×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Основното ядро на разочарованите от ГЕРБ ще се насочи към новите партии, една от тях е НФСБ


Основното ядро на разочарованите от ГЕРБ ще се насочи към новите партии, една от тях е НФСБ
Проф.Михаил Мирчев даде изключително точни прогнози на президентските и местни избори през 2011 г. Той бе първият от социолозите, които прогнозираха, че в следващия парламент ще има повече от четири политически сили
10 Май 2013, Петък, 13:33 ч.
Автор: Паралакс

Партията на ТВ СКАТ има потенциал не само да влезе в парламента, но и да спечели и 20 депутатски места. Методиката на голяма част от колегите е тотално сбъркана, изследванията им изобщо не могат да се смятат за представителни, каза социологът
Проф.Михаил Мирчев е роден през 1954 г. в София. Завършва висшето си образование със специалност "Социология" в СУ "Св.Климент Охридски". Кариерата му започва като социолог-изследовател в НИИМ. През 1990-ата година стана директор на Института, а от 1993-ата година става научен ръководител на АССА-М. В момента преподава политически науки и социология в УНСС и БСУ.        


-Проф.Мирчев, какви са прогнозите ви дни преди вота ?

-Доскоро изглеждаше, че резултатът на двете големи партии - БСП и ГЕРБ ще бъде горе-долу равен - около 20% от всички избиратели или 30% от действителните гласове. Скандалите от последните седмици обаче станаха прекалено драстични. Трябва да се отчете, че това отчайва много, особено наивните избиратели на ГЕРБ и те няма как да не се отдръпнат. Тук искам да припомня за ефекта на ядосаните избиратели през 2005 г. Тогава около 200-250 хиляди души в последния момент, се отказаха да гласуват за БСП. Подобно нещо беше направено и през 2009 г., когато се произведе масов гняв сред избирателите, нещо, което донесе допълнително няколкостотин хиляди гласа за ГЕРБ. Сега за трети път имаме подобна ситуация, масовият избирател вероятно ще бъде ядосан или вбесен точно в последната седмица, което вещае много неприятни неща за ГЕРБ. Те влезнаха в тези избори с идеята да получат някъде около 1,1-1,2 млн.гласа. Тяхното ядро е около 700 хил.. Тоест има 400-500 хил. гласа, ако действително бъдат отчаяни от своята досегашна партия, може да се откажат да гласуват за нея, което би било катастрофа за бившите управляващи, предвид голяма им амбиция да имат втори управленски мандат.

Казвате 400-500 хиляди ядосани гласове, къде ще отидат тези гласове?

При всички случаи тези отказали се гербаджии ще се разделят на две групи - част от тях ще се откажат да гласуват изобщо, поради което прогнозираната избирателна активност - 3,5 млн. може би ще спадне до 3,3-3,4 млн.. Другата част обаче от разочарованите от ГЕРБ, ще отидат при част от старите партии като СДС, ДСБ, може би към и „Атака“. Но основното ядро според мен ще се насочи към новите партии-дубльори. Те са 4-5 формации. Една такава дублираща партия, която много прилича на ГЕРБ, е „Горда България“. Друга е НФСБ, която всъщност дублира „Атака“ . Подозирам, че те могат да имат на тези избори равен или може би малко по-голям процент отколкото „Атака“. Дори Меглена Кунева, която загуби голяма част от периферията си, ще има втори шанс да получи 2% или 1%, за да прескочи съвсем мъничко бариерата.


 
НФСБ ще влезе в парламента и дори може да има 20 депутатски
места, смята социологът Михаил Мирчев
-Голяма част от вашите колеги дават по-нискът процент за НФСБ.

--Не е вярно, че колегите не даваха процент, те даваха около 2% . Не се отчита, че НФСБ има още 2,5 % от т.нар. периферия, която се крие малко в предизборните рейтингови изследвания и трябва да се приложи една малко по-специална методика, за да могат да станат видими. От изследване, което беше проведено от 12.04-18.04.2013, се работи с малко по-прецизна методика, така че според мен НФСБ има 2 видими процента и още 2,5 % потенциал. При това положение, те имат шанс не просто да влезнат в парламента, а да бъдат с 15 или дори с 20 депутати. Никой не отчита и още един факт - нашите изследвания са само за избирателите, които са тук в България. Считам, че НФСБ има шанс да получи немалко гласове от българската емиграция, защото доколкото знам СКАТ се излъчва в доста европейските страни, където има работническа емиграция и моята прогноза е, че от там ще дойдат 10-15 хиляди гласа, което не е малко, за да може да се даде шанс не само да се мине 4 процентовата бариера, а и да се спечелят още няколко депутатски места. НФСБ има една интелигенция, но това е старата интелигенция, която е възпитавана в предишното общество с истинска политическа култура и информираност по-българска, по-патриотична интелигенция, но голямата маса са как да кажа, хора от народа , работници , с по-нисък статус, с ниски възнаграждения, класическа работническа класа, от която профсъюзите не се интересуват. Лявата пария е загърбила класическите хора на труда, работническата класа и т.н., те нямат политическо представителство, овен това в по-малките селища и селата, голяма част от които са толкова далече от царя и София, че се чувстват изоставени то собствената си държава.

- Скритият вот, може ли да се извади. Особено в по-малките населени места доста хора се страхуват да кажат за кого ще гласуват на социолозите, за да не изгонят например сина му или внука му от работа.

-Този страх много рязко се засили, примерно до 2009 г. такъв страх нямаше. Страхът започна да става видим поне при тези 15% от избирателите през 2011 г. на местните и президентските избори, сега може би 20 и повече процента се страхуват да кажат за кого имат намерение да гласуват. Това създава малко неточност в нашите изследвания и както казах преди малко, някои проценти може да се окажат не съвсем видими. При всички случаи някои от партиите може да се окаже, че имат допълнителни един или два процента, които изследванията не хващат.


Каква според вас ще бъде картинката в следващия парламент?

Ще има две големи партии – ГЕРБ и БСП. Очаквам БСП да бъде няколко процента повече и ще има едно множество от малки партии, които ще бъдат с 4-5-6%. По средата ще стои ДПС. Там също се появява една много уникална питанка. Има едно алтернативно ДПС, което според мен има шанс да влезе в парламента, ако това стане ДПС на Ахмед Доган и Местан ще си загубят монопола, така че процентите на ДПС вместо да са на една средна партия, може да с показатели за малка партия. Второто ДПС - Народна партия за свобода и достойнство на Корман Исмаилов и Касим Дал, в комбинация с НДСВ, имат шанс особено, ако гласовете от Турция - около 80 -100 хил.гласа, се разделят на две части. Само от турските гласове, ДПС губи около 1-1.5% от досегашните си.


 
В този ред на мисли смятате ли, че ще се състави кабинет и ще има предсрочни избори?

Много рано е да се говори, нека видим изборите, нека да видим връчването на мандат на първата и втората партия и дали ще успеят да направят. Но при всички случаи, ако има коалиция тя ще бъде много сложна. Имахме двойна коалиция, след това имахме тройна коалиция, вероятно сега коалицията ще бъде четворна дори петорна.

-Ще има ли други изненади на изборите, ще има ли партии, от традиционните, които няма да влязат ?


-Има две партии, които са застрашени да не влязат. Това е предишното СДС, те до последно се мотаха – ще участват, няма да участват, в коалиция, сами и т.н.. Техният процент е много нисък. Единственият им шанс е седесари, които навремето са отишли при ГЕРБ, сега да се оттеглят да се върнат. Ако това стане СДС с няколко десетки от процента, ще се закачи за следващия парламент. Другата нова-стара партия е формацията на Меглена Кунева, която на пръв поглед имаше доста добри шансове допреди два месеца изследванията показваха някъде 5-6%, в рамките на горещата част на кампанията обаче тя се срина до 2%, а 2% са крайно недостатъчни за нея, затова тя в рискова ситуация да изпадне.

-А за ДСБ и "Атака" какво става?

-Не знам защо когато се говори за ДСБ не се споменава , че са в коалиция с Българския демократичен фронт, които са от т.нар легионери това е откровено казано профашистка партия, ако ДСБ+БДФ влязат в парламента всъщност ние ще си имаме официална крайна десница. ДСБ с това партньорство отидоха в крайно дясното и поеха тежестта на европейския неофашизъм, която е една много притеснителна тенденция в много от западните страни, която вече идва и до България.

-До каква степен социологията обхваща селата?

-За голямо съжаление, тази година нашата гилдия доста се поизложи. Има т.нар. представителни изследвания и се оказа, че само 3 или 4 от агенциите работим с истински представителни изследвания при тях селското население трябва да бъде пропорционално толкова добре представено колкото действително го има. При другите изследвания, които се правят по т.нар квоти претендират за представителност, но всъщност не са и за да се по-евтини изследването се работи в по-големите селища, където работата се върши по-бързо с по-малко транспортни и други разходи, но пък селското население остава скрито. Така че тази втора категория изследвания на някои от моите колеги за съжаление ни дискредитират . В тях селският електорат не е представен и според мен това е единият от източниците на дребните грешки - някои проценти са изкуствено завишени, а други - занижени. Но те ще си платят, защото изборите идват, и там ще се види всъщност кои изследвания са коректни.

-Вие говорите за методика, но аз се питам освен грешки на базата на тази методика дали изкуствено не се завишават процентите на бъдещите партии само затова , защото социологът симпатизира на конкретна партия или просто защото става въпрос доста добро заплащане, защото все пак хората се влияят?


-Ами имаше доста скандални ситуации, знаете за една от нашите социологически агенции, която даде парадоксално голяма разлика между първата и втората партия. Сега пък излизат едни странни неща, примерно удвоен процент за „Атака“, утроен за РЗС. Винаги, когато се публикуват такива данни естествено зрителите и аудиторията да бъде подозрителна. Ще дойдат изборите и ще видим .

-Казвате по един малко завоалиран начин, че процентите на тези две партии всъщност...

-Вижте, във всички агенции, напоследък дават на „Атака“ максимално 5%, а последния месец има понижаване. Не може изведнъж да скочиш на 8-9%. Изследовател, който получи такъв резултат, просто не го публикува. Могат да станат и грешки в нашата работа, но такива странни пунктуации практически са невъзможни или пък РЗС имат процент около единица, ако получиш 4% или 5% за РЗС просто ти е забранено да публикуваш такова число, там ще сложиш една въпросителна – има нещо, но не му вярваш, не го публикуваш.

-Но именно заради такива грешки умишлено или неумишлено допуснати от ваши колеги социологията от точна наука, защото тя е такава, се превръща в обслужващ персонал.

-Естествено, нали знаете, че в една каца мед като излеете капка катран имате проблем, като излеете една чаша катран това вече не е каза с мед, а каца с катран. Същото се получава и при нас. И затова ние, като социологическа агенция, преди месец на 2-3 април излязохме с официална декларация и обръщение към медиите. Има си професионални стандарти, първо изследователите трябва да ги спазват и второ медиите, които отразяват трябва много прецизно да проверяват едно изследване представително ли е или не е, само за големите градове ли е или, за цялото население, има ли претегляне на данни и т.н. има професионални стандарти, които задължително тр да се спазват и тогава социологията си е много много точна наука. Когато допуснем непрофесионалисти или търговци, които да злоупотребяват с името на науката, тогава това просто не е наука.

-Проф. Мирчев какво се случва с купуването на гласове, по какъв начин ще повлияят на изборния резултат?

-Ако съдим от предишните избори става дума за порядък от 300-400 хил. души, които са изкуствени или купени. Сега това, което наблюдавам на тези избори ГЕРБ се беше подготвил да направи фалшификация от същия порядък обаче задачата става все по-трудна. Медиите станаха много активни. Идва паралелен преброител от много уважавана централна европейска държава, която обслужва Австрия и Германия и там нямаме никакво съмнение за професионализма, за да бъде предотвратена груба фалшификация и в ЦИК в т.нар Централен математически колектив, който трябва да направи централното броене. Ще имаме много наблюдатели, мисля че бяха над 250 наблюдатели от най-различни организации, има 7-8 неправителствени организации, които ще наблюдават целия процес. Така че задачата с фалшификациите и купуването стана много много трудна. Ще има такива, но аз мисля, че ще са много малко. Няма да бъде повече от 100-150 хил. гласа, а те няма да стигнат на ГЕРБ да компенсира срутването на техния рейтинг, който се случи през последните една-две седмици. Освен това не само ГЕРБ ще купува гласове има много други партии, които са затънали в тази практика и разчитат на нея, така че самото купуване на гласове , някак си процентите ще се компенсират един-друг и няма да се получи много голяма деформация на естествения граждански вот.

-Какво ще се случи с ГЕРБ, ако не спечелят тези избори, ще има ли саморазпад?

-В момента тече саморазпада. Ако загубят изборите ще стане много жестоко, ще преживеят някакъв много голям катаклизъм лидерски, вътрешнопартиен и какво ще стане ще видим. Мисля, че Цветан Цветанов демонстрира все по-неадекватните си публичните си изяви, а Бойко Борисов за изненада на много хора, се оказа човек със слаба психика.

     

В категории: Избори 2013


11
Коментара по темата
11.
Тити
12.05.2013 01:39:36
0
1
Аман от лайнометки.НФСБ е патията за да оцелее България.Евала че показват проблемите и прилагат начини за тяхното разрешаване.
10.
гуру
11.05.2013 08:43:17
2
2
Край! Спирам да давам акъли!
А приличащият на Джак Никълсън чичка да прочете законите, особено тези, касаещи изборите.
9.
да
10.05.2013 20:47:16
0
7
То ако вярваме на проучванията... ГЕРБ трябва да имат 70% смях! Малко балами останаха, но ги има.
8.
хем пи, хем пя 7
10.05.2013 19:52:04
3
4
0.8 % Е ВЪРХОВНОТО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА ДЪЛЖАЩИТЕ ПО 150 000 ЕВРО НА АТАКА ,МЕРАКЛИИ ЗА ДЕПУТАТИ . няма да ги избиете тия пари и този път ,ЩЕ ПЛАЩАТЕ ДЪЛГОВЕ ,НЯМА КАК
7.
Историк
10.05.2013 18:38:03
8
5
Валери язък, че си потроши колите и ги заливаше с фекалии. Субсидия няма да видиш, само с мокрите си сънища ще си останеш. Фекалната ти кабеларка без съмнение фарлира до няколко години, а след още няколко никой няма да те помни.
6.
някоя си
10.05.2013 17:26:40
3
3
...и морето да е от бира,а? Ех,мечти...
5.
Мечти
10.05.2013 16:45:26
9
5
За Валерко-Посерко няма кой да гласува, няма фамилия в Бургас на която поне един член да нее оплют от СаКАТ ТВ
4.
Стоянова
10.05.2013 15:50:24
1
4
Много точен анализ.
3.
Вили Проданова
10.05.2013 15:34:16
3
8
Действайте НФСБ.Подкрепа от Испания ама в Турция пак ще има престъпления като гласуват много много неправилни и мъртви хора.Това трябваше да се спре но и последните не го направиха.
2.
Варненец
10.05.2013 15:34:10
2
9
Бургазлии, кажете НЕ на ГРОБ на 12-ти!!! Докога ще търпите да съсипват града ви?
1.
1
10.05.2013 13:31:12
5
9
Съвсем нормално. Успех на останалите партии.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори