×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо трябваше да арестуват апелативния прокурор на Бургас Емил Христов още през юни 2012 г.


Защо трябваше да арестуват апелативния прокурор на Бургас Емил Христов още през юни 2012 г.
Според свидетелски показания пред спецсъда в София прокурор Мила Георгиева от ВКП събирала данните за някогашния си шеф от Окръжната прокуратура в Бургас
07 Юли 2013, Неделя, 17:42 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимки: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА и интернет

Срещу разобличаването му прокурорът от ВКП Мила Георгиева предложила на свидетел да го изведе в чужбина
Разпит на основния свидетел на спецпрокуратурата Тодор Атанасов, проведен от специализирания съд в София в две части – на 8 март 2013 г. и на 29 март 2013 г.,  по мегаделото срещу бургаския бизнесмен Венцислав Чамурджиев, обвинен като главатар на организирана престъпна група за  лихварство и рекет, хвърля известна светлина не само върху некадърността на ГДБОП и ДАНС, но и върху методите за разчистване на сметки в самата съдебна система. Флагман.бг разполага с протоколите от този разпит, от които публикуваме части със съкращения, неоказващи влияние върху смисъла на казаното и без редакторска намеса.

В разгара на новите назначения в бургаската прокуратурата, онзи ден няколко електронни сайта едновременно излязоха с публикации, в които се твърди, че получили по анонимна електронна поща материал от стенограми по приложени към тях спецразузнавателни средства. Записи не се появиха в ефира. Целта обаче беше да се внуши, че няколко прокурори, между които и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов раздават постовете в съдебната система. Разговорите са били водени в навечерието на попълването на ВСС с квотата от обвинителите. Едновременно с това се припомня и как през юни 2012 г. Емил Христов е трябвало да бъде арестуван.

Действително, на 21 юни 2012 г., едновременно в няколко сайта се появи дописка, че предстои арест на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов – за манипулиране на обвинения и връзки с престъпния свят и че досъдебното производство се води от Софийска градска прокуратура. Разследването срещу него било започнало след двугодишна проверка от Инспектората на Върховната касационна прокуратура, но оттогава досега тази проверка обикаляла между ВКП, СГП и Етичната комися към ВКП и така и не е стигнала до Висшия съдебен съвет, намеква се отново за връзките с престъпния свят и за снимки с престъпници. (Виж подробности тук)

Ето показанията на Тодор Атанасов от Бургас:


Тодор Атанасов
"Мен ме прибраха на 5 март 2009 г.  за 72 часа и ме пуснаха под домашен арест.  В този период направиха така, че до мен да достигне информация затова, че апелативният прокурор Емил Христов и моят приятел от 20 години Венцислав Чамудржиев са направили постановка да арестуват мен и Любен Джубрилов. Но за да говоря искам да бъда оттук нататък с адвокат, защото започвам да говоря с имена  на магистрати – Емил Христов, Мила Георгиева (прокурор от Върховна касационна прокуратура, бивш прокурор от Окръжна прокуратура Бургас, подчинена като субординация на Христов до 2001 г., когато замина за ВКП). Ще говоря и за шефа на ГДБОП (Станимир Флоров).  Много имам какво да кажа – за неща, в които са ме карали да участвам, както и за хора, които съм търсил, за да изпълнят тази цел.  Аз съм ги призовавал, аз съм ги карал да се държат по начини, които се изискваха от мене, аз съм ги вкарвал в дадени ситуации. Чувствам се застрашен да говоря без адвокат.“
 
Съдът преустановява заседанието, считайки че следва на свидетеля да му бъде осигурена възможност за консултация с адвокат и го насрочва за 29 март 2013 г. от 10 ч. Ето част от продължението, засягаща ролята на апелативния прокурор Емил Христов в тази история:

„Когато се заговори, че Венци ме е предал на прокурор Емил Христов да ме задържи и да ме обвинят за лихварство – мен и още трима, за да бъдем организирана група, на следващия етап от разследването бях извикан в бургаската полиция - в БОП, където беше началникът Златко Канев. След 4-5 минути влезе Милен Димитров (директор на ОД на МВР).

Говорихме обстойно повече от час за моите отношения с Венци, с когото се познавам повече от 20 години. Казаха, че знаят за убийства, за които аз съм знаел от Венци – това го каза шефът на БОП Канев. Казаха да си помисля и да реша дали да им съдействам  да уличат Венци Чамурджиев  в лихварство, рекет, побои, убийства – каквото се получи. Като срещу това те да ми помогнат да си оправя тежкото положение – да ми вдигнат запорите, които имах за около 2 млн.лв., наложени от комисията Кушлев върху имотите ми.  И че като вдигнат тези запори ще мога да ги продам, за да си върна пари на банките. 

Върнах се вкъщи при жена ми, помислихме 3-4 дни, след което отидох при разследващата полицайка Ренета Пеева. В нейния кабинет, в нейно присъствие  почти един цял ден, с Канев и с един Милен – оперативен работник в БОП говорихме за схеми чрез кои мои познати, близки и приятели, които познават и Венци можем да го вкараме в капана. Спряхме се на шест човека – Едуард Михранян, Иван Фратев, Димитър Маринов – Лебеда, Мехмед Хюсеин Мехмед, Митко Трояновския, Любо - с автокъща в Бургас. Аз познавам сериозни хора, той като внасям скъпи коли от Германия за по 100-150 хил.евро и имам  парични взаимоотношения с тях. Трябваше да записвам разговори с тези хора, от които да е видно, че съм заплашван от Венци,  че той ми дава пари и аз съм ги раздавал като мои срещу лихви.

Така започнаха срещите си с оперативния работник Милен и с Канев – в полицията и извън полицията. Станах „ухо“ , искаха от мен да съм повече от информатор, защото трябваше да въвличам една фирма, която е на пристанище Бургас , която по думите на полицаите била близка до Венци, че се занимава с наркотици от корабите, че Венци е замесен в проституцията  и т.н.

Но не допусках, че нещата ще стигнат до София и че чрез Венци искат да хванат Емил Христов. В края на лятото на 2009 г. в Бургас дойде комисия от пет души  от ДАНС и те казаха, че разследването се мести в София, трябва да съм  непрекъснато на разположение на ДАНС и ГДБОП. Започнаха да ме разпитват за снимки, на които присъства Емил Христов. Беше ми показана снимка, на която съм аз, Емил Христов, Иван Лихваря от Бургас и Димчо (Димчо Кирязов – бивш шеф на районната митническа дирекция в Бургас до 2008 г.,), който беше митничар. На снимката имаше човек с гръб и аз трябваше да кажа, че това е Венци. 

По повод Емил Христов са ме карали да провеждам срещи с него и да ги записвам – уведомяваха ме от БОП- София къде е Христов и ме караха да отида там, за да му задавам въпроси дали може да ми оправи делото, което ми водеха от комисията Кушлев. , но най-вече да говорим за Венци. Нещата в София минаха извън  всякакви граници. След многобройните ми срещи в БОП, бях извикан в съда в София – в тая сграда, където гръмнаха Златко Баретата. Там беше прокурор Мила Георгиева, един от шефовете на ГДБОП –  Сашо, висш началник, имал съм много срещи с него (има предвид шефът на отдела за борба с корупцията в съдебната система – Александър Иванов, каквото уточнение после се прави ) и още един прокурор, но не му знам името. Бях вкаран в съдебна зала, в която имаше съдия, още един прокурор и разследващ полицай. Бяхме около 7-8 човека вътре. Мила стоеше там. Това се случва през ноември 2010 г., когато Венци Чамурджиев вече беше задържан.

В залата ми беше казано, че трябва да започна да говоря за Емил каквото знам, за връзките му с Венци, за контактите му. Казах им, че няма да говоря такива неща, а те отговориха, че тогава ще ми повдигнат обвинения. Ако им помогна, ще ме направят защитен свидетел. Мила Георгиева говори по мобилния си телефон с някой за мен. После дадоха 10 минути почивка, казаха да изляза навън, а те останаха вътре. Като ме вкараха вътре, Мила Георгиева каза, че се разбрала за всичко – че могат да ме изкарат в чужбина като защитен свидетел  – само да свидетелствам срещу Венцислав Чамурджиев и срещу Емил Христов. Всичко това го ръководеше Мила Георгиева. Казах им, че такива неща не мога да кажа, обяснявах им го по мой начин. Тогава Мила Георгиева каза, че ще ми повдигнат  обвинения и че ще ме арестуват. Другият прокурор каза на Мила Георгиева, че няма основание да ми повдига обвинение. Мила Георгиева каза, че съм се занимавал с проститутки и имала човек, който щял да го потвърди, бил съм лихвар и щели да ме осъдят. Тези думи не бяха протоколирани. Аз бях с адвокат Тодор Досев и той седеше като насран. Държаха ме около час в сградата на съда. Като ме пуснаха навън, бях жълт, дадох си сметка докъде съм стигнал. Въвлякох във всичко това и жена ми Мирослава, която има проблеми с говора, нея като я разпитваха всичко й беше поднесено на готово, само трябваше да отговаря с „да“ и да се разписва. Въвлякох и нея, че Венци я е заплашвал, че ще я направи проститутка, а от синовете ни дилъри на наркотици.  А това го замислиха разследващите...“

Очаквайте продължение.В категории: Темида


12
Коментара по темата
12.
Ресто
03.06.2016 20:29:53
1
1
Този от снимката-Димчо Кирязов да не е оня с диабета и с изкривената от страх крива физиономия??????????????
Този няма да го бъде..........
11.
Гайдата
15.12.2013 19:24:56
0
0
Илиянчо ушляндърче ли е бил... ах сега колко неща си навързвам,дано поне брат му не е..
10.
ПБ
18.07.2013 16:11:00
2
6
Венци ако знаеше колко го топиха не само Тодор и Илиан, а всички цървули, които е изкарал от калта ... За да си изчистят имената, ще вкарат човека в затвора .. Дано Венци да се пребори с тази помия в която го забъркаха, защото наистина не заслужава това.
9.
ТОШО
11.07.2013 13:40:58
1
9
Ей, Тошо що се правиш на абдал, я си кажи колко хора запали покрай лихварството, от колко хора взе лихви? Продал си си душата на ЗЛОТО, не се оправдавай а си сърбай попарата!
8.
chenge
08.07.2013 22:12:18
1
6
VENCI ako znaesh kolko te topiaxa Tomito i Ilian losho shteti stane tezi glupavi statiki niama da te spasiat za sajalenie
7.
krasi
08.07.2013 22:07:26
3
8
kasbova kolko ti plati venci tomito ot strax ot venci se izvartia na 189 gradosa venci ot 20 godini dava pari na lixva celia grad go znai
6.
#
08.07.2013 19:29:35
2
11
Поредната ти голяма гнусотия Касабова.
Вярно е ,че трябва да се храниш но не по този начин.
Тази преданост към Емил Христов чиста ли е или шумят пари.
Засрами се. Как ще гледаш хората в очите.
Позор.
5.
Касабова
08.07.2013 19:21:39
2
8
И този път съдът по правата на човека ще констатира за втори път че не си отговорен журналист и не проверяваш информацията си.Смесила си дела,институции и хора.Кавичките няма да те спасят.
Имаш проблем с правосъдието мила.
Честито
4.
ss
05.07.2013 22:55:23
3
16
вси4ки пари които е взел емил христов през годините за лекарства да ги дава 100 години да се ма4и и да гледа как вси4ко мило около него умира в страшни мъки и да помни колко 4овешки съдби е погубил....а на края на ЖИВОТА СИ НА СЕРИЕН ИЗНАСИЛВА4 ДА ПОПАДНЕ 4Е ТОЙ ДА ГО УМОРИ...ДАНОООООООООООООООО
3.
Касабова, засрами се!
05.07.2013 19:18:46
3
21
Касабова, колко ти плати Емил Христов за това писание? Да ти припомним ли защо те изхвърли Валери Симеонов от "Десант"? И после острието ти Вальо К. ходи два месеца като напикано мушкато от страх де не го махнат от хранилката. Много си алчна, Касабова- нямаш ни съвест, ни срам! Затова не се питай за някой неща, които не ти се случиха в живота.
2.
Възмутена
05.07.2013 17:06:07
3
11
Касабова, ПРОВЕРЯВАЙ си информацията преди да цитираш имена , защото пак ще си на съд!!!!!
1.
Явор Колев
05.07.2013 15:57:55
2
19
еми детенцето на убитият Стоянов по делото Гранити, чието наследство прокурор Емил Христов си прехвърли 3 дена след изчезването на човека, сигурно вече може да чете. На него обяснете как апелативен прокурор може да те лиши от законното ти наследство.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Учени мълчали за лабораторния произход на пандемията, за да не ги обвинят, че поддържат Тръмп Учени мълчали за лабораторния произход на пандемията, за да не ги обвинят, че поддържат Тръмп Бившият президент бил „расист“ и те не можели да се обвържат с негови изказвания, било страшно и пагубно за кариерите им Страстен и бърз в леглото – проблем ли е Страстен и бърз в леглото – проблем ли е Мъжът има език и поне няколко пръста на ръцете си, не бива да се притеснява да ги пусне в действие Въпреки гласуването с машини: Печатат 366 000 хартиени бюлетини за МИР-Бургас Въпреки гласуването с машини: Печатат 366 000 хартиени бюлетини за МИР-Бургас 364 569 е броят на имащите право на глас в района според предварителните избирателни списъци Изследвания доказаха: Водата в Добрич и в курорта „Албена“ не става за питейно-битови нужди Изследвания доказаха: Водата в Добрич и в курорта „Албена“ не става за питейно-битови нужди РЗИ взе проби след постъпили сигнали Бургазлия от най-елитния университет в света: Математическата гимназия ми даде всички основи Бургазлия от най-елитния университет в света: Математическата гимназия ми даде всички основи Виктор Балтин следва биологично инженерство в Технологичния институт в Масачузетс MyLondon: България е отворила границите си за всички британци, не е нужна ваксинация и тест MyLondon: България е отворила границите си за всички британци, не е нужна ваксинация и тест Въпреки нарастващия брой случаи на Covid и притесненията около индийския вариант, много държави ще посрещат ваксинирани британски туристи без карантина Утре „запушват“ едната тръба на Траянови врата Утре „запушват“ едната тръба на Траянови врата Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон Вече е късно да се мисли как да се привличат туристи за лятото, твърдят от асоциацията Мускулест мъж стресна Бойко Борисов по време на поход, експремиерът пита: Наш ли си? Мускулест мъж стресна Бойко Борисов по време на поход, експремиерът пита: Наш ли си? Покани го пред къщата му в Банкя на следващия протест Отлична новина за туризма! България влезе в зелената карта на ЕС за Covid-19 Отлична новина за туризма! България влезе в зелената карта на ЕС за Covid-19 Да използваме летните месеци и масово да се ваксинираме, призова здравният министър
Жилищна сграда рухна, най-малко петима са загинали Жилищна сграда рухна, най-малко петима са загинали Инцидентът е станал в Китай, на мястото са пристигнали над 400 спасители След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят Българинът е сгоден за Дарси от края на миналата година, но сега отношенията им са под голяма въпросителна За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд За денонощие са регистрирани 9120 случая Астролог предрича каква ще е в бъдеще дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл Астролог предрича каква ще е в бъдеще дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл Момиченцето се роди на 4 юни Двама пилоти и 7 парашутисти загинаха в самолетна катастрофа в Русия Двама пилоти и 7 парашутисти загинаха в самолетна катастрофа в Русия Още 17 души са ранени при фаталния инцидент в Кемеровска област Хеликоптер с избирателни урни се разби в Иран Хеликоптер с избирателни урни се разби в Иран Един човек е загинал, 11 са ранени   Мъж е намерил картини на 350 години в кофа за боклук в Германия Мъж е намерил картини на 350 години в кофа за боклук в Германия Властите разследват случая Лондон може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020 Лондон може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020 От УЕФА обявиха, че имат план Б Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина В 68 държави ще имат възможност да гласуват българите в чужбина От днес влизаме в Гърция и с отрицателен бърз антигенен тест на хартиен носител От днес влизаме в Гърция и с отрицателен бърз антигенен тест на хартиен носител Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната граждани, независимо от вида транспорт,  които пристигат от  т. нар. зелени държави
Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Може да задействам план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите Виц на деня Виц на деня – Жена ти умее ли да готви?
– За умеене - умее, ама аз не умея да ям, това, което готви.
Виц на деня Виц на деня - И как разбрахте, че трябва да отслабнете?
- Ами когато паднах в една водопроводна шахта и не паднах!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много ходят на фитнес, защото са дебели, но никой не се сеща да ходи в библиотеката, защото е прост!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори