, в която за първи път ще участва гвардейски духов оркестър. Целта ни е съборът да е много по-тържествен, мероприятията по-издържани, още повече че ще честваме кръгла годишнина. Всеки , който избере да дойде на Петрова нива, ще остане впечатлен. Аз мисля, че именно тази историческа местност трябва да бъде предпочетена за посещение от хората от цялата страна.

- С финансирането как се справихте?

- Получихме едно финансиране от министерството на отбраната – 5000 лева за музеите,  както и от Тракийското дружество, с което правим една конференция, в която ще вземат участие интересни историци, темата ще бъде Илинденско-Преображенското въстание. Това вече става традиция, защото го правим за втора година. По време на форума проф. Иван Филчев ще получи приза „Почетен гражданин на Малко Търново”. Той е роден в Малко Търново и тази година ще навърши 90 години, посветил е много от своята научна работа на Странджа и нейното минало и култура.

- Забраната за слушането на попфолк ще бъде ли и тази година в сила. Помним преди години касетофоните край колите, които бълваха тази музика?

- Да, пуснал съм заповед, с която чалгата се забранява. В момента още сме в процес на работа по организацията на събора. Исках да побързаме с изпълнението на една малък проект чрез фонд „Земеделие” за нова сцена, пейки и алеи. Не е довършено изграждането им, но съм говорил с фирмата-изпълнител районът да не изглежда като строителна площадка, за да може да посрещнем добре гостите. Ще има нови павилиони, където, който иска, ще може да покаже различни занаяти, характерни за Странджа – грънчарство, килимарство, тъпани и гайди, а не чаршафи и други цигании. Направили сме щандове, за да бъде подредено, да няма досегашните сергии.

- Сувенирите с бита и историята на Странджа ли ще бъдат свързани?

- Да, от бита и свързани с културата на Странджа. Направили сме големи плакати на кап. Стамат Икономов, на Лазар Маджаров, на Георги Кондолов. Вчера бях на Петрова нива да проверя как ще посрещнем гостите, продължават строителните работи, но всички много се постарахме събора да протече изрядно.

- След събора на Петрова нива започват и летните културни празници в Малко Търново. Те оживяват ли района?

- Определено мога да кажа, че тази тенденция се наблюдава. Много хора, които са от Малко Търново, но живеят в Бургас, София, Варна си планират отпуските така, че да дойдат в този период в Странджа. За 14-ти пореден път се провежда пленер по живопис, скулптури се правят, вече дойдоха художниците, за да може да се вдъхновят и четката им да върви по-лесно по платното. Всеки ден сме се погрижили да е интересна програмата. Много исках и Нешка Робева с нейния спектакъл да дойде тук, но не можахме да стигнем до споразумение. Каквито възможности имаме – всичко сме използвали, но знаем какво е финансовото положение на общините. Въпреки това има до 25-ти август програмата е интересна и разнообразна за всички, които ще посетят Малко Търново.

ПРОГРАМА

17 август 2013 г.

11:00 ч.- Научна конференция на тема: „110 години от Илинденско- Преображенското въстание”- организатор Тракийски научен институт към Съюз на Тракийските Дружества в България /приложена програма на конференцията/

14.15ч – Документален филм за Илинденско-Преображенското въстание по спомени на потомци на участниците във въстанието

Филмът е съвместна работа на Исторически музей Малко Търново, Военно-исторически музей гр. София, студенти на УНИБИТ гр. София.

17:00 ч.-   Мемориален пробег „Петрова нива”

19:30 ч. - Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий - храм-костница „Света Петка”

20:00 ч.- Възстановка на конгреса, проведен през 1903 г. и обявяване на Преображенското въстание – организатор Национално дружество „Традиция”

20:30 ч. -   Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала

-             Заря-проверка

Представителни части от Военноморски сили - Военноморска база- Атия

Представителни части от Национална Гвардейска част и представителен духов оркестър

21:00 ч. – Празничен концерт с участието на ансамбъл „Странджа”




1
Коментара
Почина известен журналист
Почина известен журналист 21/05/2024, Вторник 17:57 1
Флагман.БГ Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица 21/05/2024, Вторник 17:15 2
1
Коментара по темата
1.
Урдовиза
19.08.2013 12:13:24
1
2
Поздравления за кмета на Малко Търново ! Най-после тази община да има кмет, който да носи патриотичният дълг в себе си ! Нека продължава святото дело, за да помним героичните подвизи на наще герои, дали живото си за свободата на България !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни  Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица Нямам как да бъде раздвоена - 50 на 50, хем кариера, хем мъж Награждават най-успешните учители в Бургас Награждават най-успешните учители в Бургас Събитието е посветено на честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Кметът на Общината Марин Киров обяви 22 май за ден на траур Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Нямало е разговор, в който да е било предлагано на Пеевски да стане премиер, категоричен бе съпредседателят на ПП/ДБ Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ
Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори