×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нека издигнем кандидатурата на Елена Иванова за председател на Агенцията по туризъм


Нека издигнем кандидатурата на Елена Иванова за председател на Агенцията по туризъм
Благой Рагин - председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация смята, че дългогодишната шефка на Съюза на собствениците в най-големия курортен комплекс в България заслужава високия пост
07 Юни 2013, Петък, 11:54 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА, снимка и видео Иван КОЛЕВ

Шансът ни това лято никак не е малък, предвид конфликтите в Тунис и Мароко, кризата в Турция и наводненията в Централна Европа, но външните ни колеги не са сигурни, че ще успеем да се възползваме от ситуацията

-Господин Рагин, нека поговорим откровено за тютюнопушенето в заведенията. Новото правителство обмисля да отмени тоталната забрана. Вие сте изключително активен в дебатите, защитавате частичното връщане на цигарения дим?

-Тази тема две години се търкаля сред обществото и вече се изхаби. Но нека да внеса малко разяснение, защото има много хора, които все още не са в течение на самия проблем. За представителите на туризма този проблем не стои, защото вече от три години всички хотелиери в страната имат тотална забрана за тютюнопушене. Но нашата браншова организация е съставена и от хотелиери, и от ресторантьори. Аз като техен председател съм длъжен да застана зад искания им. Заведенията и ресторантите се оплакват, че има голям спад на оборота след въвеждането на забраната. На повечето места спадът е 30-40%, а на други достига и 90%.

Проблемът обаче е, че спорът крайно се политизира. Знаем, че отказът да се пуши на обществени места е правилната стъпка, това е една голяма крачка за България с борбата срещу никотина. Но в дадени моменти хлябът е по-силен от здравето. Ще сме най-щастливи и най-доволни, ако нашите клиенти се откажат от пушенето.

- Вие предложихте наскоро да се въведат поощрителни субсидии за заведения, които доброволно се отказват от цигарения дим. Би ли работил подобен метод у нас?

-Това е френски и американски работещ модел. Във Франция с 30 милиона евро годишно се субсидират онези заведения, които са въвели забраната и имат финансови проблеми. Парите им се дават, за да не фалират. В Америка ако си непушач, ползваш 5 дена повече отпуск. Назначават те с предимство на работа. С финансови лостове американците се борят вече 35 години с този порок и са успели.

В България десетки години бе модерно да запалиш цигара, нямаше филм, в който да не се акцентира на този порочен акт. Това е навик, наслагван с годините. Не може да се изкорени за 12 месеца. Разрешаването на този проблем трябва да е насочено към младото поколение, което за първи път поглежда към цигарите. Необходима е силна кампания, насочена към тях, да се слагат примерно билбордове , които да показват колко е вредно да се пуши.

Другият момент е, че тази забрана бе въведена в най-неподходящия момент, точно в разгара на кризата.

- Не мислите ли, че кризата е виновна най-вече за ниските обороти на ресторантьорите, а не забраната?

- Ако един човек, попаднал във водна стихия, водата му стига до врата, трябва ли да го бутнем надолу, за да се удави? Това се случи с бизнеса. Моите колеги ресторантьори са наясно с кризата, но тази забрана допълнително утежнява ситуацията.

57% от данъците са от сферата на услугите. В другите държави този процент е 10-12%. Ние не можем да се сравняваме с тях.

В Англия и Германия има тотална забрана, изключения обаче се правят в някои заведения. Ние като най-бедни, искаме да сме отличници, по-големи католици от папата, не става. Моите колеги са готови да участват в тази борба срещу тютюнопушенето, но не с толкава драстични мерки.

- Кои са първите действия на новото правителство, които според вас трябва да се предприемат, за да се помогне за разрешаването на проблемите в туризма?

- Преди един месец поканих фрески туроператори, за да видим какви са ни проблемите и да ни ги кажат едно към едно. Те казаха: „Уникални сте като материална база, но ви липсва рекламата, имиджът ви е много лош, трябва да го компенсирате.” Аз с нетърпение очаквам да се сформира екипът на новото правителство и ще поискам среща с финансовия министър за да подсигурим 20-30 милиона евро за външна реклама, като гарантираме 2 милиарда евро допълнително оборот. В момента разговарях с руски колеги, те са на същото мнение, рекламата ни е слаба. Хърватска заделят 100 милиона евро за външна реклама и получава 30 милиарда евро приходи. А нашата база е много по-добра.

Французите са готови да ни консултират безплатно. Рекламата е и наука, и изкуство. Едно от предложенията ни е да се теглят годишни кредити от 20-30 милиона евро и в края на отчетния период да се връщат с приходите.

Сега сме с 20% заетост, след рекламата се надяваме на 40%. При 20% заетост,  имаме 7 милиона туристи.

- Кой според трябва да оглави новата Агенция по туризъм?

- Всички колеги от БХРА искаме единодушно да издигнем кандидатурата на Елена Иванова, като шеф на Агенцията по туризъм.  Тя ще има подкрепата на цялата асоциация, но това е огромна отговорност. Ако обаче управляващите не се съгласят с нашето предложение, ние няма да играем на сърдити деца. Ние сме бизнесмени, ние можем да предлагаме, но глас имат, тези които са спечелили изборите. Готови сме да работим с всяко правителство в името на България.

- Какви са очакванията Ви за предстоящия летен сезон?

- Без да искаме световните събития работят в наша полза. Дали ще успеем да ги отиграем, зависи от самите нас. Наши външни партньори вчера ни се обадиха и казаха: „Прага е във вода, цяла Централна Европа е във вода. Проблеми има в Турция. Конфликти има Тунис и Марко. Сега е вашия шанс! Ако не се възползвате сега, може да нямате друг шанс!”




В категории: Бизнес


Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
9
Коментара по темата
9.
късметлия
11.06.2013 10:54:57
0
0
Аз съм твърдо "ЗА" да я издигнем и след това да й застанем плътно отзад, за по - добра опора...
А иначе кво да добавя, страхотни цици...
8.
Стария гларус
08.06.2013 10:48:27
1
3
100% тази кучка е джвакала гюдерията на тъпака Рагин
7.
Стария гларус
08.06.2013 10:43:34
1
3
Елена Иванова е едно тъпо курвендилче, което придоби хотел "Амфора" с измама и срещу класически свирки
6.
mitaka
07.06.2013 22:14:19
1
3
елена иванова. най голямата глупост
5.
Хотелиер
07.06.2013 19:44:26
1
4
Предложението е несериозно и непрофесионално. Този господин явно не е адекватен от нещо. Много добре знаем коя е Елена Иванова и подробности. По-добре засега да замълчим.
4.
ИРАГИН и МАЛОУМНИЦИТЕ от 5-км.
07.06.2013 17:13:50
1
5
ДО КЪДЕ СЕ ДОКАРАХТЕ ..... ДА ПРЕДЛАГАТЕ на МС ЕДНО НИЩОЖЕСТВО И В ПРЕКИЯ И ПРЕНОСНИЯ СМИСЪЛ ДА ОГЛАВЯВА АГЕНЦИЯ !????? АКО АЛТАВОТО ЛЕНЧЕ ВИ Е ПРЕДСТАВИТЕЛКАТА, ВРЕМЕ Е РАГИН и СИЕ ДА СИ ТЕГЛИТЕ КУРШУМА ИЛИ ПО ЛЕСНОТО, ПРОСТО СИ ВЪРЖЕТЕ ДВЕ 10 кг. ПУДОВКИ НА ВРАТА и СКОЧЕТЕ В МОРЕТО. АКО УСПЕЕТЕ ДА ИЗПЛУВАТЕ( КОЕТО НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ), ТОГАВА ЩЕ СЕ ЦЕЛУНЕТЕ С ЕЛЕНКА КРОКОДИЛА.
3.
Инжова
07.06.2013 15:40:47
2
5
Защо да не съм аз?
2.
ELENA
07.06.2013 12:55:28
1
6
Ami to turima zapocha s kavalite az pone sam dobra v ednoto da go lapam razbita se!!!
1.
еленке
07.06.2013 12:48:22
1
6
Eи вие луди ли сте бе, това е туризъм, нее въртене на кавали...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Зловещата сцена с крясъци и счупени прозорци се разигра в апартамент в блок 87, грози го присъда до 12 г. 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка Ето кои са те  Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите
Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори