×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кастрират котките в Бургас, съседи във война, едни ги хранят, други ги тровят


Кастрират котките в Бургас, съседи във война, едни ги хранят, други ги тровят
Животните са мили, гальовни, красиви и много, много опасни, ако носят зарази, а всяка втора бездомна котка е приносител на болест
12 Август 2013, Понеделник, 18:04 ч.

Страшни зарази сеят милите животни, предизвикват аборти, раждане на мъртъв плод, ослепяване, оплешивяване, тении и тетанус

 

От няколко месеца в Бургас върви кампания по кастрация на уличните котки. Специални екипи правят капани, залавят животните и ги кастрират в специална лаборатория, каза шефът на кучешкия приют Димо Стрялков. Причината е огромната през последните години популация на уличните котки, изчезването на естествения им враг – бездомните кучета. Специално обучени хора от приюта ловят писани по сигнали на граждани, а сигналите валят от всички комплекси на града. По план Бургас трябва да се отърве от огромната напаст до две години. В това време обаче избухват непрекъснато междусъседски войни. Едни от съседите звънят в общината и се оплакват от бълхи и зарази, а други твърдят, че котета били техни и ги хранят пред блока. Работниците се чудят какво да правят, когато бодра пенсионерка заявява, че тя стопанката. Докато едните се ядосват, че няма къде да играят децата им и се плашат от зарази, а другите ги кълнат, че посягат на милите животинчета, все по-често навлиза методът – помогни си сам. Изпатили си от котешки зарази хора, са открили метод да се справят с напастта. А той е – килограм риба, обилно напоена със спирачна течност, разказва Дончо Киров, чието дете лежи във ВМИ с опасност да изгуби зрението си, след зараза от токсоплазмоза в остра форма. В края на краищата децата ли са по-важни или котките – пита той. Убийци! - крещят разплакани пенсионерки, когато видят котешки трупове край контейнерите за боклук. Работнички от „Чистота“ все по-често намират умрели животни, в храстите. Двете групи на приятелите на животните и защитниците на децата си са в непримирима война, но изходът е един – кастрация. В момента в Бургас броят на уличните котараци е достигнал санитарния максимум и става опасно. Малко неща наистина могат да бъдат по-умилителни от малко котенце, а едно от най-трудно устоимите желания е да го погалиш. Особено когато е бездомно и умолително се отърква в краката ти. Колкото и чистоплътни да са котките обаче, те могат да причинят доста неприятни заразни болести - не само при одраскване и ухапване, но дори и при галене. Освен характерните и за други животни болести като тетанус, бяс, тения, котките могат да бъдат преносители и на други, типични само за тях зарази.

ТОКСОПЛАЗМОЗА: Това е най-известната "котешка" болест. Причинител е toxoplasma gondii - паразит със сложен цикъл на развитие. Котките го отделят със слюнката, урината, фекалиите и млякото. Заразяването при човека може да стане през устата - при консумация на замърсени от котка храни, при немити след досег с котка ръце. Токсопразмозата е много опасна за бременните жени, особено в първите месеци от бременността. Стига се до аборти, уродства на плода или раждане на мъртъв плод. След попадане в организма на човека или животните, токсоплазмите започват да отделят токсини, които предизвикват алергични реакции. При хората, които не са бременни, токсоплазмозата предизвиква възпалителни огнища предимно в бъбреците, черния дроб, лимфните възли и очите. При ненавременно лекуване рискувате да останете с един бъбрек, или да ослепеете.

ФЕЛИНОЗА: Известна е още като зараза от одраскване на котка. Това е остра инфекциозна болест, а причинителите принадлежат към групата на хламидиите. Те се въдят в организма на гризачи и домашни птици. Ролята на котката е пасивна - тя е само преносител и не боледува. При почти половината от случаите предаването на заразата става при одраскване от котка. Входната врата на инфекцията са кожата и лигавиците. От там по лимфен път заразата стига до регионалните лимфни възли, където се размножава и предизвиква възпаления. Инкубационният период е средно 2-3 седмици. Почти задължително на мястото на проникване на инфекцията се развива възпаление под формата на червено петно, което после става мехурче и накрая нагноява. Първоначално човек вдига температура, а след това се подуват възпалените лимфни възли - най-често под мишницата и на шията. Лимфните възли също нагнояват, стават леко болезнени. Другите симптоми са треска, обща слабост, гадене, уморяемост и увеличение на черния дроб и слезката. По-редки усложнения се получават гърчове и менингоенцефалит. Лечението е с широкоспектърни антибиотици, назначени от лекар, и хурургична обработка на лимфните възли.

МИКРОСПОРИЯ: Болестта се причинява от вид гъбички - дерматофити. Те са широко разпространени, но не всички са опасни за човека. Домашни и диви животни също боледуват от тях, но само някои видове се срещат при кучетата и котките, откъдето се пренасят и към човека. Най-често засягат децата. Характерно за тези гъбички е, че поразяват тъкани, съдържащи кератин - косата, кожата и по-рядко ноктите. Заразяването става при пипане на болно животно. Неприятното е, че микроспорията може да се предава от човек на човек, затова и при малките деца се проявява епидемично. По окосмената част на главата се развиват единични или множество окръглени плаки. Космите са начупени ниско на нивото на кожата, кожата е зачервена, а при по-дълбоката форма на болестта следва загнояване. Плаките са покрити с люспи, подобни на трици. Ако не се предприеме лечение, засегнатите полета от кожата се сливат. Цветът на кожата е червеникаво-виолетов, като коренчето на косъма е разширено. Често може да има температура и да се засегнат съседни лимфни възли. Болестта може да бъде доста упорита. Лечението е дълго трудно. Така че да погалим ли коте, или да отминем, решете сами.




Автор
7
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
7
Коментара по темата
7.
Ваня
12.06.2020 07:32:59
1
3
Една от най-гнусните, неинформирани и непрофесионални статии, които съм чела, който я е написал/а едва ли е завършил гимназия и звучи все едно вчера е излязал/а от село! Държавата трябва да предприеме мерси и да кастрира и отвори приюти за горките животни. Пълно безобразие и от типичните българи-байганювци, които нямат и капка съвест и не си кастрират животните, а ги хвърлят и после тровят. Такова нещо в чужбина няма да видиш. Просто нямам думи за тази държава и идиоти, които я населяват.
6.
В
10.05.2019 14:43:21
0
2
Уличните животни са на улицата заради нас, хората. С цялото ми уважение, но никой, ама никой не е в състояние да ме спре да ги храня и да им помагам при нужда.
И..... не, не съм пенсионерка.
Млада жена с 11 годишно дете. Приятелите ми са също млади хора с малки деца. В случая колко си възрастен е без значение. Няма "война " между любителите на животни и родителите на деца. Това са глупости. Даже напротив. Нашите пенсионери за дебили и злобари, а млади семейства с малки деца се чудят как да спасят поредното котило изхвърлено в торбичка, защото някое говедо не си е кастрирал дом. любимец. Това с отровата не е решение и е подсъдимо,но нашата държава е в зората за прилагането на даден закон. Убийството на животно ТРЯБВА да се третира като престъпление.
НУЖЕН Е ЗАКОН, КОЙТО ДА ЗАДЪЛЖАВА ВСЕКИ СТОПАНИН ДА СИ КАСТРИРА ЖИВОТНОТО!!!!
РАЗВЪДНИЦИТЕ ДА СА ПОД СТРОГ КОНТРОЛ. САМО ТОГАВА НЯМА ДА ИМА БЕЗДОМНИ, СТРАДАЩИ ЖИВОТНИ И ОСВЕРИПЕЛИ ЧОВЕЧЕТА, КОИТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ САМО ТЕ ИМАТ ПРАВОТО ДА ЖИВЕЯТ.
5.
варна
08.09.2013 13:23:20
3
5
Във Варна е същата история,по заведения,градинки,контейнери за боклук!!!!!Ама общината казва...нищо не можем да направим-във Варна няма изграден приют за котки и това е!Ще си тънем в помия...
4.
около бл. 11 в
13.08.2013 11:10:06
6
5
к/с зорница гъмжи от котки. Има семейство, което храни от близо три години безпрепятствено около 30 котки в тревната площ до вх. 6 на блока. Там е пълна зараза!!!!!!!!!!!!!!Вземете мерки незабавно!!!!!!!!!!!!!!!!
3.
I am another you
13.08.2013 10:19:23
6
14
Ники, пожелавам ти в другия живот да се преродиш котка и най-правоимащите на тая планета да се разпореждат с живота ти. Всички сме едно, хора, животни растения- останалото е илюзия!
2.
Ники
12.08.2013 20:26:59
17
20
Не ме интересуват софийските кучета! Детето ми - момиченце, цяла година беше без коса заради котка-помиярка. Да ги трепят!
1.
аз
12.08.2013 20:14:51
9
6
по-добре котки, а не кучета.... отидете в софия и ще ви е приятно ли в 2-3 през ноща да се събуждате от глутница кучета....да не говорим когато се прибирате през ноща
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори