Днес е Черешова задушница
22 Юни 2013, Събота, 10:47 ч.
Денят е свързан с поверието за прибиране на душите на всички покойници
Днешният ден е посветен на почитта към починалите близки. Това е втора задушница за годината и се нарича Спасовска или Черешова.
Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".
За помена се приготвя "коливо" - варено подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.
В категории:
Бургас
Изгониха диджея Иван от Big Brother заради агресия
02/11/2025, Неделя 08:08
0
Шерцингер гледа българско предаване
Гери от Игри на волята потъна в скръб (СНИМКА)
01/11/2025, Събота 21:37
0
Какво се случва с Крисия и Никола Цолов?
В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години
01/11/2025, Събота 21:00
6
Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности
01/11/2025, Събота 20:49
0
Тайна съставка прави перфектни тези палачинки
01/11/2025, Събота 20:28
0
Масова стрелба до България
01/11/2025, Събота 20:17
4
Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им
01/11/2025, Събота 20:00
2
Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов
01/11/2025, Събота 19:48
0
Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле
01/11/2025, Събота 19:31
0
