×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хирург оперира гларус, а еколози съветват да го пъхне в кашон и да им го прати по пощата


Хирург оперира гларус, а еколози съветват да го пъхне в кашон и да им го прати по пощата
Д-р Любомир Калудов отнесъл у дома ранената от автомобил птица, фиксирал счупеното и искал да я предаде на природозащитниците, но такива очевидно няма
17 Юни 2013, Понеделник, 16:54 ч.
Автор: Флагман.бг Снимка интернет

А иначе в новата база край Природозащитния център „Пода“ са налети огромни пари с твърдение, че бранят птиците

„Снощи пред мен една кола блъсна гларус и му счупи крилото. Спрях, естествено, взех птицата и вкъщи й наместих и фиксирах счупеното. Днес се обадих в дружеството за защита на птиците. От Природозащитен център „Пода" една любезна госпожица ми обясни, че те са само център за туристи, които срещу заплащане наблюдават птиците. Да съм затворел гларуса в един кашон и по пощата да го изпратя в Стара Загора. Глупости! Ще го отглеждам докато се оправи. Чудя се само от кого защитават природата на Пода.“

Това е статусът на известния пластичен хирург от Бургас д-р Любомир Калудов във фейсбукпрофила му тази сутрин. Ако е вярно, а ние не се съмняваме в това, защото д-р Калудов е една от известните фигури в обществения живот на региона – не само като лекар, но и като писател и публицист, то тогава е срамота толкова много средства на общината и държавата да се наливат там и да се твърди колко голяма дейност се развива. Срамота е в сайта им да пише, че Природозащитен център „Пода” е изграден през 1997 г. от Българско дружество за защита на птиците и в него се прилага най-модерната концепция за управление на защитена територия, чрез преки природозащитни, образователни, информационни и туристически дейности, пречупени през функцинирането на Природозащитен център. Както и че Българско дружество за защита на птиците се е ангажирало с нелеката задача да стопанисва и управлява защитена територия. БДЗП имало и План за управление на защитената местност Пода. Припомняме, че край Бургас е изграден център, в който еколозите твърдят, че са концентрирали широк спектър природозащитни, образователни и информационни дейности.


В категории: Животът


16
Коментара по темата
16.
Л.Калудов
19.06.2013 11:06:05
0
5
Ха-ха-ха! Голям майтап с моя постинг за гларуса. Във ФБ получих добронамерени съвети от приятели. Бедата стана, когато някой флагмански журналист написа ядната статия „Хирург оперира гларус...” След това научих за себе си следните неща:
- постоянно съм на няколко ракии.
- липсва ми обща култура и не съм никакъв доктор
- гларусите са грижа на общината /кметът защо спи?/
- в Бургас не може да се лекуват КАДЪРНО птици./даже и кокошки/
- природозащитата е сложна материя – занимава се с бракониерство, управление и осведомяване. Който не е специалист – да си мълчи и да се се изказва некомпетентно.
- защо изобщо се обаждам, като не съм прочел никаква информация.
- в Стара Загора постоянно с автобуси пристигат птици.
- не мога да направя елементарната разлика кое е ветеринарна медицина.
- цялата информация е най-обикновена клевета...
За приятелите – птицата е добре, изяжда по половин килограм цаца на ден, изкълвала ми е всички пръсти и се научих да я храня с ръкавици.
За останалите - http://bspb.org/category.php?chPage=1&menu_id=21 В основните дейности на „Пода” е написано „грижа за ранени птици”. При Димо това наистина се случваше, Бог да го прости.
15.
Крумов
18.06.2013 14:31:25
0
4
Поздравления за постъпката на доктора. Всички сме много комепетентни в тази държава, но колко от нас биха помогнали на страдащ, камо ли на птица. По този повод коментарите за личността на доктора ми се струват нелепи. Да, има такива случки, но има и хора, които да помагат, не е нужно проучване, за да се досетим - малко са такива хора.
14.
РИОСВ Бургас
18.06.2013 12:31:25
3
2
Господинът трябва да отнесе сигнала си към експертите на РИОСВ Бургас. От години работим с прекрасния екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и природозащитен център Пода. Това е единствената организация, която развива природозащитата в България. Това, за което говори г-н Любомир Калудов, е ветеринарна медицина. Моля, преди да публикувате дадена информация, проверявайте нейната достоверност, защото в противен случай материалът се прехвръща в най-обикновена клевета и криворазбрана информация.
13.
Б.
18.06.2013 10:18:15
0
6
Тази статия е толкова некадърно написана.... Ако започна да се захващам за всяка дума, ще ми отнеме цяла вечност. От къде я измислихте тази нова база до ПЗЦ? Хайде първо прочетете малко информация, за това какви са функциите на центъра и започнете да правите разлика между природозащитен център и спасителен център. Реакцията на служителката е абсолютно адекватна. На всички ни е жал, за ранените птици, но не винаги може да се помогне. В случая, тя ви е посъветвала да се обърнете към спасителния център в Стара Загора, който за съжаление е единствен в България. Постоянно се изпращат птици там, които получават необходимата помощ. А това, че трябва да са в кашон..... какво да се направи? Няма друг вариант. И само още нещо - не се изпращат по пощата, а с автобус.
12.
Любител
17.06.2013 23:58:50
2
10
Здравейте на всички. Голама част от вас явно си нямат и ни най-малка представа от природозащита, закони и като цяло им липсва обща култура. Природозащитен център Пода не е спасителен център и няма абсолютно никакво законно право да лекува защитени видове птици. Няма ги условията, няма ветеринар, а само волиера за престой. Нещото, което те могат да направят е да ви свържат с институциите. Това са РИОСВ и общинета/Зеления телефон/. Въпреки създадените условия се помага на максимално много птици.
Относно гларусите - Те са грижа на общината. Най-логичното нещо, което могат да посъветват някой не специалист е да изпрати ранена птица в Стара Загора. Ветеринари, които да могат да лекуват КАДЪРНО птици и да са специалисти в тази област в Бургас не се намират!
И като за финал- Природозащитата не е само лечение на болни птици, а борба с бракониерството, управление за защитени зони, осведомяване на обществото и хиляди други консервационни дейности! Когато станете специалисти или сте помогнали на поне една птица моля изказвайте конпетентното си мнение!
11.
Ирод
17.06.2013 22:28:20
4
3
Случвало ми се е няколко пъти да нося на Пода пострадали птици. Докато беше жив Бат Димо винаги се онасяше с внимание и помагаше.

Не знам какво е положението в момента, но работата определено не звучи добре. Може би докторът се е обадил в туристическия център, а не на БДЗП, където със сигурност щяха да помогнат.

Така или иначе - адмирации за постъпката.
10.
бургазлия
17.06.2013 20:28:18
1
7
въпреки, че подкрепям д-р Калудов, мисля, че не е прав за ситуацията, както и тези които го подкрепят, защото на ПОДА наистина не се занимават с лечение на пострадали птици. нито пък в РИОСВ. единствено в Стара Загора има ветеринарен център за лечение на пострадали птици и животни. проблема е че хората не знаят, че при намерена пострадала птица, тя трябва да бъде транспортирана до Стара Загора, но това трябва да го направят точно от Дружеството за защита на птиците, а те не го правят или просто прехвърлят топката на РИОСВ, а пък РИОСВ е инспекция и това не е тяхна работа. така че при ситуацията на д-р Калудов има два варианта: единия е сам да лекува птицата, а другия е да я прати в Стара Загора.
9.
пора
17.06.2013 20:12:46
5
2
....и какво ще прави гларус в Стара загора
8.
sss
17.06.2013 20:12:36
1
2
П. Иванов ти си рядко прост екземпляр поздравления зя доктора
7.
ггггггггггггггг
17.06.2013 19:48:15
1
1
да верно сега малките се опитват да летят а все още им е трудно / само за блока по пътя гледам малки гларуси бягат ми ако ги тресне кола, тези организации какво правят на "пода" да дойдат в градовете кадето животните имат нужда от помощ, да ги хванат и преберат след 2 седмици сигурно ще литнат
6.
От Бургас
17.06.2013 19:34:03
3
8
П.Иванов, назад си с материала и възпитанието.Може да ти се наложи и ако се обърнеш към д-р Калудов, няма да съжаляваш. Дано не ти се налага, но на този свят всичко се случва. Д-р Калудов помага в беда.
5.
П. Иванов
17.06.2013 19:16:02
7
4
А "известния хирург" на колко ракии е на тази снимка?
4.
П. Иванов
17.06.2013 19:14:44
7
6
Доста глупава статия. Не съм чувал на Пода да има хирурзи, нито ветеринарна клиника. В Стара Загора има център, където могат да се погрижат за гларуса, и където щяха да помогнат, но господина трябваше да се погрижи за изпращането му там. А иначе квалификациите по отношение на природозащитниците са доста тенденциозни.

С две думи - Вашето издание не оставя впечатление на сериозно такова след тази статия. А известния г-н Калудов нямам щастието да съм чувал, въпреки че е толкова световно известен в Бургас, sorry. Язък Ви за претенциозното заглавие на сайта.
3.
анонимна
17.06.2013 18:56:43
2
3
Абсолютно вярно е всичко написано от д-р Калудов, преди месец търсих помощ от природозащитен център "Пода" във връзка с гларус, прострелян със съчма в крилото. Е, отговорът беше, че се грижат само за защитени видове, а гларусът не бил такъв. Помолих ги поне да ме насочат към ветеринар,аз щях да поема разноските, но в Бургас нямало такъв. Дадоха ми телефон на РИОКОЗ, където след 15минути прехвърляне по вътрешни номера и повтаряйки 5пъти молбата си, се оказа, че и те нищо не могат да направят. Е с какво се занимават тези хора, не ми е понятно...
2.
до д-р Калудов
17.06.2013 18:43:00
0
8
Г-н Калудов, отглеждал съм гларус, от малко току-що излюпено птиче до момента на излитане и за моя приятна изненада, гаро реши да се установи трайно в къщи. Лесно се отглеждат, не са капризни, хранят се с почти всичко което що- годе става за ядене. Ако решите да го задържите до оздравяването му, считайте, че имате добър, нахален, на моменти нагъл и брутален домашен любимец, но иначе са прекрасни. Единственият недостатък е, че много акат. Успех с отглеждането му, няма да съжалявате, бъдете сигурен в това!
1.
Любител
17.06.2013 17:41:20
6
6
Така е природозащитници има, но когато някое животно има нужда от тях, както миналата година имаше един щъркел в с.Тръстиково, те просто ми затвориха телефона, когато съобщих, че то има нужда от тяхната помощ. Явно всичко е един голям изкуствен балон, които е време да се спука...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори