×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако БСП и ГЕРБ бяха работили за туризма, аз нямаше да стана политик


Ако БСП и ГЕРБ бяха работили за туризма, аз нямаше да стана политик
Елена Иванова е лицето на бизнеса в Слънчев бряг. Председател е на Съюза на собствениците в курорта вече трети мандат. Днес тя е и кандидат за народен представител от гражданската квота в листата на ВМРО
22 Април 2013, Понеделник, 13:32 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

В България бизнесът е на мъжете. У нас да просперира една жена е много трудно, но не невъзможно, твърди тя

Елена Иванова е лицето на бизнеса в Слънчев бряг. Председател е на Съюза на собствениците в курорта вече трети мандат. От 2002 година е и заместник-председател на БХРА. Собственик е на хотелите „Амфора”, „Империал” и „Форум”.

Тя е завършила Английската езикова гимназия в Бургас. Магистър е по „Международни икономически отношения” от УНСС София. Има още една магистърска степен – „Корпоративни финанси” от Пловдивския университет "Паисий Хилендарский". Правила няколко специализации.  Била е в работните комисии в туристическия бранш, които участват в изготвянето на нормативната база.

- Госпожо Иванова,  Вие доказахте през годините,  че с лекота ръководите едър бизнес, подхождате с твърда ръка, когато водите заседанията на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Сега се впускате в политиката, но това не е същото, давате ли си сметка?

- Да, много е различно. Мениджмънтът в бизнеса не може да се нарече политика и обратно. Аз ще се опитам да комбинирам и двете. Доказала съм през годините, че съм добър мениджър и добър общественик. Обществената работа е преход към политическата. Показала съм, чисто експертно, че мога и съм се справяла в създаването на нова нормативна база, в изграждането на законови и подзаконови нормативни актове. Участвала съм във всички процеси в туризма в последните 12 години. Но разбира се политиката не е само туризъм.

- Трудно се възприема една красива жена в политиката и в бизнеса. През годините трудно ли ви беше?

- Да. В България бизнесът е на мъжете. У нас да просперира една жена е много трудно. Аз съм започнала на 32 години в този бизнес. Когато за първи път се появих в банките и почуквах на вратите на директорите, те ми казваха: „Момиченце, влез”. Толкова несериозно гледаха на мен. В годините обаче нещата се промениха, от 15 години съм в този бизнес, от 12 години съм председател на Съюза на собствениците, миналата седмица бях избрана за трети мандат.

- Защо все Вас избират, при условия, че там интересите са много сериозни. Защо там на предна линия винаги стои жена?

- Изборът не е случаен. Ние жените сме по-прилежни, старателни, усърдни, работливи и упорити. В стремежа си да се доказваме, в нас е вкоренено упорството. Ние сме по-компромисни и по-толерантни. Когато два лагери са настроени един срещу друг, имено жените могат да балансират нещата.

- Преди години ВМРО издигна една успяла и много популярна личност в Бургас – юриста Вирджиния Хайк. Това беше твърде екзотичен за хората избор. Днес обаче „войводите”, това твърдо ядро от патриоти, отново се спира на красива жена. Какво Ви каза господин Каракачанов, когато Ви покани да водите в Бургас?

- Първо не пропусна да ми каже, че са следили това, което се случва в Слънчев бряг и моята активна позиция през последните години, моята борбеност най-вече. Той смята, че аз се доближавам до тяхната идея. Аз не съм съгласна с това, което управляващите у нас са правили досега през годините - с това, което правителството на БСП не успя да направи за Слънчев бряг за два мандата. Давахме идеи, решения, организирахме срещи, но не бяхме чути. За съжаление не го направи и правителството на ГЕРБ. Обяснявахме нагледно какво трябва да се случи, но резултати няма...

- Кажете три неща, които, ако бяха направени в управлението на ГЕРБ, Вие сега нямаше да бъдете кандидат за депутат.

 - Първото е окончателното решаване на статута на инфраструктурата в Слънчев бряг. Ако тази инфраструктура беше преминала към Община Несебър, ние щяхме като нормални данъкоплатци да получаваме услугата по поддържането на тази община. И тогава, повярвайте ми, нямаше да се впусна в политиката.

Втората битка в туризма е с руските визи. Тя засяга най-вече бизнеса по Черноморието, защото туристите, на които разчитаме, са руснаците. Вместо да правим невероятни реверанси към тях, за да не чакат, да не плащат, ние ги унижаваме с тридневни опашки, за да могат да си подадат документите.

Третият много сериозен проблем е рекламата на България по света. Не може да се хвърлят едни крупни суми за нищо. През годините наистина нямаше средства за реклама. Но благодарение на европейските фондове ние веч акумулирахме сериозен ресурс. Но 2 милиона от тези средства се харчат за лого на България, 3 милиона - за стратегия, която се пише от гърци, конкуренти на нашата държава. Всъщност България продължава да бъде непозната, даже и на европейски пазар.

- Какви са вашите цели в тази кампания и с какви хора се срещате. В Несебър Ви познават. Но разбираме, че кметът на Несебър е раздал едни много големи суми на своите работници от БКС. Той ще работи за БСП. В същото време ГЕРБ оглавява все още  АД-то, те ще имат влияние там. Как ще се преборите Вие и за кои гласове се борите? Задачата ви е невероятно тежка...

- Наясно съм с това,  което се случва. Наясно съм, че един управляващ кмет и една управляваща доскоро партия имат много по-силни позиции от ВМРО на старта. ГЕРБ обаче настроиха срещу себе си голяма група от бизнеса, от населението. Дори тези, които гласувахме за тях преди 4 години, се отвратихме. Особено с това, което излиза като факти за милиционерщината, за безкрайното мачкане на бизнеса.

Видяхме какво могат и БСП. Чухме какво готвят БСП за средния и по-големия бизнес. Не може идеята им да наложат 35-40% данък на милионерите да се хареса на бизнеса и да го стимулира да работи. По-скоро ще го върнем обратно в сивата част, защото именно 10-процентният корпоративен данък го извади на светло преди време.

Ние ще се концентрираме върху хората от туризма, които в Бургаска област са не по-малко от 50%. Този район се издържа от туризъм. Опитваме се да убедим тези хора, че имаме знанията и уменията, че можем да градим, да отстояваме позициите си така, както правим това години наред в Слънчев бряг. Опитваме се да го кажем и на бизнеса на юг, където нямат браншови структури .

Работещите в морските градове са изключително пренебрегнати, защото са заети 5 месеца през лятото, а после 7 месеца стоят вкъщи. През зимата те нямат един лев доход. И ние си задаваме въпроса с какво се хранят тези хора. При една добра нормативна уредба, изготвена от експерти, би могло да се направи така, че през лятото работодателите от туристическия бизнес да получат данъчни облекчения, като едновременно с това се задължат да заплащат целогодишни трудови възнаграждения на хората, заети в туризма, които сега наемаме само за сезона.

- Има една екстравагантна идея, около която се обединяват няколко партии - да се  намали такса смет на бизнеса в туризма, да се плаща само сезонно. Какво мислите Вие?                  

- Не знам кой пропагандира тази идея, но тя е на Съюза на собствениците преди много години, изпратена до кмета на Несебър и ОбС в Несебър. Това, което най-общо искахме, е да заплащаме таксата единствено и само през месеците, които изхвърляме отпадъците. Не мога да пропусна, че в Община Несебър това се прие и се направи. Ние сме основоположници на тази идея. При нас таксата се начислява на база реално изхвърлен контейнер, което автоматично изключва плащането на таксата през зимните месеци.

- Жертвате обаче собствения си бизнес. Вашите колеги си стягат хотелите, а Вие сте в кампания.  От какво лишавате бизнеса си и личния си живот до средата на май?

- И от двете жертвам много. Аз също се стягам за сезона, подготвям моите три обекта, предприемала съм основен ремонт, огромна реконструкция на цялото хранене, искам да подобря изцяло качеството на предлагането.

От друга страна страда семейството ми. Публична тайна е, че аз имам една малка дъщеря на две години и половина и една голяма, която учи в чужбина. Разкъсвам се между двете. Оставила съм си бизнеса на мениджърите, изцяло съм им се доверила. Оставила съм грижите за семейството си на детегледачките, на външни хора. Отдала съм се на кампанията.




Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
8
Коментара по темата
8.
мъж
23.04.2013 15:25:54
0
2
Искам циците, циците ми дайте, циците, циците на Ленчето искааааам :P
7.
Германски турист
23.04.2013 13:21:55
0
6
Разкарайте я тая проститутка и кавалджийка на Емо Фаса! Ебаси и тая свирка щяла да защитава интересите на туризма - Пази Боже :( Айде марш у село пачавра червива!
6.
666
23.04.2013 08:40:51
0
0
naistina li ima silikon ili prosto sa i golemi i estestveni kajete de :))
5.
Яяяя
22.04.2013 20:46:39
0
0
На живо е ужас, тая снимка е монтаж.:-)
4.
пешо екса
22.04.2013 17:27:29
0
1
силикон да си на тия години .маааалиииии
3.
намръщен симпатизант
22.04.2013 16:20:14
0
6
ХАХАХААА, пичове изкефихте ме... това са най - смислените коментари под едно поръчково интервю. И аз чаках нещо по - така от снимките ама ядец...
2.
666
22.04.2013 14:50:06
0
3
zdrav MILF e mnogo gotini cici
1.
dim
22.04.2013 14:22:34
0
6
slojete snimkata s dekolteto de. Neka i se poradvame malko. To e iasno che nikoi niama da slusha kakvo shte kaje pone da ima neshto da oplaknem okoto
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори